Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 23, 2005

Minder gif in Amerikaans lichaam

In het lichaam van Amerikanen worden lagere niveau's aan lood en gevaarlijke chemicaliën aangetroffen dan in het begin van de jaren negentig. Dat is de conclusie van een rapport van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Dat is volgens de onderzoekers in belangrijke mate te wijten aan een betere informatie en een betere bescherming.

Het derde National Report on Human Exposure to Environmental Cheminals werd door de CDC zopas voorgesteld. "Het eerste werd uitgevoerd in 2001 en testte 27 producten," schrijft Elizabeth Weise in de krant USA Today. "Een tweede rapport uit 2003 onderzocht 116 producten. Dit keer werden 148 stoffen getest."

Het rapport kwam tot de vaststelling dat Amerikanen aan een grote hoeveelheid metalen, pesticides, herbicides en andere schadelijke producten worden blootgesteld. "Maar de niveau's blijven beperkt en die van de meest gevaarlijke lijken af te nemen," stellen de onderzoekers. "Dat heeft gedeeltelijk te maken met een betere informatie rond de gevaren van kwik en lood, maar gedeeltelijk ook door beschermende maatregelen die door de regering zijn genomen."

Risicovolle loodniveau's worden op dit ogenblik vastgesteld bij 1,6 procent van de Amerikaanse kinderen. In het begin van de jaren negentig was dat nog 4,4 procent. De blootstelling aan tabaksrook is op dezelfde termijn met 68 tot 75 procent gedaald. Verder blijken drie pesticiden (Aldrin, Endrin, Dieldrin) nu bijna volledig uit het bloed van de Amerikanen verdwenen te zijn. Bij vrouwen in de vruchtbare fase van hun leven, blijkt ook de kwikblootstelling afgenomen te zijn.

Maar de onderzoekers geven toe dat niet alles rozengeur en maneschijn is. Zo bleek nog altijd 6 procent van de Amerikaanse vrouwen kwikhoeveelheden in hun lichaam te hebben die heel dicht tegen de gevarengrens liggen. Bovendien vertoont 5 procent van de Amerikanen cadmium-niveau's die lichte nieraandoeningen suggereren, wellicht te wijten aan het roken. Andere producten die tot bezorgdheid oproepen zijn phthalaten en huishoudelijke insectisides.

Bovendien wordt opgemerkt dat slechts 43 procent van de meest verspreide chemicaliën werden gemeten. "Tenslotte werd slechts 7 procent van de producten getest op hun invloed op de ontwikkeling van kinderen," stipt de krant aan.

Spaanse olijfolie wordt schaarser

De wereldwijde markt van de olijfolie komt onder zware druk te staan door de extreme droogte in Spanje. Verwacht wordt dat de Spaanse oogst dit jaar ongeveer dertig procent lager zal liggen. Het land is ook de grootste producent van olijfolie en de problemen hebben dan ook een grote invloed op de wereldmarkt.

De schaarste zou de basisprijs van olijfolie doen stijgen tot ongeveer 3.000 euro per ton, ongeveer twintig procent meer dan een jaar geleden. Er is immers niet alleen de droogte, want die werd voorafgegaan door een vorstperiode die de planten heeft beschadigd. De sector vreest dat de consument die prijs niet zal willen betalen. "Alles heeft een grens," benadrukken de analisten.

Zij gaan ervan uit dat op een bepaald prijsniveau er massaal omgeschakeld wordt op zonnebloemolie. "Wanneer olijfolie drie tot vijf keer duurder wordt dan zonnebloemolie, wordt er overgestapt op het goedkopere product," voegen ze daar aan toe. Maar anderen merken op dat men die omschakeling op dit ogenblik helemaal niet opmerkt. "De oliemarkt staat wereldwijd heel stevig," menen zij dan weer.

De vorst zou ongeveer vier procent van de Spaanse olijfbomen hebben vernietigd. Een aantal planten zullen moeten worden vervangen en het zal ongeveer vijf jaar duren vooraleer zij weer productief zijn. Maar buiten de vrieskou werd Spanje sinds september geconfronteerd met een neerslag die beduidend lager lag dan het gemiddelde. De olijfboeren hopen dat er eindelijk regen komt, voor ze in november beginnen te oogsten.

Maar zelfs indien het weer drastisch omslaat, wordt verwacht dat de totale oogst niet het niveau zal halen van vorig jaar (981.000 ton), toen ook al een achteruitgang werd vastgesteld tegenover het jaar voordien (1,4 miljoen ton). "Indien het niet regent, zal de oogst niet hoger liggen dan 700.000 ton," stellen de analisten. "Indien er wel neerslag komt, zouden we nog aan 800.000 tot 850.000 ton kunnen komen."

Spanje zelf consumeert ongeveer 600.000 ton olijfolie per jaar. De rest wordt geëxporteerd, vooral naar Italië. Dat is de tegelijkertijd ook de tweede grootste producent van de wereld, gevolgd door Griekenland. Dit jaar werd in Spanje de minste neerslag geteld sinds 1947. Daardoor heeft het land al de helft van zijn waterreserves opgebruikt.

Europese autobouwers missen Kyoto-norm

De Europese autoconstructeurs halen de Kyoto-norm voor de uitstoot van koolstofdioxide niet. Dat schrijft het magazine Automotive News. Er wordt aan toegevoegd dat dit gegeven tot gevolg zou kunnen hebben dat de sector door de Europese wetgevers verplicht zullen worden om tot actie over te gaan.

De Europese autosector had zich een vrijwillige Kyoto-norm opgelegd, waarbij de CO2-emissies per auto in 2008 zouden teruggedrongen worden tot 140 gram per kilometer. Vier jaar later zou dat nog 120 gram per kilometer mogen bedragen. Dat niveau zouden Japanse en Koreaanse constructeurs al in 2009 willen halen. In 1995 zorgden auto's voor een gemiddelde CO2-uitstoot van 185 gram per kilometer.

Een niet nader genoemde bron binnen de Europese Unie vertelde echter aan Automotive News dat de Europese constructeurs die vrijwillige norm net niet zullen halen. De grenswaarden van de CO2-uitstoot zouden in 2008 op 145 tot 148 gram per kilometer liggen. "De Europese Commissie weet dat, maar het is politiek niet correct om dat te zeggen," voegde de bron daar aan toe.

De nieuwe automodellen zorgen voor een beperkte CO2-uitstoot, maar toch zijn de totale hoeveelheden koolstofdioxiden die van het verkeer afkomstig zijn, sinds 1990 met 22 procent gestegen. Het verkeer is tijdens die periode immers nog veel drukker geworden. Het personenverkeer is verantwoordelijk voor de helft van alle uitstoot.

Constructeurs hebben vooruitgang geboekt door de introductie van brandstof-efficiëntere motoren en de groeiende vraag naar dieselmotoren. "Die vorderingen worden echter afgeremd door het feit dat de consumenten steeds krachtiger wagens kopen, terwijl allerlei extra veiligheidseisen de voertuigen zwaarder maken en meer laten verbruiken," stelt Automotive News nog.

Rusland bouwt aan Libische vloot

De Russische scheepvaartsector wil Libië helpen bij het uitbreiden van zijn vloot. De Russische hulp zou moeten leiden tot grotere scheepswerven, zodat Libië aan een sneller tempo vissersboten en bulkschepen zou kunnen bouwen. Maar er wordt ook gedacht aan het uitbouwen van een tankervloot.

Het Russische Central Research Institute of Shipbuilding Technology (CRIST) stipte aan dat Rusland bereid is om Libië te helpen bij het uitbreiden en verbeteren van bestaande scheepswerven en herstellings-infrastructuur. Op die manier hoopt men elk jaar 25 tot 50 extra vissersboten te kunnen bouwen. Een dergelijke scheepswerf vergt volgens het CRIST een investering van 70 miljoen dollar. De bouw ervan zou twee jaar in beslag nemen. Drie jaar na de in gebruik name zou de infrastructuur zijn volle capaciteit kunnen halen.

Maar de samenwerking hoeft volgens Vladimir Shipilo, adviseur van de Russische president Poetin, niet beperkt te blijven tot de Libische vissersvloot. "De ontwikkeling van een tankervloot is misschien wel de meest veelbelovende sector van deze samenwerking tussen de twee landen," benadrukte hij. "Libië is immers een olieproductent."

Daarnaast zag Shipilo ook nog mogelijkheden op het gebied van scheepsbouw voor onder meer droge cargo en chemische producten. Andere experts benadrukten echter dat het op dit ogenblik moeilijk is om juist te bepalen hoe deze samenwerking op het gebied van scheepsbouw er zal uitzien. "Er is nog te weinig geweten over de huidige mogelijkheden van Libië," werd er benadrukt.

Mandela wordt stripheld

De gewezen Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela wordt een stripheld. Een beeldverhaal over zijn leven moet zijn gedachtengoed uitdragen en het lezen bij kinderen en jongeren in Zuid-Amerika stimuleren. Gehoopt wordt dat ze zo gemakkelijker de overgang kunnen maken naar andere vormen van literatuur.

Ter gelegenheid van zijn 87ste verjaardag werd een stripreeks getekend over het leven van Nelson Mandela. Het biografisch stripverhaal verschijnt in negen delen. Het heeft een oplage van één miljoen exemplaren en wordt gratis verspreid op scholen en in kranten.

De serie beschrijft de jeugd van Mandela, zijn strijd tegen de apartheid, zijn leven in gevangenschap en zijn periode als vooraanstaand staatsman. De tekeningen werden gemaakt door studenten. "Helaas lezen nog maar weinig jongeren tegenwoordig," vertelde Mandela aan het persbureau Reuters. "Toekomstige generaties lopen het gevaar hun geschiedenis te verliezen."

"Met de strips willen we het gedachtegoed van Nelson Mandela uitdragen," benadrukte directeur John Samuel van de Nelson Mandela Foundation. "Stripboeken zijn een uitstekend middel om jongeren aan het lezen te krijgen. Via strips kun je makkelijk de overgang maken naar literatuur en andere vormen van lezen."

Mandela trok zich vorig jaar terug uit het publieke leven, maar zet zich wel in voor verschillende problemen in Afrika, zoals de strijd tegen aids en armoede.

Economie in de media

China heeft de maximale drempel voor de export van sweaters naar de Europese Unie bereikt. Dat is vrijdag bij de Europese Commissie vernomen. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie denkt eraan om geen exportlicenties meer toe te kennen aan de Chinezen. De Chinezen hebben de drempel van 60 miljoen uitgevoerde sweaters bereikt, bevestigde de woordvoerster van eurocommissaris voor Handel Peter Mandelson. De Commissie onderhandelt momenteel met China en de EU-lidstaten over eventuele maatregelen. Op 11 juni sloot Mandelson met China een akkoord over de maximale hoeveelheden die de Chinezen jaarlijks naar Europa mogen exporteren. Het akkoord had betrekking op tien categorieën textiel. In lijn met dat compromis zou de Unie kunnen beslissen om geen exportlicenties voor sweaters meer toe te kennen. "We zijn bezig met de cijfers te verifiëren en we voeren overleg met de lidstaten om na te gaan of we enige soepelheid aan de dag kunnen leggen", aldus de woordvoerster. Sinds de afschaffing van de importquota begin van dit jaar vormt de invoer van goedkoop Chinees textiel een ernstige bedreiging voor de Europese textielindustrie.

De failliete Britse autofabrikant MG Rover is verkocht aan het Chinese bedrijf Nanjing Automobile. Dat hebben bewindvoerders meegedeeld. Volgens een van hen, Tony Lomas van PricewaterhouseCoopers, gaat Nanjing een groot deel van de fabrieken naar China overbrengen. Volgens hem blijft in Groot-Brittannië wel iets voor de autoproductie achter evenals MG Rovers onderzoeks- en ontwikkelingspoot. MG Rover moest in april uitstel van betaling aanvragen na het mislukken van onderhandelingen over een overname door een andere Chinese onderneming, Shanghai Automotive Industry Company (SAIC). Dat bedrijf toonde deze maand opnieuw belangstelling, net als een consortium onder leiding van de Britse zakenman David James. De bonden waren vooral geporteerd van het bod van SAIC. Ze zagen daarin de meeste kans op behoud van zoveel mogelijk banen. Bij Rover werkten 6100 mensen. Nanjing Automobile is veel kleiner dan SAIC. Het is China's oudste autofabrikant en bestaat sinds 1947. Wat het bedrijf voor de activa van MG Rovers betaalt, is niet bekendgemaakt. In het geruchtencircuit wordt een bedrag van 50 miljoen pond, 75 miljoen euro, genoemd.

De Vlaamse uitvoer is in 2004 gestegen met 8,7 procent, de invoer met 11,6 procent. Dat meldt Vlaams minister van Economie Fientje Moerman. De stijging is onder meer het gevolg van prijsstijgingen, maar vooral van een toename van de verhandelde volumes. De Vlaamse export bedroeg 158 miljard euro. Vlaanderen was hiermee verantwoordelijk voor 80,3 procent van de totale Belgische uitvoer, tegen 15,5 procent voor Wallonië en 4,1 prodent voor Brussel. Minister Moerman wijst er vrijdag op dat de Vlaamse export in absolute cijfers nog méér toegenomen is in 2004 dan in 2003. "De nieuwe organisatie Flanders Investment and Trade (FIT) is sinds 1 juli een feit. De beheersovereenkomst zal een aantal performantie-indicatoren inhouden, waarin onder meer bepaald wordt dat FIT nog meer bedrijven moet aanzetten tot exporteren", luidt het nog.

Er komt maar geen eind aan de bosbranden in Spanje en Portugal. In de Spaanse provincie Cáceres heeft een vermoedelijk aangestoken vuur bijna 8.000 hectare pijnbomenwoud vernietigd. Bijna 1.000 mensen dienden hun huizen te ontvluchten. Tientallen brandweerlieden en twintig tankvliegtuigen werden ingezet. "Hier brandt een van de mooiste wouden aan de Middellandse Zee", zo stelde een woordvoerder van de regionale regering van Extremadura. De brand zou gelijktijdig op zes plaatsen uitgebroken zijn, wat op brandstichting wijst. Brandstichters zouden ook verantwoordelijk geweest zijn voor een brand op het eiland Gran Canaria die minstens 200 hectare bos in het midden van het eiland verwoestte. Er wordt gespeurd naar een verdacht paar, zo deelde de politie mee. De vlammen sloegen ook over op het natuurpark van het Tejedagebergte, dat bekend staat voor zijn dennen en zijn eucalyptusbomen. De Unesco heeft de regio nog niet lang geleden tot 'biosfeer-reservaat' uitgeroepen. Een honderdtal mensen diende uit een hotel en een herberg in veiligheid te worden gebracht. De brandweerlui kregen steun van vier helikopters die water vanuit de zee aanvlogen. Bij een andere brand nabij Barcelona, in het noordoosten van Spanje, dienden 500 mensen in veiligheid te worden gebracht.

De legale muziek op internet stelt het goed. In de eerste helft van 2005 is het aantal legaal gedownloade liedjes wereldwijd ten opzichte van vorig jaar verdrievoudigd tot 180 miljoen. Dat blijkt uit cijfers die de internationale brancheorganisatie van platenmaatschappijen IFPI bekend heeft gemaakt. Volgens de IFPI komt de toenemende populariteit van breedbandinternet het legaal downloaden ten goede. Het aantal illegaal gedeelde muziekbestanden nam sinds januari slechts met 3 procent toe. Toch zijn nog altijd 900 miljoen liedjes binnen te halen via programma's als Kazaa. "Of mensen nu bang zijn om gepakt te worden of realiseren dat uitwisselprogramma's schadelijk kunnen zijn voor hun computer - hun houding verandert en dat is goed nieuws voor de hele muziekindustrie", zei directeur John Kennedy. De IFPI probeert de piraterij terug te dringen. Sinds 2003 zijn 14.227 zaken aangekondigd in twaalf landen, waaronder België. Honderden overtreders hebben al boetes moeten betalen van gemiddeld 3000 euro. Volgens de IFPI zijn de muziekverkopen sinds 1997 met 40 procent gedaald. De organisatie wijt dat vooral aan het illegaal downloaden.

De Internationale Automobielfederatie (FIA) zette de interne vervolging stop tegen de zeven Formule 1-teams die niet deelnamen aan de Grote Prijs van de Verenigde Staten. Hun bandenfabrikant Michelin had hen dat gevraagd, omdat die twijfels had over de veiligheid. "Het verdict van 29 juni waarin de FIA de zeven Michelin-team schuldig achtte, wordt geannuleerd", meldde de FIA in een kort communiqué in de marge van de GP van Duitsland. "Nadat de Senaat van de FIA nieuwe bewijzen kreeg voorgelegd, stemde de Wereldraad van de FIA massaal voor de aanbeveling van de Senaat betreffende de Grand Prix 2005 van de Verenigde Staten." In eerste instantie had de FIA McLaren-Mercedes, BAR-Honda, Red-Bull-Racing, Toyota, BMW-Williams, Sauber en Renault schuldig bevonden aan twee van de vijf aanklachten in verband met de race van 19 juni in Indianapolis. De FIA zou in september de sancties in de zaak bekendmaken, maar teambazen Ron Dennis van McLaren en Christian Horner van Red Bull kwamen op de proppen met nieuwe bewijzen, die de Senaat van de FIA, dat enkel een adviserende rol heeft, deed besluiten om de aanklachten te laten vallen. Voor de Senaat waren de teams contractueel verplicht om de instructies van hun fabrikant te volgen. Die had hen wegens veiligheidsredenen "het uitdrukkelijk verbod" gegeven om te starten.

Het afvalverwerkend bedrijf Gielen met ook een vestiging in Kortessem, heeft vrijdag in Genk een voor West-Europa unieke afvalsorteerinstallatie voorgesteld. Met de installatie kan 80 procent van het bedrijfsafval gerecupereerd worden. Vroeger bedroeg dat slechts de helft. De volledig geautomatiseerde installatie, die 13 miljoen euro kost, detecteert papier, karton en folie die uit het bedrijfsafval gehaald worden. Hierdoor is Gielen in staat meer afval te verwerken en dus zorgt de installatie onrechtstreeks voor bijkomende banen. Op dit moment stelt Gielen 90 mensen tewerk.

Friday, July 22, 2005

Aanslagen treffen Brits toerisme

De Britse toeristenindustrie heeft door de terroristische aanslagen van 7 juli in Londen al bijna 430 miljoen euro minder inkomsten gehad. Dat heeft de sector bekend gemaakt. Gevreesd wordt dat de aanslagen van gisteren bijzonder zware gevolgen zouden kunnen hebben voor het toerisme in Londen en de rest van Engeland.

Het geschatte verlies van 430 miljoen euro betekent twee procent van alle toeristische uitgaven in Groot-Brittannië van het voorbije jaar. Het verlies voor de Britse hoofdstad wordt op de helft van dat bedrag begroot. Zowel de uitgaven van Britse als buitenlandse toeristen zouden gedaald zijn.

De Britse toeristische sector heeft inmiddels al een spoedoverleg gehad met het ministerie van cultuur. Gevreesd wordt dat de reputatie van Londen als een veilige reisbestemming ernstig is geschaad. De twee opeenvolgende golven van aanslagen zouden volgens de sector bijzonder ernstige gevolgen kunnen hebben voor het toerisme.

Groenlandse gletsjer smelt dramatisch

De Groenlandse gletsjer Kangerdlugssuaq trekt zich op dit ogenblik met een snelheid van 14 kilometer per jaar terug. Dat is volgens een onderzoek van Greenpeace drie keer sneller dan negen jaar geleden. In het rapport van de milieuvereniging wordt gewag gemaakt van een dramatische evolutie.

Het hoge smelttempo maakt de Kangerdlugssuaq-gletsjer op Oost-Groenland tot tot één van de snelst bewegende gletsjers ter wereld. "De observaties bevestigen de voorspelling dat klimaatverandering een grote impact op de Groenlandse gletsjers heeft," aldus Greenpeace.

De milieuvereniging noemt de evolutie van de Kangerdlugssuaq een dramatische ontdekking. “Deze enorme toename in afvoer zorgt voor een versnelde zeespiegelstijging, met alle gevolgen van dien," stellen de onderzoekers. De Kangerdlugssuaq transporteert ongeveer vier procent ijs van de Groenlandse ijskap naar zee en een hoger smelttempo zorgt dan ook voor een snellere stijging van de zeespiegel.

Greenpeace vreest dat nog meer Groenlandse gletsjers versnel zullen beginnen te slinken. “Aangezien de opwarming van de aarde langzaam naar het noorden opschuift, zullen ook hoger gelegen gletsjers zich mogelijk gaan gedragen
zoals de Kangerdlugssuaq-gletsjer," wordt er opgemerkt.

Steeds meer smeergeld in Rusland

Het bedrag dat Russische burgers en bedrijven jaarlijks spenderen aan steekpenningen is sinds 2001 vertienvoudigd, ondanks beloftes van president Vladimir Poetin om de corruptie in Rusland met harde hand te bestrijden. Dat staat alvast te lezen in een rapport van het onafhankelijke Russische onderzoeksinstituut Indem.

Volgens het rapport hebben Russen het voorbije jaar voor omgerekend 259 miljard euro aan smeergeld betaald aan politieagenten, instanties die vergunningen afgeven en inspecteurs van de overheid. "Dat bedrag is ruim twee keer zo hoog als de jaarlijkse inkomsten van de Russische regering en tien keer zo hoog als het bedrag dat in 2001 aan smeergeld werd uitgegeven," aldus Indem. "De gemiddelde omkoopsom die een bedrijf moet betalen is bovendien gestegen van ruim 8.000 naar 112.000 euro."

Het bureau merkt op dat er sinds de campagne tegen het olieconcern Yukos een opmerkelijke groei in het aantal en de hoogte van de steekpenningen. Yukos, ooit een van de succesvolste Russische bedrijven, werd eind vorig jaar deels ontmanteld na een reeks torenhoge belastingaanslagen en de vervolging van een aantal van zijn topmannen, onder wie oud-directeur Michail Chodorkovski. Volgens Indem was het begin van de campagne tegen Yukos meteen het startsein voor veel Russische bureaucraten om de jacht te openen op alle bedrijven.

Gokken op de geldautomaat

De geldautomaten van een Japanse bank zijn meteen ook een gokautomaat. Met dat initiatief wil de Ogaju Kyoritsu Bank nieuwe klanten aantrekken. Ook concurrenten doen echter verwoede pogingen om het klantenbestand uit te breiden. Door de kwakkelende Japanse economie blijft immers ook het aantal bankklanten kwakkelen.

Het goksysteem van Ogaju Kyoritsu lijkt op de traditionele fruitmachine. Wie bij een verrichting drie keer goud op zijn scherm ziet verschijnen, krijgt een bedrag van 7,5 euro. De bank benadrukt dat het spelletje gewoon dient om de klant te vermaken, maar er gaat wellicht toch iets meer schuil achter.

De Japanse economie kent immers maar een heel matige ontwikkeling en de banken krijgen het dan ook steeds moeilijker om nieuwe klanten aan te trekken. Bovendien krijgen de banken heel wat kritiek omdat ze bij een transactie de kosten direct verhalen op de klant.

Maar ook andere banken proberen met allerlei technieken klanten aan te trekken. De Bank of Tokio Mitsubishi experimenteert met een systeem van biometrie. Dat moet de veiligheid van de transacties verbeteren. Aan de hand van de biometrie scant de geldautomaat de aders van de hand van de klant. De Resona Bank probeert vooral op te vallen met automaten op ongewone plaatsen, zoals paardenraces of noedelbars.

Individueel werken is stresserend

Mensen die individueel moeten werken, ervaren de grootste stress. Dat blijkt althans uit een Nederlands onderzoek. Maar ook de verkeersdrukte is volgens de onderzoekers een grote veroorzaker van stress. Contact met de natuur blijkt de ideale manier te zijn om de problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bierproducent Hoegaarden stelde bij Britse volwassenen vast dat dertig procent onder hen dagelijks geconfronteerd wordt met stress. Vooral individueel moeten werken zou een veroorzaker van veel stress zijn. Maar ook de ochtendspits zorgt voor veel problemen, terwijl bij sommigen het 's ochtends opstaan al voor problematische toestanden zorgt.

Mensen die op het platteland wonen, blijken veel minder gevoelig te zijn voor stress. In die groep zou slechts 19 procent dagelijks stress ervaren. Bovendien zorgt contact met de natuur voor het afbouwen van de problemen. Niet minder dan 84 procent ziet daarin een middel om te ontstressen. Vooral het zicht op de zee, maar ook een wandeling in een park, de geur van vers gemaaid gras en het geluid van zingende vogels kunnen daarbij helpen.

Coca-Cola is weer de grootste

Coca-Cola staat weer bovenaan de ranglijst van de honderd meest waardevolle merken ter wereld. In de rangschikking, opgesteld door het magazine BusinessWeek en het adviesbureau Interbrand, gaat de frisdrankengigant Microsoft (tweede) en IBM derde).

De top-vijf wordt rondgemaakt door General Electric en Intel. Daarna volgen Nokia, Disney, McDonald's, Toyota en Marlboro. Samsung (20) laat dit jaar een stijging van zijn merkwaarde noteren van 19 procent. Het Zuid-Amerikaanse concern is met een stijging van in totaal 186 procent tijdens de jongste vijf jaar het meest succesvolle merk dat ooit op de ranglijst stond.

De rangschikking wordt nog steeds gedomineerd door Amerikaanse bedrijven. In de top tien hebben zij immers niet minder dan acht vertegenwoordigers. Anderzijds blijkt dat nog maar iets meer dan de helft van de topondernemingen (53) uit de Verenigde Staten afkomstig zijn. Dat zijn er zes minder dan vorig jaar.

Chemicalien op de noordpool

Zeevogels transporteren vervuilende chemicaliën uit landbouw en industrie naar de Noordpool. Dat blijkt uit een rapport van de universiteit van Ottawa (Canada). Naar aanleiding van de studie wordt geijverd voor een groter verbod op het gebruik van chemicaliën.

De onderzoekers stelden vast dat een aantal kleine meren in de omgeving van Cape Vera in het noorden van Canada vervuilende stoffen zoals kwik en ddt bevatten. Gebieden in de omgeving van een kolonie noordse stormvogels bleken daarbij de ergste vervuiling te vertonen.

Volgens onderzoeksleider Jules Blais dragen de zeevogels de schadelijke stoffen met zich mee, waarna ze via de ontlasting in de noordpool-biotoop terecht komen. "Dat is wellicht ook de reden waarom er eerder al chemicaliën werden aangetroffen in de lichamen van sommige noordpool-bewoners," voegt hij er aan toe. "Die krijgen de stoffen waarschijnlijk binnen door het eten van vogeleieren."

Lang werd aangenomen dat de meeste schadelijke stoffen in de oceaan oplossen. Die stelling moet volgens de onderzoekers echter worden verlaten. Zij menen dat de chemicaliën door de zeevogels uit het water worden opgepikt via plankton, vissen en aas. "Eens weer aan land, komen die producten via de uitwerpselen in het milieu terecht," aldus Blais.

Ook de giftige polychloorbifenylen (PCB) werden op de noordpool aangetroffen. Deze stoffen zijn bijzonder moeilijk afbreekbaar en worden in een groot aantal landen verboden. Er wordt nu op aangestuurd om ook andere chemicaliën te verbieden. Op dit ogenblik wordt door de Conventie van Stockholm twaalf chemicaliën verboden.

Zure tijden voor televisiereclame?

De omzet van de televisiereclame begint wereldwijd te stagneren. Dat is de conclusie van een rapport van ZenithOptimedia. Andere media blijken het marktaandeel van de televisie steeds meer aan te vreten. Vooral het internet zal de volgende jaren de belangrijkste groeier blijven.

De televisie heeft volgens ZenithOptimedia op de reclamemarkt nu een aandeel van 38 procent. Er wordt aan toegevoegd dat de sector in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië wel eens aan zijn plafond zou kunnen zitten. In de Verenigde Staten haalde het medium in 1996 een recordaandeel van 37 procent. In Groot-Brittannië werd het hoogste aandeel gehaald in 1999 (33 procent).

ZenithOptimedia merkt op dat de vooruitzichten voor televisie verre van rooskleurig zijn. "Sinds 1995 is televisie bij de adverteerders het favoriete medium geweest, maar nu lijkt er een mindere periode aan te komen," stellen de onderzoekers. "Dat was destijds bij de dagbladen ook het geval."

Dit jaar zullen de bestedingen op de reclamemarkt volgens het rapport met 4,7 procent groeien. Volgend jaar zou die groei nog versterken tot 6,1 procent. "Telkens zal het internet de belangrijkste groeier zijn," aldus nog ZenithOptimedia. Daarbij wordt nog opgemerkt dat de outdoor-reclame ervoor moet zorgen complementair te zijn aan multimedia. Tevens wordt het belang van geïntegreerde campagnes onderstreept.

Economie in de media

Stroom komt in Europa steeds vaker uit waterkracht. De elektriciteitsproductie uit waterkracht is in 2004 met 10,4 procent toegenomen in de 25 EU-landen. Dat blijkt donderdag uit een recent overzicht van Europees statistisch bureau Eurostat.
Van alle stroom kwam 13,7 procent uit waterkracht, tegen 12,5 procent een jaar eerder. Oostenrijk, Zweden en Letland leveren veel stroom uit waterturbines. Kerncentrales zijn in 2004 ook een grotere leverancier geworden. Ze produceerden 1,3 procent meer stroom. In de Europese Unie komt nu 31,2 procent uit de nucleaire installaties, zoals Dodewaard in Nederland. Vooral Frankrijk, Litouwen en Zweden zijn grotendeels afhankelijk van de centrales. Opwekking uit fossiele brandstof als gas of kolen is in 2004 licht afgenomen (-0,8 procent), maar beslaat altijd nog het merendeel van de productie (55,1 procent). Totaal groeide de EU-stroomproductie in 2004 met 1,3 procent.

Op de planeet Mars heerst al 4 miljard jaar vrieskou. Er zijn in die periode nooit op grote schaal de nodige warmte en vochtigheid geweest die het ontstaan van leven mogelijk hadden kunnen maken. Dit concluderen Amerikaanse onderzoekers op basis van analyses van meteorieten, aldus een publicatie in het tijdschrift Science donderdag. Zij hebben onder meer het argongehalte van het gesteente onderzocht, dat bij lage temperaturen hoger blijft dan bij warmte. De onderzoekers sluiten echter niet uit dat door vulkanische of geothermische activiteit plaatselijk toch de voorwaarden aanwezig zijn geweest voor het ontstaan van leven op Mars.

Noord-Korea heeft vrijdag laten weten dat het een vredesverdrag wil met de Verenigde Staten. Dat verdrag moet in de plaats komen van het staakt-het-vuren dat van kracht is sinds het einde van de Korea-oorlog in 1953. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Pyongyang is het vredesverdrag nodig voor de oplossing van het geschil rond het nucleaire programma van Noord-Korea. De VS vrezen dat Noord-Korea atoombommen wil bouwen. Volgende week dinsdag beginnen in Peking gesprekken over het nucleaire programma van Noord-Korea. Aan de gesprekken doen zes landen mee: Noord- en Zuid-Korea, Japan, China, Rusland en de VS.

De Chinese munteenheid, de yuan, wordt niet langer zoals nu het geval is aan de Amerikaanse dollar vastgepind. De People's Bank of China (PBOC), de centrale bank, laat de yuan voortaan binnen een bandbreedte van 0,3 procent tegenover de dollar schommelen. Dat heeft de PBOC donderdag bekendgemaakt. De bandbreedte waarbinnen de yuan tegenover andere munteenheden mag schommelen, maakt de bank later bekend. De Chinese centrale bank vervangt de koppeling van de yuan met de dollar door een koppeling met een mandje van munteenheden. Voortaan zal de PBOC elke dag de wisselkoers van de yuan vaststellen. Donderdag prikte de bank de koers van de yuan op 8,11 dollar, tegen 8,28 in de afgelopen tien jaar. Dat komt neer op een opwaardering van meer dan 2 procent. De centrale bank van China liet weten dat deze maatregel de onafhankelijkheid van de centrale bank moet vergroten. De bank wil het wisselkoersbeleid herzien. Welke stappen nog volgen, gaf ze niet aan. De bank zal de bandbreedte van de wisselkoersverhoudingen aanpassen als de marktontwikkelingen daartoe aanleiding geven. Ook zal de PBOC de bandbreedte aanpassen als de economische of financiële situatie dat vragen. De Chinese centrale bank komt met de maatregelen voor de yuan na jarenlange druk van vooral Washington. Volgens de Amerikanen werd de koers van de yuan door de vaste koppeling met de dollar kunstmatig laag gehouden. Daardoor zouden Chinese bedrijven op de exportmarkten een oneerlijk concurrentievoordeel genieten.

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben voor 248 miljoen euro nieuwe treinen besteld bij het Canadese Bombardier. De zogenoemde 'sprinters' gaan vanaf 2008 op korte afstanden in vooral de Randstad rijden. Dat hebben de NS donderdag bekendgemaakt. De eerste bestelling omvat 35 treinstellen die gezamenlijk ruimte bieden aan ongeveer 13.000 reizigers. De NS hebben bovendien een optie genomen op vijf series treinstellen met voldoende capaciteit voor in totaal 60.000 mensen. De nieuwe sprinters gaan de huidige oude stoptreinen vervangen.

Thursday, July 21, 2005

Concert in de supermarkt

Nederlandse consumenten krijgen deze zomer in een aantal supermarkten niet alleen muzak te horen, maar ook live concerten. Het biermerk Dommelsch trekt immers met een aantal muzikanten van de Tilburgse Rock Academy langs 150 supermarkten doorheen heel Nederland.

Vanaf eind deze maand organiseert Dommelsch met studenten van de Tilburgse Rock Academy gratis akoestische live concerten in winkels van diverse supermarktketens. "Het repertoire bestaat uit bekende internationale duetten die speciaal in het Nederlands vertaald zijn, zoals Queen & Bowie’s ‘Under Pressure’ en ‘Dancing in the street’ (Dansen in van Martha Reeves and The Vandellas," schrijft het magazine Adformatie.

De 150 supermarktconcerten worden georganiseerd door heel Nederland. "Supermarkten kunnen een concert winnen door mee te doen aan een creatieve wedstrijd waarbij zij hun eigen Dommelsch & Muziek winkeldisplay maken," aldus nog Adformatie. "De inzendingen worden door de brouwer beoordeeld op presentatie, effectiviteit en originaliteit. De winkelaccountmanagers van Dommelsch presenteren de wedstrijd vanaf begin juli in de winkels."

Dreigend tekort aan IT-specialisten

Vanaf volgend jaar moeten Europese bedrijven rekening houden met een ernstig tekort aan IT-specialisten. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Forrester. Vooral programmamanagers, IT-analisten en systeemontwerpers zullen volgens de onderzoekers nog moeilijk te vinden zijn.

Een hele generatie Europese IT-specialisten staat volgens Forrester op het punt om met pensioen te gaan. Tegelijkertijd blijkt dat universiteiten heel wat minder afgestudeerden afleveren. Er wordt aan toegevoegd dat automatisering steeds meer wordt uitbesteed. Dat heeft tot gevolg dat IT-specialisten op een andere manier zullen opgeleid en aangeworven worden.

Forrester stelt dat het onderwijs in theorie zou moeten kunnen inspelen op dat gewijzigde behoeftepatroon. "In de praktijk gaat die omschakeling echter niet snel genoeg," merken de onderzoekers op. "De bedrijven moeten dan ook nu al op zoek gaan om op lange termijn het IT-personeel aan te vullen."

Winkelbevoorrading met de tram

De bevoorrading van winkels in de oude stadscentra bezorgt vele vrachtwagenchauffeurs, maar ook gemeentebesturen en stedebouwkundigen vele kopzorgen. In Nederland wil men volgend jaar beginnen met een experiment om de winkels met trams te bevoorraden.

"Winkels in de binnensteden van Den Haag in Amsterdam kunnen in de toekomst met behulp van trams worden bevoorraad," meldt het magazine Zibb. Het bedrijf City-Car-Go voert op dit ogenblik daarover onderhandelingen met de betrokken gemeenten.

"De vrachttrams moeten in de vroege ochtend voor het ingaan van de reguliere dienstregeling goederen van een centrale locatie in de buurt van de snelweg naar de stadscentra brengen," aldus nog Zibb. In Den Haag moet het systeem in 2006 gaan draaien. Doel is het terugdringen van het vrachtverkeer in de stadscentra.

Rss-reclame bij Washington Post

De Amerikaanse krant Washington Post is begonnen met het integreren van advertenties in rss-feeds. Washingtonpost.com is de eerste grote nieuwssite die adevretenties toestaat in rss-feeds. De eerste adverteerder is MSNBC, dat adverteert voor een tv-show.

Washingtonpost.com biedt meer dan 150 verschillende rss-feeds aan, waarvan politiek en opinie verreweg het populairst zijn. "Binnen RSS feeds worden vooral tekstgebaseerde advertenties gebruikt, maar html rss-advertenties zijn ook in opkomst," stipt het magazine Adage aan.

Het interessante aan rss-feeds is volgens marketeers dat advertenties geplaatst kunnen worden bij relevante content. Het magazine Emerce merkt op dat advertenties in rss-feeds op zich niet nieuw zijn. Ook op Yahoo en Google kan er in rss-feeds geadverteerd worden. Er bestaan ook gespecialiseerde bedrijven, zoals Pheedo en RSS Ads.

Belangrijke adverteerders zijn onder meer American Express, Continental Airlines en Verizon. "Dat de Washingtonpost nu zover is, wijst erop dat ze het belang van rss erkennen en dat zij ook een deel van de inkomsten willen die nu nog vooral naar zoekmachines en weblogs vloeien," aldus nog Emerce.

Economie in de media

Toeristen die in Brussel het Manneken Pis bezoeken, zien voortaan nog een bekende inwoner van de Belgische hoofdstad. Op vijftig meter van het plassende popje is woensdag een enorme muurschildering onthuld met stripheld Kuifje. De ruim tien meter hoge fresco toont de jonge reporter terwijl hij een brandtrap afdaalt, uiteraard samen met zijn metgezel kapitein Haddock en hond Bobbie. De tekening is woensdag ingewijd door de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans en Nick Rodwell, schoonzoon van de overleden tekenaar Hergé uit de Belgische hoofdstad. De onthulling was tegelijk de start van 's werelds eerste Kuifje-festival. Vier dagen lang heeft de Brussel een 'fuifje met Kuifje', met onder meer een gekostumeerd bal, een rommelmarkt, een auto-optocht en een Kuifje-congres. Brussel beschouwt de avontuurlijke stripheld als haar bekendste ambassadeur. Van het figuurtje zijn wereldwijd ruim 200 miljoen albums gedrukt in zestig talen. Het stadsbestuur toonde zich woensdag verheugd met de opvallende afbeelding, waarover dertig jaar is gesoebat met de uitgever over de juiste plek en plaatje. De afbeelding is een nieuw hoogtepunt in de stripcultuur in Brussel, vindt het bestuur.

Reizigers die eind juli door het Zuid-Franse departement Aude rijden, kunnen rekenen op een bijzonder soort alcoholcontrole. De wijnboeren in de streek delen dan onder automobilisten 400.000 flessen wijn uit om de voortreffelijke kwaliteit van de Aude-wijn te controleren. Ze willen niet alleen reclame maken voor hun product, maar ook informeren over de crisis die de Franse wijnboeren doormaken. De Franse wijnboeren staan onder enorme druk door een dalende wijnconsumptie in eigen land, toenemende concurrentie van overzee, zoals Chili of Australië. Daardoor was bijvoorbeeld de export - champagne niet meegerekend - in het eerste kwartaal van 2005 13 procent lager dan in 2004. De prijs staat verder onder druk door de kolossale oogsten als gevolg van het voor wijnranken uitstekende weer.

VN-noodhulpcoördinator Jan Egeland verwijt de internationale gemeenschap de voedselcrisis in Niger te negeren. Zonder hulp zullen 150 duizend kinderen sterven, waarschuwt Egeland. Ruim 2,5 miljoen mensen hebben voedsel nodig. Volgens de organisatie World Vision kan 10 procent van de kinderen in de hardst getroffen regio's sterven als er niet snel extra hulp komt. Egeland zei afgelopen maand al dat er buiten de steden vrijwel niets meer te eten is. “Niger is het voorbeeld van een genegeerd noodgeval, waar vroege waarschuwingen in wind werden geslagen”, aldus Egeland tegen de BBC. De Verenigde Naties hebben slechts eenderde gekregen van de dertig miljoen dollar waarom ze hebben gevraagd. Deze dertig miljoen dollar ‘stelt niets voor’. “Europeanen eten per jaar tien miljard dollar aan ijs en Amerikanen besteden jaarlijks 35 miljard dollar aan hun huisdier.” Internationale hulporganisaties hebben al verscheidene malen aan de bel getrokken maar de internationale gemeenschap komt veel te laat in actie, vinden ze. “Elke dag sterven er kinderen in onze kampen”, aldus Milton Tetoniois van Artsen zonder Grenzen. “We zijn volledig overstelpt. Er moeten snel meer mensen komen om te helpen. De respons is tot dusver veel te laat.” Het land in de Sahel telt twaalf miljoen inwoners. Bij normale neerslag lijden jaarlijks 1,2 miljoen mensen aan een tekort aan voedsel. Dit jaar is de situatie rampzalig. De crisis in het zuiden van het land is het gevolg van langdurige droogte en een verwoestende sprinkhanenplaag. De zaai- en oogstperiode die nu begint, wordt reeds bedreigd door dezelfde plagen.

Schetsen en wenskaarten van Hitler hebben op een veiling in Canada rond 23.000 euro opgebracht. De vier tekeningen gingen weg voor gemiddeld 5.000 euro, de twee kerstkaarten deden ieder ongeveer 1500 euro. Dat meldden personen die op de verkoop in Montreal aanwezig waren. Het veilinghuis weigerde woensdag de bedragen te bevestigen, maar stelde dat een persoon alles had gekocht waardoor de kleine verzameling compleet was gebleven. De veiling had de woede opgeroepen van de joodse gemeenschap in Canada. Een schets toont Hitlers landhuis Berghof. Bij de overige drie gaat het om ontwerpen voor gebouwen. De kerstkaarten uit 1935 en 1938, bestemd voor Hitlers geliefde Eva en toparchitect Albert Speer, dragen de handtekening van de nazileider.

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft woensdag formeel beslist om een onderzoek in te stellen naar de reeds lang aanslepende twist tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over de subsidiëring van hun respectievelijke vliegtuigbouwers Airbus en Boeing. Het belooft één van de grootste zaken uit de geschiedenis van de organisatie te worden. De 148 lidstaten van de WTO stemden woensdag in met het verzoek van de Verenigde Staten om een speciale groep van experts in het leven te roepen die zich moet buigen over de subsidies die Groot-Brittannië, Spanje, Frankrijk en Duitsland aan Airbus hebben verstrekt. Op haar beurt eiste de Europese Unie vervolgens een onderzoek naar de fiscale voordelen voordelen voor Boeing en de financiële steun van de NASA en het Pentagon. De WTO zal twee parallele procedures lanceren die vermoedelijk de geschiedenis zullen ingaan als enkele van de meest lange, ingewikkelde en dure procedures uit de geschiedenis van de organisatie.

Bierproducent InBev verkoopt zijn aandeel van 62,4 procent in het Duitse Bremer Erfrischungsgetränke aan Coca-Cola Erfrischungsgetränke voor een bedrag van 137 miljoen euro. De brouwer verwierf deze bottelactiviteit van Coca-Cola met de acquisitie in 2002 van de Duitse brouwer Beck. De verkoopt levert thans een eenmalige winst op van ongeveer 17 miljoen euro in vergelijking met de boekwaarde. Deze desinvestering past in de strategie van InBev om zich hoe langer hoe meer te richten op de kernactiviteiten, het brouwen en verkopen van bier. "Op die manier creëren we waarde en kunnen we ons in Duitsland in toenemende mate richten op onze kernactiviteit", aldus de brouwerij in een mededeling. Naar verwachting zal de transactie in september 2005 worden afgerond.

De luchthaven van Zaventem heeft in de eerste jaarhelft 4,7 procent meer passagiers over de vloer gehad. Dat maakte Biac, de exploitant van de luchthaven, woensdag bekend. In totaal reisden 7,54 miljoen mensen via Zaventem. Het vrachtverkeer steeg met 5,5 procent -tot 348.000 ton- in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal vliegbewegingen bleef daarentegen min of meer stabiel. Er waren 125.196 vliegbewegingen, of 0,1 procent meer dan in de eerste helft van 2004. De bezettingsgraad van de vliegtuigen is dus gemiddeld verbeterd, concludeert Biac. De luchthaven van Zaventem zet dus zijn herstel voort. Het jaar 2000 was een absoluut recordjaar met meer dan 20 miljoen passagiers. Maar toen kwamen de terreuraanslagen van 11 september 2001 en de faillissementen van Sabena en City Bird.

Wednesday, July 20, 2005

Televisie belemmering voor diploma?

Een televisie op de kinderkamer is slecht voor de leerprestaties. Onderzoekers uit de Verenigde Staten en Nieuw Zeeland kwamen tot de vaststelling dat die kinderen slechter presteren dan hun leeftijdgenoten. Een computer op de kinderkamer zou daarentegen het omgekeerde effect hebben.

De studies zouden uitwijzen dat de negatieve invloed van de televisie niet alleen vastgesteld kan worden op het ogenblik zelf, maar ook nog tientallen jaren later. Kinderen met een televisie op de kamer scoren tijdens reken-, lees- en taaltests duidelijk minder dan hun leeftijdsgenoten zonder televisie binnen handbereik. Een computer in huis werkt volgens de onderzoekers precies omgekeerd, want kinderen uit die groep scoorden beter dan het algemeen gemiddelde.

De onderzoekers vermoeden dat de televisie negatieve invloed heeft omdat kinderen er stiekem tot laat in de avond naar kijken en zo te weinig slaap hebben. Bovendien zouden ze zich door de televisie ook slechter kunnen concentreren op hun huiswerk. Televisie-kinderen doen volgens de onderzoekers trouwens opvallend lang over dat huiswerk.

Ook wordt erop gewezen dat ouders die hun kinderen bewust geen televisie geven, gemiddeld wat sterker betrokken zijn bij de opleiding van hun kroost. Hoe langer kinderen kijken, des te hoger zou de kans dat ze zonder diploma van school gingen. De onderzoekers stellen dat het beter is de televisie van de kinderkamer te verbannen. "Dat zou meteen schelen in het overgewicht, agressief gedrag en gezeur om reclamespeeltjes," merken ze op.

Chinese taal steeds populairder

Steeds meer mensen leren de Chinese taal. Op dit ogenblik zouden dertig miljoen buitenlanders Chinese taallessen volgen. Dat is een rechtstreeks gevolg van de groeiende belangrijkheid van China in de wereldeconomie, maar ook de reislust van de Chinezen zou daar een rol in spelen

De toename van het aantal studenten is de afgelopen jaren met tientallen procenten gestegen. Meer dan 2500 universiteiten in circa honderd landen hebben tegenwoordig Chinees op hun studieprogramma staan. In Japan, Zuid-Korea en Frankrijk is de belangstelling voor het Chinees het grootst. In de Verenigde Staten kiezen steeds meer basisscholen en middelbare scholen ervoor cursussen Chinees aan te bieden.

De interesse voor het Chinees is vooral het gevolg van de grote economische opmars van de volksrepubliek. De 1,3 miljard inwoners tellende natie is een steeds grotere speler in de wereldeconomie en de contacten tussen China en andere naties worden steeds inniger.

Bovendien groeit het aantal Chinezen dat naar het buitenlands reist, in een rap tempo, waardoor bijvoorbeeld de toeristische sector in westerse landen steeds meer behoefte heeft aan Chineessprekenden. Woensdag opende in Peking de eerste internationale conferentie over het Chinees. Tijdens de bijeenkomst zullen vertegenwoordigers uit tientallen landen spreken over de ogenschijnlijk glanzende toekomst van de Chinese taal.

Friteuses op de baan

Nederlandse dieselrijders halen de brandstof voor hun auto steeds meer uit het rek van de supermarkt. Ze bevoorraden er zich volgens De Telegraaf immers met zonnebloemolie. Diesel kost aan de pomp bij onze noorderburen immers 1,05 euro, terwijl voor zonnebloemolie amper 0,59 euro per liter moet neergeteld worden.

Een leverancier vertelde aan de krant dat sommige klanten zelfs bellen voor duizend liter zonnebloemolie. De verdelers zijn echter bevreesd voor eventuele motorproblemen. Die vrees blijkt onder de Nederlandse dieselrijders niet echt te leven. Een bestuurder vertelde dat hij de tank met drie vierde olie en één vierde diesel vult, zodat de motor wat sneller aanslaat.

Ook sojaolie wordt door de dieselrijders als een prima brandstof beschouwd. Alleen olijfolie zou een probleem vormen. "Dat gaat polymeriseren en dan krijgt men dus plastic in de tank," waarschuwde een automobilist. Buiten een beperkte hoeveelheid koolstofdioxide zouden er volgens de betrokkenen ook geen schadelijke uitlaatgassen vrijkomen.

De auto's laten wel een speciale geur na. "Als je erachter rijdt, ruikt het naar een snackbar die op volle toeren draait," gaf één van de bestuurders toe.

Economie in de media

Het Zwitserse farmacieconcern Roche heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst behaald van 3,24 miljard franc (2,07 miljard euro). Dat is een stijging van 4 procent vergeleken met de winst van 3,12 miljard franc in dezelfde periode een jaar eerder. Dat bleek uit woensdag gepubliceerde cijfers. De winst valt hoger uit dan analisten hadden voorspeld. Zij gingen uit van 2,8 miljard franc. De omzet steeg met 17 procent tot 16,6 miljard franc (10,6 miljard euro), wat eveneens hoger is dan de prognoses. Het bedrijf schrijft de hogere winst- en omzetcijfers onder meer toe aan een sterke prestatie van zijn geneesmiddelendivisie. De omzet steeg daar met 22 procent tot 12,6 miljard franc. Vooral het griepmedicijn Tamiflu en het nieuwe kankermiddel Avastin droegen bij aan het goede resultaat. Dinsdag maakte Roche bekend het Zwitserse bedrijf GlycArt Biotechnology voor 235 miljoen franc over te nemen. Dit bedrijf is gespecialiseerd in onderzoek naar kankermedicatie.

De Chinese economie is in de eerste zes maanden van dit jaar iets sterker gegroeid dan verwacht. Het bruto binnenlands product, de waarde van alle geproduceerde goederen en diensten, nam toe met 9,5 procent tot 6,74 biljoen yuan (672 miljard euro) vergeleken met dezelfde periode in 2004. Analisten gingen uit van een expansie van 9,2 procent. De economische groei in het tweede kwartaal bedroeg 9,5 procent. In de eerste drie maanden van dit jaar was dat nog 9,4 procent. De sterkere groei is onder meer een gevolg van een flink handelsoverschot en investeringen in de Chinese infrastructuur, zoals krachtcentrales en fabrieken. De Chinese industriële productie nam in het eerste halfjaar met 16,4 procent toe tot 3,23 biljoen yuan (321 miljard euro). Vorig jaar bedroeg die 17,7 procent. Vooral de fabricage van computers zat in de lift. Hier steeg de productie 61,3 procent. De productie van auto's ging met 6,5 procent omhoog.

Microsoft daagt Google om te voorkomen dat een ex-werknemer van MSN Search bij Google gaat werken. De rechtszaak draait om Microsofts chef voor zoektechnologie Kai-Fu Lee, ook deels verantwoordelijk voor de expansie van Microsoft in China. Microsoft wil niet dat Lee zich verbindt aan Google. Hij krijgt daar de leiding over het onderzoekscentrum van Google aangeboden. De 43-jarige Lee was zeven jaar lang bij Microsoft in dienst en het laatst verantwoordelijk voor het onderzoekscentrum van Microsoft in Peking, waar zo'n 380 onderzoekers en ontwikkelaars werken. Microsoft zegt in de dagvaarding dat Lee er met de geheimen van Microsoft uit de ontwikkeling van zoektechnologie vandoor dreigt te gaan. Microsoft wil hem binden aan zijn concurrentiebeding. Hij mocht, gezien zijn contract bij Microsoft, een jaar lang na zijn vertrek niet bij een concurrent gaan werken. Microsoft heeft niet alleen Lee maar ook Google gedaagd, omdat Google wetenschap heeft van deze clausule, maar niettemin Lee toch in dienst heeft genomen.

De Amerikaanse computer- en printerfabrikant Hewlett-Packard schrapt de komende anderhalf jaar 14.500 van de ongeveer 150.000 banen. De reorganisatie moet een jaarlijkse besparing van 1,9 miljard dollar (1,6 miljard euro) opleveren, zo heeft het concern dinsdag laten weten. Speculaties over harde ingrepen bij Hewlett-Packard (HP) doen al de ronde sinds Mark Hurd in maart de leiding overnam van de ooit gevierde Carly Fiorina, die was weggestuurd wegens slechte resultaten. Hewlett-Packard (HP) staat onder sterke druk om met zijn kosten in de buurt te komen van concurrent Dell, die het concern vorig jaar verdrong als grootste verkoper van personal computers ter wereld. Dell behaalt per werknemer een jaaromzet van 891.000 dollar, terwijl HP niet verder komt dan 529.000 dollar. Hurd liet dinsdag weten dat de meeste banen zullen verdwijnen bij ondersteunende afdelingen als personeelszaken en financiën. Het aantal werknemers bij onderzoek en ontwikkeling zal weinig veranderen en het banenverlies bij de verkooporganisatie zal minimaal zijn. De reorganisatie bij HP wordt de grootste sinds het concern drie jaar geleden Compaq inlijfde. De ingrepen moeten behalve kostenverlaging ook een vereenvoudiging van de bedrijfsstructuur en een sterkere gerichtheid op de klanten opleveren.

Italië kampt met een overschot aan wijn. Door de overvloedige oogst in 2004 en de krimpende vraag naar wijn, raken handelaren hun product nauwelijks kwijt. De Italiaanse overheid heeft Brussel dringend gevraagd snel wijn uit de handel te mogen nemen. Dat zou de handelsprijzen voor de overige flessen moeten redden. Europees Commissaris Fischer Boel (Landbouw) heeft het verzoek in beraad genomen, zo is dinsdag bekend geworden. Ze besloot eerder al Franse, Spaanse en Griekse wijn uit de handel te nemen. De wijn wordt dan verwerkt tot industriële alcohol. Ook bij graan en suiker kent de Europese Unie nu overschotten, door de grote oogst in 2004.

Het wordt steeds spannender of de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA deze maand nog de space shuttle Discovery in de ruimte kan brengen. Het agentschap heeft de lancering van het ruimteveer maandagavond opnieuw uitgesteld. De oorzaak van een verkeerd functionerende brandstofsensor is deskundigen nog steeds een raadsel. Ingenieurs lopen al dagen alle schakels, bedradingen en elektriciteitssysteem in de brandstoftank langs, maar hebben nog niets gevonden. Het ruimteveer wordt in plaats van eind deze week nu op zijn vroegst 26 juli de ruimte ingeschoten. De kans dat die datum ook wordt gehaald is volgens betrokkenen echter klein. Het probleem met de sensor was voor NASA de reden om afgelopen woensdag kort voor de geplande start de lancering uit te stellen. Als de shuttle niet uiterlijk 31 juli het luchtruim kiest, moet de lancering worden uitgesteld tot september. Deskundigen bestuderen volgens de Los Angeles Times inmiddels wel de mogelijkheid om het zogenoemde lanceervenster - de tijd waarin de Discovery moet worden afgevuurd om het ruimtestation ISS te kunnen bereiken - iets op te rekken tot begin augustus.

De werknemers in 962 industriële bedrijven in de Chinese hoofdstad Peking zijn met betaald verlof gestuurd. Op last van de overheid sluiten de bedrijven een week om stroom te sparen. De bijna duizend betrokken bedrijven zijn de eerste in een reeks. In totaal gaan de komende maand bijna 4700 ondernemingen steeds voor een periode van een week dicht. Volgens The China Daily zullen de meeste bedrijven deze herfst een zesdaagse werkweek invoeren om de achterstand in de productie weer in te lopen. Om het gebruik van elektriciteit extra te ontmoedigen zijn de prijzen per kilowattuur voor zeker 50.000 ondernemingen per 1 juli verhoogd. Energietekorten vormen al jaren een groot probleem in de stedelijk gebieden, vooral in hete zomers zoals dit jaar in China. Een meerderheid van de Chinese provincies had vorig jaar zomer te kampen met energieproblemen en zelfs met uitval van stroom. Vooral luchtkoelingsapparatuur slurpt stroom en in veel overheidsgebouwen geldt nu de regel dat de airconditioning niet lager mag dan 26 graden. De elektriciteitsbedrijven kunnen de steeds grotere vraag naar stroom nauwelijks bijhouden in het steeds welvarender land. Het is de bedoeling dat de stroomvoorziening in 2006 voldoende is uitgebreid om aan de vraag te kunnen voldoen.

Tuesday, July 19, 2005

Terughoudendheid uitbreiding naar Oost-Europa

Veel ondernemers denken wel na over uitbreiding naar Midden- en Oost-Europa, maar voegen uiteindelijk de daad niet bij het woord. Dat blijkt uit een rapport van het Nederlandse onderzoeksbureau EIM. Vooral in de machinebouw, chemie, logistieke dienstverlening en handel liggen volgens de onderzoekers nochtans veel kansen voor kleine en middelgrote bedrijven.

"Een kwart van alle ondernemers ziet mogelijke kansen na de uitbreiding van de Europese Unie met tien landen," aldus het EIM. "Twaalf procent heeft daar een concreet beeld bij en acht procent denkt de plannen daadwerkelijk te kunnen waarmaken."

Nu zijn vooral logistieke en transportbedrijven actief in het oosten van Europa. "De reden dat veel ondernemers de waargenomen kansen niet benutten ligt voor een deel in algemene terughoudendheid bij internationalisering," benadrukt het EIM. "Ook vinden veel ondernemers zichzelf niet geschikt voor expansie in het buitenland."

Verder is de aanhoudende laagconjunctuur voor veel bedrijven een te hoge drempel voor internationale investeringen. Tenslotte is er veel huiver vanwege verschillen in taal en cultuur. De betrouwbaarheid van handelspartners en overheid worden veel genoemd in dit verband.

Moeilijke tijden voor elektronica-giganten

De omzet van de giganten in consumenten-elektronica, zoals Sony, Panasonic en Philips, staat zwaar onder druk door de zware concurrentie uit China. Chinese producenten komen immers op de markt met goedkope producten, die tegelijkertijd van steeds betere kwaliteit worden.

Goedkope Chinese producten zijn sterk in opkomst in Europa. Dat komt doordat er in China een forse overproductie is die naar Europa wordt verscheept. "Bovendien wordt de kwaliteit van die producten wordt langzamerhand steeds beter," benadrukt een analist in de krant De Telegraaf.

Volgens analisten is een andere oorzaak van de druk op de prijzen dat nieuwe producten zoals televisies en dvd-spelers steeds minder de tijd hebben om zich waar te maken en in toenemend tempo in prijs dalen. "Bij de eerste kleurentelevisie duurde het dertig jaar voordat deze in prijs halveerde," stellen ze. "Na de introductie van de videorecorder duurde het tien jaar en bij de dvd-speler minder dan een jaar."

Daarnaast vervaagt de markt doordat er steeds meer nieuwe spelers bijkomen. Niet alleen storten de Chinezen zich op deze markt, maar ook computerproducenten als Dell en Hewlett-Packard bieden tegenwoordig lcd-tv's aan. Er is nu zoveel concurrentie dat elke innovatie direct wordt nagemaakt.

Economie in de media

Red Bull heeft net als Ferrari de zijde gekozen van de Formule 1 en het contract met de Formule One Administration (FOA) met vier jaar verlengd. De Oostenrijkse firma sponsort nu tot en met 2012 een raceteam. Red Bull Racing, met de coureurs David Coulthard en Christian Klien in de stal, maakte dat maandag bekend. Eerder dit jaar tekende het Italiaanse Ferrari bij de FOA voor een verlenging van hun zogeheten Concorde-contract in de Formule 1. De huidige verbintenis loopt af in 2008. De andere merkenteams hebben nog altijd niet getekend. Renault, BMW Williams, McLaren Mercedes, Toyota en BAR Honda overwegen vanaf 2008 een eigen serie autoraces op te zetten.

SABMiller, de op twee na grootste bierbrouwer ter wereld, neemt Grupo Empresarial Bavaria over voor 7,8 miljard dollar. De overname vindt plaats via een aandelenruil. SABMiller neemt een belang van 71,8 procent in Bavaria over van de familie Santo Domingo, die de Zuid-Amerikaanse bierbrouwer controleert. Die krijgt in ruil een belang van 15,1 procent in het nieuwe, gefuseerde bedrijf. Dat heeft SABMiller vanochtend bekendgemaakt. Onder de deal worden de aandelen Bavaria gewaardeerd op 4,8 miljard dollar. Inclusief schulden en minderheidsbelangen komt de totale waarde van de Bavaria groep uit op ongeveer 7,8 miljard dollar. Bavaria is de laatste grote onafhankelijke brouwer van Zuid-Amerika, nadat het Belgische Interbrew vorig jaar de Braziliaanse bieronderneming Ambev overnam. Bavaria is praktisch monopolist in Colombia, Peru en Equador. In Panama heeft het een marktaandeel van 80 procent. Het bedrijf uitte in januari de wens om een fusie of strategische alliantie aan te gaan met een grote buitenlandse partij, waarna een overnamestrijd losbarstte. Zuid-Amerika is een aantrekkelijke markt. Terwijl de bierconsumptie in West-Europa daalt, is de verwachting dat de biermarkt rondom het Andes-gebergte van Zuid-Amerika de komende vijf jaar met 4 procent groeit. Niet voor niets loerden alle vier grote bierbrouwers - InBev, Anheuser-Busch, SABMiller en Heineken - naar Bavaria. Als de deal eenmaal rond is, wil SABMiller de minderheidsaandeelhouders uitkopen voor 19,48 dollar per aandeel. Dat is onder de slotkoers van Bavaria maandag. Toen sloot het aandeel op de beurs van Colombia op 49.100 peso, omgerekend 21,16 dollar. SABMiller wil ook de minderheidsaandeelhouders in Bavaria's dochters in Peru en Equador uitkopen. In totaal moet het bedrijf daarvoor naar schatting 2,1 miljard dollar uittrekken.

De Wereldbank is van plan Irak voor het eerst sinds 1973 een lening te verstrekken. Het gaat om een bedrag van 500 miljoen dollar (414 miljoen euro) in de komende twee jaar voor de ontwikkeling van het land. De Wereldbank maakte de voorgenomen lening maandag bekend in de Jordaanse plaats Shuneh aan de Dode Zee, waar een internationale donorconferentie plaatsvindt. Het geld is bedoeld om de dringendste nood van Irak te lenigen. In 1973 overschreed Irak de inkomensgrens waaronder landen in aanmerking komen voor leningen van de Wereldbank. Als criterium geldt onder meer een inkomen per hoofd van de bevolking van minder dan 865 dollar per jaar. Voor 1973 had Irak zes keer hulp gehad van de Wereldbank.

De regering van Frankrijk is maandag begonnen met de verkoop van haar resterende belangen in de exploitanten van tolwegen. De procedure moet aan het eind van het jaar zijn afgerond en zal naar schatting ongeveer 11 miljard euro opleveren voor aflossing van een deel van de staatsschuld. Het gaat om een belang van 50,3 procent in Autoroutes du Sud de la France, 70 procent in Autoroutes Paris-Rhin-Rhône en 75 procent in Société des Autoroutes du Nord et de l'Est de la France. De regering liet maandag weten dat indicatieve biedingen uiterlijk 22 augustus moeten worden ingediend. Op basis daarvan gaat de regering onderhandelen met gegadigden. Binnen enkele dagen wordt een onafhankelijke functionaris benoemd voor het leiden van het proces.

Het Nederlands Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) heeft een programma ontwikkeld waarmee omwonenden van luchthavens via internet rechtstreeks de vliegtuigen kunnen volgen. De omwonenden kunnen op de site precies nagaan waar en hoe hoog gevlogen wordt. Dan weten ze ook of ze lawaai kunnen verwachten. Het programma is ontwikkeld in opdracht van en in nauwe samenwerking met de Deutsche Flugsicherung GmbH, verantwoordelijk voor de luchtverkeersleiding in Duitsland. De luchthaven van Frankfurt is het eerste vliegveld dat gebruikmaakt van de technologie. Het is de bedoeling dat het later ook mogelijk wordt de vliegbewegingen bij de luchthavens van München, Hamburg, Keulen-Bonn en Düsseldorf op internet te volgen. Omwonenden en andere betrokken kunnen op een kaart van de omgeving de posities van de vertrekkende en aankomende vliegtuigen zien. Dit gebeurt 'uit veiligheidsoverwegingen' met enige vertraging, bijvoorbeeld van een half uur, aldus het NLR. Bovendien is het mogelijk om eerder gemaakte vluchten te bekijken. Dat geeft volgens het laboratorium een goede indruk van het verkeer in een bepaalde periode. De gebruikers van het systeem kunnen ook toestellen identificeren. Als iemand het vermoeden heeft dat een vliegtuig van het normale vluchtpatroon is afgeweken, kan hij dat makkelijk aantonen. De Duitse Flugsicherung coordineert dagelijks duizenden vliegbewegingen, per jaar komt dat neer op ruim 2,7 miljoen vliegtuigen. Daartoe heeft deze luchtverkeersleiding op vliegveld Frankfurt een van de grootste controlecentra van Europa gebouwd.

De Afrikaanse Unie kan rekenen op vele militaire en politionele hulp uit Europa om de gevechten in Darfur te beslechten. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen hebben maandag ingestemd met een gedetailleerd programma. De Afrikaanse Unie krijgt transport, technische assistentie, training en luchtbeelden voor haar missie. Daarnaast komen er ervaren politieadviseurs die de Afrikaanse agenten trainen. De Afrikaanse Unie krijgt ook bestuurlijke hulp om volgende missies op te zetten. De Europese hulp valt samen met een aanbod van de NAVO om Afrikaanse troepen te vervoeren naar de Darfurregio in Soedan. De EU-ministers benoemden de Fin Pekka Haavisto als hun speciale vertegenwoordiger in Sudan.

Monday, July 18, 2005

Vrouw houdt van de dvr

Vrouwen weten de nieuwe digitale videorecorder het beste te gebruiken. Dat blijkt uit een onderzoek van Lifetime. Goed nieuws voor de marketeers is het feit dat hij bij een interessant product minder snel geneigd zullen zijn om het programma verder door te speoelen.

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat in 48 procent van de gevallen de dvr-aankoop van een gezin een beslissing van de vrouw was. Bovendien zegt 55 procent van de getrouwde vrouwen beter te kunnen omgaan met de mogelijkheden van het apparaat. Verder stelt 98 procent van de onderzochte vrouwen dat ze de dvr aan een vriend zou aanbevelen en 94 procent antwoordde dat het apparaat de aanschafprijs meer dan waard was.

Volgens de onderzoekers zijn de digitale videorecorders veel makkelijker in het gebruik zijn dan de ouderwetse videorecorders, wat de grotere populariteit bij vrouwen zou kunnen verklaren. "Driekwart van de vrouwen geeft deze reden op," stellen ze. "Aanbieders zullen dus in hun marketingcommunicatie niet moeten focussen op de techniek achter de DVR’s, maar meer op gemak in de huiskamer."

"Vrouwen zullen tijdens het fast-forwarden van reclameblokken eerder op de stop-knop drukken als er een reclame over een interessant product voorbij komt dan mannen," aldus het mangazine Marketing Online. "Weliswaar gebruikt 99 percent van de vrouwen de dvr om commercials te vermijden, maar 76 procent stopt als de commercial vermakelijk is of een interessante aanbieding heeft. Vrouwen zullen ook eerder promo’s voor series en films bekijken."

De onderzoekers concluderen hieruit dat de dvr allereerst een mogelijkheid biedt om zelf te bepalen welke commercials relevant zijn. Het zijn dus niet zozeer de commercials die irritant blijken te zijn voor de kijker, maar de irrelevante interruptie die ontstaat door een reclameblok. Overigens zegt 94 procent van de respondenten dat ze nog steeds commercials en producten herkent als ze fast forwarden tijdens de reclameblokken.

Japans zakenleven gelooft in Rusland

Er is helemaal niets mis met het Russisch investeringsklimaat. Dat is althans de stelling van de Japan Bank for International Cooperation. Die zou tot de vaststelling gekomen zijn dat het Japanse zakenleven Rusland als één van de meest aantrekkelijke regio's voor investeringen beschouwt.

Voor de vooruitzichten op korte termijn staat Rusland bij de Japanners op een zesde plaats, zelfs nog voor West-Europa. Op langere termijn deelt het land van president Poetin de vijfde plaats met het Amerika van George W. Bush.

Voor Japanse zakenlui zouden vooral de Russische groeimarkt, goedkope arbeidskrachten en human resources de belangrijkste motivatie vormen om er te investeren. Ze zijn echter ook niet blind voor het gebrek aan veiligheidsgaranties, de sociale verhoudingen en een relatief slecht functionerend gerechterlijk systeem.

Op dit ogenblik vertegenwoordigt Japan minder dan één procent van de Russische handelsomzet. Dat is 44 keer minder dan de activiteiten tussen Japan en de Verenigde Staten en 20 keer minder dan het handelsverkeer tussen Japan en China.

Buitenlandse investeerders lopen volgens analisten op dit ogenblik op de Russische markt tien keer meer risico's dan een jaar geleden. Daardoor maakt de toevloed van buitenlands geld slechts twee procent uit van de Russisch bruto binnenlands product. In andere Oost-Europese landen ligt dat niveau tussen vijf en acht procent.

In juni 2004 eiste de Russische belastingsdiensten van de Russische dochter van Japan Tobacco een belastingsachterstand van 70 miljoen dollar op. De Russische overheid bezit de helft van de aandelen van het bedrijf. Het bedrijf verklaarde echter onschuldig te zijn, maar dat leverde alleen maar nieuwe claims op van de belastingsinspecties.

Het Japanse ministerie van buitenlandse zaken was verplicht om tussen te komen en de Russische overheid aan te sporen tot redelijkheid. Een oplossing is er op dit ogenblik echter nog steeds niet uit de bus gekomen.

Jacko belangrijker dan Darfour?

Mensenrechten-activisten willen dat de Amerikaanse televisie meer aandacht besteedt aan de massamoorden in Darfour (Soedan), door de Verenigde Staten beschouwd als één van de zwaarste menselijke crisissen op de hele wereld. Geklaagd wordt dat de media onterecht veel meer belang hechten aan de belevenissen van figuren als Michael Jackson of Martha Stewart.

"In Darfour schitteren onze belangrijkste televisiestations door hun afwezigheid," vertelden vertegenwoordigers van de Be A Witness Campaign aan het magazine OneWorld. "De Amerikaanse bevolking moet die media een duidelijke boodschap sturen dat ze over die genocide getuigenis moeten brengen."

De campagnevoerders hopen dat een intensievere verslaggeving meer kiezers er zou kunnen toe aanzetten om druk uit te oefenen op politici, zodat die zich gedwongen zouden voelen actie te ondernemen om tegen de massamoorden op te treden. "In het verleden heeft televisie die rol wel gespeeld, zoals bij de mensenrechten-bewegingen van de jaren vijftig en zestig of de hongersnood in Ethiopië tijdens de jaren tachtig."

OneWorld merkt op dat televisie de belangrijkste informatiebron blijft voor de grote meerderheid van de Amerikanen. "Maar de grote zenders hebben de Darfour-crisis grotendeels genegeerd, net zoals de genocide in Rwanda tien jaar geleden," wordt er opgemerkt. "De voorbije maand hebben CNN, Fox, NBC/MSNBC, ABC en CBS vijftig keer meer verhalen over Michael Jackson en twaalf keer meer verhalen over Tom Cruise uitgezonden dan over Darfour."

De nieuwsuitzendingen van ABC, CBS en NBC hebben het voorbije jaar in totaal amper 26 minuten besteed aan de gevechten en genocide in Soedan. ABC kwam aan achttien minuten, NBC aan vijf minuten en CBS amper drie minuten. Lifestyle-goeroe Martha Stewart kwam daarentegen aan 130 minuten verslaggeving in het nieuws.

De American Journalism Review huldigde The Washington Post en The New York Times voor hun deugdelijke Darfour-verslaggeving, maar de andere Amerikaanse kranten doen het volgens de AJR amper beter dan de televisie. "Vele verhalen haalden minder dan 500 woorden, waardoor tekort gedaan wordt aan een ingewikkeld conflict met krachtige etnische, religieuze en economische factoren," aldus de AJR. "Bijzonder weinig verhalen haalden de frontpagina's. De meeste waren gebaseerd op de verslaggeving van de persbureau's."

De media verwijzen voor dit fenomeen onder meer naar de ontoegankelijkheid van Darfour, budgetbeperkingen, de oorlog in Irak en het vermoeden dat weinige lezers geïnteresseerd zijn in Afrika.

Sardinie vecht tegen onderzeeers

Een steeds grotere groep Sardijnen eisen dat de Amerikaanse nucleaire marinebasis op het Italiaanse eiland zou opgedoekt worden. Ze stellen dat de basis een bedreiging vormt voor het milieu en een rem is op de economische ontwikkeling van Sardinië.
Renato Soru, regionaal president van Sardinië, stelt dat de eilandbewoners niets tegen de Verenigde Staten hebben, maar dat na dertig jaar andere gebieden in de wereld hun steentje tot het NATO-gebeuren moeten bijdragen. "Bovendien is het niet aanvaardbaar dat een nucleaire basis is ingeplant in een natuurgebied," benadrukt hij.

Internet-miljonair Soru stapte in de jaren negentig ook de politiek binnen en roept sinds vorig jaar op tot een ontmanteling van de Amerikaanse basis in La Maddalena. Tevens heeft hij - tot grote onvrede van de vastgoed-sector - een moratorium uitgevaardigd over nieuwe bouwprojecten langs de kustlijn van het eiland.

De Amerikaanse Navy is sinds 1972 aanwezig op het eiland. La Maddalena is één van de twee nucleaire Navy-basissen buiten de Verenigde Staten. Een woordvoerder stelde dat de Navy jaarlijks 40 miljoen dollar investeert in de Sardijnse economie door service- en bouwcontracten, huur en de directe tewerkstelling van 175 locale arbeiders.

Er wordt aan toegevoegd dat de Navy alle mogelijke maatregelen heeft genomen om schade aan het milieu, flora en fauna te vermijden. Er is slechts melding gemaakt van één ongeval, toen de nucleaire onderzeeër Hartford in oktober 2003 in de omgeving van La Maddalena aan de grond liep. Er werd toen voor 9 miljoen dollar schade aangericht aan het schip. De Navy stelde dat er geen milieuschade werd aangericht, maar het ongeval heeft wel de locale bevolking verontrust, vooral toen bleek dat de Amerikaanse autoriteiten verscheidene dagen het ongeval verborgen probeerden te houden.

Bovendien beweren locale groepen dat de aanwezigheid van het Amerikaanse leger een rem betekent voor de economische ontwikkeling van Sardinië. "Verboden terreinen beletten dat interessante gebieden niet gebruikt kunnen worden voor toerisme of andere economisch belangrijke activiteiten," voeren ze aan. "In plaats van nucleaire onderzeeboten, zouden hier jachten en zeilboten moeten liggen."

Soru heeft ook een einde gemaakt aan de bouw van luxe-villa's langs de Sardijnse kust, in veel gevallen voor Amerikaanse filmvedetten en bedrijfsleiders. Hij voegt er aan toe dat dit niet de enige toeristen mogen zijn die Sardinië als ideale vakantiebestemming beschouwen. Soru schopt daarbij ook tegen de schenen van de Italiaanse premier Sylvio Berlusconi. Ook die heeft op Sardinië een riant buitenverblijf, dat over de hele lijn de Sardijnse richtlijnen lijkt te overtreden.

Berlusconi weigert echter controle toe te laten. Hij werpt op dat hij figuren als George W. Bush, Tony Blair en aanverwanten in alle veiligheid en discretie moet kunnen ontvangen.

Ethanol brengt nooit wat op

Er worden miljoenen dollars en euros geïnvesteerd in het onderzoek en de productie van ethanol en andere biobrandstoffen. Studies van Amerikaanse universiteiten wijzen echter uit dat deze toepassingen meer energie opslorpen dan afleveren. De onderzoekers zijn dan ook voorstander van energie van zon, wind en waterstof.

"Landbouwers, ondernemingen en overheden investeren miljoenen dollars in hernieuwbare energiebronnen zoals ethanol en andere biobrandstoffen," stipt het persbureau Associated Press aan. "Zij zouden immers voor een zuiverder energievoorziening zorgen dan met fossiele brandstofboeren, de afhankelijkheid van petroleum verminderen en boeren een nieuwe markt aanbieden."

Onderzoekers aan de Cornell Universiteit en de Universiteit van Californië-Berkeley stellen echter dat het 29 procent meer fossiele energie kost om koren om te zetten in ethanol dan de opbrengst van de ethanol-productie. Bij andere grondstoffen zou dat verschil nog veel hoger oplopen. Bij hout zou er zelfs 57 procent meer energie moeten geïnvesteerd worden dan er opgeleverd kan worden.

"Ethanol levert geen enkele bijdrage aan de Amerikaanse energiebescherming, de landbouw, de economie en het milieu," aldus de onderzoeksleiders David Pimentel (Cornell) en Tad Patzek (Berkeley). "Het zou dan ook veel beter zijn om te investeren in zonne-, wind- en waterstofenergie."

Het voorbije jaar zouden er volgens de vakvereniging Renewable Fuels Association (RFA) in de Verenigde Staten 3,6 miljard vaten ethanol geproduceerd zijn. Daarbij wordt gesteld dat een productie van 8 miljard vaten ethanol een besparing van 2 miljard vaten petroleum zou oplveren. Die cijfers worden door de petroleumindustrie echter betwist. "Ethanol zal een verwaarloosbare invloed hebben op de petroleumimport," luidt het daar.

De ethanol-sector is het dan weer niet mee eens met de onderzoeksresultaten van Pimentel en Patzek. "De gegevens zijn achterhaald en houden geen rekening met allerlei kostenbesparingen die een overschakeling naar ethanol met zich meebrengen," stipt de ethanol-industrie aan.

Merken worden tv-makers

Grote merken nemen geen genoegen meer met het reclameblok alleen en gaan zelf tv-programma`s maken. Dat geeft hen immers de mogelijkheid producten en diensten zo effectief mogelijk te presenteren. Bovendien heeft het publiek ook minder weerzin tegenover deze communicatievorm dan tegen de pure reclame.

"Zwitsal start in Nederland met een informatief programma voor moeders en andere verzorgers waarin het bekende merk centraal staat," merkt het magazine MDWeekly op. "De stap van Zwitsal is niet nieuw in de zin dat commercie en journalistiek elkaar een handje helpen in een tv-programma."

Nieuw is volgens het tijdschrift wel dat een toenemend aantal grote merken, instanties en bedrijven meer willen dan het vaste reclameblok en zich als tv-maker opwerpen om hun producten en diensten zo effectief mogelijk aan de man te brengen. De marketingtermen voor deze manier van reclamemaken luiden brand placement of nonspot-advertising.

Het voordeel van eigen tv-programma`s is dat de weerzin of onverschilligheid die veel kijkers tegenover tv-commercials hebben omzeild wordt als deze reclame niet meer als zodanig herkenbaar is. Daar komt bij dat uit recent onderzoek van de faculteit Communicatiewetenschap van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat de positieve beleving van een merk bij de kijker juist stijgt als de reclame ervoor deel uitmaakt van de redactionele inhoud van een tv-programma.

Economie in de media

In minder dan een maand is voor de tweede keer een leidinggevende bij een grote Duitse onderneming afgetreden wegens betrokkenheid bij fraude. Afgelopen zaterdag trad directielid Andreas von Zitzewitz van de Duitse halfgeleiderfabrikant Infineon af omdat hij betrokken zou zijn bij fraude, omkoping en belastingontduiking. De 45-jarige Von Zitzewitz was directeur van de geheugenchipdivisie van het bedrijf. Hij wordt ervan verdacht betalingen te hebben ontvangen voor het afsluiten van sponsorcontracten in de motorsport. Het zou daarbij gaan om honderdduizenden euro's. Ook de vroegere Infineon-manager Harald Eggers en topman Udo Schneider van het Zwitserse sponsorbedrijf BF Consulting worden van betrokkenheid verdacht. Het onderzoek werd gestart na uitlatingen van Schneider in een rechtszaak tussen Infineon en BF Consulting over een sponsorcontract. Hij sprak toen over betalingen over een periode van drie jaar ter hoogte van 300.000 euro aan Von Zitzewitz. Naar aanleiding daarvan werd een justitieel onderzoek gestart. Het OM verdenkt de mannen ervan toeleveranciers van Infineon aangespoord te hebben om motorsportevenementen te sponsoren via het sponsorbedrijf van Schneider. De betrokkenen zouden daarvoor provisiegelden hebben ontvangen zonder daarover belasting te betalen. Het corruptieschandaal bij Infineon komt op een gevoelig moment voor het Duitse bedrijfsleven. Op 9 juli bood Volkswagen-bestuurslid Peter Hartz zijn ontslag aan in verband met een omkoopschandaal. Een week eerder stapte de machtige voorzitter van de ondernemingsraad van Volkswagen, Klaus Volkert, op.

China is van plan om in oktober van dit jaar naast enkele astronauten ook 40 gram varkenssperma het heelal in te schieten. Bedoeling van deze bijzondere bagage is te onderzoeken wat de effecten van een ruimtereis op het zaad zijn. Het sperma is afkomstig van twee speciaal geselecteerde Ronchchang-varkens. Deze soort staat bekend om zijn goede lichamelijke conditie en om zijn goede vlees. Wetenschappers denken dat de omstandigheden in de ruimte het sperma beïnvloeden. Na de reis zullen met het overlevende sperma varkenseitjes bevrucht worden. Twee jaar later moet duidelijk zijn of het verblijf in de ruimte invloed heeft gehad op de lichamelijke conditie en het vlees van de reageerbuisvarkens.

Het bierconcern InBev heeft de op drie na grootste onafhankelijke brouwerij van Rusland, Tinkoff, gekocht voor 167 miljoen euro. Met de aankoop vergroot InBev zijn aandeel op de Russische markt met 2,3 miljoen hectoliter tot in totaal 12,7 miljoen hectoliter, zo maakte het bedrijf maandag bekend. Tinkoff is een van de bekendste biermerken van Rusland. InBev heeft momenteel acht brouwerijen in Rusland met een marktaandeel van 15,6 procent. Het bedrijf verwacht de overname van Tinkoff in de tweede helft van dit jaar af te ronden. De aankoop moet nog goedgekeurd worden door de Russische kartelautoriteiten. Volgens InBev is de overname van het in Sint-Petersburg gevestigde Tinkoff van strategische aard. Rusland geldt als een groeimarkt. InBev verkocht in het eerste halfjaar 5 procent meer bier, onder meer dankzij klanten in Rusland. Volgens analisten zal de Russische biermarkt dit jaar toenemen tot 89 miljoen hectoliter bier.

Philips heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst behaald van 983 miljoen euro. Het bedrag is flink hoger dan de behaalde 616 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder en boven de gemiddelde verwachting van analisten. De winsttoename is volledig te danken aan een boekwinst van 753 miljoen op de verkoop van aandelen van de Amerikaanse routekaartenproducent Navteq eerder dit jaar. De nettowinst uit de dagelijkse bedrijfsvoering daalde van 356 miljoen euro tot 147 miljoen euro. Deze terugval komt vooral door een zwakkere vraag naar consumentenelektronica. De omzet van Philips bedroeg over het afgelopen kwartaal 7,09 miljard euro, tegen 7,28 miljard euro in het tweede kwartaal vorig jaar, zo liet het elektronicaconcern maandag weten. Vorige maand signaleerde Philips al een zwakkere vraag in de consumentenmarkten, vooral in Europa. De divisies die het meest te lijden hadden onder de zwakke vraag, waren Huishoudelijke Apparaten en Consumentenelektronica. Philips is voorzichtig met zijn uitspraken over de vooruitzichten van het concern. Het Nederlandse concern verwacht dat de vraag naar consumentenelektronica voorlopig zwak zal blijven waardoor de groeiplannen van de onderneming op korte termijn zullen haperen. Philips houdt voor de divisie Consumentenelektronica nog wel vast aan zijn doelstelling voor dit jaar om een winstmarge van 4 tot 4,5 procent te behalen. Voor de halfgeleidersdivisie voorziet Philips op korte termijn geen belangrijke opleving van de marktomstandigheden. Voor de divisie Medical Systems verwacht Philips een verdere verbetering van de solide resultaten. In het tweede kwartaal steeg de operationele winst van dit onderdeel van 132 miljoen euro tot 157 miljoen euro.

De NMBS verkoopt haar aandeel van 33,3 procent in de Noordzeeterminal aan de Port of Singapore Authority (PSA). Dat bevestigt gedelegeerd bestuurder van de NMBS, Marc Descheemaecker. De opbrengst van de transactie zou rond de vijftig miljoen euro zou liggen. De NMBS betaalde destijds acht miljoen euro voor haar participatie. In 1996-1997 investeerden Noord Natie en de NMBS zowat drie miljard frank in de uitrusting van de Schelde Container Terminal Noord (SCTN), beter bekend als de Noordzeeterminal. De NMBS nam een derde voor haar rekening. Het Vlaams Gewest en de Haven bouwden de kade (3 miljard frank). Begin januari 1997 meerde het eerste schip aan. Gemikt werd op 600.000 containereenheden (TEU) per jaar. In 2004 werden 1,4 miljoen TEU behandeld.

Johnny Thijs, de gedelegeerd bestuurder van De Post, is tussen eind 1999 en eind 2004 lid geweest van de adviesraad van CVC Capital Partners. Dat is de partij die via het Deense postbedrijf kandidaat is om in de Belgische Post te stappen. "Zodra ik hoorde dat ze plannen hadden, heb ik gedaan wat ik moest doen: ontslag nemen", zegt Thijs. Johnny Thijs zegt dat hij ook de voorzitter van de raad van bestuur van De Post en de minister van Overheidsbedrijven Johan Vande Lanotte inlichtte. "Ik wis dat dit gevoelig kon liggen en heb geen enkel risico genomen. Ik sta 100 procent recht in mijn schoenen".

Het Russische gasconcern Gazprom en zijn Oekraïense branchegenoot Naftogaz Ukrainy hebben overeenstemming bereikt over een geschil over gasleveringen. Gazprom beschuldigde Oekraïne eerder van de verdwijning van 7,8 miljard kubieke meter aardgas dat was geleverd voor de winterperiode. Gazprom zei dat het het gas zou inhouden op de leveringen aan Oekraïne. Oekraïne krijgt jaarlijks grote hoeveelheden gas als vergoeding voor het vervoer van Russisch aardgas over hun grondgebied. Kiev zei dat het gas wegens technische problemen niet uit de ondergrondse opslagruimtes kon worden opgepompt. Oekraïne is voor 90 procent van Rusland afhankelijk voor zijn energiebehoeftes. Beide ondernemingen zijn nu overeengekomen dat Naftogaz Ukrainy 2,55 miljard kubieke meter gas krijgt als gedeeltelijke betaling voor het vervoer in 2005. Daarnaast verkoopt Gazprom nog eens 5,25 miljard kubieke meter aan ondergronds opgeslagen gas aan het Oostenrijks-Russische gasbedrijf RosUkrEnergo, waarvan Gazprom deels eigenaar is. Naftogaz Ukrainy verspreidt dit gas. In het akkoord is verder bepaald dat Rusland de hoeveelheid gas dat jaarlijks door Oekraïens grondgebied wordt getransporteerd, dit jaar gaat opschroeven met 8 miljard kubieke meter. Volgend jaar gaat de hoeveelheid door Oekraïne vervoerd gas met 8 tot 11,5 miljard kubieke meter omhoog.

Sunday, July 17, 2005

India grootste groeimarkt detailhandel

India biedt de komende jaren de grootste kansen voor detailhandelsbedrijven en supermarktconcerns die internationale groei nastreven. Dat blijkt uit een rapport van consultantsbureau AT Kearney. Vorig jaar voerde Rusland de lijst nog aan.

India heeft een retailmarkt met een totale omvang van 312 miljard dollar en een jaarlijkse groei van gemiddeld 10 procent over de afgelopen vijf jaar. Maar op dit moment is de Indiase markt nog altijd zeer gefragmenteerd. De vijf grootste retailers hebben er samen amper 2 procent van de markt in handen.

Dat biedt volgens de onderzoekers veel mogelijkheden voor de internationale supermarkt-sector. "Een aantal van hen heeft in China de boot gemist, maar India kan voor hen een herkansing betekenen," aldus nog AT Kearney.