Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 22, 2010

Steeds vaker online aanvallen tegen mensenrechtenorganisaties

Mensenrechtenorganisaties en andere activisten worden zwaar getroffen door online aanvallen vanuit groepen die zich niet met de oogpunten van deze organisaties kunnen verzoenen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Berkman Center for Internet and Society aan de Harvard University in de Verenigde Staten. Die online aanvallen kunnen er volgens de onderzoekers toe leiden dat deze organisaties wekenlang niet meer op het internet bereikbaar zijn. Naarmate de aanvalstechnieken meer verspreid geraken, moeten in de toekomst volgens het rapport nog een groter aantal aanvallen worden verwacht. Het Berkman Center stelt dat mensenrechtenorganisaties en onafhankelijke mediagroepen hun verdedigingsstrategieën moeten uitbreiden.

Uit het onderzoek blijkt dat op één jaar tijd honderdveertig aanvallen werden gelanceerd tegen bijna driehonderd websites. Er wordt aan toegevoegd dat wellicht nog een groot aantal andere aanvallen niet werden opgemerkt. "Deze online aanvallen, die erop gericht zijn om de websites van deze organisaties te blokkeren, blijken steeds meer tot de gewone strategieën te behoren," merkt onderzoeksleider Ethan Zuckerman op. Hij voegt er aan toe dat een aantal aanvallen werden gelanceerd bij specifieke gebeurtenissen, zoals verkiezingen. Een andere groep aanvallen had daarentegen geen duidelijke rechtstreekse aanleiding.

De onderzoekers merken op dat er onder meer aanvallen werden gelanceerd tegen de website van Novaya Gazeta, de meest progressieve onafhankelijke krant van Rusland. Novaya Gazeta zegt niet zeker te zijn wie de aanvallen heeft uitgevoerd, maar de verdenking gaat naar jongerenorganisaties die door de Russische regering worden gesteund. Daarnaast wordt ook gewag gemaakt van aanvallen tegen Palestijnse doelwitten en tegen opposanten van de klokkenluidersite Wikileaks. Zuckerman merkt op dat kleine organisaties bijzonder kwetsbaar zijn voor deze aanvallen, aangezien ze niet de financiële middelen hebben om een degelijke verdediging uit te bouwen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home