Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, March 17, 2011

Nieuw wetsvoorstel legaliseert corruptie Russische bureaucraten

Een nieuw wetsvoorstel om de toewijzing van aanbestedingen voor de Russische overheden te regelen, is niet op gericht om fraude te bestrijden, maar wel om de corruptie te legaliseren. Dat zegt de Russische corruptiebestrijder Alexei Navalny. Ook andere critici stellen dat het voorstellen aan de bureaucraten een grotere beslissingsmacht zou geven over de voorwaarden van de contracten. Er wordt opgemerkt dat fraudeurs daardoor nog meer mogelijkheden zouden krijgen om hun illegale praktijken verder te zetten.

Eerder al had Konstantin Chuichenko, hoofdrevisor van de Russische regering, opgemerkt dat er door corruptie bij aanbestedingen voor de overheden elk jaar 1 triljoen roebel verloren gaat. Dat komt overeen met een bedrag van 35 miljoen dollar, voldoende om de complete organisatie van de Olympische winterspelen, die over drie jaar in het Russische Sochi worden georganiseerd, te financieren. Het bedrag komt ook overeen met de extra financiële middelen die de Russische regering de volgende drie jaar met privatiseringen hoopt op te halen.

Om die praktijken tegen te gaan werd in opdracht van de Russische Higher School of Economics en het Russische ministerie van economische zaken een nieuw wetsvoorstel uitgewerkt. "Dat biedt volgens Navalny aan bureaucraten de macht om zelf de voorwaarden voor aanbestedingen op te leggen, zodat ze een selectief aantal toeleveranciers kunnen bevoordelen, in ruil voor financiële tegemoetkomingen," aldus de krant The Moscow Times. Het wetsvoorstel in inmiddels geblokkeerd door de Russische Federal Anti-Monopoly Service geblokkeerd.

Eén van de grootste corruptie-gevallen kwam twee jaar geleden aan het licht, toen het Russische ministerie van binnenlandse zaken een suite uit puur goud wou bestellen voor één van zijn gastenhuizen. Met de bestelling was een bedrag van 24 miljoen roebel gemoeid. Het ministerie verdedigde zich met te stellen dat het order noodzakelijk was om het comfort van bezoekende politici te garanderen. Anderzijds bleek het ministerie van financiën een onderhandelingstafel met bijhorende tafels besteld te hebben voor een bedrag van 2,5 miljoen roebel.

Ook het ministerie van gezondheid en sociale ontwikkeling had een contract met een waarde van 55 miljoen roebel uitgeschreven voor de ontwikkeling van een sociale netwerksite voor artsen. Er werd echter geëist dat het project in twee weken zou worden afgerond. Analisten stelden dat het contract alleen kon worden ingevuld door een insider die al aan het project aan het werken was.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home