Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, March 19, 2011

Europa akkoord met extra geld voor internationaal ruimtestation

Europa heeft formeel ingestemd met de verlenging van de activiteiten van het International Space Station tot het einde van het decennium. Ook hebben de lidstaten de financiering van het ruimtestation voor de volgende twee jaar afgesproken. Dat is op het hoofdkwartier van het European Space Agency in Parijs bekend gemaakt. Europa heeft een belang van 8 procent in het International Space Station. De andere partners zijn de Verenigde Staten, Rusland, Japan en Canada.

Bernardo Patti, bij het European Space Agency verantwoordelijk voor het internationaal ruimtestation, heeft het over een belangrijke ontwikkeling. "De bouw van het ruimtestation is voltooid, zodat de volgende jaren alle aandacht kan worden toegespitst op het onderzoek," merkte hij op tegenover het BBC News. De deelnemende partners hadden eerder al aangegeven dat het ruimtestation verder operationeel zou moeten kunnen blijven na het midden van het decennium, maar in Europa was het moeilijk om daarover financiële afspraken te maken.

De tien lidstaten van het European Space Agency heeft een extra bedrag van 550 miljoen euro goedgekeurd als surplus op het pakket van 1,4 miljard euro dat drie jaar geleden werd afgesproken. Tegen het einde van het decennium zal Europa ongeveer 9 miljard euro hebben geïnvesteerd in het project. Het einde van dit decennium is echter een voorlopige deadline, want wetenschappers zijn ervan overtuigd dat het ruimtestation nog veel langer actief zal kunnen blijven.

Labels: ,

American Idol meest succesvolle Amerikaanse televisiereclame

American Idol heeft van alle Amerikaanse televisie-programma's het voorbije jaar de meeste reclame-inkomsten gerealiseerd. Dat blijkt uit een studie van het magazine Forbes. De zangwedstrijd boekte tijdens het voorbije seizoen ongeveer 7,1 miljoen dollar reclame-opbrengsten per half uur uitzending. De gewezen comedy-show Two and A Half Men van Charlie Sheen volgde met 2,9 miljoen dollar op de tweede plaats. Er wordt wel opgemerkt dat de inkomsten van American Idol 1 miljoen dollar minder waren dan het jaar voordien.

De top vijf wordt rond gemaakt door Desperate Housewives (2,74 miljoen dollar), Grey's Anatomy (2,67 miljoen dollar) en Dancing With The Stars (2,67 miljoen dollar). Het inmiddels gestopte Lost volgde op een zesde plaats met 2,6 miljoen dollar. In de top tien staan verder nog The Big Bang Theory, Mike and Molly, 24 en tenslotte Private Practice, een spinoff van Grey's Anatomy. Het is volgens de onderzoekers niet zeker dat Two and A Half Men ook in de toekomst zijn succes zal kunnen blijven behouden.

"Charlie Sheen werd inmiddels de laan uitgestuurd en het valt af te wachten welke impact dat zal hebben op de aantrekkingskracht van het programma," wordt er opgemerkt. "De show was immers opgebouwd rond het samenspel tussen twee contrasterende personages. Indien één van die twee partijen wordt weggenomen, krijgt de show een totaal ander karakter. In het begin zal er wel nieuwsgierigheid zijn bij het publiek, maar na enkele afleveringen zal het programma zijn eigen waarde moeten bewijzen."

Labels: , ,

Amerikaanse reclamesector groeit met 6,5 procent

De Amerikaanse reclamesector heeft het voorbije jaar een groei met 6,5 procent tot 131 miljard dollar gerealiseerd. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Kantar Media. De onderzoekers voegen er aan toe dat tijdens het vierde kwartaal van het jaar een groei met 7 procent werd opgetekend. Onderzoeker Jon Swallen merkt echter wel op dat niet alle sectoren op dezelfde manier van die groei hebben kunnen profiteren.

Kantar Media merkt op dat de televisiereclame in de Verenigde Staten het voorbije jaar een groei met 10,3 procent heeft laten optekenen. De krantensector kende daarentegen een terugval met 3,5 procent, waarbij de groei van 2,7 procent bij de nationale kranten en 2 procent bij de Spaanstalige kranten werd tenietgedaan door een terugval met 4,6 procent bij de lokale uitgaven. De magazines lieten een stijging met 2,9 procent optekenen, terwijl radio een groei met 7,6 procent liet optekenen en buitenreclame met 9,6 procent steeg. Het internet liet een stijging met 9,9 procent optekenen.

"Televisie heeft zijn verliezen van de economische crisis kunnen goedmaken, maar een aantal andere reclamesectoren zitten nog altijd 15 procent tot 20 procent onder hun recordniveaus van drie jaar geleden," merkt Kantar Media op. Er wordt aan toegevoegd dat de tien grootste adverteerders hun gezamenlijk budget met 3,7 procent opdreven tot 16,3 miljard dollar, terwijl de honderd grootste adverteerders een stijging met 8,8 procent lieten optekenen. De honderd grootste adverteerders vertegenwoordigen nagenoeg de helft van de totale Amerikaanse reclamebestedingen.

Labels: ,

Wetenschappelijke toekomst voor Olympisch park Londen

De Britse medische non-profit organisatie Wellcome Trust is kandidaat om het Olympisch Park in Londen te kopen. Dat heeft een woordvoerder van de organisatie bevestigd. Hij voerde aan dat de Wellcome Trust de mogelijkheid onderzoekt om een investeerder te worden in het Olympisch Park, zodat een aantal toekomstperspectieven voor de site verder overwogen zouden worden. De Britse premier David Cameron heeft al laten verstaan dat de site een hightech-gebied zou moeten worden.

De Wellcome Trust is al één van de negen bieders op het Olympische dorp, dat in een afzonderlijke veiling zal worden verkocht. Volgens een aantal bronnen zou de Wellcome Trust een bedrag van 1 miljard dollar hebben geboden voor het Olympisch dorp, maar daar wenste de woordvoerder niet op te reageren. Er wordt alleen opgemerkt dat de Olympic Delivery Authority aan de Wellcome Trust gevraagd heeft om een aankoopvoorstel in te dienen, samen met een beheersplan op langere termijn.

In het kader daarvan zegt de Wellcome Trust ook te overwegen op welke manier er eveneens zou kunnen worden geïnvesteerd in het Olympisch park. Er worden daarover op dit ogenblik volgens de woordvoerder met verschillende partijen gesprekken gevoerd. "Indien de Wellcome Trust een succesvol doet, zou er opnieuw een grotere kans zijn dat het gebied een centrum voor wetenschap en technologie zou worden," aldus BBC News. "De Britse premier David Cameron zou zich dan ook mogelijk achter het bod kunnen scharen."

Labels: , , ,

Ouderlijke steun jonge volwassenen is normaal en gezond

Het is normaal en gezond dat ouders jonge volwassen kinderen financieel en logistiek steunen. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of Minnesota. Onderzoeksleider Teresa Swartz, professor sociologie, merkt daarbij op dat de resultaten van de studie ingaan tegen het algemene visie van de Amerikaan dat dergelijke hulp alleen maar leidt tot een luie generatie die weigert op te groeien of tot bemoeizieke ouders die door hun voortdurende steun de ontwikkeling van hun volwassen kinderen blokkeren.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de ondervraagden in het midden van hun twintiger jaren financiële steun van hun ouders kregen of nog altijd in de ouderlijke woning leefden, maar bij jonge dertigers valt dat terug tot slechts 10 procent tot 15 procent. Er wordt aan toegevoegd dat financiële steun elk jaar met 15 procent terugvalt. Het verblijf in de ouderlijke woning zou met 18 procent per jaar terugvallen.

De onderzoekers tonen aan dat jongeren met het ouder worden uiteindelijk onafhankelijk worden van hun ouders. Bovendien stipt Swartz aan dat de steun vooral werd opgemerkt bij studenten of bij jonge volwassenen die recent met zware problemen werden geconfronteerd, zoals werkloosheid, ziekte of echtscheiding. "De ouderlijke hulp vormt een steun om financieel zelfbedruipend te worden en als een veiligheidsnet voor jonge volwassenen die met zware tegenslagen werden geconfronteerd."

Labels: ,

Geen olieboringen in Congolese Virunga-gebied

De Democratische Republiek Congo heeft een aanbod van het Britse concern Soco International afgewezen om olie-exploraties uit te voeren in het beroemde Virunga National Park, de thuisbasis van de zeldzame berggorilla's. Jose Endundo, Congolees minister van milieu, maakte bekend een milieurapport van het Britse concern afgewezen te hebben. Milieugroepen hadden eerdere gewaarschuwd dat de olieboringen het eco-systeem van het park zouden kunnen verstoren en de druk op een bijzonder kwetsbaar gebied zouden kunnen opdrijven.

De wereld telt nog ongeveer zevenhonderd berggorilla's. Daarvan zijn er tweehonderd exemplaren te vinden in het Virunga park. Het gebied wordt ook bestempeld als één van de meest biodiverse locaties ter wereld en is opgenomen in de lijst van bedreigd erfgoed van de Verenigde Naties. De Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties, heeft al herhaaldelijk gewaarschuwd voor olie-exploraties in het gebied.

Virunga is gelegen in het oosten van Congo, waar een aantal militaire groeperingen aangetrokken worden door de minerale rijkdom van het gebied. Minister Endundo merkte op dat de Congolese regering een eigen milieurapport zou opstellen. Roger Cagle, chief executive van Soco International, ontkent dat de activiteiten van het bedrijf een bedreiging zouden kunnen vormen en zegt dat de activiteiten aan de Oegandese kant van de grens zullen worden verder gezet, ongeacht de beslissing van de Congolese regering.

Labels: , , , ,

Modellen met ideaal uiterlijk vormen inspiratiebron

Zelfs wanneer men er zich ongemakkelijk bij voelt, blijft de consument naar beelden van mannelijke en vrouwelijke modellen te kijken indien men gelooft hetzelfde uiterlijk te kunnen creëren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Ohio State University. Indien men ervan overtuigd is dat men met de nodige aanwijzingen dat ideaal kan benaderen, kunnen deze modellen volgens de onderzoekers beschouwd worden als een inspiratiebron om het eigen uiterlijk te verbeteren.

"Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat mensen die zich ongelukkig voelen met hun uiterlijk, nog meer gefrustreerd raken wanneer ze foto's zien met zogenaamd ideale lichamen," merkt Silvia Knobloch-Westerwick, professor communicatie aan de Ohio State University, op. "Het is dan ook de vraag waarom de consumenten magazines blijven raadplegen en televisieprogramma's blijven bekijken die hen in werkelijk nog meer gefrustreerd maken."

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat personen die zich ongelukkig voelen met hun uiterlijk, minder lang naar de foto's kijken, tenzij de beelden worden vergezeld van artikels die suggereren op welke manier de lezer erin zou kunnen slagen om meer op de modellen te lijken. "Veel van die magazines en televisieprogramma's geven aan dat specifieke diëten of lichaamsoefeningen tot een beter uiterlijk kunnen leiden," zegt Knobloch-Westerwick nog. "Dat is de onderliggende reden waarom het publiek zich aangetrokken blijft voelen tot deze media."

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Het informaticabedrijf IBM betaalt 10 miljoen dollar om beschuldigingen van omkoping af te kopen. Werknemers van IBM zouden rond de eeuwwisseling Zuid-Koreaanse en Chinese ambtenaren hebben omgekocht om hun producten aan te schaffen. Dat blijkt uit een klacht die is gedeponeerd bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Managers die bij het Zuid-Koreaanse dochterbedrijf van IBM en een joint-venture van het bedrijf werkten, zouden over een periode van vijf jaar 207.000 dollar in contanten hebben betaald aan ambtenaren om voor elkaar te krijgen dat de overheid IBM-matriaal kocht. Werknemers van de joint-venture LG-IBM zouden ook gratis computers en andere geschenken en voordelen hebben weggegeven aan overheidsfunctionarissen. In China zou het gaan om honderd IBM-medewerkers die zich met deze praktijken bezighielden. De schikking moet nog goedgekeurd worden door de rechter.


De Amerikaanse autobouwer Ford heeft een voormalige fabriek in Virginia verkocht aan een projectontwikkelaar en een logistiek bedrijf. Financiële details over de transactie werden niet vrijgegeven. In de fabriek werd onder meer de T-Ford gebouwd, één van de eerste automodellen die in massaproductie werd gemaakt. De fabriek in Norfolk is verkocht aan Jacoby Development, een bedrijf dat oudere industriële complexen een nieuw leven geeft. Jacoby verkocht een deel van het fabrieksterrein meteen weer door aan het Belgische logistieke bedrijf Katoen Natie, dat met inbegrip van nieuwe investeringen 10,5 miljoen dollar heeft voorzien voor het project. De oude Fordfabriek was sinds 1925 in bedrijf en werd vier jaar gesloten als onderdeel van het herstructureringsplan van Ford. Eerder verkocht Ford aan Jacoby al een fabriek in Atlanta, waar de Ford Taurus werd gebouwd.


Sportartikelenfabrikant Nike heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 5,1 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst van Nike, de grootste producent van sportartikelen ter wereld, steeg met 5 procent tot 523 miljoen dollar. Nike zegt het voorbije jaar geconfronteerd te zijn met de hoge grondstoffen. Onder meer door de hoge prijzen voor rubber en katoen viel de productie van sportschoenen en aanverwante artikelen duurder uit dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. De dure olie zadelde de onderneming bovendien op met hogere transportkosten. Ook stegen de loonkosten in veel landen waar Nike fabrieken heeft. Mark Parker, topman van Nike, benadrukte verder nog dat het bedrijf een groot aantal nieuwe producten in de pijplijn heeft.


De landbouwsubsidies in de Europese Unie worden in de toekomst anders verdeeld. Stapsgewijs moet er meer geld terechtkomen in Oost-Europese landen, zoals Polen, die nog niet zo lang deel uitmaken van de unie. De hulp aan lidstaten die al langer lid zijn, zoals Frankrijk, Italië en Spanje, zal worden afgebouwd. Dat hebben de Europese minister van landbouw beslist. Concrete cijfers of percentages werden niet afgesproken, maar wel werd aangegeven dat er geleidelijk een eerlijker verdeling van het landbouwbudget van de Europese Unie moet komen. Op dit ogenblik zijn de Oost-Europese landen in het nadeel, omdat de toeslagen op historische criteria zijn gebaseerd. Dacian Ciolos, Europees Commissaris voor landbouwbeleid, wil dat bij de steun aan landbouwers ook meer rekening zal worden gehouden met zaken zoals natuurbeheer, plattelandsontwikkeling en innovatie.


De Duitse luchtvaartmaatschappij Air Berlin heeft het voorbije jaar een verlies geleden van 97,2 miljoen euro. Het jaar voordien was een verlies geboekt van 9,5 miljoen euro. Het verlies is volgens de maatschappij te wijten aan de strenge winter, de IJslandse aswolk, stakingsacties in Spanje en de dreiging van stakingen bij Air Berlin zelf. Daarnaast was er ook de negatieve invloed van het terugkopen van obligaties en andere financiële transacties. Air Berlin, na Lufthansa de grootste maatschappij van Duitsland, liet het voorbije jaar een omzetgroei met bijna 15 procent optekenen tot 3,7 miljard euro. Het operationele verlies kwam uit op 9,3 miljoen euro, tegenover een winst van 28,5 miljoen euro het jaar voordien. In november vorig jaar had de maatschappij nog naar buiten gebracht dat het operationele resultaat hoger zou uitkomen dan het jaar voordien.


De Duitse autobouwer Opel wordt vanaf april dit jaar geleid door de Duitser Karl-Friedrich Starke (55). De nieuwe topman wordt de opvolger van de Brit Nick Reilly, die vooral bekend raakte als de man die de zware sanering bij Opel doorduwde en verantwoordelijk was voor de sluiting van de Antwerpse fabriek van de autobouwer. Reilly wordt voorzitter van de toezichtsraad bij Opel. Hij blijft ook aan het hoofd staan van het moederbedrijf General Motors Europe. De nieuwe topman Starke werkt al meer dan dertig jaar bij Opel en was tot nu toe hoofd van de productontwikkeling bij de Duitse autobouwer. De Europese tak was vorig jaar de enige verlieslatende divisie van General Motors. Het concern hoopt echter dat, op uitzondering van de herstructuringskosten, dit jaar opnieuw een break-even zal kunnen worden gerealiseerd.


De Europese Unie en Brazilië hebben een doorbraak bereikt bij de onderhandelingen over de volledige openstelling van het Braziliaanse luchtruim voor Europese luchtvaartmaatschappijen. Dat heeft Siim Kallas, Europees Commissaris voor transport, bekend gemaakt. Kallas wees erop dat de overeenkomst op een strategisch ogenblik komt. Hij verwijst naar de wereldkampioenschappen voetbal dat over drie jaar in Brazilië wordt georganiseerd, twee jaar later gevolgd door de Olympische Spelen in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Maatschappijen uit de Europese Unie kunnen door de overeenkomst voortaan rechtstreekse vluchten uitvoeren tussen elke Europese en Braziliaanse locatie. Alle beperkingen qua routes, prijzen en het aantal vluchten per week vervallen. De Europese Unie verwacht meteen het eerste jaar een toename met 335.000 passagiers. De Europese Unie sloot eerder al vergelijkbare overeenkomsten overeen met onder meer de Verenigde Staten en Canada.


De top van de Nederlandse financiële groep ABN Amro krijgt over het voorbije jaar geen bonussen uitgekeerd. Zowel bestuursvoorzitter Gerrit Zalm als andere leden van de raad van bestuur krijgen alleen hun basissalaris. Dat blijkt uit het jaarverslag van de financiële groep. Zalm ontvangt over het voorbije jaar een jaarsalaris van 750.000 euro, terwijl de andere leden van de raad van bestuur 600.000 euro krijgen uitgekeerd. Ze krijgen geen bonus omdat ABN Amro vorig jaar geen winst heeft gemaakt. Door eenmalige afboekingen, die vooral verband hielden met de gedwongen verkoop van activiteiten aan Deutsche Bank, werd het voorbije jaar een verlies geleden van 414 miljoen euro. Eerder was er in Nederlandse politieke kringen heel wat commotie ontstaan over een bonus van 1,25 miljoen euro voor Jan Hommen, topman van ING Groep.


Europol geeft veel te gemakkelijk toe aan Amerikaanse verzoeken om gegevens over internationale banktransacties van Europese burgers. Dat heeft de voorzitter van de raad van toezicht van de Europese politieorganisatie gezegd voor een Europese parlementscommissie. De Europese parlementsleden dreigen nu verdere afspraken met de Verenigde Staten over de uitwisseling van persoonsgegevens in de strijd tegen het terrorisme te blokkeren. De Amerikaanse verzoeken om financiële informatie zijn volgens de critici vaak te algemeen geformuleerd. De Europese Unie en de Verenigde Staten spraken eerder dit jaar na moeizame onderhandelingen af dat verzoeken gedetailleerd moeten zijn en toegespitst op concrete verdenkingen. Maar Europol, dat de verzoeken moet beoordelen alvorens de bankgegevens worden doorgesluisd, krijgt daarvoor te weinig gegevens. Toch wordt meestal ingestemd met de Amerikaanse verlangens, aldus de toezichthouder.


Het Finse bedrijf Rovio Mobile, uitgever van het populaire game Angry Birds, wil een notering op de beurs van New York. Dat heeft Kaj Hed, directeur van Rovio, gezegd in een Fins kranteninterview. De recente investeringsronde, die 30 miljoen euro opbracht, was wat Hed betreft de eerste stap. Uiteindelijk moet Rovio volgens hem groter worden dan Google of Facebook. De keuze voor een Amerikaanse beursgang is volgens hem logisch, aangezien Rovio in de Verenigde Staten tientallen miljoenen gebruikers heeft. Met het geld van de private investeerders wil de uitgever internationaal gaan uitbreiden en verschillende markten betreden. Onder de investeerders was Atomico Ventures, het investeringsbedrijf van Skype-medeoprichter Niklas Zennström. Zennström gaat ook deel uitmaken van het bestuur van Rovio. Angry Birds heeft ongeveer 40 miljoen maandelijkse gebruikers en is wereldwijd ongeveer 100 miljoen keer gedownload.


De Franse investeringsgroep PAI Partners is exclusieve onderhandelingen gestart met het Amerikaanse General Mills voor de overname van een belang van 50 procent in yoghurtproducent Yoplait. General Mills is al de franchisehouder van Yoplait in de Verenigde Staten en zou meer dan 800 miljoen euro willen betalen voor het aandeel van PAI Partners in de Franse yoghurtproducent. Het is de bedoeling dat General Mills meerderheidsaandeelhouder wordt, wat in twee fasen zou gebeuren. General Mills zou eerst het belang van PAI Partners overnemen, waarna de Franse coöperatieve Sodiaal, die 9.000 melkboeren groepeert, 1 procent van zijn belang in Yoplait verkopen. Daarover zijn echter nog geen prijsafspraken gemaakt. PAI Partners stapte negen jaar geleden in Yoplait voor een bedrag van 71 miljoen euro. Yoplait is na Danone de grootste zuivelgroep ter wereld. Het wereldwijde marktaandeel bedraagt ongeveer 7 procent.


Na de opening van de arbeidsmarkt in Duitsland en Oostenrijk, gepland voor begin mei, kunnen mogelijk jaarlijks aan half miljoen Polen naar beide landen emigreren op zoek naar een job. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Warschau. Jolanta Fedak, de Poolse minister van werk, zegt dat Polen geen exodus vreest van zijn werknemers richting Duitsland en Polen. Het zal volgens haar vooral gaan om Polen die nu al illegaal in die landen actief zijn en door het openstellen van de arbeidsmarkt hun statuut zouden kunnen legaliseren. Polen die op zoek gaan naar werk in Duitsland en Oostenrijk hopen vooral werk te vinden in de bouw en de landbouw. Er wordt echter ook rekening mee gehouden dat tienduizenden Polen mogelijk zouden beslissen om vanuit Groot-Brittannië, dat nog steeds met een economische crisis kampt, naar Duitsland te verhuizen.


De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft voor 5,5 miljard dollar preferentiële eigen aandelen ingekocht bij Berkshire Hathaway. De holding van miljardair Warren Buffett had de eeuwigdurende aandelen met voorkeurrecht gekocht op het hoogtepunt van de financiële crisis anderhalf jaar geleden. Buffett kreeg daarvoor sindsdien een jaarlijks dividend van 10 procent, wat overeen komt met een bedrag van ongeveer 500 miljoen dollar. Buffett had vorig jaar tijdens de jaarvergadering van Berkshire Hathaway nog bijzonder opgetogen getoond over de investering. Die leverde volgens hem immers 15 dollar per seconde op. In de globale terugkoopprijs zit een uitzonderlijk dividend van 1,64 miljard dollar. Goldman Sachs gaf de topman van Berkshire Hathaway destijds uitzonderlijk goede voorwaarden om te kunnen genieten van de steun van Buffett. De Amerikaanse zakenbank had die steun bijzonder hard nodig.


Het internet krijgt een speciaal toplevel-domein voor porno. Het Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), het bedrijf dat de structuur van het internet beheert, heeft het xxx-domein goedgekeurd voor sites met erotisch materiaal. Al jarenlang wordt er gesproken over het toevoegen van een xxx-domein aan de eenentwintig mogelijkheden voor een internetadres die er nu al zijn. Net zoals het com-domein en het gov-domein respectievelijk verwijst naar bedrijven en overheden, zou xxx-domein het makkelijker moeten maken online seks te vinden. ICANN wilde zes jaar geleden al eens xxx-adressen mogelijk maken, maar zag daarvan af na felle protesten. Onder meer de Amerikaanse overheid verzette zich tegen de invoering van het domein. Ook dit keer was er geen unanimiteit over het invoeren van het domein. Ongeveer 200.000 pornosites hebben al ingetekend op een xxx-adres. Het is nog niet bekend wanneer precies de eerste sites online zullen gaan.


De Amerikaanse koffieketen Starbucks zou interesse hebben om concurrent Peet's over te nemen. Peet's verkoopt koffie en thee via supermarkten en een eigen winkelketen. Het concern heeft 192 vestigingen in de Verenigde Staten. Het bedrijf werd in het midden van de jaren zestig opgericht door de Nederlandse emigrant Alfred Peet. Hij opende zijn eerste koffiewinkel in het Californische Berkeley. Er doen al langer geruchten de ronde over een deal tussen de twee bedrijven. Volgens verschillende berichten zou Starbucks de volgende achttien maanden op zoek gaan naar overnamemogelijkheden. Troy Alstead, financieel topman van Starbucks, had eind vorig jaar al gezegd dat zich Starbucks op een kruispunt bevindt. Daarbij zouden het concern van een gespecialiseerde retailer moeten evolueren naar een internationaal consumentenbedrijf met verschillende groeiplatformen en diverse kanalen.


Meer Nieuws

Friday, March 18, 2011

Kwart applicaties wordt slechts één keer gebruikt

Consumenten zijn bijzonder snel om applicaties te downloaden, maar ook even snel om die toepassingen weer te vergeten. Dat is volgens het onderzoeksbureau Localytics een reden waarom het succes van van mobiele applicaties anders moet worden gemeten in plaats van alleen rekening te houden met het aantal downloads. Localytics merkt daarbij op dat 26 procent van alle gedownloade applicaties slechts één keer wordt gebruikt en daarna compleet wordt genegeerd.

De onderzoekers merken echter op dat een andere groep van 26 procent zich ontwikkelt tot loyale gebruikers. Deze groep maakt volgens Localytics de maanden na het downloaden meer dan tien keer gebruik van een applicatie. "In vele gevallen blijkt er honderden keren op een applicatie beroep gedaan te worden," voeren de onderzoekers aan. "Het is in deze applicaties dat voor de merken het succes verborgen zit in plaats van in het eenmalig gebruik."

Er wordt opgemerkt dat marketeers zich dan ook minder moeten focussen op download-aantallen, maar meer op de individuele gebruiker en op de manier waarop er met de applicaties wordt gewerkt. Localytics merkt op dat ook het behoud van de klanten belangrijk is, wat onder meer gestimuleerd kan worden door updates en aankopen binnen de applicaties. "Marketeers moeten hun publiek proberen te doorgronden en te achterhalen hoe ze gebruikers kunnen aantrekken en behouden. Dat is veel belangrijker dan de ruwe download-cijfers."

Labels: , ,

Beperkingen voor sociale netwerken tijdens Russische verkiezingen

In de aanloop naar politieke verkiezingen moeten sociale netwerken zoals Facebook en publieke online forums aan bepaalde regels worden ontworpen. Dat heeft Maya Grishina, lid van de Russische Elections Commission. Op dit ogenblik is in Rusland elke campagne op de dag voor verkiezingen verboden. Ook de bekendmaking van exit-polls voor het afsluiten van de stemming is verboden. Die regels worden volgens Grishina echter door bloggers en sociale media genegeerd.

"Er moet volgens Grishina een wet worden ingevoerd om politieke campagnes in de blogosfeer te regelen," aldus de Russische krant The Moscow Times. "Online politieke campagnes zouden volgens haar geconcentreerd moeten zijn op speciaal gecreëerde websites en blogdiscussies zouden alleen mogen worden toegelaten in gesloten gemeenschappen waar de gewone internet-gebruiker geen toegang toe zou hebben. De voorstellen van Grishina hebben echter bijzonder veel kritiek uitgelokt."

"Het voorstel van Grishina is idioot en onrealiseerbaar," merkte Ilya Yashin, lid van de liberale oppositiegroep Solidarity, op. "Men kan Amerikaanse websites niet verplichten om de Russische wet te volgen." Politiek analist Denis Terekhov voegt er aan toe dat dit pad ook zou kunnen leiden tot een verbod aan politieke discussies in de woonkamer. Ook de communistische partij verzet zich tegen het voorstel van Grishina, maar een woordvoerder van United Russia stelde dat het idee voor de start van de volgende verkiezingscampagnes verder zou besproken worden.

Labels: , , ,

Hotelkamer is verlengde van kantoor geworden

Meer dan de helft van de zakelijke reizigers maken gebruik van mobiele technologie om hun verplaatsing te regelen. Dat blijkt uit een rapport van het bureau Travelport. Bovendien blijkt nog een grotere groep te verwachten dat hun verblijfsaccommodatie tegemoet komt aan hun zakelijke communicatiebehoeften. Dat leidt volgens de onderzoekers dat hotelkamers niet langer een rustplek zijn, maar een verlengde van het kantoor zijn geworden.

"Zakelijke reizigers vertrouwen steeds meer op mobiele technologieën om hotels te selecteren en kamers te boeken," merken de onderzoekers op. "Maar daar stoppen hun behoeftes echter niet. Onder meer zegt 80 procent een mobiele applicatie te wensen die restaurants en bars in de omgeving van hun hotel aangeeft. Bovendien streeft 67 procent naar een gelijkaardige applicatie die meer informatie verstrekt over recreatieve mogelijkheden in de directe omgeving."

"Bovendien wensen zakelijke reizigers een aanbod dat hen toelaat om tijdens hun verblijf in het hotel gemakkelijk verder te werken," wordt er aan toegevoegd. "Voor 71 procent is draadloos internet een belangrijk aanbod voor hotels. Volgens 82 procent zal draadloos internet over vijf jaar in alle hotelkamers worden aangeboden." Travelport merkt dan ook op dat de hotels zich aan deze trend aanpassen en de nodige voorzieningen aanbieden om de zakelijke reiziger optimaal ten dienste te zijn.

Labels: ,

Vrouw verstuurt 30 procent meer mobiele berichten

Vrouwen sturen gemiddeld meer tekstberichten dan mannen en doen ook meer aan online shopping. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau Nielsen. Daarbij wordt opgemerkt dat vrouwen per maand gemiddeld 717 berichten versturen en ontvangen. Dat is 30 procent meer dan mannen. Bovendien blijken vrouwen gemiddeld 181 telefoongesprekken per maand te voeren. Dat is 12 procent meer dan mannen.

De onderzoekers voegen er aan toe dat jongeren tussen dertien en zeventien jaar gemiddeld 3.276 berichten per maand versturen. Dat is nagenoeg dubbel zoveel dan de 1.671 berichten in de groep van achttien tot vierentwintig jaar. Bij vijfenzestigplussers worden er gemiddeld nog 46 berichten per maand verstuurd. Er wordt aan toegevoegd dat in de leeftijdsgroepen tussen achttien en vierentwintig jaar en van vijfendertig tot vierenveertig jaar 202 mobiele gesprekken per maand worden gevoerd.

Tieners voeren daarentegen slechts 155 mobiele gesprekken per maand. Bij vijfenzestigplussers worden nog 100 mobiele gesprekken per maand geteld. Verder wordt opgemerkt dat 72 procent van de vrouwen minstens één online aankoop per maand doet. Bij de mannen is dat 68 procent. Die activiteit ligt het hoogste in de leeftijdscategorie tussen vijfendertig en vierenvijftig jaar (74 procent). Alleen bij computer-hardware en online veilingen zijn mannen actiever dan vrouwen.

Labels:

Millennials hechten zich meer aan ouderschap dan aan huwelijk

Millennials hechten zich meer aan het ouderschap dan aan het huwelijk. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het Pew Research Center. De onderzoekers stelden vast dat 52 procent van de millennials stelt dat een goed ouderschap één van de meest belangrijke dingen in het leven is. Slechts 30 procent vindt datzelfde van een succesvol huwelijk. In de tweede helft van de jaren negentig noemde slechts 42 procent van die leeftijdsgroep een goed ouderschap cruciaal voor een geslaagd leven, maar vond 35 procent dat ook van een succesvol huwelijk.

"Generation X hechtte veel meer waarde aan het huwelijk dan de millennials," merkt het Pew Research Center op. "In de tweede helft van de jaren negentig had 41 procent van Generation X kinderen, terwijl dat bij de millennials nu slechts 36 procent is. Bovendien was 29 procent van Generation X destijds gehuwd, tegenover slechts 22 procent van de millennials op dit ogenblik." Er wordt wel opgemerkt dat ook de millennials plannen blijven hebben om te trouwen en kinderen te krijgen.

Daarbij wordt opgemerkt dat 66 procent van de millennials van plan is om ooit te huwen en 73 procent wenst in de toekomst kinderen te hebben. "Toch zegt 25 procent van de millennials niet zeker te zijn ooit te willen huwen en 19 procent is ook niet zeker over een toekomstig ouderschap," aldus nog het Pew Research Center. "Bovendien zegt 5 procent nooit te willen trouwen, terwijl 7 procent aangeeft nooit kinderen te willen hebben. Bovendien zegt 44 procent van de millennials dat het huwelijk eigenlijk een overbodig instituut is geworden."

Labels: , ,

Evansville meest zwaarlijvige stad van de Verenigde Staten

In de Amerikaanse metropolen wordt meer dan 20 procent van de bevolking geconfronteerd met gewichtsoverlast of obesitas. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Gallup. De hoogste graad van zwaarlijvigheid werd opgetekend in Evansville, op de grens tussen de staten Indiana en Kentucky, waar 37,8 procent van de bevolking met gewichtsoverlast werd geconfronteerd. Het probleem was het minst cruciaal in de stad Boulder in de staat Californië, waar slechts 12,9 procent van de bevolking met gewichtsoverlast had te maken.

Er wordt aan toegevoegd dat de zwaarlijvigheids-graad in de tien meest obese Amerikaanse metropolen een gemiddelde van 34,1 procent haalt. Dat is bijna het dubbele van het gemiddelde van 17,4 procent in de tien minst obese metropolen. Vijf van de meest obese metropolen zijn gesitueerd in de zuidelijke staten, terwijl drie andere in het midwesten zijn gesitueerd. De laagste obesitas-niveaus worden opgetekend in de westerse staten, Florida, Connecticut en Hawaii.

De onderzoekers merken ook op dat in de meest obese staten ook hogere frequenties van chronische ziektes zoals diabetes, hoge bloeddruk en hoge cholesterol worden opgetekend. In de obese staten blijkt de bevolking ook 12 procent minder aan lichaamsbeweging te doen. Ook wordt er 5 procent minder fruit en groenten geconsumeerd. Ook blijkt de bevolking in de minst obese staten 11,5 minder te roken dan in de meest obese staten.

Labels: , , ,

Verkeersproblemen hinder op ontwikkeling Moskou

De gigantische verkeersopstoppingen in Moskou vormen de belangrijkste hindernis om van Moskou een internationaal financieel centrum te maken. Dat heeft Lloyd Blankfein, chief executive van de zakenbank Goldman Sachs Group, gezegd tegen de Russische president Dmitry Medvedev. Door de verkeersproblemen wordt er tussen de luchthaven van de Russische hoofdstad en het centrum van Moskou volgens Blankfein immers een noodlottige flessenhals gecreëerd.

Lloyd Blankfein is één van de buitenlandse experts die door de Russische president Dmitry Medvedev is gevraagd als lid van een adviesraad die de nodige strategieën moet uittekenen om de plaats van Rusland in de internationale financiële wereld te versterken. Dmitry Pankin, Russisch onderminister van financiën, stelt dat buitenlandse bankiers vooral oog hebben voor transport en infrastructuur. Ook kinderopvang zou volgens Pankin een prioriteit zijn.

Uit een rapport van International Business Machines (IBM) blijkt dat Moskou de zwaarste verkeersproblemen van alle grote metropolen heeft. "Dat betekent een enorme handicap voor de handel," werd er daarbij opgemerkt. Gemiddeld heeft een automobilist in Moskou de voorbije drie jaar volgens het rapport minstens één keer tweeënhalf uur per dag in de file doorgebracht. Daarmee vergt het verkeer volgens het rapport een zware emotionele en economische tol.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Apple-topman Steve Jobs is persoonlijk verantwoordelijk voor de ondergang van de muziekindustrie. Dat zegt muzikant Jon Bon Jovi, eraan toevoegend nog vaak terug te denken aan de gloriedagen van de langspeelplaten.. De muzikant stelt dat de online muziekwinkel iTunes funest is geweest voor de muzieksector. Hij merkt op dat kinderen vandaag de beleving missen van het wegdromen bij het luisteren naar een langspeelplaat. Jongeren weten volgens Jon Bon Jovi niet hoe het voelt om met hun zakcentjes naar de platenwinkel te gaan en een langspeelplaat uit te kiezen, zonder te weten wat er nu juist op staat. Dankzij Jobs is deze magische periode volgens Jon Bon Jovi helaas voorgoed verleden tijd. De online shop van Apple is tot de populairste winkel van de wereld uitgegroeid. In februari dit jaar had iTunes al meer dan tien miljard nummers verkocht.


De Europese vliegtuigbouwer Airbus is onderwerp van onderzoek naar aanleiding van de ramp met de Airbus van Air France bij Brazilië in juni twee jaar geleden. De Franse justitie bekijkt of Airbus schuldig is aan onvrijwillige doodslag. Een Airbus A330 die op weg was van Rio de Janeiro naar Parijs, stortte toen neer boven de Atlantische Oceaan voor de kust van Brazilië. Daarbij kwamen 228 personen om het leven. Airbus deelt mee dat elk onderzoek naar de verantwoordelijkheid in de vliegtuigcrash prematuur is, aangezien er nog geen oorzaak van het ongeval kon worden achterhaald. Het gros van de wrakstukken en de zwarte doos van de betrokken vlucht zijn nog steeds onvindbaar. Een dezer dagen begint een nieuwe zoekactie voor de kust van Brazilië. Er wordt gezegd dat er mogelijk een defect was aan de snelheidssensoren van Airbus. Volgens een aantal bronnen zou echter ook Air France niet snel genoeg gereageerd hebben op berichten dat er mogelijk een defect was.


De website van de Amerikaanse krant New York Times heeft de details van zijn betaalmodel bekendgemaakt. Voortaan zullen regelmatige bezoekers van de site op een betaalmuur stoten. Elke gebruiker kan maandelijks tot twintig artikels gratis raadplegen. Daarna worden ze aangemaand om voor één van de drie beschikbare formules te kiezen. Voor 15 dollar krijgt de bezoeker een maand lang toegang tot de website en een mobiele applicatie. Voor toegang tot de iPad-applicatie en de website vraagt de krant 20 dollar. De volledige formule kost 35 dollar per maand. Krantenabonnees krijgen automatisch toegang tot alle digitale platformen. Om geen potentiële nieuwe klanten af te schrikken, verleent de New York Times toegang aan surfers die via zoekmachines en sociale netwerken op de website terecht komen. Voor hen geldt een limiet van vijf artikels per dag.


Het internetbedrijf Groupon, aanbieder van kortingsbonnen, mikt op een beursgang die het bedrijf waardeert op 25 miljard dollar. Dat hebben een aantal bronnen bekend gemaakt. Als Groupon in zijn opzet slaagt, overtreft het meteen de beursintroductie van het zoekmachinebedrijf Google. Die werd bij zijn beursgang gewaardeerd op 23 miljard dollar. In december legde Groupon nog een bod van 6 miljard dollar van Google naast zich neer. Groupon telt meer dan 70 miljoen gebruikers. In de jongste drie maanden verdrievoudigde de bonnensite, die een omzet van 770 miljoen dollar genereert, het aantal geregistreerden. Een aantal waarnemers vreest dat, net zoals tien jaar geleden, een nieuwe internetzeepbel aan het ontstaan is. De jongste maanden regent het berichten van jonge bedrijven, zoals LinkedIn of Pandora, met beursplannen. Daarbij worden geregeld waanzinnige bedragen, zoals 60 miljard dollar voor Facebook, op de bedrijven geplakt.


Het Duitse chemiebedrijf Lanxess heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 7,1 miljard euro. Dat betekent een stijging met 41 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst vertienvoudigde tot 379 miljoen euro. Lanxess combineerde vorig jaar een toename in volume met oplopende prijzen. Het bedrijf is gespecialiserd in butylrubber, speciaal voor autobanden. Lanxess groeide mee met de opleving van de autosector. Lanxess zette een sterk vierde kwartaal neer en profiteerde zowel van volumes, hogere prijzen als van wisselkoersen, maar ook van het barre winterweer, dat de vraag naar winterbanden in heel Europa fors deed toenemen. Axel Heitman, voorzitter van Lanxess, stelde dat het Duitse bedrijf een uitzonderlijk jaar achter de rug heeft en zegt te verwachten dat die trend zich dit jaar verder zal doorzetten. Lanxess investeert dit jaar 600 miljoen euro. Het grootste deel gaat naar een nieuwe butylrubberfabriek in Singapore.


Het Amerikaanse vervoerbedrijf FedEx heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een winst gerealiseerd van 231 miljoen dollar. Dat is een daling met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De terugval is volgens het bedrijf te wijten aan de slechte weersomstandigheden en hogere brandstofprijzen. De kwartaalomzet steeg met 11 procent tot 9,66 miljard door. Frederick Smith, chief executive van FedEx, stelde echter te verwachten dat de sterke vraag naar de diensten van het vervoerbedrijf de financiële prestaties tijdens het vierde kwartaal zal stimuleren. De verdere groei van de wereldeconomie zorgt volgens Smith immers voor solide omzetstijgingen in de transportsector. Hij gaf wel toe dat het resultaat beïnvloed zou kunnen worden door de impact van de onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika op de brandstoffenprijzen.


De Franse bankgroep Crédit Agricole wil zijn winst de volgende vijf jaren vervijfvoudigen en wil een belangrijkere speler worden in Europa. Dat blijkt uit het nieuwe strategische plan dat de bank heeft gepresenteerd. Door de financiële crisis en de problemen in Griekenland, waar de groep met zijn dochter Emporiki actief is, heeft Crédit Agricole er een aantal moeilijke jaren opzitten. Maar sinds de groep vorig jaar weer met winst aanknoopte, mikt de Franse bank weer volop voor groep. Binnen vijf jaar zou de groep een winst tussen 6 miljard euro en 7 miljard euro moeten kunnen realiseren, terwijl vorig jaar een winst van 1,26 miljard euro werd geboekt. Om die groei te realiseren, zal Crédit Agricole naar eigen zeggen vooral aandacht besteden aan zijn netwerk in Europa, waar de groep de wil uitgroeien tot een referentie. Door nieuwe kantoren te openen in onder meer Italië wil Crédit Agricole binnen een vijftal jaar ongeveer 900 miljoen euro winst halen uit zijn internationale netwerk.


PetroChina, het grootste oliebedrijf van China, heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 140 miljard yuan. Dat komt overeen met een bedrag van 15,2 miljard euro. De winst steeg het voorbije jaar met 35 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf merkt op dat er zowel bij de volumes als bij het prijsniveau een stijging werd opgetekend. PetroChina profiteert van de groei van de Chinese economie, maar mikt ook steeds meer op buitenlandse overnames. Vorig jaar besteedde de groep 9,2 miljard dollar aan overnames, gaande van teerzanden in Canada tot aardgasprojecten in Australië. Dit jaar zet PetroChina zijn overnamebeleid voort. Zhou Jiping, president van PetroChina, zegt dat het bedrijf zijn wereldwijde uitbreiding wil versnellen. Het Chinese bedrijf vorige maand in Canada voor 5,4 miljard dollar aan gasreserves.


In Nederland is de discussie over de bankiersbonussen opgelaaid nu is bekendgeraakt dat Jan Hommen, de topman van ING Groep, zijn jaarloon het voorbije jaar heeft zien verdrievoudigen tot 2,6 miljoen euro. De Nederlandse minister van financiën Jan Kees de Jager benadrukte tijdens een debat over de banksector in de Nederlandse Tweede Kamer niet blij te zijn met de gevoelige loonsverhoging, ook al moest hij toegeven dat ING Groep zich voor de verloning van zijn topmanagement aan de regels houdt. Dat het loon van Hommen gevoelig is gestegen, heeft vooral te maken met het feit dat de topman opnieuw een bonus krijgt, zowel in cash als in aandelen. Het jaar voordien zag Hommen nog af van zijn bonus. Hommen kreeg toen alleen een basissalaris van 923.000 euro uitbetaald. Nu bedraagt dat basisloon 1,35 miljoen. Daarnaast krijgt Hommen nog een bonus van 623.000 euro in cash en een even groot bedrag in aandelen.


De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,1 miljard euro. Het jaar voordien werd nog een nettoverlies geleden van 34 miljoen euro. Volgens de Duitse luchtvaartmaatschappij werd het resultaat ondersteund door een belastingvoordeel van 400 miljoen euro vanwege de financiele herstructurering van de cateringdivisie. Een sterke vraag en hogere ticketprijzen compenseerden volgens de maatschappij vluchtannuleringen vanwege de aswolk van een vulkaanuitbarsting in IJsland, stakingen door piloten en het strenge winterweer, zegt het bedrijf. De omzet van de Duitse luchtvaartmaatschappij steeg het voorbije jaar met 22,4 procent tot 27,3 miljard euro. Voor dit jaar verwacht het bedrijf een verdere groei van omzet en winst, ook al waarschuwt Christoph Franz, chief executive van Lufthansa, dat een sterkere concurrentie en hogere olieprijs de luchtvaartindustrie blijft bedreigen.


Het Duitse cementbedrijf Heidelberg Cement heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 11,8 miljard euro. Dat betekent een stijging met 5,8 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst kende een verdrievoudiging tot 511 miljoen euro. Dat biedt het Duitse concern naar eigen zeggen de mogelijkheid om zijn schuldenlast terug te schroeven. Heidelberg Cement, de vierde cementgroep van de wereld, voorspelt verder dat de markten in Europa en de Verenigde Staten zich dit jaar verder zullen herstellen. Vooral in Scandinavië en in Duitsland nemen de volumes volgens het concern toe. In Canada en in de Verenigde Staten zouden bovendien investeringen in wegenwerken de vraag naar cement opdrijven. Door de impact van de economische crisis bouwde Heidelberg Cement de voorbije jaren een schuld van 8,1 miljard euro op. Hoewel het bedrijf dit jaar een hogere omzet verwacht, wordt er gewaarschuwd voor de stijgende energiekosten en inflatie.


Het Duitse elektcriciteitsbedrijf E.ON overweegt een klacht in te dienen tegen de beslissing van de Duitse regering om zeven oude kerncentrales tijdelijk stil te leggen. Door die beslissing moet E.ON zijn centrales in Isar in Beieren en in Unterweser stilleggen. Inmiddels heeft Guido Westerwelle, Duits minister voor buitenlandse zaken, de kritiek verworpen dat de Duitse regering onwettig zou gehandeld hebben bij de beslissing om de zeven oudste kerncentrales voor drie maanden stil te leggen. Vanuit de oppositie en de meerderheid werd gevraagd waarom het Duitse parlement bij die beslissing niet werd geraadpleegd. Westerwelle stelde echter dat die beslissing onder de bevoegdheid valt van milieuminister Norbert Röttgen. Hij twijfelt er niet aan dat zowel het grote publiek als de hoogste rechtsinstanties die beslissing zullen bijtreden. Hij zegt ook dat andere landen zoals Rusland, de Verenigde Staten en China het voorbeeld hebben gevolgd om hun kerncentrales te controleren.


Het Nederlandse baggerconcern Boskalis heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 2,67 miljard euro. Dat is een stijging met 23 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 36 procent tot 310,5 miljoen euro. Boskalis zegt zowel op het gebied van omzet als winst een recordjaar te hebben gerealiseerd. De sterke toename is naar eigen zeggen te danken aan een zeer sterk operationeel jaar, maar ook aan de overname van Smit Internationale. Vooral bij de divisie baggeren en grondverzet werd volgens Boskalis een uitzonderlijk sterk resultaat gerealiseerd. Dat is volgens het Nederlandse concern te danken aan historisch hoge marges die konden gerealiseerd worden op werken uit het orderboek en projecten uit het verleden. Concrete verwachtingen voor het lopende jaar werden niet gegeven, maar Boskalis zegt het wel onwaarschijnlijk te vinden dat de resultaten van vorig jaar zouden kunnen worden herhaald.


De levensmiddelenfabrikanten Kraft Foods Deutschland, Unilever Deutschland en Dr. August Oetker hebben van de Duitse karteltoezichthouder een gezamenlijke boete van 38 miljoen euro opgelegd gekregen. De betrokken zouden gedurende meerdere jaren informatie over geplande prijsverhogingen en het verloop van onderhandelingen met grote detailhandelaars met elkaar hebben uitgewisseld. Een dergelijke informatie-uitwisseling is volgens de Duitse karteltoezichthouder ontoelaatbaar. De fabrikanten zouden onder meer afspraken hebben gemaakt rond snoepwaren, consumptieijs, diepvriespizza, dierenvoeding en wasmiddelen. Aan sectorgenoot Mars werd geen boete opgelegd, omdat die onderneming de bal aan het rollen bracht. Drie jaar geleden had de Duitse karteltoezichthouder huiszoekingen bij de fabrikanten laten uitvoeren.


De Duitse sportwagenbouwer Porsche, die een fusie plant met autobouwer Volkswagen, blijft met schulden kampen. De nettoschuld van de holding steeg eind december vorig jaar naar 6,34 miljard euro als gevolg van achterstallige belastingen. Eerder bedroeg de schuld van Porsche 6,1 miljard euro. De Duitse sportwagenbouwer verzamelde bij een mislukte poging om Volkswagen over te nemen 11,4 miljard euro schulden. Na het mislukken van die plannen draaiden de rollen om en zal Porsche het tiende merk van Volkswagen worden. Een beslissende voorwaarde daarvoor is evenwel de afbouw van de schuldenberg. Volkswagen wil immers bij de fusie geen groot risico aangaan. Een belangrijke horde voor die afbouw wordt binnenkort genomen. Een geplande kapitaalverhoging zou dan de schuldenberg doen slinken tot 1,5 miljard euro.


Meer Nieuws

Thursday, March 17, 2011

Britse voedingsexport mikt op nieuwe markten

Groot-Brittannië heeft het voorbije jaar voor ruim 10,83 miljard pond voeding en drank geëxporteerd. Dat betekent een stijging met 11 procent tegenover het jaar voordien. Er wordt aan toegevoegd dat die groei producenten de mogelijkheid biedt om uit te kijken naar nieuwe markten. Bovendien tonen de cijfers volgens analisten aan hoe belangrijk de sector is voor de totale Britse economie. Er wordt aan toegevoegd dat de sector - waarin geen alcoholische dranken zijn opgenomen - voor het zesde jaar op rij een exportgroei heeft laten optekenen.

"De cijfers tonen aan dat de sector ook in staat is om de gevolgen van een economische crisis op te vangen," aldus het webmagazine Foodnavigator.com. "De sector is weliswaar onderhevig aan de fluctuaties van de prijzen voor grondstoffen, maar de consument bespaart op deze producten minder dan op niet-essentiële goederen." Ierland en Frankrijk vormen de belangrijkste exportmarkten voor Britse voeding en drank, gevolgd door Nederland, Duitsland en Spanje.

De grootste groei werd echter buiten de Europese Unie opgetekend. De export naar Hongkong steeg met 36,6 procent tegenover het jaar voordien, gevolgd door de Verenigde Staten (28,9 procent) en de Verenigde Arabische Emiraten (22,7 procent). Melanie Leech, directeur-generaal van de Britse Food and Drink Federation, merkt op dat de cijfers aantonen dat de sector een centrale plaats zou moeten innemen in de economische plannen van de Britse overheid.

Labels: , ,

Penthouse denkt opnieuw aan een beursgang

De Amerikaanse uitgeverij Friendfinder, eigenaar van onder meer het erotische magazine Penthouse, heeft opnieuw plannen voor een beursintroductie. Het opgehaalde geld zou gebruikt worden om de schulden van de uitgeverij af te bouwen. Friendfinder, dat naast Penthouse ook een reeks sociale netwerken bezit, gaf geen verdere details over een bedrag dat men met de beursgang zou willen ophalen. Evenmin werd bekend gemaakt hoe groot het pakket van de aangeboden aandelen zou zijn.

Friendfinder, dat onder meer eigenaar is van de websites AdultFriendFinder.com and BigChurch.com, zou op de Nasdaq-beurs worden genoteerd. De uitgeverij, die vorig jaar een omzet realiseerde van 346 miljoen dollar, heeft in het verleden al een aantal keer een beursgang overwogen. Die plannen werden echter telkens opnieuw opgeborgen. Drie jaar geleden werd bekend gemaakt dat Friendfiender met een beursgang een bedrag van 460 miljoen dollar zou worden opgehaald, maar dat bedrag werd nadien gehalveerd.

De beursplannen werden uiteindelijk helemaal opgeborgen. Daarbij werd gesteld dat de marktomstandigheden op dat ogenblik niet geschikt waren voor een beursoperatie. Friendfinder probeerde vorig jaar concurrent Playboy Enterprises over te nemen. Daarbij werd een bedrag van 210 miljoen dollar geboden, maar die plannen moesten worden opgeborgen nadat Hugh Hefner, oprichter van Playboy, besliste om het bedrijf van de beurs te halen.

Labels: , ,

Miljardair Roman Abramovich wil Gorki Park renoveren

De Russische miljardair Roman Abramovich heeft plannen om een amusementspark te bouwen in de omgeving van Skolkovo, de technologiestad in de regio van de hoofstad Moskou. Ook heeft hij aangekondigd het beroemde Gorky Park in Moskou te willen restaureren. Sergei Sobyanin, de burgemeester van Moskou, had in december vorig jaar nog grote kritiek geuit op de toestand van de parken in de Russische hoofdstad en eiste dat een programma zou worden opgestart om de parken te renoveren en recreatieve zones te ontwikkelen.

"Medewerkers van burgemeester Sobyanin zeggen dat Abramovich, eigenaar van de Engelse voetbalclub Chelsea, zich als vrijwilliger heeft gemeld om Gorky Park te renoveren," aldus de Russische zakenkrant Vedomosti. "Onderburgemeester Lyudmila Shvetsova heeft de interesse van Abramovich bevestigd, maar benadrukt dat er nog geen officiële gesprekken zijn gevoerd. Volgens haar zullen er wellicht verschillende investeerders betrokken worden bij de herwaardering van Gorky Park."

Abramovich verkreeg ruim drie jaar geleden ook een leasing-contract voor een bosterrein van 397 hectaren in de buurt van de technologiestad Skolkovo. Dat gebied zou omgevormd worden tot het amusementspark Meshchersky. Dat project zou zich nog altijd in de planning-fase bevinden. Volgens een aantal bronnen zou het amusementspark in de structuur van de technologiestad geïntegreerd worden en zich vooral richten op sportactiviteiten, waarbij onder meer gedacht werd aan tennisterreinen, atletiekpistes en fietsroutes.

Labels: , ,

Boulder Amerikaanse stad met hoogste welzijnsniveau

Boulder is de Amerikaanse stad met het grootste welzijn. Dat is de conclusie van een studie van het onderzoeksbureau Gallup. Daarbij wordt opgemerkt dat Boulder, gelegen in de staat Colorado, een score van 73,7 procent haalt. De top vijf wordt rond gemaakt door Lincoln (Nebraska), Fort Collins-Loveland (Colorado), Provo-Orem (Utah) en Honolulu (Hawaii). De slechtste score wordt opgetekend in Huntington-Ashland, de grensregio van de staten West-Virginia, Kentucky en Ohio (58,1 procent). De regio is de enige die onder het nationale gemiddelde van 60 procent zakt.

De onderzoekers merken op dat Honolulu de hoogste score laat optekenen op het gebied van levensevaluatie en emotionele gezondheid. Boulder eindigde op de eerste plaats op het gebied van lichamelijke gezondheid. Er wordt aan toegevoegd dat Holland-Grandhaven (Michigan) de grootste toegang had tot de noodzakelijke levensbehoeften, terwijl Gainesville (Florida) de beste werkomgeving zou hebben. De Californische stad Salinas liet het beste eindresultaat op het gebied van gezonde levensgewoonte noteren.

Bij de grote steden haalt de hoofdstad Washington met een eindresultaat van 69,9 procent de hoogste welzijnsscore van de Verenigde Staten. Op de tweede plaats staat de Texaanse stad Austin met een score van 69,8 procent. Louisville-Jefferson County (Kentucky-Indiana) liet bij de grote steden met een resultaat van 63,5 procent de slechtste score van het hele land optekenen. Vier van de vijf slechtste scores bij de grote metropolen zijn gesitueerd in het zuiden en het midwesten van de Verenigde Staten. Algemeen ligt het welzijn het hoogste in het westen en het laagste in het zuiden.

Labels: , ,

Mobiele telefoon op straat gevaarlijk voor senioren

Senioren moeten vermijden om de mobiele telefoon te gebruiken wanneer ze de straat oversteken. Dat is de conclusie van een onderzoek van de University of Illinois. Daarbij wordt opgemerkt dat de combinatie van beide factoren voor senioren grotere risico's inhoudt dan voor andere bevolkingsgroepen. Uit het onderzoek zou gebleken zijn dat senioren het veel moeilijker hebben om de straat over te steken wanneer ze tegelijkertijd met een andere taak bezig zijn. Dat gaat volgens de onderzoekers vooral op voor het gebruik van de mobiele telefoon.

"De resultaten bevestigen de verwachtingen van de onderzoekers," merkt het webmagazine Healthdaynews op. "Onderzoeksleider Mark Neider, medewerker aan het Beckman Institute for Advanced Science and Technology aan de University of Illinois, wijst er daarbij op dat senioren het vaak moeilijker hebben om twee taken tegelijkertijd uit te voeren." Neider geeft toe dat ook jongeren moeilijkheden bleken te hebben om het gebruik van de mobiele telefoon met het verkeer te combineren, maar dat was volgens hem wel onder veel extremere omstandigheden.

"Mensen denken vaak dat wandelen een automatische activiteit is, maar wanneer er bijkomende taken worden opgelegd, blijkt dat veel minder vanzelfsprekend te zijn dan algemeen wordt gedacht," voert Neider nog aan. Jonathan King, programmadirecteur aan de divisie gedragsonderzoek van het Amerikaanse National Institute of Aging, stelt dat het onderzoek een positief resultaat oplevert. Het betekent volgens hem immers dat senioren zich heel goed bewust zijn van de gevaren en veiligheidsmaatregelen inbouwen.

Labels: ,

Miljoenen Amerikanen hebben gezondheidsverzekering verloren

Door de economische crisis hebben miljoenen Amerikanen hun baan verloren, maar hebben ze ook geen mogelijkheid meer om zich nog een betaalbare gezondheidsverzekering aan te schaffen. Dat is de conclusie van een onderzoek van The Commonwealth Fund. Daarbij wordt opgemerkt dat bij de ontslaggolf door de recessie 57 procent van de slachtoffers een verzekering via zijn werkgever had. Dat betekent volgens het rapport dat die ontslagen ervoor gezorgd hebben dat 9 miljoen Amerikanen samen met hun werkgelegenheid ook hun gezondheidsverzekering hebben zien wegvallen.

Er wordt aan toegevoegd dat er daarnaast ook nog eens 19 miljoen Amerikanen de voorbije drie jaar door privéverzekeringen werden afgewezen of geen verzekeringsplan konden vinden dat binnen hun financiële mogelijkheden paste. In het rapport wordt verder vermeld dat 60 procent meer Amerikanen tijdens het voorbije decennium hun gezondheidsverzekering omwille van financiële problemen heeft moeten schrappen. "Ook de medische schulden en cash betalingen van medische zorgen kennen een zorgwekkende toename," wordt in het rapport opgemerkt.

De onderzoekers stellen dat 29 miljoen Amerikanen al hun spaargelden hebben moeten opsouperen om hun medische rekeningen te kunnen betalen. "Bovendien hebben die medische betalingen ervoor gezorgd dat miljoenen Amerikanen geen voldoende financiële middelen meer hebben om voeding, verwarming en huur te betalen," wordt er opgemerkt. Karen Davis, president van het Commonwealth Fund, voert aan dat de Amerikaanse gezondheidszorg steeds minder toegankelijk, efficiënt en betaalbaar wordt, hoewel de Verenigde Staten wereldwijd het grootste budget voor gezondheidszorg hebben.

Labels: ,

Nieuw wetsvoorstel legaliseert corruptie Russische bureaucraten

Een nieuw wetsvoorstel om de toewijzing van aanbestedingen voor de Russische overheden te regelen, is niet op gericht om fraude te bestrijden, maar wel om de corruptie te legaliseren. Dat zegt de Russische corruptiebestrijder Alexei Navalny. Ook andere critici stellen dat het voorstellen aan de bureaucraten een grotere beslissingsmacht zou geven over de voorwaarden van de contracten. Er wordt opgemerkt dat fraudeurs daardoor nog meer mogelijkheden zouden krijgen om hun illegale praktijken verder te zetten.

Eerder al had Konstantin Chuichenko, hoofdrevisor van de Russische regering, opgemerkt dat er door corruptie bij aanbestedingen voor de overheden elk jaar 1 triljoen roebel verloren gaat. Dat komt overeen met een bedrag van 35 miljoen dollar, voldoende om de complete organisatie van de Olympische winterspelen, die over drie jaar in het Russische Sochi worden georganiseerd, te financieren. Het bedrag komt ook overeen met de extra financiële middelen die de Russische regering de volgende drie jaar met privatiseringen hoopt op te halen.

Om die praktijken tegen te gaan werd in opdracht van de Russische Higher School of Economics en het Russische ministerie van economische zaken een nieuw wetsvoorstel uitgewerkt. "Dat biedt volgens Navalny aan bureaucraten de macht om zelf de voorwaarden voor aanbestedingen op te leggen, zodat ze een selectief aantal toeleveranciers kunnen bevoordelen, in ruil voor financiële tegemoetkomingen," aldus de krant The Moscow Times. Het wetsvoorstel in inmiddels geblokkeerd door de Russische Federal Anti-Monopoly Service geblokkeerd.

Eén van de grootste corruptie-gevallen kwam twee jaar geleden aan het licht, toen het Russische ministerie van binnenlandse zaken een suite uit puur goud wou bestellen voor één van zijn gastenhuizen. Met de bestelling was een bedrag van 24 miljoen roebel gemoeid. Het ministerie verdedigde zich met te stellen dat het order noodzakelijk was om het comfort van bezoekende politici te garanderen. Anderzijds bleek het ministerie van financiën een onderhandelingstafel met bijhorende tafels besteld te hebben voor een bedrag van 2,5 miljoen roebel.

Ook het ministerie van gezondheid en sociale ontwikkeling had een contract met een waarde van 55 miljoen roebel uitgeschreven voor de ontwikkeling van een sociale netwerksite voor artsen. Er werd echter geëist dat het project in twee weken zou worden afgerond. Analisten stelden dat het contract alleen kon worden ingevuld door een insider die al aan het project aan het werken was.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Het vliegtuigverkeer in eerste klasse en businessclass kent tijdens de maanden februari en maart een gevoelige terugval. Dat is het gevolg van de politieke onlusten in de Arabische landen en de aardbeving in Japan. Dat heeft de International Air Transportation Association (IATA) bekend gemaakt. Daarbij wordt opgemerkt dat het hogere marktsegment in het begin van dit jaar nog goede resultaten liet optekenen, maar door de onrust in Egypte, Libië en andere Noord-Afrikaanse landen tijdens de maand februari een zware terugval kende. Die problemen werden nog extra benadrukt door de aardbeving in Japan. Er wordt aan toegevoegd dat Japan ongeveer 6 procent van de wereldmarkt voor vluchten in eerste klasse en businessclass vertegenwoordigt, maar het is volgens de organisatie nog te vroeg om te oordelen over de impact van de aardbeving en tsunami op de internationale cijfers voor maart.


De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus dertig nieuwe toestellen van het type A320 besteld. Daarnaast werden bij de Amerikaanse constructeur ook vijf exemplaren van het type B777 besteld. De toestellen hebben samen een cataloguswaarde van 4 miljard dollar. Volgens Lufthansa maakt de bestelling deel uit van een modernisering en uitbreiding van de vloot. Investeringen in vliegtuigen versterken naar eigen zeggen de concurrentiepositie van de Duitse luchtvaartmaatschappij. Er wordt opgemerkt dat de nieuwe toestellen niet alleen zuiniger zijn, maar ook de operationele kosten omlaag kunnen brengen. De nieuwe vliegtuigen zijn ook stiller en minder belastend voor het milieu. Lufthansa heeft nu al 339 Airbus-toestellen in de vloot en is daarmee wereldwijd gezien de beste klant van de Europese vliegtuigbouwer.


De divisie bedrijfsvoertuigen van Volkswagen heeft het voorbije jaar een operationeel resultaat van 232 miljoen euro gerealiseerd. Dat is het beste resultaat uit de geschiedenis van de divisie. De omzet steeg met bijna 40 procent tot 7,4 miljard euro. In totaal werden het voorbije jaar wereldwijd 435.000 bedrijfsvoertuigen afgeleverd. Dat betekent een stijging met 22,8 procent tegenover het jaar voordien. Toen waren de omzet en verkoop echter drastisch gedaald. Alleen de verkoop van de Braziliaanse truckdivisie aan MAN kon de afdeling toen uit de verliescijfers houden. Volkswagen merkt op dat het voorbije jaar vooral de modellen Amarok en Transporter een groot succes kenden. Wolfgang Schreiber, topman van VW Nutzfahrzeuge, stelde dat Volkswagen en MAN gesprekken voeren om samen een lichte vrachtwagen te bouwen.


De Spaanse vakbonden zijn bereid om de geplande stakingen bij luchtvaartorganisatie Aena op te schorten. Dat is het gevolg van een voorakkoord dat beide partijen over de arbeidsomstandigheden bij Aena hebben bereikt. Als de vakbondsleden tijdens een referendum instemmen met de overeenkomst, trekken de bonden de geplande stakingen in. De vakbonden hadden begin deze maand tweeëntwintig stakingsdagen aangekondigd tijdens de paasperiode en de zomervakantie. Met die actie wilden ze hun ongenoegen uiten over de gedeeltelijke privatisering van Aena. De regering van de Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero had in december aangekondigd het overheidsbedrijf voor 49 procent te willen privatiseren. De maatregel past in een groot besparingspakket van de Spaanse overheid. De vakbonden vreesden dat niet alle werknemers van Aena tegen dezelfde voorwaarden aan de slag zouden kunnen blijven na de intrede van een privé-investeerder.


Tijdens de maand februari werden in de Europese Unie 980.000 nieuwe personenwagens verkocht. Dat betekent een stijging met 0,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de European Automobile Manufacturers Association (ACEA), de vereniging van Europese autoconstructeurs. Het gaat om de eerste stijging in bijna een jaar. In maart vorig jaar kende de Europese autoverkoop een laatste keer een groei. Sindsdien werd een onafgebroken daling opgetekend, wat in belangrijke mate te wijten was aan het stopzetten van de schrootpremies. In juli vorig jaar werd daardoor een terugval van 18,6 procent opgetekend. Over de eerste twee maanden van het jaar werd nog een daling met 0,3 procent opgetekend tegenover dezelfde periode vorig jaar. Duitsland en Frankrijk lieten daarbij een groei met respectievelijk 15,8 procent en 10,8 procent optekenen, maar in Groot-Brittannië, Italië en Spanje werd een daling met een dubbelcijferig percentage opgetekend.


Eureko, de grootste verzekeraar in Nederland, heeft interesse voor onderdelen van ASR Verzekeringen, de voormalige Nederlandse verzekeringsdivisie van Fortis die drie jaar geleden genationaliseerd werd. Een volledige overname is onwaarschijnlijk. Dat zou wegens de sterke marktpositie van Eureko in Nederland op bezwaren van de mededingingsautoriteiten stuiten. Volgens analisten kijkt Eureko vooral naar de tak schadeverzekeringen van ASR Verzekeringen. ASR realiseerde vorig jaar een premie-omzet van 4,7 miljard euro. Eureko, dat in Nederland actief in onder de merknaam Achmea, boekte een omzet van 19,8 miljard euro. Ook Delta Lloyd heeft interesse getoond in ASR Verzekeringen. Een verkoop lijkt echter niet meteen aan de orde. De Nederlandse minister van financiën Jan Kees de Jager heeft onlangs in het parlement gezegd dat de verkoop van ASR Verzekeringen nog enkele jaren kan duren. De Jager zegt een voorkeur te hebben voor een beursgang.


Vrachtwagenproducent Volvo heeft Olof Persson (46) aangesteld als nieuwe topman. Persson wordt bij Volvo de opvolger van voorzitter Leif Johansson, die na veertien jaar dienst vertrekt naar de telecomgroep Ericsson. Persson neemt begin september zijn nieuwe functie op. Persson vervulde al langer een functie binnen de bedrijfsleiding en was onder meer verantwoordelijk voor de afdeling grondverzetmachines, fabrikant van kranen en bulldozers. Persson slaagde erin de winstgevendheid van de divisie op te drijven van 7,9 procent naar 11,5 procent en zorgde ook voor een succesvolle intrede op de Chinese markt. De benoeming van Persson werd algemeen verwacht. Begin mei wordt hij vice-bestuursvoorzitter van de vrachtwagenbouwer. Verwacht wordt dat hij de marges van de groep op de vrachtwagenmarkt zal verhogen.


In Groot-Brittannië blijft de werkloosheid oplopen. In totaal telde Groot-Brittannië tijdens de maand januari 2,53 miljoen werklozen. Dat betekent een werkloosheidsniveau van 8 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Britse Bureau voor de Statistiek. De Britse werkloosheid is daarmee opgelopen tot het hoogste niveau in zeventien jaar tijd. Tijdens de maand januari groeide het aantal werklozen met 27.000 werklozen bij. Bij de jongeren tussen zestien en vierentwintig jaar is 20,6 procent werkloos. Op dit ogenblik zijn 974.000 Britse jongeren werkloos. Dat is het hoogste percentage in negentien jaar tijd. Er werd wel opgemerkt dat het aantal werklozen met een uitkering is gedaald. In totaal genieten 1,45 miljoen Britten een werkloosheidsuitkering. Dat is een daling met 10.200 eenheden. Verwacht wordt dat de Britse werkloosheid pas tegen het einde van het derde kwartaal van dit jaar zal pieken.


Oliemaatschappij Shell heeft met hoge investeringen een inhaalslag gemaakt ten opzichte van het begin van deze eeuw, toen er te weinig geld werd uitgetrokken om de productie te verhogen. Dat heeft Peter Voser, bestuursvoorzitter van Shell, gezegd in een toelichting op de strategie van de oliemaatschappij. Hij stelde dat Shell rond de eeuwwisseling te weinig heeft geïnvesteerd om de uitputting van velden te compenseren en de basis voor een verdere groei te leggen. Volgens Voser hanteerde het concern destijds een verkeerde visie voor de lange termijn, waarbij werd uitgegaan voor een langdurig lage olieprijs. Het toenmalige bestuur wilde volgens Voser geen risico’s nemen en was te veel gericht op het behoud van de status van Shell. Voser merkte echter op dat men in de oliesector moet blijven investeren om een daling van de productie te vermijden.


Een besluit van de Turkse regering om de zomertijd eind maart één dag later te laten ingaan, drijft de kosten van lokale bedrijven gevoelig op. De beslissing werd op het allerlaatste bekend gemaakt, waarbij aangekondigd werd dat de zomertijd tijdens het laatste weekend van maart niet op zondagochtend, maar op maandagochtend wordt ingevoerd. De reden voor de verandering is het nationale toelatingsexamen voor de universiteit, dat op zondag wordt afgenomen. Dit geldt als één van de belangrijkste examens die Turken in hun leven afleggen. De druk op potentiële studenten is zo groot, dat docenten vreesden dat een aanpassing van de tijd in de nacht voor het examen te veel stress zou geven. In het bedrijfsleven wordt echter geklaagd dat de wijziging voor onvoorziene extra kosten zorgt, waarbij onder meer automatische computersystemen handmatig moeten worden bijgesteld. Ook luchtvaartmaatschappijen, banken en telecomondernemingen worden zwaar getroffen.


De Japanse autoconstructeur Toyota start de productie van onderdelen in Japan opnieuw op. Die productie was stopgezet als een gevolg van de aardbeving. De productie gaat volgens een woordvoerder van de Japanse autobouwer opnieuw van start in zeven vestigingen. De vijftien andere vestigingen, die vooral gericht zijn op assemblage, blijven wel nog voor onbepaalde duur stilliggen. Over enkele dagen zal Toyota ook de productie van onderdelen hervatten die bestemd zijn voor de assemblage van nieuwe Toyota-wagens in buitenlandse fabrieken. Volgens Koji Endo, analist bij Advanced Research Japan, kost de productiestop de autoconstructeur mogelijk 80 miljoen dollar winst per dag. Eerder hadden ook sectorgenoot Mitsubishi Motors en bandenfabrikant Bridgestone een aantal fabrieken opnieuw opgestart.


De Japanse centrale bank heeft nog eens 5.000 miljard yen in de geldmarkten gepompt om de economie te ondersteunen na de zware aardbeving. Dat komt overeen met een bedrag van 44 miljard euro. Daarmee komt de totale som die de Japanse centrale bank sinds de aardbeving heeft geïnjecteerd uit op 28.000 miljard yen. De Japanse centrale bank wil de banken ondersteunen in de regio's die door de aardbeving en de problemen in de kerncentrales getroffen zijn. De Bank of Japan heeft zo snel mogelijk gereageerd op de incidenten om de kalmte op de financiële markten te bewaren. Door voldoende cash te voorzien, wordt gehoopt dat de banken hun kredietverlening zullen verder blijven zetten en tegemoet zullen kunnen komen aan de vraag naar nieuwe fondsen om de investeringen in herstelprojecten te kunnen financieren.


De Nederlandse zuivelgroep FrieslandCampina heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 9 miljard euro. Dat is een stijging met 10 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met 57 procent naar 285 miljoen euro. De groei is te danken aan de hogere verkoopvolumes en de gestegen verkoopprijzen. De verbetering van de marktomstandigheden in Azië en Afrika speelde daarbij volgens het bedrijf een belangrijke rol. FrieslandCampina benadrukt ook dat de melkprijs voor leden-melkveehouders, na de daling het jaar voordien, het afgelopen jaar met een kwart gestegen is, door de hogere garantieprijs en goede resultaten. Voor het lopende jaar verwacht FrieslandCampina op wereldniveau een lichte toename in de vraag naar zuivel, vooral door de toenemende consumptie in de groeimarkten. In Europa wordt verwacht dat de consumptie van zuivel onder druk blijft staan.


Het ratingagentschap Moody's heeft de kredietrating van Portugal met twee niveau's verlaagd. Door de lagere kredietwaardigheid zal Portugal een hogere rente moeten betalen op de internationale markten. Moody's behoudt ook een negatief perspectief, wat betekent dat het niet uitgesloten is dat de rating nog verder wordt verlaagd. Verwacht wordt dat de structurele maatregelen die de Portugese regering wil nemen om de overheidsfinanciën te saneren nog even op zich zullen laten wachten, terwijl de groeivooruitzichten op korte en middellange termijn beperkt blijven. Gevreesd wordt ook dat de ambitieuze plannen van de Portugese regering niet zullen slagen. Moody's voegt er aan toe dat zelfs nieuwe staatssteun aan de banken niet kan worden uitgesloten. Het herstelplan van de Portugese voorziet onder meer in lagere pensioenen, besparingen in de gezondheidszorg en een hervorming van de werkloosheidsuitkeringen.


Een nieuwe heffing die banken moeten betalen, kan de Nederlandse staat 400 miljoen euro per jaar opleveren. Dit geld gaat in een pot waaruit spaarders kunnen worden gecompenseerd als hun bank omvalt. Dat heeft de Nederlandse minister van financiën Jan Kees de Jager in de Nederlandse Tweede Kamer gezegd. De Jager wil de heffing volgend jaar invoeren. Hij denkt aan een hoogte van ongeveer 0,1 procent van het bedrag dat spaarders bij de banken hebben uitstaan. Dat bedrag is nu totaal 400 miljard euro. De heffing zou dus jaarlijks 400 miljoen euro opleveren. De heffing zou echter hoger liggen voor banken die veel risico's nemen. Met de opbrengst van de heffing wordt het depositogarantiefonds vooraf gevuld. Uit dit fonds wordt verloren spaargeld vergoed, zoals drie jaar geleden na het failliet van Icesave en twee jaar geleden na het instorten van de DSB Bank. Spaargeld zouden gegarandeerd zijn tot 100.000 euro.


Meer Nieuws

Wednesday, March 16, 2011

Amerikaanse huismerken breiden marktaandeel uit

In de Amerikaanse retail hadden de huismerken vorig jaar een marktaandeel van 17,4 procent opgebouwd. Vijf jaar voordien bedroeg dat marktaandeel nog 15,3 procent. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Nielsen. Die groei is volgens de onderzoekers te danken aan de prijsbewuste consument. In Canada werd daarentegen een tegenovergestelde beweging opgemerkt, want daar daalde het marktaandeel van de huismerken van 19,3 procent tot 18,1 procent.

"In de Verenigde Staten heeft de economische crisis de interesse in de huismerken doen stijgen, maar in Canada hebben de grote merken op die trend met hun prijzenpolitiek ingespeeld," merken de onderzoekers op. Er wordt wel opgemerkt dat de prestaties van de huismerken in beide landen per sector variëren. In Canada blijken huismerken alleen in groenten, gezondheid en lichaamsverzorging beter te scoren dan de grote merken. In de Verenigde Staten boeken de huismerken daarentegen vooruitgang in onder meer voeding en drank.

Nielsen stelt echter dat de huismerken in beide markten op langere termijn een groei zullen blijven vertonen. Er wordt aan toegevoegd dat 42 procent van de ondervraagden van mening is dat huismerken een goed alternatief vormen voor de nationale merken. Bovendien wordt opgemerkt dat ongeveer 33 procent van mening is dat een aantal huismerken van betere kwaliteit is dan de verise van de nationale merken. Ongeveer 12 procent geeft aan dat huismerken geen geschikte keuze vormen wanneer kwaliteit een eerste vereiste is.

Labels: ,

Wereldwijd acht miljard applicaties gedownload

De markt van de mobiele applicaties heeft het voorbije jaar een opmerkelijke groei gekend. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau ABI Research. Daarbij wordt gewag gemaakt van een totaal van 7,9 miljard downloads. De iTunes van Apple is met meer dan 5,6 miljard downloads daarbij nog altijd veruit marktleider, ondanks de stijgende concurrentie van andere platform-aanbieders. Er wordt echter aan toegevoegd dat Apple zich dit jaar aan een gevoelig zwaardere concurrentie zal mogen verwachten.

"Apple heeft uiteraard een enorme voorsprong kunnen uitbouwen, maar de concurrentie werkt aan een inhaalbeweging," voert ABI Research aan. "De AppStore van iTunes richt zich ook uitsluitend op het eigen besturingssysteem, waardoor er meer ruimte vrijkomt voor andere applicatie-platformen, die zich kunnen toeleggen op een publiek dat niet met Apple werkt. Er worden op dit ogenblik al meer Android-smartphones verscheept dan iPhones."

Er is volgens ABI Research uiteraard nog een lange weg af te leggen, maar het aantal downloads van Android en andere platformen was tegen het einde van vorig jaar al gestegen tot 1,9 miljard exemplaren. De Android-markt biedt op dit ogenblik meer dan 130.000 applicaties aan in achtenveertig landen. De omvang van de catalogus van de AppStore is nog dubbel zo groot als die van Android. Er wordt aan toegevoegd dat ook Research In Motion zware inspanningen doet om de marktpositie van zijn Blackberry te versterken.

Labels: , , ,

Chelsea verlengt Aziatisch samenwerkingsverband

De Engelse voetbalclub Chelsea heeft zijn samenwerkingsovereenkomst met de Asian Football Confederation (AFC) verlengd. Door de nieuwe overeenkomst wordt de samenwerking verlengd tot het midden van het decennium. Chelsea was de eerste Europese club die een samenwerkingscontract sloot met de Aziatische voetbalfederatie om het voetbal als massasport bij de Aziatische bevolking te promoten. Het partnership richt zich vooral op de ontwikkeling van het voetbal in China te ontwikkelen, maar omvat ook een reeks andere initiatieven.

"De samenwerking tussen een club en een federatie biedt uitstekende mogelijkheden om het voetbal te ontwikkelen," merkt Mohamed Bin Hamman, voorzitter van de Asian Football Confederation, op. "Sinds het eerste contract vier jaar geleden werd ondertekend, is er op voetbalgebied heel wat gerealiseerd en kon een oplossing worden gevonden voor een aantal problemen om het voetbal als massabeweging te ontwikkelen."

Mohamed Bin Hamman, die zich wellicht kandidaat zal stellen voor het voorzitterschap van de Federation International de Football Associations (Fifa), merkte op dat inmiddels achtendertig steden aan het programma AFC Vision Asia van Chelsea en de Aziatische federatie deelnemen. Hij voegt er aan toe dat het project zich verder blijft uitbreiden. Ron Gourlay, chief executive van Chelsea, stelt dat er duidelijk kan opgemerkt worden dat het voetbal in Azië de voorbije jaren sterker is geworden.

Labels: , ,

Kleinere bedrijven nog altijd afwachtend tegenover online wereld

Een belangrijk gedeelte van de kleine bedrijven heeft nog altijd geen website. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het internetbedrijf Formstack bij bedrijven met een maximale jaaromzet van 5 miljoen dollar. Daarbij wordt opgemerkt dat slechts 45 procent van de kleine Amerikaanse bedrijven een website heeft. Dat is wel een groei tegenover vier jaar geleden, toen slechts 33 procent van de betrokken ondernemingen over een eigen online aanwezigheid beschikte.

In de eerste plaats merken de betrokken ondernemingen daarbij op dat ze op dit ogenblik geen website nodige hebben (41 procent). Daarna volgen de kostprijs (19 procent) en een gebrek aan tijd (16 procent). Bij de startende ondernemingen zegt 13 procent een website te zullen opzetten. De onderzoekers voegen er aan toe dat bovendien slechts 30 procent van de bedrijven met een website, zijn online aanwezigheid gebruikt voor het opzetten van e-commerce.

In eerste plaats wordt een website opgezet voor algemene informatie (80 procent), gevolgd door klantenservice (45 procent) en lead-generation (35 procent). "Naarmate de bedrijfsomzet groter wordt, groeit ook de tendens om e-commerce op te zetten," voeren de onderzoekers op. Verder wordt opgemerkt dat 13 procent van de ondervraagde bedrijven van plan is om meer te investeren in sociale netwerken. Ook zegt 15 procent meer te willen investeren in email-marketing en 17 procent denkt extra inspanningen te zullen doen voor zijn website. Ook is 9 procent actief met m-commerce.

Labels: , ,

Ervaring belangrijk in vertrouwen grensoverschrijdende e-commerce

De vrees van de consument voor grensoverschrijdende e-commerce heeft veel te maken met een gebrek aan kennis. Dat zegt John Dalli, Europees Commissaris voor consumentenzaken, in een reactie op de resultaten van een onderzoek van de Europese Commissie, waaruit blijkt dat het gebrek aan vertrouwen een belangrijke hinderpaal blijft vormen voor grensoverschrijdende online handel. Dalli merkt op dat ervaren consumenten zich veel minder zorgen maken dan klanten die nog nooit een dergelijke transactie hebben uitgeprobeerd.

Uit het onderzoek blijkt dat bezorgdheid over fraude en bedriegerij de belangrijkste reden is om geen grensoverschrijdende e-commerce te overwegen (62 procent). Daarnaast zegt 59 procent zich bezorgd te maken over actie die zou moeten overwogen worden wanneer er problemen zouden opduiken, terwijl 49 procent zich verwacht aan moeilijkheden met de levering van online gekochte producten. Dalli stelde dat een arbitrage-orgaan om meningsverschillen te beslechten, mogelijk het vertrouwen van de consument zou kunnen opdrijven.

Er wordt aan toegevoegd dat bij shoppers die ervaring hebben met grensoverschrijdende e-commerce, slechts 34 procent zich zorgen maakt over fraude en bedriegerij, terwijl slechts 30 procent vragen stelt bij het oplossen van mogelijke problemen en amper 20 procent verwacht dat er moeilijkheden zullen rijzen bij het leveren van online gekochte producten. Bovendien zegt 61 procent evenveel vertrouwen te hebben in grensoverschrijdende als in binnenlandse e-commerce.

Labels:

Ook Russische autosector bouwt systeem van slooppremies af

Rusland heeft geen plannen om het systeem van slooppremies voor de autosector na september nog verder te zetten. Dat heeft een vertegenwoordiger van het Russische ministerie van handel bekend gemaakt. Dankzij de slooppremie is de Russische autosector erin geslaagd om zich bijzonder snel te herstellen van de economische crisis. Daarbij wordt opgemerkt dat de Russische autoverkoop volgend jaar opnieuw een peil zal bereiken dat vergelijkbaar is met de periode voor het uitbreken van de economische crisis.

Bij de slooppremie was 50.000 roebel subsidies voorzien voor Russische autobestuurders die een wagen van minstens tien jaar oud wensten in te ruilen tegenover een nieuw en zuiniger exemplaar. Die premie komt overeen met een bedrag van 1.750 dollar. "Dat heeft de verkoop van binnenlandse wagens doen heropleven," merkt de Russische krant The Moscow Times op. De slooppremie werd in maart vorig jaar ingevoerd. Vooral het Lada-model van autobouwer Avtovaz profiteerde van die overheidssubsidies.

Alexei Rakhmanov, hoofd van de automotive-divisie van het Russische ministerie van handel, gaf aan dat het systeem wellicht zal worden aangehouden tot september. Dan zullen volgens hem de 500.000 beschikbare certificaten allemaal zijn opgebruikt. "Er is echter geen enkele intentie om het schema daarna nog verder te zetten," merkte Rakhmanov op. Verwacht wordt dat in Rusland volgend jaar 2,9 miljoen nieuwe wagens zullen worden verkocht.

Labels: , ,

Sociale games belangrijke fusiemarkt voor toekomst

Door de sociale netwerken genieten videogames voor het grote publiek een steeds grotere populariteit. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Ernst & Young. Die groeiende bijval leidt volgens het rapport bovendien tot microbetalingen en reclame-inkomsten. Er wordt aan toegevoegd dat deze trend zich de volgende jaren zal vertalen in een toenemende fusiebeweging in de sector van de videogames. Een sprekend voorbeeld van het succes van videogames in sociale netwerken, is volgens Ernst & Young de grote bijval van het spel Angry Birds.

"Ontwikkelaar Rovio merkt op dat het game alleen al aan reclame-inkomsten meer dan 1 miljoen dollar per maand genereert," merken de onderzoekers op tegenover het webmagazine Online Media Daily. Er wordt aan toegevoegd dat de microbetalingen voor bijkomende inkomsten zorgen en bovendien loyaliteit kunnen aankweken omdat de consumenten het gevoel hebben te investeren in hun virtuele communities en figuren.

Ernst & Young voegt er aan toe dat deze evolutie de traditionele game-uitgevers zal dwingen om meer titels te ontwerpen voor de markt van het grote publiek, of bedrijven over te nemen die in deze sector actief zijn. "Dat patroon zal onvermijdelijk leiden tot een grotere fusie-activiteit," merken de onderzoekers op. In het rapport wordt nog opgemerkt dat de meerderheid van de toekomstige inkomsten in de mediasector vooral afkomstig zal zijn van services in plaats van producten.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

In de Verenigde Staten hebben nieuwssites de papieren kranten voorbijgestoken, zowel qua aantal lezers als advertentie-inkomsten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Pew Research Institute. Er wordt opgemerkt dat 46 procent van de Amerikanen aangeeft minstens drie keer per week het online nieuws te raadplegen, terwijl 40 procent aangeeft nieuws te lezen bij kranten en hun websites. Met 50 procent doet op dit ogenblik alleen het lokaal televisienieuws het volgens de onderzoekers nog beter dan het online nieuws. Er wordt echter opgemerkt dat het aandeel van het lokale televisienieuws daalt, terwijl de migratie naar het internet versnelt. De snelle acceptatie van de tabletcomputer en de verspreiding van de smartphone versnelt dat proces volgens de onderzoekers alleen maar. De terugval in de traditionele media was volgens de onderzoekers niet enkel te wijten aan de economische crisis, maar vooral aan een structurele verschuiving naar het internet.


De Franse regering heeft geërgerd gereageerd, nu blijkt dat autofabrikant Renault zijn Chinese concurrent valselijk heeft beschuldigd van spionage. De beschuldiging van economische oorlogsvoering die de Franse regering aan het adres van China heeft gebezigd, blijkt immers volledig misplaatst te zijn. Eric Besson, de Franse minister van industrie, heeft aangekondigd dat er een onderzoek komt naar de precieze toedracht van het schandaal. Carlos Ghosn, topman bij Renault, bood eerder al zijn excuses aan, omdat hij drie managers had ontslagen die bedrijfsgevoelige informatie zouden hebben gelekt over de elektrische auto waaraan Renault werkt. Inmiddels is gebleken dat de betrokkenen valselijk werden beschuldigd. Met de excuses is de geschiedenis volgens Besson echter nog niet afgerond. Een externe partij zal onderzoeken wie precies verantwoordelijk is voor het schandaal.


De Duitse sportwagenbouwer Porsche heeft in zijn verkorte boekjaar, dat vijf maanden telde, een omzet gerealiseerd van 3,9 miljard euro. Dat is een stijging met 59 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De operationele winst verdrievoudigde tot 688 miljoen euro. Vooral bij de verkoop van de modellen Cayenne en Panamera werd een belangrijke groei opgetekend. Porsche zal in de toekomst als tiende merk aan de portfolio van de Volkswagen-groep worden toegevoegd. Vanaf dit jaar zal het boekjaar daarom gelijklopen met het kalenderjaar. Tussen augustus en december vorig jaar bouwde Porsche 41.949 wagens. Dat is een stijging met 18 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Over zeven jaar wil Porsche zijn omzet hebben verdubbeld tot 200.000 exemplaren, waarbij gebruik zou gemaakt worden van de ondersteuning van Volkswagen.


De Nederlandes porseleinproducent Royal Delft heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 24,8 miljoen euro. Het jaar voordien werd een omzet geboekt van 23,9 miljoen euro. Het bedrijf leed echter een verlies van 751.000 euro, nadat het jaar voordien een winst van 87.000 euro werd opgetekend. De verliezen zijn in belangrijke mate te wijten aan het dochterbedrijf Leerdam Crystal, dat grondig werd gereorganiseerd en zijn personeelsbestand halveerde. Royal Delft verwacht dat de grote verliezen bij Leerdam Crystal na de reorganisatie tot het verleden zullen behoren. Bij Royal Delft werd de winst afgeroomd door een boekhoudkundige verwerving. Ondanks de blijvende onzekerheid op de toeristische markt en in de retailsector, verwacht de porseleinproducent dit jaar een verdere omzetgroei bij zijn divisies Royal Delft (aardewerk), Van Kempen & Begeer (bestek en pannen) en BK Cookware (kookmateriaal).


Disney heeft de remake van de klassieke Beatles-animatiefilm Yellow Submarine afgeblazen. De filmmaatschappij zegt geen vertrouwen meer te hebben in producent Robert Zemeckis. Volgens ingewijden heeft Disney de productie stilgelegd vanwege de tegenvallende opbrengst van Mars Needs Moms, het jongste animatieproject van Zemeckis. Yellow Submarine zou met motion capture worden gemaakt, een techniek waarbij acteurs op allerlei punten op hun lichaam worden gefilmd, waarna de beelden worden omgezet in digitale animatie. Zemeckis heeft echter geen grote kassuccessen afgeleverd met deze techniek. Andere films die hij de voorbije jaren met motion capture opnam - zoals Beowulf en A Christmas Carol - vielen commercieel tegen. De beslissing om Yellow Submarine af te schieten zou volgens een woordvoerder van Disney al maanden geleden zijn gemaakt en zou dus niets te maken hebben met de tegenvallende prestaties van Mars Needs Moms.


De Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell heeft zijn productiedoelstellingen verhoogd. Daarbij wordt over drie jaar gestreefd naar een niveau van 3,7 miljoen vaten per dag. Dat is een stijging met 12 procent tegenover het niveau van vorig jaar. Het bedrijf benadrukte verder op koers te liggen met de groeidoelstellingen en zijn winstgevendheid verbetert. Shell herhaalde het plan om de volgende drie jaar meer dan 100 miljard dollar uit te trekken voor investeringen. Het gaat om jaarlijkse kapitaalinvesteringen van 25 miljard dollar tot 27 miljard dollar. Het bedrijf heeft voor de periode tot het einde van het decennium meer dan dertig nieuwe projecten in het vooruitzicht om verdere groei in de toekomst te realiseren. Het bedrijf gaf aan door te zullen gaan met het verkopen van niet-kernactiviteiten. De opbrengst daarvan zal dit jaar naar verwachting uitkomen op 5 miljard dollar. De afgelopen vijf jaar leverde de verkoop van niet-kernactiviteiten meer dan 30 miljard dollar op.


De Europese ministers van financiën hebben bevestigd dat belastingverlagingen ter compensatie van de hoge olieprijzen niet wenselijk zijn. Dat heeft Belgisch minister van financiën Didier Reynders meegedeeld. Volgens Reynders betuigden alle ministers hun trouw aan het zogenaamde compromis van Manchester. In de Engelse stad kantten de Europese ministers van financiën zich zes jaar geleden tegen het gebruik van fiscale instrumenten om de stijgende olieprijzen in de nasleep van de orkaan Katrina in te dammen. Het Europese compromis slaat volgens Reynders op algemene belastingverlagingen. Dat neemt volgens de minister niet weg dat lidstaten maatregelen kunnen nemen voor specifieke doelgroepen, zoals in België gebeurt met het stookoliefonds. Het compromis van Manchester verhindert evenmin tijdelijke maatregelen als de omgekeerde cliquet.


Het tewerkstelling in de eurozone is tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,1 procent gestegen tegenover het kwartaal voordien. Tegenover het vierde kwartaal van vorig jaar werd een groei met 0,3 procent opgetekend. Dat blijkt uit gegevens van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. In de hele Europese Unie is de tewerkstelling tijdens het vierde kwartaal eveneens met 0,1 procent gestegen. Over het hele jaar werd in de eurozone en de Europese Unie een daling met 0,5 procent opgetekend tegenover het jaar voordien, toen er voor beide zones al een daling met 1,8 procent werd opgemerkt. Er wordt aan toegevoegd dat de werkgelegenheid in de eurozone zich sinds begin vorig jaar is beginnen te herstellen. Tijdens de economische recessie was de werkgelegenheid in de eurozone gedurende zes kwartalen op een rij gedaald.


Microsoft stopt de productie van zijn muziekspeler Zune, die het antwoord moest worden op de iPod van Apple. Terwijl de iPod een enorm succes is, blijft de vraag naar de muziekspeler van Microsoft bijzonder marginaal. Microsoft zou de bestaande versies van de Zune wel blijven verkopen, maar zou geen nieuwe modellen meer op de markt brengen. De muziekspeler van Microsoft werd vijf jaar geleden op de markt gebracht, maar kort daarna lanceerde Apple de iPhone en de iPod Touch. Op slag was de Zune een verouderd product. Na een aanvankelijk wereldwijde lancering plooide Microsoft zich met de muziekspeler terug op de Amerikaanse markt. Maar ook daar bleek de concurrentie met Apple te zwaar. Vorig jaar haalde Apple in het marktsegment een aandeel van 77 procent. Microsoft staat daarentegen niet in de top vijf. De jongste versie van de Zune werd twee jaar geleden gelanceerd.


Rekkof Brasil, een dochteronderneming van NG Aircraft, heeft een overeenkomst getekend met de gouverneur van de Braziliaanse deelstaat Goias voor de bouw van een nieuwe fabriek. Die zou zich richten op de productie van onderdelen van vliegtuigrompen. De productie is bestemd voor moederbedrijf NG Aircraft, dat een nieuwe versie van de Fokker 100 ontwikkelt. NG Aircraft is de merknaam van Rekkof Aircraft, het bedrijf van ondernemer Jaap Rosen Jacobson. Dat bedrijf verwierf veertien jaar geleden de rechten voor de productie van nieuwe Fokker-vliegtuigen. Het bedrijf wil al jaren weer nieuwe Fokkers maken. Rekkof zegt dat er nu een belangrijke stap is gezet en gehoopt wordt dat er over vijf jaar een nieuw Fokker-model op de markt gebracht zal kunnen worden. Er is echter nog geen definitieve beslissing genomen over de productie.


Oorloggames kunnen helpen bij de verwerking van oorlogstrauma's bij soldaten. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Canadese Grant MacEwan University. Door het spelen van oorloggames zouden oorlogsveteranen minder of minder intense nachtmerries ervaren. Tevens zouden getraumatiseerde soldaten door het spelen van videogames meer weerstand kunnen bieden tegen bedreigingen in nachtmerries. Soldaten die geen oorloggames spelen, hebben volgens de onderzoekers meer gewelddadige dromen en een gevoel van hulpeloosheid tijdens hun nachtmerries. De onderzoekers concluderen dat games als een zogenaamde bedreigingsimulator zouden werken. Spelers van deze games zouden tijdens het spelen hun hersens trainen in het omgaan met intense, gevaarlijke situaties en zouden die kennis toepassen wanneer soortgelijke situaties in dromen verschijnen.


Alle 143 kerncentrales in de Europese Unie zullen in de tweede helft van dit jaar een stresstest ondergaan. Dat heeft Günter Oettinger, Europees Commissaris van energie, gezegd. De test is weliswaar vrijwillig, maar de publieke druk voor eigenaars van de centrales om mee te doen zal volgens Oettinger wellicht dermate groot zijn dat iedereen participeert. Oettinger wijst er daarbij op dat elke aanwezige partij bij het beraad zijn steun voor de stresstest heeft uitgesproken. Hij wil de komende weken overleggen over details van de test. Volgens Oettinger moet bij de proeven bij voorbeeld blijken hoe het overschakelen op noodsystemen voor koeling functioneert. Hij wil uiteindelijk dat alle nucleaire installaties ter wereld een stresstest ondergaan. Eerder maakte de Duitse bondskanselier Merkel bekend dat Duitsland op korte termijn zeven oude kerncentrales voorlopig zal stilleggen.


De makers van luxegoederen zoals Hermes, Louis Vuitton, Burberry, PPR Holding en Tiffany - maken zich grote zorgen over de situatie op de Japanse markt. Japan is immers de derde grootste markt van de wereld voor luxeproducten. Het land vertegenwoordigt 11 procent van de wereldwijde omzet op de luxemarkt. Er wordt aan toegevoegd dat de economie van Japan zwaar is getroffen door de gevolgen van de recente aardbeving en tsunami. Gevreesd wordt dat dit de Japanse consument zal aanzetten om zijn bestedingen op de luxemarkt terug te schroeven. De juwelengroep Tiffany heeft in Japan vijfenvijftig winkels. Het concern realiseert bijna één vijfde van zijn totale omzet op de Japanse markt. Dat geldt ook voor Hermes, terwijl Japan bij PPR Holding 16 procent van de totale inkomsten vertegenwoordigt. Louis Vuitton realiseert 9 procent van zijn totale omzet in Japan.


Het huidige model voor spelcomputergames is stervende. Dat heeft Peter Vesterbacka, chief executive van game-ontwikkelaar Rovio, tijdens de South by Southwest Interactive Conference in Texas gezegd. Volgens Vesterbacka is het traditionele verkoopmodel, waarin consumenten 50 euro tot 60 euro moeten betalen voor een game dat daarna moeilijk te upgraden is, niet langer houdbaar. Tero Ojanpera, vertegenwoordiger van Nokia, merkte echter op dat het computergame zal blijven bestaan zolang tablets niet op het televisietoestel worden aangesloten. Vesterbacka wees er op dat er nog geen duidelijkheid is over het optimale verkoopsmodel voor de toekomst. Hij benadrukte dat er in ieder geval kansen liggen als een game zoals Angry Birds van Rovio, dat al honderd miljoen keer verkocht werd, zo succesvol kan zijn. Rovio blijft volgens hem in de toekomst experimenteren voordat het zich bindt aan een bepaald model.


Disney Interactive Media Group heeft 80 medewerkers ontslagen. Eerder dit jaar was er ook al een ontslagronde waarbij 250 banen werden geschrapt. Begin dit jaar werkten er bij Disney Interactive nog ongeveer 4.000 mensen. Na de twee ontslagrondes zou dat personeelsbestand echter met 7 procent zijn afgebouwd. James Pitaro en John Pleasants, de topmannen van Disney Interactive, hadden eerder aan investeerders verduidelijkt dat het bedrijf geherstructureerd moest worden. Bedoeling is volgens hen om een een kleiner en flexibeler bedrijf te creëren waarin de nadruk wordt gelegd op groei. Volgens Pleasants moeten de operationele kosten daarvoor met een kwart omlaag. Pitaro en Pleasants kwamen in oktober vorig jaar aan het hoofd van het mediabedrijf. Disney noemt de ontslagen een onderdeel van de strategische planning voor een toekomstig succes in digitale media.


Meer Nieuws

Tuesday, March 15, 2011

Celebrities in sociale omgeving efficiënter dan reclame

In een sociale omgeving hebben celebrities een grotere impact dan reclames. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Brand Affinity Technologies. Daarbij wordt opgemerkt dat campagnes met celebrities op sociale netwerken zoals Facebook en Twitter 50 procent meer resultaten opleveren dan traditionele online reclames. Ryan Steelberg, chief executive van Brand Affinity, geeft wel toe dat het gebruik van celebrities in sociale netwerken een bijzonder jong fenomeen is en wellicht nog zal evolueren, maar voorlopig een bijzonder kostenefficiënte aanpak blijkt te zijn.

"Adverteerders krijgen op sociale netwerken een grotere financiële return en een grotere belangstelling bij het gebruik van celebrities dan bij het plaatsen van een traditionele reclame," voert Steelberg aan tegenover het webmagazine Online Media Daily. "Het engagement van de gebruiker met celebrities is veel groter dan bij gewone reclame-boodschappen." De onderzoekers voegen er aan toe dat het clicktrough-niveau bij celebrities 21 keer hoger ligt dan bij reclames.

Taylor Valentine, vice-president sociale media en relationship-marketing bij het bureau Horizon Media, merkt wel op dat de campagnes wel in de lijn moeten liggen van de doelstellingen en het imago van het merk en dat ook de celebrities daarin moeten passen. "Er moet een organische en echte band zijn tussen de celebrity en het merk," voert hij aan. "Bovendien moet de campagne bij de consument authentiek overkomen. Indien dat kan gegarandeerd worden, zullen mogelijk nog veel budgetten van de gewone display-reclame naar celebrity-campagnes worden overgeheveld."

Labels: , ,

Gehechtheid aan bezittingen teken van onzekerheid

Personen die meer waarde hechten aan hun bezittingen, zijn vaak minder zeker in hun persoonlijke relaties. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Amerikaanse Yale University. Onderzoeksleider Margaret Clark, professor psychologie aan de Yale University, stelt daarbij dat de mens nood heeft aan een gevoel van veiligheid. Dat gevoel kan volgens Clark afkomstig zijn van materiële goederen of van positieve relaties. Indien men zich door anderen niet geliefd of aanvaard voelt, zal de waarde van materiële goederen volgens de onderzoeker stijgen.

"Wanneer mensen zich op interpersoonlijk vlak veilig voelen, blijken ze minder financiële waarde te hechten aan bezittingen," merkt Margaret Clark op. "Ik vermoed dat mensen er zich heel goed van bewust zijn dat ze niet alles nodig hebben wat ze willen verwerven of hebben. Maar mogelijk beseffen ze niet waarom ze dat doen. Mensen zijn sociale wezens met kwetsbaarheden en hechte relaties bieden bescherming. Maar een mens heeft ook materiële zaken - zoals voeding, kleding en onderdak - nodig om te kunnen overleven."

Er is volgens Clark dan ook een complex geheel dat de basis vormt voor het veiligheidsgevoel. "Maar wanneer men de nadruk legt op één van die bronnen, maakt men zich minder zorgen over de andere aspecten," voert de onderzoekster aan. Volgens haar kunnen de resultaten wetenschappers helpen om mensen met een dwangmatig aankoopgedrag te ondersteunen, maar het kan volgens haar ook een hulp zijn in het dagelijks leven, in het besef dat levensvreugde veel meer is dan het verwerven van bezittingen.

Labels: ,