Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, March 14, 2011

China start bouw van nieuwe telescoop

In april wordt in China gestart met de bouw van een telescoop met een diameter van 500 meter. Met het project is een investering gemoeid van 700 miljoen yuan. Dat komt overeen met een bedrag van 106 miljoen dollar. De Chinese telescoop zou over vijf jaar klaar moeten zijn en zou de grootste radio-telescoop van de wereld moeten worden. De installatie zou de waarneming van objecten tot op een afstand van 11 miljard lichtjaren mogelijk maken. De grootste radiotelescoop van dit ogenblik is op dit ogenblik actief in Puerto Rico.

"De nieuwe telescoop wordt gebouwd in een karst-depressie in Pingtang in de provincie Guizhou," merkt Yan Jun, hoofd van de National Astronomical Observatories van de Chinese Academy of Sciences, op tegenover de krant China Daily. "Het gebied vormt een ideale locatie voor de bouw van een telescoop. De telescoop zal astronomen de mogelijkheid bieden om sterrenstelsels en pulsars te bestuderen en antwoorden te vinden over de oorsprong van het universum." De Chinese telescoop zou ook aan buitenlandse wetenschappers en astronomen onderzoeksmogelijkheden bieden.

De Arecibo-radiotelescoop in Puerto Rico heeft een diameter van 300 meter. De capaciteit van de Chinese telescoop zou echter tien keer groter zijn. De installaties zouden ook gebruikt kunnen worden voor het opvolgen van satellieten en ruimte-afval, wat een belangrijke bijdrage zou moeten leveren tot het Chinese ruimtevaartprogramma. Oorspronkelijk was voorzien dat de bouw van de Chinese telescoop al drie jaar geleden van start was gegaan, maar het project werd omwille van een aantal technologische en administratieve problemen geruime tijd uitgesteld.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home