Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, March 15, 2011

Nieuwsoverzicht

Het staatsinvesteringsfonds Qatar Holdings heeft voor een bedrag van 2,2 miljard euro een belang van 6,16 procent genomen in de Spaanse energiemaatschappij Iberdrola. De Spaanse groep heeft extra middelen nodig om investeringen in Brazilië te financieren. Ook wil het bedrijf de minderheidsaandeelhouders in zijn dochter Iberdrola Renovables uitkopen en zou een gedeelte van de extra middelen gebruikt worden om de schuld van 24 miljard euro af te bouwen. Iberdrola is één van de grootste elektriciteitsproducenten ter wereld. De Spaanse bouwgroep ACS is met een belang van 20 procent grootaandeelhouder in Iberdrola, maar dreigt dat belang te zien verwateren. Iberdrola wil immers niet alleen bestaande aandelen, maar ook een nieuw pakket effecten verkopen aan Qatar Holdings. ACS zou zijn belang in Iberdrola tot 30 procent willen opvoeren.


De holding Berkshire Hathaway van belegger Warren Buffett koopt het Amerikaanse chemiebedrijf Lubrizol. Met de transactie is een bedrag van 9 miljard dollar gemoeid. Daarmee wordt Lubrizol één van de grootste aankopen uit de geschiedenis van Berkshire Hathaway. Lubrizol produceert onder meer stoffen die kunnen worden toegevoegd aan olieën en brandstoffen. Het maakt ook ingrediënten voor persoonlijke verzorgingsproducten. Warren Buffet merkt op dat Lubrizol het type bedrijf is waarmee Berkshire samen wil werken. Lubrizol is volgens Buffett immers wereldwijd leider in verschillende marktapplicaties. Hij voegt er aan toe dat Lubrizol met James Hambrick ook een getalenteerde chief executive in de rangen heeft. Nadat de overname is afgerond, zal Lubrizol opereren als een dochteronderneming van Berkshire Hathaway. Het bedrijf zal onder leiding blijven staan van het huidige management team.


Het Nederlandse biermerk Heineken wordt geïntroduceerd op de Mexicaanse markt. Het Nederlandse bier zal worden geproduceerd in de brouwerij Cuauhtemoc Moctezuma in het Mexicaanse Orizaba, onderdeel van de Mexicaanse drankengroep Femsa. Mexico is één van de snelstgroeiende biermarkten van de wereld. Heineken zal als een premium-merk op de Mexicaanse markt worden gezet. De beslissing is een gevolg van de overname van Femsa Cerveza door Heineken één jaar geleden. Op dit ogenblik wordt het Nederlandse merk in Mexico geïmporteerd, maar heeft er nauwelijks marktaandeel. Heineken maakte verder bekend ook een nieuw ontwerp voor flessen en blikken op de Mexicaanse markt te introduceren. In Mexico brouwt en verkoopt Heineken al de merken Tecate, Sol, Carta Blanca, Indio en Dos Equis.


De aflevering van de Boeing Dreamliner kan nog verder achter raken op schema als gevolg van de aardbeving in Japan. Als de levering van bepaalde onderdelen vanuit Japan een paar weken blijft stilliggen, loopt de productie volgens de Amerikaanse vliegtuigbouwer vertraging op. Het bedrijf geeft aan weliswaar een voorraad onderdelen te hebben, maar die zou slechts een aantal weken kunnen overbruggen. Onder meer Kawasaki Heavy Industries, Fuji Heavy Industries en Mitsubishi Heavy Industries leveren aan Boeing. De fabrieken van de toeleveranciers zijn intact gebleven, maar de productie zou door stroomonderbrekingen in het gedrang kunnen worden gebracht. De levering van de Dreamliner loopt inmiddels bijna drie jaar achter op schema. De Japanse maatschappij All Nippon Airways zou de eerste klant worden voor het nieuwe toestel.


Nokia keert zijn Canadese topman Stephen Elop, die in september vorig jaar overkwam van Microsoft, een bonus uit van meer dan 6 miljoen dollar. Dat blijkt uit documenten die de Finse smartphonefabrikant heeft ingediend bij de Securities and Exchange Commission, de Amerikaanse beurswaakhond. In oktober van vorig jaar kreeg Elop al een eerste schijf van 3,18 miljoen dollar uitbetaald en in oktober van dit jaar volgt nog eens 3 miljoen dollar. Het jaarsalaris van de nieuwe topman bedraagt 1,05 miljoen euro, zonder bonussen. Zijn voorganger Olli-Pekka Kallasvuo verdiende ongeveer 1,23 miljoen euro per jaar. Uit de documenten blijkt ook dat Kallasvuo vorig jaar ongeveer 7,2 miljoen euro had opgestreken. Elop moet bij Nokia voor een ommekeer zorgen en het Finse concern opnieuw laten aanknopen met zijn vroegere successen. De Canadese topman uitte onlangs heel wat kritiek over de situatie bij het bedrijf.


De wereldhandel is het voorbije jaar met 22 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de World Trade Organization (WTO). Opgemerkt wordt dat de wereldhandel eind vorig jaar een hoger niveau heeft behaald dan twee jaar voordien, bij het uitbreken van de economische crisis. In het vierde kwartaal van vorig jaar waren het volgens het rapport opnieuw de opkomende markten die de groei trokken. Daarbij wordt opgemerkt dat de Chinese export een groei kende van 25 procent. In India en Brazilië werd een stijging met respectievelijk 28 procent en 38 procent opgetekend. Ondanks een aantal dalperiodes, waaronder de maand december, was vorig jaar volgens de Wereldhandelsorganisatie gevoelig beter voor de internationale handel dan het jaar voordien, toen de impact van de wereldwijde economische crisis het zwaarst werd gevoeld.


De Franse autoconstructeur Renault heeft zijn excuses aangeboden aan de drie ontslagen kaderleden die onterecht beschuldigd waren in het schandaal van vermoedelijke industriële spionage. Iemand van de veiligheidsdienst van Renault wordt ervan verdacht de autobouwer misleid te hebben. Goed twee maanden geleden werden drie topmensen van het bedrijf met onmiddellijke ingang ontslagen. Het drietal werd ervan beschuldigd geheime informatie over de ontwikkeling van elektrische auto's verkocht te hebben aan een Chinees bedrijf. Maar nu blijkt van dat spionageverhaal niets aan te zijn. De Parijse procureur Jean-Claude Marin bevestigde dat de drie kaderleden, die wegens een vermoeden van fraude waren ontslagen, niet over rekeningen in Zwitserland en Liechtenstein beschikten, zoals werd beweerd. Algemeen directeur Carlos Ghosn en operationeel directeur Patrick Pélata beloofden dat Renault de drie betrokkenen schadeloos zal stellen.


Wellicht zal 10 miljard euro niet volstaan om de herstructurering van de Ierse banksector op korte termijn te financieren. Dat heeft de Ierse minister van financiën Michael Noonan gezegd. Het bedrag van 10 miljard euro is de som die is voorzien in het reddingsplan dat de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds vorig jaar met Ierland hebben uitgewerkt. De Ierse regering hoopt op een Europese tegemoetkoming. Noonan streeft naar een verlenging van de periode voor het verwijderen van rommelkredieten en het indijken van de schuldenberg van de banksector. De Ierse banken worden op dit ogenblik onderworpen aan stresstests. Daarom kan Noonan voor het einde van de maand geen definitieve cijfers geven over de bedragen die geïnjecteerd moeten worden voor de herstructurering van de sector. In totaal is 35 miljard euro bestemd voor de herstructurering van de Ierse banksector. Daarvan is 25 miljard euro voorzien voor eventuele bijkomende maatregelen.


China heeft het voorbije jaar een grotere industriële productie laten optekenen dan de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een rapport van consulent IHS Global Insight. Daardoor worden de Verenigde Staten na meer dan honderd jaar van de eerste plaats onder de industriële producenten verdreven. De industriële productie van China vertegenwoordigde vorig jaar 19,8 procent van de wereldwijde productie. De Verenigde Staten hadden een aandeel van 19,4 procent. Volgens de studie bereikte de toegevoegde waarde op de Chinese industriële productie vorig jaar een waarde van 1.995 miljard dollar, tegenover 1.952 miljard dollar in de Verenigde Staten. De Amerikaanse industriële productie kende volgens het rapport met een groei van 12,6 procent in toegevoegde waarde het voorbije jaar een sterke heropleving, maar dat zou de sterkere groei in China en de opwaardering van de yuan ten opzichte van de dollar niet hebben kunnen compenseren.


De economische groei in de meeste rijke landen versnelt, terwijl in China een lichte vertraging mogelijk is. Dat blijkt uit indicatoren van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De indicatoren duiden voor de komende maanden op groei in de meeste lidstaten, vooral in Duitsland en de Verenigde Staten. Ook voor Japan werd in de indicatoren een groei voorzien, maar dat was voor de zware aardbeving die het land heeft getroffen. Na een relatieve vertraging zijn er volgens de organisatie voor Canada en Frankrijk opnieuw tekenen van een terugkeer naar groei. De indicator voor Groot-Brittannië geeft een langzame, maar stabiele groei aan. Naast China moet echter ook India volgens de organisatie rekening houden met een kleine terugval het groeitempo. Italië zou uit een dalperiode terugkeren.


De ministers van financiën van de eurozone zijn het nog niet eens geraakt over de wijze waarop de capaciteit van het noodfonds voor noodlijdende eurolanden versterkt moet worden. Dat heeft Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, aangegeven. Eerder bereikten de leiders van de eurolanden een princiepsakkoord om de effectieve leencapaciteit van het fonds op te trekken tot 440 miljard euro. De eurolanden verstrekken nu reeds voor 440 miljard euro garanties, maar op basis daarvan kan het fonds ongeveer 250 miljard euro ter beschikking stellen van eurolanden in financiële moeilijkheden. Juncker stelde dat er verscheidene technische opties werden onderzocht, waaronder ook de verhoging van de garanties. Daarover moet volgens Juncker echter nog verder over worden gepraat. Hij stelt vast dat er nog steeds meningsverschillen bestaan tussen de zeventien eurolanden, al zijn die volgens hem weliswaar niet bijzonder groot.


Hereafter, de jongste film van Clint Eastwood, is in Japan uit de bioscopen gehaald als gevolg van de natuurramp. In de heftige openingsscène van de film sterft een vrouw bijna tijdens de grote tsunami van zeven jaar geleden. Een woordvoerder van de Japanse vestiging van filmdistributeur Warner liet weten het niet gepast te vinden om om de film nog te vertonen. Het drama, waarin Matt Damon en Cécile De France de hoofdrol spelen, verhaalt over een Franse journaliste die na een bijna-doodervaring samen met een drugsverslaafde moeder op zoek gaat naar antwoorden bij een man die contact heeft met de doden. Eind februari ging de film in première in Japan en zou normaal nog tot eind maart in de cinemazalen gedraaid worden. Warner maakte ook bekend dat de lancering van de Chinese film Aftershock, gebaseerd op een aardbeving in Tangshan vijfendertig jaar geleden, zou worden uitgesteld.


De Chinese verzekeraar Ping An heeft 19,4 miljard Hongkongse dollar opgehaald door nieuwe aandelen te verkopen aan miljardair Cheng Yu-tung uit Hongkong. Dat komt overeen met een bedrag van 1,8 miljard euro. Chow Tai Fook Nominee, de holding van Cheng, kocht volgens een mededeling van de beurs van Hongkong een belang van 3,44 procent in het Chinese verzekeringsconcern. Ping An zal het geld hoofdzakelijk gebruiken om zijn solvabiliteitsratio op te krikken. Die is verzwakt door de overname van de Chinese Shenzhen Development Bank. Cheng is volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes de vierde rijkste man van Hongkong. Een groot deel van zijn vermogen zit in de vastgoedsector, niet alleen in Hongkong maar ook in de vroegere Portugese kolonie Macau. Via het beursgenoteerde vehikel New World Development Company is de man ook actief in andere sectoren, zoals telecommunicatie en distributie.


Cuba heeft de waarde van de internationale peso verlaagd naar 1 Amerikaanse dollar. De Cubaanse regering hoopt zo meer buitenlands kapitaal aan te trekken en de export van de communistische eilandstaat te stimuleren. De centrale bank van Cuba meldde de devaluatie in de staatskrant Granma. Het is de eerste keer sinds zes jaar dat de waarde van de internationale munt wordt aangepast. Toen werd de koers opgekrikt van 1 dollar naar 1,08 dollar. Cuba hanteert twee valuta. De zogeheten peso convertible werd zeventien jaar geleden ingevoerd aan een koers van 1 dollar en wordt gebruikt door toeristen die het land bezoeken en in het internationale handelsverkeer van Cuba. In het binnenlandse betalingsverkeer wordt de normale peso gebruikt. De binnenlandse peso is ongeveer 4 dollarcent waard.


De Amerikaanse oliemaatschappij Chevron gaat in beroep tegen een vonnis van een Ecuadoriaanse rechtbank, die het bedrijf veroordeeld had tot het betalen van 17 miljard dollar milieuschade aan de Amazone-regio. Chevron was in februari tot de schadevergoeding veroordeeld door een provinciale rechtbank in de Amazonestad Lage Agrio, die was opgericht als een basiskamp voor de oliesector. Volgens de rechter was Chevron verantwoordelijk voor de vervuiling die de maatschappij Texaco van het midden van de jaren zestig tot het begin van de jaren negentig in de regio had veroorzaakt. Texaco werd tien jaar geleden door Chevron overgenomen. De oliemaatschappij zegt dat de burgerlijke partijen - inlandse Amazone-indianen en andere residenten van de stad - de rechter onder druk hadden gezet, expertenrapporten hebben vervals en bewijsmateriaal hebben gemanipuleerd.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home