Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, March 15, 2011

Citizen-wetenschappers cruciaal voor onderzoek

Vrijwilligers zijn belangrijk voor het slagen van vele wetenschappelijke onderzoeksprojecten. Dat zeggen wetenschappers van de Oxford University. Er wordt opgemerkt dat het regelmatig opvolgen van vorderingen in het onderzoek zonder de inzet van zogenaamde citizen-wetenschappers te duur zou worden. De wetenschappers voegen er echter aan toe dat er een noodzaak is aan een degelijke opleiding, om te vermijden dat onderzoeksresultaten daarbij onnauwkeurig of onjuist zouden worden geregistreerd.

"Overheden en subsidiƫrende instellingen willen dat de onderzoekers bijzonder specifieke resultaten op korte termijn produceren," merkt Chris Newman, onderzoeker aan de Wildlife Conservation Research Unit van de Oxford University, tegenover BBC News. "Een dergelijke opstelling past niet bij projecten op lange termijn, wat vaak nochtans de doelstelling is bij onderzoeksprojecten zoals klimaatverandering. Daarom is de inzet van vrijwilligers onontbeerlijk."

"Het is daarbij echter absoluut noodzakelijk dat de nodige maatregelen worden genomen om te voorkomen dat de onderzoeksresultaten zouden worden afgewezen omdat ze niet door specialisten werden verzameld," voert Newman nog aan. "Het is eenvoudig om te stellen dat citizen-wetenschappers gegevens kunnen verzamelen, maar daarbij kunnen zich heel wat problemen voordoen. Het is dan ook noodzakelijk dat deze vrijwilligers de nodige training en juiste instructies krijgen."

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home