Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, March 15, 2011

Spannende sportwedstrijden dodelijk voor winnende supporters

Spannende sportwedstrijden zijn gevaarlijk voor de supporters van de winnende partij. Dat is de conclusie van een onderzoek van de North Carolina State University. De onderzoekers stelden immers vast dat het aantal dodelijke verkeersongevallen na een spannend sportevenement gevoelig toeneemt. Onderzoeksleider Stacy Wood, professor marketing aan de North Carolina State University, zegt te vermoeden dat het fenomeen gelinkt kan worden aan de testosteron-niveaus die door het competitie-karakter worden opgedreven.

"Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers lag na een overwinning bij extreem spannende wedstrijden 133 procent hoger dan bij een sportief debacle," merkt onderzoeksleider Stacy Wood op. "De toename van het aantal dodelijke ongevallen kon echter alleen opgemerkt worden wanneer de wedstrijd met een winnende partij werd gesloten. Dat is een belangrijk gegeven, want het leidt tot de veronderstelling dat het verband te maken heeft met testosteron-gehaltes die door de competitie-atmosfeer zijn opgedreven."

"Tijdens een spannende wedstrijd stijgen de testosteron-niveaus zowel bij spelers als supporters," voert Wood nog aan. "Na afloop van de wedstrijd, wordt bij de verliezers een daling opgemerkt, maar bij de overwinnaars wordt een verdere piek opgetekend. Aangezien testosteron gelinkt kan worden aan agressief gedrag en een potentieel agressieve rijstijl, mag worden verondersteld dat dit fenomeen een rol speelt bij de toename van dodelijke ongevallen in een omgeving met veel zegevierende supporters."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home