Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, March 15, 2011

Gehechtheid aan bezittingen teken van onzekerheid

Personen die meer waarde hechten aan hun bezittingen, zijn vaak minder zeker in hun persoonlijke relaties. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Amerikaanse Yale University. Onderzoeksleider Margaret Clark, professor psychologie aan de Yale University, stelt daarbij dat de mens nood heeft aan een gevoel van veiligheid. Dat gevoel kan volgens Clark afkomstig zijn van materiële goederen of van positieve relaties. Indien men zich door anderen niet geliefd of aanvaard voelt, zal de waarde van materiële goederen volgens de onderzoeker stijgen.

"Wanneer mensen zich op interpersoonlijk vlak veilig voelen, blijken ze minder financiële waarde te hechten aan bezittingen," merkt Margaret Clark op. "Ik vermoed dat mensen er zich heel goed van bewust zijn dat ze niet alles nodig hebben wat ze willen verwerven of hebben. Maar mogelijk beseffen ze niet waarom ze dat doen. Mensen zijn sociale wezens met kwetsbaarheden en hechte relaties bieden bescherming. Maar een mens heeft ook materiële zaken - zoals voeding, kleding en onderdak - nodig om te kunnen overleven."

Er is volgens Clark dan ook een complex geheel dat de basis vormt voor het veiligheidsgevoel. "Maar wanneer men de nadruk legt op één van die bronnen, maakt men zich minder zorgen over de andere aspecten," voert de onderzoekster aan. Volgens haar kunnen de resultaten wetenschappers helpen om mensen met een dwangmatig aankoopgedrag te ondersteunen, maar het kan volgens haar ook een hulp zijn in het dagelijks leven, in het besef dat levensvreugde veel meer is dan het verwerven van bezittingen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home