Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 22, 2010

Economische situatie heeft ook impact op uitvoering doodstraf

In de Verenigde Staten werden dit jaar 49 executies uitgevoerd. Dat is een daling met 12 procent tegenover vorig jaar. Tegenover elf jaar geleden is er zelfs sprake van een daling met 50 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Death Penalty Information Centre. De terugval is volgens het rapport onder meer te wijten aan een gewijzigde houding bij het Amerikaanse publiek tegenover de doodstraf. Maar er zijn ook een aantal praktische problemen, zoals de onbeschikbaarheid van middelen die gebruikt worden bij dodelijke injecties. Bovendien zouden echter de zware kosten van de executies voor een belangrijke hinderpaal zorgen.

"Het Death Penalty Information Centre wijst er onder meer op dat bij de jongste midterm-verkiezingen in een aantal regio's - zoals Californië, Maryland en Kansas - de zege ging naar kandidaten die de doodstraf in vraag stelden," meldt het magazine The Register. "Dat is echter slechts een gedeelte van de verklaring voor de daling in het aantal executies. Ook de kosten en logistieke problemen hebben een impact gehad op deze evolutie. De voorbije maanden was er geregeld een tekort aan middelen die gebruikt moeten worden om dodelijke injecties toe te dienen, waardoor een aantal Amerikaanse staten de executies uitstelden of afgelasten."

Er wordt echter aan toegevoegd dat ook steeds meer Amerikaanse staten problemen hebben met de hoge kosten van executies. "Het lijkt een slechte keuze om miljoenen dollars uit te geven aan executies, terwijl tegelijkertijd de budgetten voor de politiediensten moeten worden teruggeschroefd," merkt The Register nog op. "Ook de Amerikaanse bevolking ziet de uitvoering van de doodstraf niet als een budgettaire prioriteit. Er wordt geopperd dat geld beter wordt geïnvesteerd in de uitbouw van noodhulp, werkgelegenheid, criminaliteitspreventie, onderwijs en wegen en transport." Het Death Penalty Information Centre zegt dat inmiddels 61 procent van de Amerikanen voorstander is van alternatieven voor de doodstraf.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home