Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, March 16, 2011

Nieuwsoverzicht

In de Verenigde Staten hebben nieuwssites de papieren kranten voorbijgestoken, zowel qua aantal lezers als advertentie-inkomsten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Pew Research Institute. Er wordt opgemerkt dat 46 procent van de Amerikanen aangeeft minstens drie keer per week het online nieuws te raadplegen, terwijl 40 procent aangeeft nieuws te lezen bij kranten en hun websites. Met 50 procent doet op dit ogenblik alleen het lokaal televisienieuws het volgens de onderzoekers nog beter dan het online nieuws. Er wordt echter opgemerkt dat het aandeel van het lokale televisienieuws daalt, terwijl de migratie naar het internet versnelt. De snelle acceptatie van de tabletcomputer en de verspreiding van de smartphone versnelt dat proces volgens de onderzoekers alleen maar. De terugval in de traditionele media was volgens de onderzoekers niet enkel te wijten aan de economische crisis, maar vooral aan een structurele verschuiving naar het internet.


De Franse regering heeft geërgerd gereageerd, nu blijkt dat autofabrikant Renault zijn Chinese concurrent valselijk heeft beschuldigd van spionage. De beschuldiging van economische oorlogsvoering die de Franse regering aan het adres van China heeft gebezigd, blijkt immers volledig misplaatst te zijn. Eric Besson, de Franse minister van industrie, heeft aangekondigd dat er een onderzoek komt naar de precieze toedracht van het schandaal. Carlos Ghosn, topman bij Renault, bood eerder al zijn excuses aan, omdat hij drie managers had ontslagen die bedrijfsgevoelige informatie zouden hebben gelekt over de elektrische auto waaraan Renault werkt. Inmiddels is gebleken dat de betrokkenen valselijk werden beschuldigd. Met de excuses is de geschiedenis volgens Besson echter nog niet afgerond. Een externe partij zal onderzoeken wie precies verantwoordelijk is voor het schandaal.


De Duitse sportwagenbouwer Porsche heeft in zijn verkorte boekjaar, dat vijf maanden telde, een omzet gerealiseerd van 3,9 miljard euro. Dat is een stijging met 59 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De operationele winst verdrievoudigde tot 688 miljoen euro. Vooral bij de verkoop van de modellen Cayenne en Panamera werd een belangrijke groei opgetekend. Porsche zal in de toekomst als tiende merk aan de portfolio van de Volkswagen-groep worden toegevoegd. Vanaf dit jaar zal het boekjaar daarom gelijklopen met het kalenderjaar. Tussen augustus en december vorig jaar bouwde Porsche 41.949 wagens. Dat is een stijging met 18 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Over zeven jaar wil Porsche zijn omzet hebben verdubbeld tot 200.000 exemplaren, waarbij gebruik zou gemaakt worden van de ondersteuning van Volkswagen.


De Nederlandes porseleinproducent Royal Delft heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 24,8 miljoen euro. Het jaar voordien werd een omzet geboekt van 23,9 miljoen euro. Het bedrijf leed echter een verlies van 751.000 euro, nadat het jaar voordien een winst van 87.000 euro werd opgetekend. De verliezen zijn in belangrijke mate te wijten aan het dochterbedrijf Leerdam Crystal, dat grondig werd gereorganiseerd en zijn personeelsbestand halveerde. Royal Delft verwacht dat de grote verliezen bij Leerdam Crystal na de reorganisatie tot het verleden zullen behoren. Bij Royal Delft werd de winst afgeroomd door een boekhoudkundige verwerving. Ondanks de blijvende onzekerheid op de toeristische markt en in de retailsector, verwacht de porseleinproducent dit jaar een verdere omzetgroei bij zijn divisies Royal Delft (aardewerk), Van Kempen & Begeer (bestek en pannen) en BK Cookware (kookmateriaal).


Disney heeft de remake van de klassieke Beatles-animatiefilm Yellow Submarine afgeblazen. De filmmaatschappij zegt geen vertrouwen meer te hebben in producent Robert Zemeckis. Volgens ingewijden heeft Disney de productie stilgelegd vanwege de tegenvallende opbrengst van Mars Needs Moms, het jongste animatieproject van Zemeckis. Yellow Submarine zou met motion capture worden gemaakt, een techniek waarbij acteurs op allerlei punten op hun lichaam worden gefilmd, waarna de beelden worden omgezet in digitale animatie. Zemeckis heeft echter geen grote kassuccessen afgeleverd met deze techniek. Andere films die hij de voorbije jaren met motion capture opnam - zoals Beowulf en A Christmas Carol - vielen commercieel tegen. De beslissing om Yellow Submarine af te schieten zou volgens een woordvoerder van Disney al maanden geleden zijn gemaakt en zou dus niets te maken hebben met de tegenvallende prestaties van Mars Needs Moms.


De Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell heeft zijn productiedoelstellingen verhoogd. Daarbij wordt over drie jaar gestreefd naar een niveau van 3,7 miljoen vaten per dag. Dat is een stijging met 12 procent tegenover het niveau van vorig jaar. Het bedrijf benadrukte verder op koers te liggen met de groeidoelstellingen en zijn winstgevendheid verbetert. Shell herhaalde het plan om de volgende drie jaar meer dan 100 miljard dollar uit te trekken voor investeringen. Het gaat om jaarlijkse kapitaalinvesteringen van 25 miljard dollar tot 27 miljard dollar. Het bedrijf heeft voor de periode tot het einde van het decennium meer dan dertig nieuwe projecten in het vooruitzicht om verdere groei in de toekomst te realiseren. Het bedrijf gaf aan door te zullen gaan met het verkopen van niet-kernactiviteiten. De opbrengst daarvan zal dit jaar naar verwachting uitkomen op 5 miljard dollar. De afgelopen vijf jaar leverde de verkoop van niet-kernactiviteiten meer dan 30 miljard dollar op.


De Europese ministers van financiën hebben bevestigd dat belastingverlagingen ter compensatie van de hoge olieprijzen niet wenselijk zijn. Dat heeft Belgisch minister van financiën Didier Reynders meegedeeld. Volgens Reynders betuigden alle ministers hun trouw aan het zogenaamde compromis van Manchester. In de Engelse stad kantten de Europese ministers van financiën zich zes jaar geleden tegen het gebruik van fiscale instrumenten om de stijgende olieprijzen in de nasleep van de orkaan Katrina in te dammen. Het Europese compromis slaat volgens Reynders op algemene belastingverlagingen. Dat neemt volgens de minister niet weg dat lidstaten maatregelen kunnen nemen voor specifieke doelgroepen, zoals in België gebeurt met het stookoliefonds. Het compromis van Manchester verhindert evenmin tijdelijke maatregelen als de omgekeerde cliquet.


Het tewerkstelling in de eurozone is tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,1 procent gestegen tegenover het kwartaal voordien. Tegenover het vierde kwartaal van vorig jaar werd een groei met 0,3 procent opgetekend. Dat blijkt uit gegevens van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. In de hele Europese Unie is de tewerkstelling tijdens het vierde kwartaal eveneens met 0,1 procent gestegen. Over het hele jaar werd in de eurozone en de Europese Unie een daling met 0,5 procent opgetekend tegenover het jaar voordien, toen er voor beide zones al een daling met 1,8 procent werd opgemerkt. Er wordt aan toegevoegd dat de werkgelegenheid in de eurozone zich sinds begin vorig jaar is beginnen te herstellen. Tijdens de economische recessie was de werkgelegenheid in de eurozone gedurende zes kwartalen op een rij gedaald.


Microsoft stopt de productie van zijn muziekspeler Zune, die het antwoord moest worden op de iPod van Apple. Terwijl de iPod een enorm succes is, blijft de vraag naar de muziekspeler van Microsoft bijzonder marginaal. Microsoft zou de bestaande versies van de Zune wel blijven verkopen, maar zou geen nieuwe modellen meer op de markt brengen. De muziekspeler van Microsoft werd vijf jaar geleden op de markt gebracht, maar kort daarna lanceerde Apple de iPhone en de iPod Touch. Op slag was de Zune een verouderd product. Na een aanvankelijk wereldwijde lancering plooide Microsoft zich met de muziekspeler terug op de Amerikaanse markt. Maar ook daar bleek de concurrentie met Apple te zwaar. Vorig jaar haalde Apple in het marktsegment een aandeel van 77 procent. Microsoft staat daarentegen niet in de top vijf. De jongste versie van de Zune werd twee jaar geleden gelanceerd.


Rekkof Brasil, een dochteronderneming van NG Aircraft, heeft een overeenkomst getekend met de gouverneur van de Braziliaanse deelstaat Goias voor de bouw van een nieuwe fabriek. Die zou zich richten op de productie van onderdelen van vliegtuigrompen. De productie is bestemd voor moederbedrijf NG Aircraft, dat een nieuwe versie van de Fokker 100 ontwikkelt. NG Aircraft is de merknaam van Rekkof Aircraft, het bedrijf van ondernemer Jaap Rosen Jacobson. Dat bedrijf verwierf veertien jaar geleden de rechten voor de productie van nieuwe Fokker-vliegtuigen. Het bedrijf wil al jaren weer nieuwe Fokkers maken. Rekkof zegt dat er nu een belangrijke stap is gezet en gehoopt wordt dat er over vijf jaar een nieuw Fokker-model op de markt gebracht zal kunnen worden. Er is echter nog geen definitieve beslissing genomen over de productie.


Oorloggames kunnen helpen bij de verwerking van oorlogstrauma's bij soldaten. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Canadese Grant MacEwan University. Door het spelen van oorloggames zouden oorlogsveteranen minder of minder intense nachtmerries ervaren. Tevens zouden getraumatiseerde soldaten door het spelen van videogames meer weerstand kunnen bieden tegen bedreigingen in nachtmerries. Soldaten die geen oorloggames spelen, hebben volgens de onderzoekers meer gewelddadige dromen en een gevoel van hulpeloosheid tijdens hun nachtmerries. De onderzoekers concluderen dat games als een zogenaamde bedreigingsimulator zouden werken. Spelers van deze games zouden tijdens het spelen hun hersens trainen in het omgaan met intense, gevaarlijke situaties en zouden die kennis toepassen wanneer soortgelijke situaties in dromen verschijnen.


Alle 143 kerncentrales in de Europese Unie zullen in de tweede helft van dit jaar een stresstest ondergaan. Dat heeft Günter Oettinger, Europees Commissaris van energie, gezegd. De test is weliswaar vrijwillig, maar de publieke druk voor eigenaars van de centrales om mee te doen zal volgens Oettinger wellicht dermate groot zijn dat iedereen participeert. Oettinger wijst er daarbij op dat elke aanwezige partij bij het beraad zijn steun voor de stresstest heeft uitgesproken. Hij wil de komende weken overleggen over details van de test. Volgens Oettinger moet bij de proeven bij voorbeeld blijken hoe het overschakelen op noodsystemen voor koeling functioneert. Hij wil uiteindelijk dat alle nucleaire installaties ter wereld een stresstest ondergaan. Eerder maakte de Duitse bondskanselier Merkel bekend dat Duitsland op korte termijn zeven oude kerncentrales voorlopig zal stilleggen.


De makers van luxegoederen zoals Hermes, Louis Vuitton, Burberry, PPR Holding en Tiffany - maken zich grote zorgen over de situatie op de Japanse markt. Japan is immers de derde grootste markt van de wereld voor luxeproducten. Het land vertegenwoordigt 11 procent van de wereldwijde omzet op de luxemarkt. Er wordt aan toegevoegd dat de economie van Japan zwaar is getroffen door de gevolgen van de recente aardbeving en tsunami. Gevreesd wordt dat dit de Japanse consument zal aanzetten om zijn bestedingen op de luxemarkt terug te schroeven. De juwelengroep Tiffany heeft in Japan vijfenvijftig winkels. Het concern realiseert bijna één vijfde van zijn totale omzet op de Japanse markt. Dat geldt ook voor Hermes, terwijl Japan bij PPR Holding 16 procent van de totale inkomsten vertegenwoordigt. Louis Vuitton realiseert 9 procent van zijn totale omzet in Japan.


Het huidige model voor spelcomputergames is stervende. Dat heeft Peter Vesterbacka, chief executive van game-ontwikkelaar Rovio, tijdens de South by Southwest Interactive Conference in Texas gezegd. Volgens Vesterbacka is het traditionele verkoopmodel, waarin consumenten 50 euro tot 60 euro moeten betalen voor een game dat daarna moeilijk te upgraden is, niet langer houdbaar. Tero Ojanpera, vertegenwoordiger van Nokia, merkte echter op dat het computergame zal blijven bestaan zolang tablets niet op het televisietoestel worden aangesloten. Vesterbacka wees er op dat er nog geen duidelijkheid is over het optimale verkoopsmodel voor de toekomst. Hij benadrukte dat er in ieder geval kansen liggen als een game zoals Angry Birds van Rovio, dat al honderd miljoen keer verkocht werd, zo succesvol kan zijn. Rovio blijft volgens hem in de toekomst experimenteren voordat het zich bindt aan een bepaald model.


Disney Interactive Media Group heeft 80 medewerkers ontslagen. Eerder dit jaar was er ook al een ontslagronde waarbij 250 banen werden geschrapt. Begin dit jaar werkten er bij Disney Interactive nog ongeveer 4.000 mensen. Na de twee ontslagrondes zou dat personeelsbestand echter met 7 procent zijn afgebouwd. James Pitaro en John Pleasants, de topmannen van Disney Interactive, hadden eerder aan investeerders verduidelijkt dat het bedrijf geherstructureerd moest worden. Bedoeling is volgens hen om een een kleiner en flexibeler bedrijf te creëren waarin de nadruk wordt gelegd op groei. Volgens Pleasants moeten de operationele kosten daarvoor met een kwart omlaag. Pitaro en Pleasants kwamen in oktober vorig jaar aan het hoofd van het mediabedrijf. Disney noemt de ontslagen een onderdeel van de strategische planning voor een toekomstig succes in digitale media.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home