Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 13, 2011

Efficiëntste luchthavens hebben laagste tarieven

De Hartsfield-Jackson International Airport in het Amerikaanse stad Atlanta, één van de drukste knooppunten van het internationale luchtvaartverkeer, is financieel de meest efficiënte luchthaven van de wereld. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Sauder School of Business van de University of British Columbia in Canada. De luchthavens van Kopenhagen, Oslo, Hongkong en Sydney zijn lijstaanvoerder in hun respectievelijke regio's.

"Hartsfield-Jackson International genereert 60 procent van zijn totale omzet uit activiteiten buiten de luchtvaart," merken de onderzoekers op. "Bij O'Hare International Airport in Chicago, financieel de slechts presterende luchthaven van de Verenigde Staten, is dat slechts 34 procent." De grootste vooruitgang werd geboekt door Guangzhou Bai Yun in China, dat zijn efficiëntie met 31,9 procent opdreef en daardoor in de regio Asia-Pacific van een negende naar een derde plaats steeg.

"De meest efficiënte luchthavens van de wereld vullen de kerninkomsten aan met alternatieve inkomsten zoals parkeerruimtes, kantoren, retail en vastgoed," merken de onderzoekers op. "De meest efficiënte luchthavens blijken ook de laagste landingsrechten en terminaltarieven aan te rekenen, waardoor de reizigers uiteindelijk een groter bestedingsbudget overhouden." In Europa wordt de eerste plaats gedeeld door de luchthavens van Kopenhagen en Oslo, gevolgd door Athene.

Labels: ,

Aziatische reclame geconfronteerd met groeivertraging

De reclamegroei in de regio Asia-Pacific kent een vertraging. Dat is het gevolg van de bredere economische problemen in de wereld. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Media Partners Asia. Verwacht wordt dat de reclamesector in Asia-Pacific dit jaar nog met 4,3 procent zal toenemen, tegenover een groei met 8,6 procent vorig jaar. In juni had Media Partners Asia voor dit jaar nog een groei met 5,2 procent in het vooruitzicht gesteld. Volgend jaar zou in Azië een groei kennen met 7 procent.

"Door de schuldencrisis in de Verenigde Staten en Europa, de volatiliteit op de financiële markten, de dalende export en een brede fiscale onzekerheid moesten die prognoses echter worden bijgeschaafd," benadrukt de consulent. Voor India was eerder een groei met 15 procent verwacht, maar door de inflatie van de voedselprijzen en duurdere grondstoffen moest dat tot 11,4 procent worden bijgesteld. Door een problematische retailomgeving en het dalende ondernemersvertrouwen moest ook in Australië de groei van 3 procent naar 1 procent worden bijgestuurd.

In Japan was eerder gewag gemaakt van een status-quo, maar door de natuurrampen die het land hebben getroffen, moet daar volgens de consulent nu rekening gehouden worden met een inkrimping van 2,5 procent. "Omdat India en Indonesië slechts voor 20 procent van hun bruto binnenlands product afhankelijk zijn van export, zal de sector in die landen wellicht sterke resultaten blijven optekenen," merkt Media Partners Asia nog op. "Zuid-Korea, Taiwan, Hongkong en Singapore zijn echter meer kwetsbaar." Zuid-Korea zou nog wel een groei tussen 5 procent en 6 procent kennen.

Labels: ,

Ruimtevaart besteedt teveel aandacht aan bemande vluchten

Er wordt teveel nadruk gelegd op de bemande ruimtevaart. Dat heeft Vladimir Popovkin, topman van het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos, gezegd. Popovkin, die eerder dit jaar aangesteld werd tot topman van het Russische ruimtevaartbureau, voert daarbij aan dat Roskosmos bijna de helft van zijn budget aan bemande ruimtevluchten besteedt en dringend nood heeft aan bijkomende financiering voor projecten die een duidelijke return opleveren.

"Het is niet langer voldoende om astronauten in een baan om de aarde te brengen," aldus Popovkin tegenover de Russische zakenkrant Kommersant. "Ook de bemande ruimtevluchten moeten resultaten opleveren. Wetenschappers hebben inmiddels de invloed van orbitale vluchten rond de aarde wellicht helemaal geëxploreerd. Sinds de lancering van Yoeri Gagarin vijftig jaar geleden hebben Sovjet-wetenschappers en hun Russische opvolgers de invloed van deze vluchten op de mens helemaal bestudeerd."

"Door die onderzoeken zijn er op dit ogenblik geen belangrijke problemen meer voor bemande vluchten in de onmiddellijke omgeving van de aarde," voert Popovkin nog aan. "Rusland heeft uiteraard verplichtingen tegenover het International Space Station, maar Roskosmos wil de financiering van projecten rond communicatie, navigatie en meteorologie opdrijven." Popovkin deed geen uitspraken over de levensverwachting van het ruimtestation. Een ander Russisch ruimtevaart-topman had onlangs aangekondigd dat het ruimtestation tegen het einde van het decennium vernietigd zou worden.

Labels: , ,

Wikipedia heeft te weinig vrouwelijke content

Bij de editoren van de online encyclopedie Wikipedia kan een duidelijke genderkloof worden opgemerkt. Dat is de conclusie van een onderzoek van het College of Science and Engineering aan de University of Minnesota. Dat onevenwicht heeft er volgens de onderzoekers ook toe geleid dat een aantal onderwerpen met een typisch vrouwelijke invalshoek in de content van Wikipedia ondervertegenwoordigd zijn. Aangezien Wikipedia een cruciale informatiebron is geworden, is het volgens de onderzoekers noodzakelijk dat alle stemmen worden gehoord.

"Onderzoek heeft aangetoond dat de informatie over onderwerpen zoals vriendschapsarmbanden of de televisiereeks Sex and the City compleet wordt weggedrukt in vergelijking met de bijdragen over speelgoedsoldaatjes en het televisieprogramma The Sopranos," merkt onderzoeksleider Shyong Lam op. Uit het onderzoek bleek dat vrouwen slechts 16 procent van de nieuwe editoren van de online encyclopedie uitmaken en slechts 9 procent van die nieuwe content creëren. Bovendien haken vrouwelijke editors ook het snelst af wanneer ze als nieuwkomer worden geïdentificeerd.

Er wordt opgemerkt dat de genderkloof is andere sectoren van de sociale media volledig is weggewerkt. "Op Facebook en Twitter zijn vrouwen in de meerderheid," voeren de onderzoekers aan. "Bij Wikipedia is dat echter niet het geval. De voorbije vijf jaar is er bij de online encyclopedie geen enkel signaal dat die kloof zou worden gedicht. Er wordt ook opgemerkt dat de bijdragen van vrouwelijke medewerkers ook vlugger worden aangepast of gecorrigeerd dan content die door mannelijke editors is aangebracht. Ook worden vrouwen vaker definitief geblokkeerd als editor.

Labels: ,

Meer aandacht nodig voor mentale gezondheid jonge vluchtelingen

Wereldwijd zijn naar schatting achttien miljoen kinderen op de vlucht voor conflict en vervolging, maar er moeten in de ontwikkelde wereld belangrijke investeringen worden gedaan in het garanderen van de mentale gezondheid van deze groep. Dat is de conclusie van een rapport van de universiteiten van Harvard, Yale en Oxford. De rijkere landen moeten er volgens de onderzoekers voor zorgen dat deze groep in de hele wereld de nodige mentale gezondheidszorg krijgt aangeboden.

"Jonge vluchtelingen blijven meestal in hun land van origine of in de directe omgeving," merkt onderzoeker Catherine Panter-Brick, professor aan de Yale University, op. "Elk jaar zoekt slechts een half miljoen van deze kinderen asiel in westerse landen. Hoewel landen met lagere inkomens het grootste aantal van deze groep vluchtelingen opvangt, wordt er vooral gefocust op hun generatiegenoten die zich in de rijkere landen hebben gevestigd."

De onderzoekers voegen er aan toe dat de armere landen door de strengere asielwetten in de rijkere naties worden verplicht om nog meer jonge vluchtelingen op te nemen, zonder dat er voldoende middelen ter beschikking zijn om de mentale gezondheid van deze jongeren te garanderen. Er wordt aan toegevoegd dat ook de strengere asielprocedures een nefaste impact hebben op de mentale gezondheid van de jongere vluchtelingen.

Labels: , , ,

Zoekmachine voor spammer efficiënter dan email

Een groeiend aantal illegale online apotheken overstromen het internet om gevaarlijke en niet-aanvaarde voorschriften te verkopen. Dat is de conclusie van een onderzoek van veiligheidsexperts aan de Carnegie Mellon University naar farmaceutische zoekresultaten. De onderzoekers stelden vast dat één derde van de zoekresultaten afkomstig waren van zevenduizend websites die waren aangevallen om trafiek naar enkele honderden farmaceutische websites te leiden.

De onderzoekers stelden vast dat één vierde van de tien topresultaten verwezen naar illegale apotheken. Bovendien waren nog eens 15 procent van de resultaten afkomstig van websites die niet langer doorverwezen, maar in het verleden wel geïnfecteerd waren geweest. "In het verleden probeerden illegalen email te gebruiken om nietsvermoedende gebruikers te benaderen, maar dat bleek niet voldoende consumenten te kunnen misleiden," aldus onderzoeksleider Nicolas Christin, directeur van het Amerikaanse Information Networking Institute (INI). "Daarom worden nu websites ingeschakeld."

"Zoekmachine-optimisering is voor illegale farmaceutica-projecten duidelijk efficiënter dan spamberichten in email," voeren de onderzoekers aan. "Wanneer de overheid de online verkoop van illegale geneesmiddelen wil bestrijden, zal er meer aandacht moeten worden besteed aan de aanpak van transacties die tot stand komen door zoekopdrachten." De onderzoekers stellen dat er geen enkele garantie is dat de aangeboden middelen authentiek zijn of de correcte dosissen bevatten. Bovendien kan het volgens Christin ook levensgevaarlijk zijn.

Labels: , , , ,

Geopolitieke verschuivingen uitgetekend door wapenindustrie

De verschuivingen in de geopolitieke wereldkaart tijdens de achttiende en negentiende eeuw zijn gelinkt aan de wapenindustrie. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Amerikaanse historicus Brian DeLay. De wapenhandel verbindt volgens DeLay elk individueel nationaal of etnisch verhaal. Dat geldt volgens hem onder meer voor de evolutie van het koloniaal tijdperk naar de onafhankelijke staten in Zuid-Amerika, maar datzelfde geldt ook voor andere wereldregio's.

"In het midden van de negentiende eeuw kwam er een gigantische verandering in de wapentechnologie op gang," merkt Brian DeLay op. "De musketten die gebruikt werden tijdens de gewapende conflicten van de eerste helft van de negentiende eeuw, waren nog hetzelfde als driehonderd jaar voordien. Tegen de Amerikaanse Cival War (1861–1865) begonnen verbeterde wapens de uitslag van conflicten te veranderen. Bij het begin van de twintigste eeuw werden militaire vliegtuigen, machinegeweren, moderne oorlogsschepen en geavanceerde artillerie over de hele wereld ingezet."

"Die evolutie ging gepaard met de industrialisering van de wapenindustrie, die de productievolumes gevoelig opdreef en het gemakkelijker maakte om over grote hoeveelheden wapens te kunnen beschikken," geeft DeLay nog aan. "De industrialisering zorgde ook voor een concentratie tot een beperkt aantal grote wapenproducenten op internationale markten. Bovendien was er ook geen internationale wetgeving om de sector te sturen. Grote producenten bevoorraadden vaak beide partijen van een conflict."

"Naarmate wapens steeds meer complex werden, begonnen politici producenten en handelaars als experts in te schakelen," zegt DeLay nog. "Toen begon de hechte relatie tot stand te komen tussen overheid en wapenindustrie, waarbij de voormalige Amerikaanse president Dwight Eisenhower het had over een militair-industrieel complex."

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Nederlandse brouwer Heineken heeft aangekondigd in Ethiopië de gewezen staatsbrouwerijen Bedele en Harar te kopen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 163 miljoen dollar. Bedele en Harar werden onlangs geprivatiseerd en richten zich vooral op de plaatselijke biermarkt. De twee brouwerijen zouden samen 18 procent van de totale Ethiopische biermarkt vertegenwoordigen. Ethiopië is met 85 miljoen inwoners na Nigeria het grootste land van Afrika. De Ethiopische bierproductie bedroeg vorig jaar 3 miljoen hectoliter. Dat betekent een groei met 20 procent op vijf jaar tijd. De gemiddelde Ethiopische bierconsumptie bedraagt 4 liter per inwoner. Wereldwijd ligt het gemiddelde op 27 liter.


De Britse zondagskrant Mail on Sunday ligt aan de basis van de paniekgeruchten over de Franse bank Société Générale. Dat schrijft de Franse krant Le Figaro. De Britse krant zou zich gebaseerd hebben op een fictiereeks in Le Monde, waarin werd beschreven hoe Société Générale volgend jaar door de Franse overheid gered zou moeten worden omdat de bank teveel Griekse overheidsobligaties in portefeuille had. Hoewel het om fictie gaat, namen twee Britse journalisten de basisinformatie over voor waarheid. Nadien werd het verhaal overgenomen op de site van CNN terecht, Twitter en op financiële blogs. De Britse krant heeft zich inmiddels geëxcuseerd voor de foute berichtgeving. De Franse beurswaakhond voert een onderzoek naar de geruchten.


De Verenigde Staten gaan 17 miljoen dollar extra uittrekken voor noodhulp aan de slachtoffers van de droogte in Somalië en de rest van de Hoorn van Afrika. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton gemeld. De Amerikaanse bijdrage aan de humanitaire hulp voor de regio loopt volgens Clinton daarmee op tot 580 miljoen dollar. Van het nieuwe pakket gaat 12 miljoen naar Somalië, waar bijna de helft van de bevolking bedreigd wordt door de hongersdood. Clinton omschreef de hongersnood in de Hoorn van Afrika als de ergste humanitaire crisis ter wereld. De Amerikaanse minister benadrukte dat er nog heel wat moet gebeuren om die crisis het hoofd te bieden.


Het Duitse chemiebedrijf Lanxess heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 339 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 26 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is volgens Lanxess onder meer te danken aan het feit dat de kosten van de gestegen grondstoffen konden worden doorgerekend. De omzet steeg met 23 procent tot 2,24 miljard euro. Het bedrijf zegt geprofiteerd te hebben van de groeiende vraag naar synthetisch rubber en speciale plastics uit de bandenindustrie en de autosector in groeimarkten. Over het hele jaar verwacht het bedrijf een winstgroei van 20 procent. Eerder was gewag gemaakt van 15 procent. Het contract van chief executive Axel Heitmann werd met vijf jaar verlengd.


De Chinese financiële groep New China Life heeft een aanvraag ingediend voor een dubbele beursnotering in Hongkong en Sjanghai. Daarmee zou New China Life, de derde grootste levensverzekeraar van China, een bedrag van 4 miljard dollar willen ophalen. De Chinese levensverzekeraar zou voor de beursgang mikken op de maand oktober. Eerder zou New China Life aan een beursgang in september gedacht hebben. Het huidige klimaat op de financiële beurzen is echter niet ideaal om beursplannen door te voeren. Dat geldt ook voor Hongkong, dat vorig jaar met 51 miljard dollar wereldwijd de belangrijkste markt was voor beursintroducties. New China Life is voor 15 procent in handen van de groep Zurich Financial Services.


Rupert Murdoch blijft topman van het mediaconcern News Corp. De raad van bestuur van de mediagroep zou Murdoch gevraagd hebben om aan te blijven als voorzitter en chief executive. Murdoch stelde operationaal directeur Chase Carey aan als zijn opvolger. Het is de eerste keer dat de mediatycoon openlijk aangeeft dat zoon James Murdoch op korte termijn niet de eerste keuze is als opvolger. Het afluisterschandaal bij de tabloid News of the World heeft de opvolgambities van James Murdoch in het gedrang gebracht. James Murdoch moet zich nog verantwoorden voor de vermeende onwaarheden die hij volgens ex-toplui van de tabloid heeft afgelegd tegenover de Britse parlementaire hoorcommissie over de afluisteraffaire.


De Chinese autoriteiten hebben tweeëntwintig nepverkooppunten van het Amerikaanse concern Apple ontdekt in de zuidwestelijke stad Kunming. De verkooppunten werden door de administratie voor industrie en handel van de provincie Yunnan aangemaand niet langer het logo van Apple te gebruiken. Eerder had het Amerikaanse bedrijf China beschuldigd van oneerlijke concurrentie en het overtreden van de wetgeving op de handelsmerken. Het is evenwel niet duidelijk of deze nepwinkels van Apple namaakproducten verkochten dan wel echte gadgets van Apple, zoals de iPad en de iPhone, die onwettig in China werden ingevoerd om de hoge invoertaksen te vermijden. Eerder deze zomer kwam al aan het licht dat in China ook de Ikea-winkel wordt nagebootst.


De Europese Commissie heeft Spanje de toestemming gegeven om Roemeense werknemers de toegang tot de arbeidsmarkt te ontzeggen. De dramatische werkgelegenheidssituatie in Spanje noopte de Europese Commissie er naar eigen zeggen toe bij hoge uitzondering een inperking van het vrij verkeer van werknemers toe te staan. Laszlo Andor, Europees Commissaris voor werkgelegenheid, zei er principieel van overtuigd te zijn dat een beperking van het vrij verkeer van Europese werknemers niet het juiste antwoord is op hoge werkloosheid, maar hij voegde er aan toe dat de Europese Commissie begrijpt waarom de Spaanse autoriteiten in deze specifieke situatie een stap terug willen doen. Bij de Roemeense migranten loopt dat op tot 30 procent, maar toch blijft hun populatie toenemen.


De Europese Centrale Bank (ECB), de Europese Commissie (EC) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben de toestemming gegeven voor een noodpakket om Portugal te helpen zijn schuldenlast op te lossen. Dat heeft de Portugese minister van financiën Vitor Gaspar bekend gemaakt. De beslissing maakt de weg vrij voor een tweede tranche van 11,5 miljard euro. Het totale noodpakket bedraagt 78 miljard euro. Als tegenprestatie moet Portugal dit jaar het begrotingstekort van 9,1 procent naar 5,9 procent terugbrengen. Daarvoor moet onder andere het privatiseringsprogramma versnellen, moet bespaard worden op de renten, lonen en werkloosheidsuitkeringen en de arbeidsmarkt flexibeler worden.


Het Amerikaanse overheidspostbedrijf US Postal Service wil tegen het midden van het decennium 20 procent procent van het personeelsbestand schrappen. Dat zou gebleken zijn uit een interne nota. Dat zou betekenen dat er bij US Postal Services 120.000 banen zouden verdwijnen. Bovendien zouden ook 100.000 gepensioneerden niet worden vervangen. US Postal Service moet voor de ontslagen een nieuw akkoord onderhandelen met de vakbonden. In de huidige overeenkomst zijn ontslagen verboden. US Postal verwerkt naar eigen zeggen bijna 40 procent van de mondiale post. Toch was het overheidsbedrijf de voorbije drie jaar verlieslatend, onder meer door teruglopende volumes. De voorbije vier jaar werden al 100.000 banen geschrapt.


Het Finse bedrijf Nokia heeft nog 22,8 procent van de wereldwijde markt van mobiele telefoons in handen. Daarmee kalft de wereldwijde leiderspositie van het Finse bedrijf steeds verder af. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Gartner. Enkele jaren geleden vertegenwoordigde Nokia nog 40 procent van de markt, maar vorig jaar was dat al teruggevallen tot 30,3 procent. Die achteruitgang is vooral te wijten aan de opkomst van de smartphones, waar Nokia de strijd verliest tegen rivalen zoals Apple. In de rangschikking van de mobiele telefoonverkopers wordt Nokia gevolgd door Samsung (16,3 procent), LG Electronics (5,7 procent) en Apple (4,6 procent).


De Europese Unie bereidt geen reddingsplan voor Cyprus voor. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. De Europese Commissie wees erop dat zich de voorbije dagen geen fundamentele wijzigingen hebben voorgedaan rond Cyprus. De autoriteiten in Cyprus moeten volgens de Europese Commissie een aantal beslissingen nemen over hervormingsmaatregelen, maar er wordt aan toegevoegd dat er fundamenteel niets is gewijzigd. De Europese Commissie reageert met zijn mededeling op het feit dat kredietbeoordelaar Fitch de kredietwaardigheid van Cyprus heeft verlaagd. Volgens het ratingbureau drong de maatregel zich op omdat Cyprus een reddingsplan van de Europese Unie nodig heeft.


De Indiase windturbineproducent Suzlon heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 600 miljoen roepie. Dat komt overeen met een bedrag van 9,5 miljoen euro. Tijdens het eerste kwartaal van vorig boekjaar moest nog een verlies van 9,1 miljard roepi worden geboekt. De omzet steeg met 80 procent tot 43 miljard roepie. Dat is naar eigen zeggen de beste prestatie die Suzlon tijdens een eerste kwartaal heeft laten optekenen. De groei werd volgens Suzlon vooral gedragen door offshore windprojecten en groeimarkten. Tijdens het eerste kwartaal werden voor 580 megawatt orders ontvangen. Daarmee is de totale waarde van het orderboek gestegen tot 4.739 megawatt. Dat vertegenwoordigt een bedrag van 389 miljard roepie.


Reliance Industries, het grootste beursgenoteerde bedrijf in India, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 56,61 miljard roepie. Dat komt overeen met een bedrag van 887 miljard roepie. Tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar werd een winstgroei met 16,7 procent gerealiseerd. Het conglomeraat, actief in onder meer de telecomindustrie en energiesector in India, realiseerde tijdens het tweede kwartaal van dit jaar naar eigen zeggen de grootste winst uit zijn geschiedenis. Bij de productie van olie en gas werd weliswaar een daling opgetekend, maar dat werd gecompenseerd door groei in andere sectoren. De dalende inkomsten uit de oliesector zouden echter een negatieve invloed kunnen hebben op de groeivooruitzichten voor de volgende kwartalen.


De groei van de Franse economie is tijdens het tweede kwartaal van dit jaar tot stilstand gekomen. Waar in het eerste kwartaal nog een groei van 0,9 procent werd geboekt, werd in het tweede kwartaal een stagnatie opgetekend. Dat heeft Insee, het Franse instituut voor statistiek, bekend gemaakt. Het cijfer bevestigt een afname van de economische activiteit die economen al hadden voorspeld. De Franse centrale bank had recent echter nog een groei van 0,2 procent voorzien. De economische stagnatie is vooral te wijten aan de teruglopende binnenlandse vraag. De consumptie van Franse huishoudens nam met 0,7 procent af. De industriële productie daalde met 0,6 procent. In de eerste drie maanden van dit jaar was daar nog een groei met 2,9 procent opgetekend.


Meer Nieuws

Friday, August 12, 2011

Wetenschappers worstelen met onvervulde kinderwens

Nagenoeg de helft van alle vrouwelijke wetenschappers en een kwart van hun mannelijke collega's is van mening dat hun carrière hen belet heeft om evenveel kinderen te hebben dan ze hadden gewenst. Dat is de conclusie van een onderzoek van sociologen aan de Rice University en Southern Methodist University bij wetenschappers van de belangrijkste Amerikaanse onderzoeksinstituten. Omwille van de druk op het persoonlijk leven, overweegt 25 procent van de ondervraagden een carrière buiten het wetenschappelijk onderzoek.

"Een wetenschappelijke carrière vergt een zware tol van het gezinsleven," merken de onderzoekers Elaine Howard Ecklund en Anne Lincoln tegenover het webmagazine PlosOne op. "Een wetenschappelijke carrière gaat gepaard met lange werkuren en een constante druk om te publiceren en fondsen te verzamelen om het onderzoek te financieren. Er was vooraf verwacht dat vrouwen de zwaarste impact van een carrière op hun leven zouden ervaren, maar uiteindelijk bleken vrouwelijke wetenschappers in het algemeen meer tevreden te zijn dan mannelijke collega's."

Daarbij wordt opgemerkt dat mannelijke wetenschappers een grotere teleurstelling van vrouwen tentoon spreiden over het feit dat ze niet zoveel kinderen hebben als ze hadden gehoopt. Bij jonge wetenschappers blijken vrouwen wel een grotere vrees te hebben dat een carrière hen zal beletten om een gezin te stichten. "Het is dan ook niet te verwonderen dat vrouwen na hun studies er vaak voor kiezen om een wetenschappelijke carrière op het hoogste niveau aan zich voorbij te laten gaan," voeren Ecklund en Lincoln aan.

De onderzoekers merken op dat 11,5 procent van de mannelijke onderzoekers ontevreden is met zijn wetenschappelijke carrière. Bij vrouwen is 15 procent ontevreden. Ook blijkt dat wetenschappers met kinderen minder uren presteren dan collega's zonder kinderen. "Daarentegen blijkt dat vrouwen met kinderen (54,5 uur) niet minder langer werken dan mannen met kinderen (53,9 uur)," stippen ze aan. Er wordt opgemerkt dat kinderen voor de ondervraagden de enige reden is om een carrière buiten de wetenschap te zoeken.

"Het gaat hier om talenten die de toekomst van de Amerikaanse wetenschap zullen bepalen," waarschuwen de onderzoekers. "Universiteiten moeten er dan ook voor zorgen een personeelsbeleid met een gezinsvriendelijk karakter uit te stippelen."

Labels: , ,

Academici moeten juridisch verantwoordelijkheid zijn voor gastpublicaties

Academici die hun naam lenen aan medische en wetenschappelijke artikels die worden geschreven door vertegenwoordigers van de industrie, zouden moeten worden vervolgd wegens professioneel en academisch wangedrag en fraude, zelfs wanneer de bijdragen correcte informatie zou bevatten. Dat zeggen Simon Stern en Trudo Lemmens, professoren aan de rechtsfaculteit van de University of Toronto. Dergelijke praktijken vormen volgens Stern en Lemmens een zware inbreuk tegen de normen van academische integriteit, die de basis vormen van wetenschappelijke betrouwbaarheid.

"De valse vorm van academische autoriteit ondermijnt de integriteit van het academisch onderzoek en vormt een bedreiging voor de patiënt," voeren Stern en Lemmens aan in het magazine Plos Medicine. "Aangezien de academische wereld en beroepsorganisaties er niet in zijn geslaagd om efficiënte sancties op te leggen, zouden academici die hun naam lenen aan publicaties van de industrie, juridisch verantwoordelijk moeten kunnen worden gesteld. Ook de betrokken bedrijven zouden juridisch vervolgd moeten kunnen worden."

"Artikels die door de industrie werden gesponsord, zijn al verschenen in leidinggevende wetenschappelijke uitgaves, met een minieme of compleet onbestaande bijdrage van de academische ondertekenaar," stippen Stern en Lemmens nog aan. "Die artikels worden door de sponsors vervolgens aangewend om het gebruik van hun producten te promoten. De betrokken academici prostitueren hun academische status en ondermijnen het hele systeem van de academische uitgeverswereld."

Labels: , ,

Prijsniveau primordiaal bij keuze mobiele video-applicaties

Bij de keuze van mobiele video-applicaties is het prijsniveau voor de consument het belangrijkste criterium. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau Nielsen en de Cable & Telecommunications Association for Marketing (CTAM). Daarbij wordt opgemerkt dat 63 procent van de ondervraagden aangeeft de voorkeur te zullen geven aan een applicatie die gratis of tegen een lage prijs ter beschikking wordt gesteld.

"Zolang een video-applicatie gratis of aan een voordelige prijs kan worden aangeschaft, heeft 56 procent van de ondervraagden geen probleem met mobiele reclames, vooral wanneer ze daardoor de mogelijkheid krijgen om gratis toegang te hebben tot content," merken de onderzoekers op. Daarnaast zegt 65 procent van de gebruikers van video-applicaties dat mond-aan-mond reclame een belangrijke rol speelt in hun keuzes.

Uit het onderzoek blijkt ook dat video-applicaties het engagement met televisieprogramma's, netwerken en gerelateerde websites stimuleert. Ongeveer 85 procent van de ondervraagden zegt sinds het gebruik van de video-applicatie evenveel of meer televisie te kijken dan voordien. Bovendien geeft 46 procent aan zich meer geëngageerd te voelen bij de programma's of netwerken die met de video-applicatie te maken hebben. Ook geeft 35 procent aan door de video-applicatie vaker een bezoek te brengen aan gerelateerde websites dan voordien het geval was.

Labels: ,

Positieve humor is beste verwerkingsmiddel

Humor de mens te helpen om te gaan met gruwelijke beelden. Dat blijkt uit onderzoek van het Stanford Psychophysiology Laboratory. Volgens de onderzoekers levert humor een betere manier om met afschrikwekkende beelden om te gaan dan ernst. Er wordt aan toegevoegd dat positieve en optimistische humor ook efficiënter blijkt te zijn dan cynisme. De resultaten van het onderzoek ondersteunen de theorie dat humor een psychologisch effect heeft door een veranderd perspectief aan te voeren .

"Proefpersonen die met een kwinkslag reageerden op een confrontatie met afschrikwekkende beelden, bleken van meer positieve emoties en minder negatieve emoties te getuigen," merken onderzoekers Andrea Samson en James Gross op. "Respondenten die echter met een positief getinte humor reageerden, haalden het meeste voordeel. Mensen die de mogelijkheid hebben om zich speelser op te stellen en humoristisch tegenover de absurditeiten van het leven staan, genieten van een beter welzijn."

"Er zijn verschillende manieren om beelden te interpreteren," merken de onderzoekers op. "In de meeste gevallen zal er sprake zijn van een rationele reactie. Humor blijkt echter een nieuw perspectief te kunnen aanbrengen. Daarbij lijkt positieve humor erin te slagen om voor een hele verandering te zorgen, terwijl negatieve humor weliswaar een afstand creëert tegenover het afschrikwekkende gegeven, maar er niet in slaagt om een nieuw mentaal scenario te creëren."

Labels:

Britse muziekfestivals naderen saturatieniveau

De sector van de muziekfestivals heeft te lijden onder een overaanbod. Dat zegt John Giddings, organisator van het bekende festival Isle of Wight. Door dat overaanbod verloopt van de tickets trager dan de voorbije jaren. Dit jaar werden in Groot-Brittannië al ruim dertig festivals geschrapt of uitgesteld en nog een groter aantal zou moeilijkheden ondervinden om een voldoende publiek aan te trekken. Vorig jaar werd nog een omzetgroei van 20 procent opgetekend.

"Er worden in Groot-Brittannië op dit ogenblik teveel festivals georganiseerd," merkt John Giddings op tegenover BBC News. "Het is onmogelijk dat al die organisaties er zullen in slagen om te overleven. De markt is verzadigd en er zullen dan ook slachtoffers vallen." Ook Melvin Benn, managing director van organisator Festival Republic, geeft toe dat het moeilijker is geworden om voldoende belangstelling aan te trekken voor de evenementen. Festival Republic organiseert onder meer de festivals van Reading, Leeds, Latitude en The Big Chill.

"Het economisch klimaat zal er mee voor zorgen dat er uiteindelijk minder festivals zullen overblijven," voert Benn aan. "Maar ook dan zal er nog altijd een gezond festival-circuit overblijven. Dit jaar zullen de Britse festivals één miljoen bezoekers aantrekken. Het is dan ook verkeerd om te stellen dat festivals niet langer populair zijn." Sommigen stellen echter dat het publiek het niet langer boeiend vindt om op al die evenementen steeds weer dezelfde groepen aan het werk te zien.

Sergio Pizzorno, gitarist bij de groep Kasabian, voert aan dat er dringend meer kansen moeten gegeven worden aan jongere groepen, zodat vermeden kan worden dat steeds weer dezelfde affiches worden aangeboden. Ook John Giddings merkt op dat het steeds moeilijker wordt om een aantrekkelijke affiche samen te stellen, aangezien de Britse muziekindustrie geen nieuw talent meer creëert, waardoor men steeds meer op dezelfde performers moet terugvallen.

Melvin Benn merkt echter op dat de dalende omzet te wijten zou kunnen zijn aan het feit dat de organisatoren zich hebben toegespitst op het verbeteren van de festival-beleving in plaats van zich te concentreren op het boeken van grotere groepen. "Er wordt mogelijk geschaafd aan het concept," voert hij aan. "Festivals willen minder afhankelijk worden van de grote groepen en meer een sfeer creëren." De lagere omzet zou echter ook te wijten zijn aan de verkoop van tickets met kortingen op een aantal gespecialiseerde websites.

Labels:

Chinese bedrijven verkopen volgelingen voor microblogs

In China is microblogging een dergelijke hype geworden dat bedrijven gebruikers aanbieden om hen tegen betaling te helpen een grote groep volgelingen uit te bouwen en tussen de massa op te vallen. Dat meldt het persbureau AFP. Er wordt aan toegevoegd dat microblogging in China bijzonder populair is geworden, onder meer door de zware censuur op traditionele media zoals kranten. Ook in China genieten microbloggers met een grote groep volgelingen een hoge status.

"Een bedrijf zoals Yangcheng Media voert in zijn promoties aan dat iemand met twintigduizend volgelingen een grotere kans heeft om nog een groter publiek aan te trekken dan een collega met tien keer minder volgelingen," merkt het persbureau op. "Het bedrijf biedt voor een bedrag van 0,15 dollar honderd volgelingen aan." Het persbureau voert wel aan dat er geen garanties zijn dat deze volgelingen ook actief zullen zijn. Er is dus veel kans dat de microblogger met een grote groep passieve volgelingen geconfronteerd wordt die alleen maar geregistreerd zijn.

"Het bedrijf Gaodeding gaat echter een stap verder," stipt AFP aan. "Daar worden tegen een prijs van 0,15 dollar twintig actieve volgelingen aangeboden." Die actieve volgelingen zouden hun accounts dagelijks actualiseren. Het persbureau merkt op dat het aantal gebruikers van Weibo, een Chinese tegenhanger van Twitter, tijdens de eerste zes maanden van dit jaar meer dan verdrievoudigd is tot bijna 195 miljoen volgelingen. Dat betekent echter dat nog meer dan de helft van de Chinese online populatie nog geen account heeft op Weibo, waardoor er nog belangrijke groeimogelijkheden zijn.

Labels: , ,

Ondergrondse opslag koolstofdioxide bron van elektriciteit

Ondergrondse opslag van koolstofdioxide moet in de toekomst een bron van milieuvriendelijke elektriciteit kunnen worden. Dat zeggen onderzoekers van het Lawrence Berkeley National Laboratory. De ondergrondse opslag zal volgens de onderzoekers de koolstofdioxide opwarmen, wat toelaat om turbines aan te drijven en elektriciteit op te wekken. Op die manier wordt volgens de onderzoekers een zuivere energie gecreëerd die bovendien de klimaatverandering kan helpen tegengaan. Bovendien kan de toepassing de energie-onafhankelijkheid van de Verenigde Staten helpen garanderen.

"Het is de bedoeling om koolstofdioxide op een diepte van drie kilometer in een sedimentaire laag met een temperatuur van 125 graden celcius te injecteren," merkt onderzoeksleider Barry Freifeld op. "Onder die omstandigheden bereikt koolstofdioxide een superkritisch statuut, waardoor het product zowel eigenschap van vloeistoffen als gassen heeft. De koolstofdioxide wordt vervolgens naar de oppervlakte gestuwd, waar turbines de hitte in elektriciteit omzetten. Daarna wordt de koolstofdioxide terug naar de ondergrond geleid, waardoor de hele cyclus opnieuw kan starten."

De onderzoeker merkt echter op dat na verloop van tijd een gedeelte van de koolstofdioxide zich definitief in de ondergrond zal vastzetten, waardoor nieuwe voorraden kunnen worden aangevoerd om de turbines draaiende te houden. "De technologie zou kunnen bijdragen om de hoge kosten van de opslag van koolstofdioxide te helpen verlagen en dus rendabeler te maken," stipt Freifeld aan. "Bovendien is de technologie ook bijzonder geschikt voor energieproductie in gebieden met een gebrek aan water."

Het Berkeley Lab wil in de loop van volgend jaar een experimenteel project opstarten in Cranfield in de Amerikaanse staat Mississippi. Daarmee zou het Berkeley Lab wereldwijd het eerste project opzetten dat aan de hand van koolstofdioxide elektriciteit zou produceren uit de warmte van de aarde. Het Berkeley Lab heeft voor de uitvoering van het project een toelage van 5 miljoen dollar ontvangen van het Amerikaanse ministerie van energie.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse concern Cisco, producent van netwerkapparatuur, heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 11,2 miljard dollar. Dat betekent een daling met 36 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg van 10,8 miljard dollar naar 11,2 miljard dollar. Volgens waarnemers geeft de omzetstijging aan dat de investeringen in informatica niet zo hard worden geraakt door de afzwakkende groei van de internationale economie als werd gevreesd. Cisco Systems heeft wel last van bezuinigingen bij de overheden. Het bedrijf haalt ongeveer een vijfde van zijn inkomsten uit overheidscontracten. Eind juli kondigde het bedrijf aan wereldwijd 6.500 banen te zullen schrappen. Dat kadert in een besparingsplan van 1 miljard dollar.


E.ON, het grootste energieconcern van Duitsland, overweegt wereldwijd 11.000 banen te schrappen. Het Duitse concern heeft in totaal ongeveer 85.000 werknemers. De reorganisatie bij E.ON is nodig wegens twee structurele problemen. E.ON lijdt onder het Duitse moratorium op kernenergie dat over elf jaar wordt ingevoerd. Het bedrijf haalt 45 procent van zijn elektriciteit uit kernenergie. De sluiting van de zeventien kerncentrales kost E.ON miljarden. Het concern heeft de jongste jaren echter ook nagelaten te investeren in duurzame energie. Terwijl in Duitsland 17 procent van de stroomvoorziening duurzaam is, ligt dat percentage bij E.ON onder 10 procent. Een inhaaloperatie kost miljarden investeringen, maar E.ON kent een hoge schuldenlast en heeft daar dus weinig ruimte voor.


Technologiebedrijf Apple is het waardevolste bedrijf ter wereld geworden. De waarde van Apple is op de Amerikaanse beurs gestegen tot 337,2 miljard dollar, terwijl gewezen lijstaanvoerder ExxonMobil aan een marktwaarde van 330,8 miljard dollar kwamen. Het aandeel Apple steeg dit jaar al 13 procent, aangevuurd door het succes van producten als de iPad en de iPhone. Vorig jaar stootte Apple al Microsoft van de troon als grootste technologiebedrijf. Apple kende de voorbije jaren onder leiding van topman Steve Jobs een gigantische groei, dankzij producten zoals de iPod, de iPhone de iPad. Vijftien jaar geleden, toen Steve Jobs de leiding van het bedrijf opnieuw in handen name, stond Apple nog op negentig dagen van het bankroet.


De terugval van de beurzen heeft geen impact op de soliditeit van de Franse banken. Dat heeft Christian Noyer, de gouverneur van de Franse centrale bank, gezegd in een reactie op de kelderende bankaandelen op de beurs van Parijs. De recente evoluties hebben volgens Noyer geen enkele invloed op de weerstandskracht van de Franse banken. Om zijn standpunt te staven, verwees de gouverneur verwees naar de financiële resultaten van de banken tijdens het eerste semester van dit jaar. De koers van de Franse banken is zwaar gedaald omwille van de bezorgdheid van een eventuele afwaardering van de Franse kredietrating, hoewel de kredietbeoordelaars geen enkele indicatie in die richting hebben gegeven.


Italië is bereid de komende twee jaar zeer ingrijpende maatregelen door te voeren om het huidige begrotingstekort weg te werken. Dat betekent onder meer hogere belastingen en mogelijks besparingen op de ambtenarenlonen. Dat heeft Giulio Tremonit, Italiaans minister van economie, in het Italiaanse parlement aangevoerd. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft Italië gevraagd een omvangrijk pakket hervormingen door te voeren. Het gaat onder meer over arbeidsmarkthervormingen en privatisering van lokale overheidsdiensten. Italië wil het begrotingstekort op twee jaar tijd van 3,8 procent terugdringen tot 1,5 procent. Italië heeft voor ongeveer 1.900 miljard euro schulden. Dat komt overeen met ongeveer 120 procent van het bruto binnenlandse product.


De Verenigde Staten hebben aangekondigd 105 miljoen dollar extra uit te trekken voor noodhulp aan slachtoffers van de droogte in Somalië en de rest van de Hoorn van Afrika. De aankondiging valt samen met een bezoek van Jill Biden, echtgenote van de Amerikaanse vice-president Joe Biden, aan de getroffen regio. De Amerikaanse regering kondigde aan dat de Verenigde Staten de dringende nood aan voedsel, water, huisvesting en medische en sanitaire bijstand blijven financieren. De droogte in de Hoorn van Afrika treft in totaal 12,4 miljoen mensen. Duizenden Somaliërs zijn hun land ontvlucht en zoeken een toevlucht in Kenia en Ethiopië.


De regering van Zimbabwe beschikt over twee martelkampen bij een van de grootste diamantmijnen ter wereld in het Marange-diamantengebied. Dat moet blijken uit een reportage van BBC Panorama.
Gewezen gedetineerden voeren aan dat gevangenen in de geheime kampen zwaar worden mishandeld. De gevangenen zouden worden geslagen en vrouwen zouden worden verkracht. Geboeide gevangenen zouden regelmatig worden gebeten door honden. Volgens getuigen bestaan de kampen al zeker drie jaar. De autoriteiten willen geen commentaar geven op de beschuldigingen. Drie jaar geleden werd de handel in bloeddiamanten uit Zimbabwe aan banden gelegd. De Europese Unie overweegt om diamanten uit de Marange-regio opnieuw toe te laten op de internationale markten.


De Australische bierbrouwer Foster's heeft actrice Holly Valance gestrikt voor een nieuwe reclamecampagne. De zangeres en actrice poseerde van top tot teen bedekt in goudverf naar aanleiding van de lancering van Foster's Gold. De reclamebeelden zijn een duidelijke verwijzing naar de legendarische Bondfilm Goldfinger uit het midden van de jaren zestig. Holly Valance, die onder meer haar opwachting maakte in Neighbours, stelde erg trots te zijn voor een iconisch Australisch merk te mogen werken. Valance bekende ook zelf een liefhebber van het Australische bier te zijn. Gayle Harrison, marketing manager bij Foster's, noemde Holly Valance op zijn beurt een Australische icoon.


Het attractiepark Euro Disney bij Parijs heeft tijdens de eerste negen maanden van zijn boekjaar een omzet gerealiseerd van 892 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is vooral toe te schrijven aan de extra inkomsten uit hotelovernachtingen. Tijdens het derde kwartaal werd een omzetgroei met 7 procent tot 344 miljoen euro opgetekend. De inkomsten van de hotels en restaurants in Disney Village stegen met 7 procent tot bijna 138 miljoen euro. In het attractiepark werd een omzetgroei met 4 procent opgetekend. De omzet van de vastgoeddivisie viel tijdens het derde kwartaal van 51 miljoen euro terug tot 300.000 euro, onder meer te wijten aan een verkoop van gronden in Val d'Europe.


De Britse bank HSBC Holdings het beslist om zijn creditcardactiviteiten en het onderdeel bankieren voor consumenten in de Verenigde Staten te verkopen aan Capital One Financial. Dat heeft het concern, de grootste bankgroep van Europa, bekend gemaakt. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,6 miljard dollar. De verkochte divisie heeft in totaal voor ongeveer 30 miljard dollar aan leningen in portefeuille. Verwacht wordt dat de verkoop in de loop van volgend jaar zal kunnen worden afgerond. Capital One Finance nam in juni van dit jaar ook al de online bankactiviteiten van ING Groep in de Verenigde Staten over voor een bedrag van 9 miljard dollar.


Griekenland krijgt zijn fiscale fraude, één van de grootste problemen van het land, niet onder controle. Ondanks alle inspanningen van belastingcontroleurs neemt het probleem grote proporties aan, vooral op de toeristeneilanden in de Egeïsche zee. Dat blijkt uit steekproeven van de Griekse overheid. Ambtenaren voerden tussen eind april en begin augustus steekproeven uit bij 750 bedrijven op vijftien eilanden. Bij 490 ondernemingen werden onregelmatigheden vastgesteld. Rhodos bleek de zwaarste fraude te kennen. Daar werd bij alle gecontroleerde bedrijven fiscale fraude vastgesteld. Ook op Mykonos werd een fraudeniveau van 80 procent vastgesteld. In september worden Europese consultants naar Griekenland gestuurd om de fraude efficiënter te helpen bestrijden.


Nadat de ratingbureaus Standard & Poor's en Moody's eind juli al de kredietwaardigheid van Cyprus naar beneden hadden bijgesteld, heeft nu ook sectorgenoot Fitch een gelijkaardige maatregel genomen en de rating met twee niveaus teruggeschroefd. Cyprus staat nu nog twee niveaus boven de junkstatus. Fitch benadrukt daarbij te verwachten dat Cyprus een reddingsplan van de Europese Unie nodig zal hebben. In de huidige marktomstandigheden meent Fitch naar eigen zeggen dat de Cypriotische regering niet aan zijn verplichtingen zal kunnen voldoen zonder officiële externe steun.De afwaardering volgt op een vergelijkbare stap in mei. Toen verlaagde Fitch de status met drie stappen vanwege de verwevenheid van de Cypriotische bancaire sector met de Griekse economie.


De European Securities and Markets Authority (ESMA) overweegt het shortselling tijdelijk te verbieden. Dat hebben een aantal insiders gemeld. Volgens de bronnen werd daarbij nog bekeken of alleen shortselling in financiële waarden moest worden verboden of dat het verbod voor alle aandelen zou moeten worden doorgevoerd. Het verbod zou van tijdelijke aard zijn en worden doorgevoerd om de markten te kalmeren. Eerder verbood de Griekse toezichthouder al shortselling op de Griekse markt. De Europese toezichthouder heeft zelf geen macht om een dergelijk verbod af te kondigen, maar kan wel de Europese regeringen adviseren en het beleid coördineren. Shortselling werd ook drie jaar geleden bij het begin van de financiële crisis in een aantal landen tijdelijk verboden.


Opkomende economieën verdienen een hogere kredietrating dan de drie traditionele Amerikaanse kredietbeoordelaars aangeven. Dat is de conclusie van een rapport van de Zwitserse vermogensbeheerder Lombard Odier. Volgens de onderzoekers staan de opkomende economieën er gezonder voor dan de ontwikkelde landen. Er wordt onder meer op gewezen dat landen zoals China, Saudi-Arabië, Rusland en Zuid-Korea een lage staatsschuld hebben, een overschot op de betalingsbalans laten optekenen en gunstige economische vooruitzichten kennen. Dit zijn belangrijke indicatoren voor de kredietwaardigheid van een land. Ontwikkelde economieën hebben daarentegen te kampen met snel oplopende staatsschulden, zware tekorten op de betalingsbalans en een stagnerende groei.


De Amerikaanse automaker General Motors gelooft weer stellig in een toekomst voor het Duitse automerk Opel. Het Amerikaanse concern heeft dan ook geen enkel plan om de Duitse dochter van de hand te doen. Dat heeft Dan Akerson, topman van General Motors, gezegd is een gesprek met de Duitse Financial Times. Akerson pareert daarmee geruchten die sinds deze zomer de ronde doen en waarbij aangegeven werd dat dat General Motors opnieuw zou overwegen om het Duitse merk te verkopen, zoals enkele jaren geleden ook al met verscheidene kandidaat-overnemers werd gepraat. Akerson zei echter dat het Amerikaanse concern Opel nooit zal wegdoen. Hij wees er daarbij op dat Opel bijdraagt aan de wereldwijde dekking van General Motors.


Meer Nieuws

Thursday, August 11, 2011

Ontevredenheid met resultaten Groupon op langere termijn

Zelfs wanneer er winst wordt gemaakt, blijven veel retailers ongelukkig met de aanbiedingen die op couponsites worden gesloten. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek van het bureau Cooper Murphy. Daarbij zouden vele retailers zich vooral vragen stellen over de winstmogelijkheden op langere termijn, zelfs al blijven diensten zoals Groupon bijzonder populair en bieden steeds meer bedrijven op coupon-platformen kortingen aan.

Uit het onderzoek van Cooper Murphy blijkt dat twee op drie Britse aanbieders van coupons op Groupon winst heeft gemaakt op zijn actie. Slechts 35 procent van de respondenten gaf aan dat de kortingsactie zelf geen rechtstreeks financieel gewin had gemaakt. Nochtans was er in de retailsector vooraf een grote bezorgdheid vastgesteld dat de kortingsacties hen verliezen zouden kosten. Toch blijken bedrijven volgens Cooper Murphy in een algemeen teleurgesteld te zijn over de acties.

Daarbij wordt opgemerkt dat 82 procent van de respondenten niet tevreden is met de terugkeer van de bezoekers die door Groupon werden aangebracht. Bijna een even groot aantal geeft aan dat de gebruikers van Groupon veel prijsgevoeliger zijn dan de gemiddelde cliënt. De onderzoekers voegen er aan toe dat een kleine meerderheid van de ondervraagde retailers opmerkt niet van plan te zijn om in de toekomst nog met couponsites samen te werken. (MH)

Labels: ,

Smartphone-bezitter zwaar verhangen aan toestel

Ruim één op vijf gebruikers van een mobiele telefoon zou liever blootsvoets moeten rondlopen dan het apparaat te moeten afstaan. Dat is de conclusie van een enquête van het bedrijf TeleNav, aanbieder van location-based diensten. Bij bezitters van een iPhone loopt dat op tot 43 procent, tegenover 27 procent bij eigenaars van een Android-toestel en 25 procent van Blackberry-bezitters. Er wordt opgemerkt dat bezitters van mobiele telefoons een brede waaier van levensgeneugten willen omgeven om niet van hun mobiele telefoon te hoeven scheiden.

De onderzoekers stelden vast dat 33 procent van de consumenten, waarvan 70 procent vrouwen, eerder seks zouden willen opgeven dan van hun mobiele telefoon te moeten scheiden. Dat geldt ook voor de favoriete drank (70 procent), cafeïne (55 procent) en chocolade (63 procent). Ook zou 54 procent bereid zijn om lichaamsbeweging op te geven, terwijl 22 procent ertoe gebracht zou kunnen worden om niet langer zijn tanden te poetsen. Eén op vijf zou afstand willen doen van zijn computer.

TeleNav voegt er aan toe dat bezitters van een smartphone meer gehecht zijn aan hun apparaat dan de eigenaars van andere mobiele telefoons. Daarbij wordt opgemerkt dat 42 procent van de bezitters van smartphones aangeeft dat het apparaat een weerspiegeling vormt van hun algemene levensstijl. Bij de zogenaamde featurephones is dat slechts 15 procent. Voor 83 procent van de bezitters van een iPhone zou een andere eigenaar van de mobiele telefoon van Apple wellicht zijn beste romantische partner zijn. (MH)

Labels:

Tablet beter reclame-platform voor magazines

Door een grote groep consumenten worden tablets en e-readers door een aantal gelijkenissen vaak tot dezelfde categorie gerekend, maar tablets zijn als reclame-platform voor magazines veel efficiënter. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Starch Advertising Research. Er wordt wel opgemerkt dat de platformen nog relatief jong zijn, zodat het moeilijk is om nu al definitief effecten op lange termijn vast te kunnen leggen.

De onderzoekers merken op dat 55 procent van de consumenten die magazines op tablets lezen een reclame voor tijdschriften op hun apparaat hebben opgemerkt. Bij e-readers wordt slechts een score van 41 procent opgetekend. Er wordt aan toegevoegd dat reclame voor magazines op tablets ook sneller geneigd zijn om een engagement van de consument uit te lokken dan e-readers. Bij tablets zegt 26 procent na de reclame een positievere perceptie over de adverteerder te hebben gekregen, tegenover slechts 19 procent bij e-readers.

Ook blijkt 21 procent van de tablet-gebruikers na het bekijken van de reclame verdere informatie over het product te hebben opgezocht, tegenover 15 procent bij e-readers. Na het bekijken van een advertentie op een tablet, geeft 23 procent aan een website uit de reclame bezocht te hebben, terwijl 9 procent verscheidene pagina's reclamecontent bekeken heeft en 8 procent een video of commercial bekeken heeft. Bij e-readers blijft dat telkens minder dan 1 procent. Dat weerspiegelt wellicht de technische beperkingen van de eerste generaties e-readers en het verschillend gedrag van de gebruiker.

Bij beide platformen zegt 22 procent na het bekijken van de reclame een eventuele aankoop te overwegen.

Labels: , , ,

Moskovieten vormen appartementen om tot hostels

Het aantal hostels in de Russische hoofdstad kent een belangrijke groei. Sinds de maand mei zijn er veertien nieuwe vestigingen bijgekomen, waardoor het aanbod goedkope overnachtingsmogelijkheden met zevenhonderd bedden is toegenomen. In totaal zijn er in Moskou inmiddels 59 hostels met in totaal meer dan drieduizend bedden. Een grote groep Moskovieten zou volgens de toeristische dienst van de Russische hoofdstad hun grote appartementen nog willen omvormen tot hostels.

"Indien de situatie op deze manier verder evalueert zal er snel een saturatiepunt worden bereikt," merkt Sergei Shpilko, voorzitter van de toeristische dienst van Moskou, op. "Hopelijk kan er een evenwicht worden bereikt tussen vraag en aanbod." Shpilko merkt op dat de interesse in hostels een grote stimulans heeft gekregen sinds de mogelijkheden tijdens een persconferentie van de toeristische dienst werden benadrukt. Sindsdien zou de toeristische dienst talloze vragen om informatie en advies hebben gekregen.

"Hostels vormen een aantrekkelijke sector, aangezien er slechts weinig investeringen nodig zijn om te kunnen starten," voert Daniil Mishin, eigenaar van de groep Bear Hostels, op. "Eén jaar geleden was een investering van ruim 35.000 dollar voldoende om een hostel te starten." Mishin is van oordeel dat er niet snel van een saturatiegevaar sprake zal zijn. Volgens berekeningen heeft Moskou nog altijd ruimte voor 6.900 goedkope overnachtingsmogelijkheden.

Labels: , ,

Dak gebouwen moet waterstof-fabriek worden

Het dak van gebouwen wordt vooral gezien als een mogelijkheid om energievoorziening door zonnepanelen te creëren, maar volgens wetenschappers aan de Duke University in de Verenigde Staten zou er met waterstof nog nuttiger gebruik gemaakt kunnen worden van de mogelijkheden. Volgens Nico Hotz, ingenieur aan de Amerikaanse universiteit, is het mogelijk om een hybride systeem op te zetten met een combinatie van water en methanol, waarbij uiteindelijk waterstof zou kunnen worden gevormd op een efficiëntere manier dan met de huidige technologie mogelijk is.

"De geproduceerde waterstof kan worden opgeslagen in brandstofcellen tot er nood is aan energie," merkt Nico Hotz, professor mechanica aan de Pratt School of Engineering, op. Het hybride ontwerp levert volgens hem tijdens de zomer een efficiëntie van 28,5 procent op, terwijl tijdens de winter een niveau van 18,5 procent zou kunnen worden bereikt. De conventionele systemen komen tijdens de zomer niet verder dan een efficiëntie van 5 procent tot 15 procent en tijdens de winter tussen 2,5 procent en 5 procent.

Op dit ogenblik wordt aan de Duke University in een proefopstelling getest of het theoretisch model ook in praktijk dezelfde efficiëntie-voordelen oplevert. Het model laat volgens Hotz toe om tot 95 procent van het zonnelicht opvangen, waarbij slechts een beperkte hoeveelheid warmte aan de omgeving wordt verloren. "Dat is cruciaal, want het laat toe om temperaturen tot meer dan 200 graden te bereiken," voert hij aan. "Een standaardinstallatie kan water slechts opwarmen tot een temperatuur tussen 60 graden en 70 graden."

Labels: ,

Boeing vliegt over vier jaar naar ruimtestation

De Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing wil over vier jaar met een eigen bemanning naar het International Space Station (ISS) vliegen. De vlucht kadert in de plannen van Boeing om met zijn ruimtecapsule CST-100 in de commerciële ruimtevaart te stappen. Het bedrijf hoopt daarbij een contract te kunnen afsluiten met de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (Nasa) om Amerikaanse astronauten naar het ruimtestation te vervoeren.

De Nasa heeft vorige maand zijn spaceshuttle-programma definitief afgesloten. Bedoeling is dat het transport naar het internationale ruimtestation zal worden uitgevoerd door privébedrijven. In dat kader wil Boeing over vier jaar drie tests uitvoeren met zijn ruimtecapsule. Daarbij zal gebruik gemaakt worden van de bekende Atlas 5 raket, die inmiddels al zevenentwintig lanceringen heeft geboekt met een slaagniveau van 100 procent. De Atlas 5 is een ontwerp van het bedrijf United Launch Alliance, dat gedeeltelijk eigendom is van Boeing.

Boeing krijgt van de Nasa financiële ondersteuning bij de ontwikkeling van het project. De ruimtecapsule van Boeing kan zeven passagiers vervoeren. De eerste twee tests zullen uitgevoerd worden met een onbemande capsule, waarbij onder meer de veiligheid voor de astronauten zal worden uitgetest. Wanneer die twee proeven met succes worden uitgevoerd, zal overgegaan worden tot een bemande vlucht naar het ruimtestation. Over vijf jaar zou de CST-100 commercieel kunnen worden ingezet. De selectieprocedure voor de piloten is al opgestart.

Labels: , , ,

Overheid moet gericht hackers aantrekken

De Britse overheid moet een gericht aanwervingsbeleid voeren om computerhackers aan te trekken, om op die manier in te kunnen spelen op het onvoorspelbare karakter van de cyber-omgeving. Dat heeft John Reid, gewezen Brits minister van defensie binnenlandse zaken, gezegd. Er is volgens Reid immers een andere geestesingesteldheid en ethos nodig om te kunnen omgaan met het unieke karakter van cyberspace.

"In het algemeen zijn ambtenaren in de openbare sector eerder goede teamspelers dan individuele denkers," merkt Reid, voorzitter van het Institute for Security and Resilience Studies (ISRS) aan het
University College London, op. "Traditionele ambtenaren zijn er meer op gericht om binnen de afgebakende lijnen te blijven dan buiten de box te denken. In cyberspace moet men echter voor de tegenovergestelde vaardigden kiezen."

John Reid gaf wel toe dat er bij recente aanwervingscampagnes al een aantal stappen in de goede richting zijn gezet. "Die inspanningen hebben zich gefocust op het vinden van mensen die de nodige vaardigheden hebben op het gebied van informatie-beveiliging en de geschikte instelling hebben om met cyber-aanvallen om te gaan," merkt Reid op. "Overheidsdiensten moeten er zich echter op instellen dat mensen van deze vaardigheden vaak onafhankelijke karakters zijn en niet passen in het traditionele profiel voor het baan bij het overheid of het klassieke bedrijfsleven."

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Europese Centrale Bank (ECB) leent 49,8 miljard euro extra aan de banken van de eurozone. Daarmee hoopt de instelling de spanningen op de geldmarkt te kunnen verminderen. Normaal leent de Europese Centrale Bank alleen voor periodes van één week en van één en drie maanden geld aan de banken. Maar er werd nu beslist een extra lening met een looptijd van zes maanden toe te kennen om de bezorgdheid over de financiering van de banken weg te nemen. De banken konden daarbij een onbeperkt bedrag lenen. In totaal hebben 114 banken samen 49,8 miljard euro gevraagd en gekregen. Daarbij wordt de gemiddelde basisrente van de Europese Centrale Bank gehanteerd. Op dit ogenblik bedraagt die rente 1,5 procent en er is weinig kans dat het tarief snel zal worden verhoogd.


De Amerikaanse Federal Reserve belooft om tot minstens twee jaar lang de rente op bijna nul te houden. Het is de eerste keer dat de Federal Reserve een termijn plakt op zijn economische hulpplan. De belangrijkste rentevoeten die de Fed in de Verenigde Staten hanteert, schommelen tussen 0 procent en 0,25 procent. Nieuwe steunmaatregelen, zoals het bijkomend opkopen van overheidsobligaties, komen er voorlopig niet. Dat was door sommige analisten nochtans voorspeld, als tegenreactie op de recente koersdalingen op de beurs en op de aanhoudende schuldencrisis in zowel de Verenigde Staten als in Europa. Er werd wel aangekondigd dat er nog extra middelen worden overwogen om de economie te ondersteunen.


De Verenigde Staten hebben voor het eerst staatspapier uitgegeven sinds de Amerikaanse kredietrating door het bureau Standard & Poor's werd verlaagd. De Amerikaanse regering haalde een bedrag van 32 miljard dollar op met obligaties met een looptijd van drie jaar. De gevraagde rente bedroeg 0,5 procent. Dat is het laagste niveau uit de Amerikaanse geschiedenis. De vraag naar staatspapier lag 3,3 keer hoger dan het aanbod. De Verenigde Staten maakte nog twee veilingen van staatspapier, voor een totaal van 72 miljard dollar, bekend. Door de ingreep van Standard & Poor's genieten de Verenigde Staten niet langer de maximum kredietwaardigheid.


De Zwitserse centrale bank heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de negatieve impact van de sterke Zwitserse frank aan te pakken. De Zwitserse frank staat volgens de Banque Nationale Suisse immers zwaar overgewaardeerd. De sterkte van de munt betekent een bedreiging voor de Zwitserse economie. De Zwitserse nationale bank zal bij zijn ingreep via zogenoemde swaps valuta omruilen. Ook op het hoogtepunt van de financiële crisis was een dergelijke operatie doorgevoerd. De Zwitserse frank wordt beschouwd als een veilige belegging. Op één week tijd steeg de waarde van de Zwitserse frank met 6 procent tegenover de euro en met 1 procent tegenover de dollar. Begin augustus verlaagde de Zwitserse centrale bank al eens de rente in een poging om de frank te verzwakken.


De financiële crisis in Europa en Amerika is niet te wijten aan luie Grieken of inhalige speculanten, maar aan een grondige herschikking van de welvaart wereldwijd. De bloeiperiode van de westerse wereld is voorbij. Dat zegt Howard Nicholas, hoofddocent economie aan het Institute of Social Studies in Den Haag (ISS). Volgens Nicholas bevestigen de huidige fenomenen dat het kapitalisme in golven werkt, al willen velen economen dat niet erkennen. Na elke periode van groei volgt volgens Nicholas een periode van neergang, waarin nieuwe sectoren of landen zich gereedmaken voor groei. De lage groei in het westen en de enorme schuld zijn volgens Nicholas tekenen van het einde van een cyclus.


Sara Lee, het moederbedrijf van Douwe Egberts, heeft zijn deegactiviteiten verkocht aan de Amerikaanse groep Ralcorp Holdings, producent van voedingsmiddelen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 545 miljoen dollar. De verkoop past in de strategie van Sara Lee om zijn activiteiten op te splitsen. Daarbij wordt een geheel met activiteiten rond thee en koffie gecreëerd, terwijl een tweede entiteit uit de Noord-Amerikaanse vleesactiviteiten zal bestaan. De splitsing van de activiteiten wordt op dit ogenblik voorbereid. De verkochte deegactiviteiten representeren met een jaaromzet van meer dan 300 miljoen dollar ongeveer 3 procent van de totale jaaromzet van Sara Lee. De verkoop wordt naar verwachting voor het einde van het jaar afgerond.


Victor Muller, de directievoorzitter van Swedish Automobile, praat in Zweden met de vakbonden en Chinese investeerders. Dat hebben woordvoerders van Saab en de vakbonden bevestigd. Unionen, de vakbond van het meeste kantoorpersoneel van Saab, wil van Muller meer duidelijkheid over een werkplan voor de korte, middellange en lange termijn. Eerder had Muller een ontmoeting managers van de Chinese autobouwer Pang Da, die na goedkeuring van de autoriteiten, gedeeltelijk eigenaar van Saab hoopt te worden. De concrete inhoud van de gesprekken werd niet bekend gemaakt. Saab maakt al langere tijd geen auto's wegens gebrek aan onderdelen door een schuld van minstens 11 miljoen euro bij 800 toeleveranciers. Eind augustus hoopt het automerk een betalingsovereenkomst te hebben.


De relevante landen moeten overgaan tot actie om het vertrouwen van beleggers wereldwijd te herstellen. Dat heeft de Chinese premier Wen Jiabao gezegd. Wen riep op tot concrete en verantwoordelijke fiscale en monetaire maatregelen. Het is de eerste officiële reactie van de Chinese overheid na de afwaardering van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten. De wereldgemeenschap moet volgens Wen de communicatie en coördinatie van het macro-economisch beleid verbeteren om duurzame, stabiele en gebalanceerde groei van de wereldeconomie te realiseren. Op dit ogenblik zijn de financiële markten volgens Wen erg turbulent en onzekerheid zou het herstel van de wereldeconomie tegenhouden.


Spanje is heel ver weg van de noodzaak aan financiële hulp, ondanks de beroering op de obligatiemarkten. Dat heeft de Spaanse minister van financiën Elena Salgado gezegd. Salgado benadrukte daarbij dat het schuldniveau van Spanje 20 procentpunten onder het gemiddelde in de Europese Unie ligt. De Spaanse staatsschuld bedroeg eind maart 679,78 miljard euro. Dat betekent 63,6 procent van het Spaanse bruto binnenlands product. Dit percentage lag in Europese Unie gemiddeld op 80 procent. Salgado voorziet dat de obligatiemarkten in de loop van augustus opnieuw tot rust zullen komen. Beleggers maken zich zorgen over het hoge Spaanse begrotingstekort, de zwakke economische groei en de hoge werkloosheid.


Rusland heeft opnieuw zijn grenzen geopend voor groenten uit alle landen uit de Europese Unie. Dat heeft de Russische voedselautoriteit bekend gemaakt. Eerder stond Rusland al import toe uit Spanje, Denemarken, Nederland en België. Rusland verbood de import uit de Europese Unie begin juni in verband met de EHEC-bacterie, die toen nog in verband werd gebracht met komkommers en andere groenten. Rusland is met de opheffing van het verbod ingegaan op een verzoek van de Europese Commissie. Al tijdens de eerste helft van de maand juni was daarover een akkoord bereikt tussen de Russische president Dmitry Medvedev en José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie.


De Amerikaanse smartphonefabrikant Apple heeft concurrent Samsung in Nederland voor de rechter gedaagd het schenden van octrooien. Apple en Samsung liggen al geruime tijd met elkaar in de clinch. Apple beschuldigt Samsung er onder meer van octrooien van de iPad en de iPhone te hebben gebruikt voor eigen gadgets. Het bedrijf maakte in juni bekend een rechtszaak in Zuid-Korea tegen Samsung te beginnen vanwege het schenden van meerdere patenten. Samsung had op zijn beurt in april al rechtszaken wegens patentbreuken aangespannen tegen Apple in Zuid-Korea, Japan en Duitsland. Ook in Nederland zou later nog een zaak van Samsung tegen Apple worden ingeleid.


De Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft in zijn New Yorkse vestigingen maatregelen genomen tegen gebruikers die nauwelijks consumeren, maar wel lange tijd gebruik maken van het gratis draadloos internet. Daardoor zouden in sommige vestigingen nog amper plaatsen vrij zijn voor andere consumenten. Om te vermijden dat mensen te lang de stoelen en tafels in beslag nemen met hun laptops en in ruil daarvoor niet genoeg bestellen, worden de stopcontacten systematisch afgedekt. Op die manier kunnen de klanten slechts blijven zitten tot de batterij van de laptop is uitgeput. De maatregel zou wel alleen van kracht zijn in de vestigingen waar het misbruik echt overdreven wordt.


De zeventien landen van de eurozone moeten een stabiliteitsraad krijgen. De nieuwe instelling zou de lidstaten moeten begeleiden bij het doorvoeren van hervormingen om hun economieën competitiever te maken en eventueel sancties opleggen aan landen die problemen blijven veroorzaken. Dat heeft de Duitse minister van economie Philipp Rösler voorgesteld. Duitsland staat kritisch tegenover de hulp aan eurolanden die in problemen verzeild zijn geraakt. Rösler stelde dat zijn voorstel de steun heeft van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Concreet wil Rösler een stabiliteitsraad opzetten naar het voorbeeld van de Duitse instelling die de financiële situatie van de deelstaten opvolgt. De raad zou onafhankelijk van de eurolanden functioneren.


Research In Motion (RIM), producent van de Blackberry, is bereid om de Londense politie te helpen in de strijd tegen de straatrellen. Dat heeft Patrick Spence, topman van Research In Motion, gezegd. Algemeen wordt aangenomen dat de Blackberry een belangrijke rol heeft gespeeld bij de samenscholingen van de relschoppers. Door encryptie is het niet gemakkelijk om dat berichtenverkeer te onderscheppen. Het bedrijf heeft echter opgemerkt niet te zullen protesteren wanneer de overheid in het Blackberry-verkeer zou ingrijpen. De Britse politie kan beroep doen op een wet die het in een aantal gevallen mogelijk maakt om dergelijke communicaties op te volgen.


Israël bewaakt zijn gasvelden in de Middellandse Zee met onbemande vliegtuigen uit veiligheidsoverwegingen. Dat heeft een functionaris van de Israëlische defensie bevestigd. Israël hoopt daarmee te kunnen anticiperen op een eventuele aanval van de Libanese groep Hezbollah te kunnen Israël en Libanon hebben geen maritieme grenzen afgesproken. De gasvelden die Israël recent in de Middellandse Zee heeft ontdekt, zijn daarom een nieuwe voedingsbodem van spanningen tussen de twee landen. Beide landen hebben verschillende overlappende maritieme grenzen aan de Verenigde Naties voorgelegd. Energiebedrijven vermoeden dat er ook gasreserves in het betwiste zeegebied liggen. De Hezbollah heeft aangekondigd dat het de natuurlijke rijkdommen van Libanon zal verdedigen.


Meer Nieuws

Wednesday, August 10, 2011

Eén op drie controleert dagelijks account LinkedIn

Professionelen controleren meerdere keren per week hun account op de professionele netwerksite LinkedIn en gebruiken het platform voor het zoeken naar vacatures of medewerkers en netwerking. Dat is de conclusie van een rapport van het marktonderzoeksbureau Lab42. De onderzoekers merken daarbij op dat 32 procent van de gebruikers meerdere keren per week hun account op LinkedIn controleren, terwijl 35 procent dagelijks op de sociale netwerksite beroep doet.

Daarnaast wordt opgemerkt dat 42 procent van de gebruikers hun profiel geregeld updaten, terwijl 81 procent minstens bij één gebruikersgroep op LinkedIn is aangesloten. "Gebruikers van LinkedIn hebben een interactie met de website, wat betekent dat ze ook een interactie onderhouden met de bedrijven en reclames op de website," voert Lab42 aan. Verder blijkt dat executives de website vooral gebruiken om aan netwerking te doen (22 procent) en hun bedrijf te promoten (20 procent).

Middenkaders gebruiken de website in eerste instantie om met elkaar in contact te blijven (24 procent) en netwerking (20 procent). De lagere kaders maken in eerste instantie gewag van het zoeken naar vacatures (24 procent), gevolgd door netwerking met collega's (23 procent). "Die verschillen zijn belangrijk voor marketeers, vooral wanneer ze een specifieke doelgroep en diens invloedssfeer willen benaderen," merken de onderzoekers op.

Labels: , ,

Educatie levert betere resultaten op dan regelgeving

Educatie is beter dan regelgeving. Dat zegt Sandeep Mohapatra, onderzoeker landelijke economie bij het Amerikaanse ministerie van milieu, over het gebruik van pesticiden in de landbouw. Het opleggen van een regelgeving met het verminderen van de negatieve kost voor de maatschappij, kan volgens Mohapatra vaak ertoe leiden dat de uiteindelijke keuzes niet aan de optimale doelstellingen tegemoet komen, maar door educatieve programma's zouden de betrokkenen zich de kennis over die negatieve aspecten eigen kunnen maken en integreren in hun beslissingsproces.

Mohapatra stelt dat milieugroepen het reduceren van het pesticide-gebruik willen bereiken door zowel regelgeving van de overheid als door educatieve programma's. "Niemand weet echter of die educatieve programma's ook werken," voert hij aan. In het project van Mohapatra werd een programma rond pesticiden bij amandel-telers, waarbij beslissingen moesten genomen worden op educatie in plaats van regelgeving, gedurende tien jaar opgevolgd.

"Door het verkrijgen van informatie komt de teler zelf tot de vaststelling dat het gebruik van pesticiden niet optimaal is," voert Mohapatra aan. "Bij telers die een educatief programma volgden, werd duidelijk een reductie in het gebruik van pesticiden opgemerkt. Daarbij mag men ook niet het effect van sociale interactie uit het oog verliezen. Telers die het programma hebben gevolgd, praten vaak met hun collega's over de problematiek, waardoor de positieve impact zich verder verspreidt."

Labels: ,

Amerikaanse architectuur moet zich aanpassen aan tornado-gevaar

Bij het ontwerp van gebouwen moet met strengere normen worden gewerkt om de schade en het verlies aan levens door tornado's terug te schroeven. Dat is de conclusie van een rapport van de Amerikaanse National Science Foundation over de schade die het voorbije tornadoseizoen in de Verenigde Staten heeft veroorzaakt. De voorbije lente kende één van de zwaarste tornado-seizoenen uit de geschiedenis van de Verenigde Staten.

"Men kan niet stellen dat de huidige bouwnormen tekort schieten, maar ze beperken zich wel tot absolute minimum-vereisten," merkt onderzoeker Rakesh Gupta, professor engineering aan de Oregon State University. "Bovendien blijkt dat een aantal gebouwen niet volledig aan de gestelde normen voldoen, te wijten aan minderwaardig constructiewerk en gebrek aan controles. De sector moet betere prestaties kunnen voorleggen. De schade van het tornado-seizoen had niet zo hoog moeten zijn dan nu het geval is geweest."

"Het is mogelijk om structuren te ontwerpen en bouwen die bestand zijn tegen een windkracht van meer dan 140 mijl per uur, waardoor ze beter bestand zouden zijn tegen tornado's en orkanen," voert Gupta nog aan. De onderzoekers merken ook op dat meer rekening gehouden moet worden met lokale omstandigheden. Zoals infrastructuur in San Francisco is voorzien op aardbevingen, zouden andere regio's zich volgens hen moeten instellen op gevaren zoals orkanen of tornado's. Een nationale bouwcode is volgens de onderzoekers wel gemakkelijk, maar niet de beste oplossing voor elke locatie.

Labels: ,

Onzekerheid over nieuwe Amerikaanse ruimtetelescoop

Er ontstaat steeds meer onzekerheid over de realisatie van de ruimtetelescoop James Webb, die de opvolger moest worden voor de Hubble-telescoop. In het Amerikaans Congres is immers voorgesteld om het project te schrappen. Daarbij wordt opgemerkt dat de kosten van de Webb-telescoop inmiddels al gevoelig het voorziene budget hebben overschreden. Op dit ogenblik wordt een kostenraming van 6,8 miljard dollar gehanteerd. Dat is 50 procent meer dan zes jaar geleden werd vooropgesteld. Bovendien zouden de ramingen bij een nieuwe herziening nog kunnen worden opgedreven.

"Astronomen hopen al lang op een opvolger van de Hubble-telescoop," merkt de Amerikaanse krant USA Today op. "De Webb-telescoop zou honderd keer krachtiger zijn dan Hubble en helemaal kunnen teruggaan tot de beginperiode van het universum. Maar het is niet langer zeker dat het project zal worden doorgevoerd, al proberen astronomen en politieke voorstanders zoals senator Barbara Mikulski de ruimtetelescoop alsnog te redden." De telescoop is genoemd naar Jim Webb, de gewezen topman van de National Aeronautics and Space Adminstration (NASA).

Voorlopig is de lancering van de Webb-telescoop voorzien over zeven jaar. Dat is vier jaar later dan oorspronkelijk was voorzien. "De Webb-telescoop zou een echte revolutie kunnen betekenen in het ruimteonderzoek," voert Michael Turner, astronoom aan de University of Chicago, aan. In een rapport van het Amerikaans Congres krijgt de telescoop nog wel steun, maar alleen op voorwaarde dat de NASA belangrijke budgetbesparingen doorvoert. Het budget voor de telescoop bedreigt volgens het rapport immers andere wetenschappelijke missies van de ruimtevaartorganisatie.

Labels: , , ,

Overheidsbudget heeft impact op volksgezondheid

Grotere bestedingen in de openbare gezondheidszorg leidt tot een betere volksgezondheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van het College of Public Health aan de University of Kentucky. Onderzoeksleider Glen Mays merkte daarbij op dat elke 10 procent verhoging in de investeringen over een periode van dertien jaar leidt tot een daling van 1 procent tot bijna 7 procent in de mortaliteit te wijten aan kindersterfte, hartaandoeningen, diabetes en kanker.

"Uit het onderzoek blijkt niet alleen de omvang van de investeringen van belang te zijn, maar ook op welke manier die financiële middelen worden besteed," voert Glen Mays aan. "Daarbij moet er onder meer over gewaakt worden dat de financiële middelen worden toegewezen aan projecten die gericht zijn op risicogroepen om te garanderen dat de bestedingen tot een positief resultaat leiden." Opgemerkt wordt dat de sterkste impact werd teruggevonden op de kindersterfte en hartaandoeningen.

De onderzoekers merken op dat de bestedingen in openbare gezondheid in de Verenigde Staten grote verschillen kennen. Daarbij blijkt de staat Nevada per inwoner amper 4 dollar per jaar te besteden aan openbare gezondheid. In Hawaii loopt dat echter op tot meer dan 171 dollar per jaar. "Bij lokale bestedingen worden nog grotere verschillen opgetekend. De mediaan bedraagt 36 dollar per persoon, maar bij een aantal lokale overheden daalt dat tot minder dan 1 dollar, terwijl dat elders meer dan 200 dollar bedraagt."

Labels: ,

Shanghai krijgt beursindex voor duurzaamheid

De Shanghai Stock Exchange (SSE) lanceert een index voor duurzame bedrijven. De nieuwe index moet inspelen op een rapport van de International Finance Corporation (IFC), dat de Chinese beursuitbater moest helpen om de kwaliteit van de duurzaamheids-verslaggeving van Chinese bedrijven te verbeteren. Daarin werd gemeld dat de Shanghai Stock Exchange weliswaar één van eerste beurzen was de directieven uitvaardigden over duurzaamheidsrapporten, maar daarbij te vaag en breed was gebleven.

"Eén van de manieren waarmee beursuitbaters duurzaamheid bij bedrijven zouden kunnen stimuleren, is de lancering van een specifieke index, zoals dat al het geval is in Zuid-Afrika en Brazilië," werd in het rapport opgemerkt. De Shanghai Stock Exchange heeft nu opgemerkt dat tijdens de tweede helft van augustus de Sustainable Development Industry Index en de CSI Commodity Equity Index zullen worden gelanceerd.

Voor een notering in de Sustainable Development Index komen de productie, transport en opslag van energie in aanmerking, samen met een duurzame consumptie, de behandeling van water en afval en projecten rond energie-efficiëntie. De CSI Commodity Equity Index staat open voor bedrijven uit de energiesector, metaalindustrie en mijnbouw. De World Federation of Exchanges (WFE) benadrukte eerder al dat zijn leden duurzaamheid konden stimuleren door het verbeteren van de milieunormen bij de bedrijven en het creëren van instrumenten voor duurzaamheid en gespecialiseerde markten.

Labels: , ,

Kaliningrad kan niet stemmen over nucleaire energie

De inwoners van de Russische enclave Kaliningrad krijgen geen kans om zich uit te spreken over de bouw van een nucleaire centrale. Dat heeft de overheid van de enclave bekend gemaakt. Er wordt opgemerkt dat de beslissing over nucleaire projecten tot de prerogatieven van de Russische federale overheid behoort en een regionaal referendum dus onmogelijk is. Tegenstanders van de kerncentrale hebben aangekondigd bij de rechtbank beroep te zullen aantekenen tegen de beslissing.

"In februari startte het Russische atoombedrijf Rosatom met de bouw van de Baltic Nuclear Power Plan, een kerncentrale die naast Kaliningrad, een Russische enclave tussen Polen en Litouwen, ook de Baltische staten van elektriciteit moet voorzien," aldus het Russische persbureau Interfax. Tegenstanders van het project sturen echter al geruime tijd aan op een referendum. Daarbij werd aan de regionale overheid gevraagd om tijdens de maand juli een volksraadpleging te houden.

Ook Audronius Azubalis, minister van buitenlandse zaken van Litouwen, heeft gevraagd dat een volksraadpleging zou worden gehouden over de constructie van de kerncentrale. Tijdens een vergadering met Nikolai Tsukanov, gouverneur van Kaliningrad, verwees hij daarbij naar de afspraken die binnen het kader van de Espoo Convention on Environmental Impact Assessment, waartoe ook Rusland behoort, werden gemaakt.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Tokio Electric Power Company (Tepco) heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een verlies opgetekend van 572 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 5,2 miljard euro. Tepco zegt enorme bedragen te moeten afdragen voor de gevolgen van de kernramp, voor onder meer herstellingskosten en schadevergoedingen. In juni plande Tepco al een verlies in van 570 miljard yen, ongeacht de oplopende schadeclaims. De voorbije maanden keerde de Japanse energieleverancier al voor 130 miljard yen schadevergoedingen uit aan slachtoffers van de kernramp. Onlangs nam het Japanse parlement een wetsvoorstel aan dat de uitbetaling van compensatieclaims mogelijk moet maken. De totale schadevergoedingen zouden volgens analisten kunnen oplopen tot ruim 90 miljard euro.


De inflatie in China is tijdens de maand juli van dit jaar opgelopen tot 6,5 procent. Dat is het hoogste peil sinds juni drie jaar geleden. Dat heeft het Chinese statistische bureau aangekondigd. In juni van dit jaar bedroeg de inflatie 6,4 procent. Het nieuwe cijfer, dat aantoont dat de consumptieprijzen in China almaar duurder worden, doet de druk toenemen op de Chinese economie, waarbij gevreesde wordt voor toenemende sociale onrust. De kloof tussen arm en rijk manifesteert zich in China steeds duidelijker. Om de inflatie onder controle te houden, trok de Chinese centrale bank eerder al enkele keren de belangrijkste rentevoeten op.


Rusland wil zijn overheidstekort aanpakken door massaal te lenen op de markten, waardoor de Russische schuld over drie jaar verdrievoudigd zal zijn. Dat blijkt uit een begrotingsontwerp van het Russische ministerie van financiën. De Russische overheid wil obligaties uitgeven voor een totaalbedrag van meer dan 6.000 miljard roebel. Dat komt overeen met een bedrag van 49 miljard euro per jaar. De Russische regering moet het ontwerp nog verder onderzoeken. Uit het document blijkt dat de Russische regering de volgende twee jaar rekent op een begrotingstekort van 2,7 procent. Over drie jaar zou het tekort 2,3 procent bedragen. Het tekort moet voor 90 procent worden gedekt door obligatieleningen op de Russische markt.


Het Amerikaanse verzekeringsconcern American International Group (AIG) heeft een aanklacht ingediend tegen Bank of America. Daarbij wordt een bedrag van 10 miljard dollar schadevergoeding geëist voor verliezen op gebundelde hypotheekproducten. Bank of America zou het verzekeringsconcern hebben misleid over de kwaliteit van de hypotheekproducten bij de verkoop. Herverpakte hypotheekproducten lagen aan de basis van de jongste financiële crisis. American International Group moest drie jaar geleden door de Amerikaanse overheid gered worden met 180 miljard dollar aan noodleningen, nadat het zwaar in de financiële problemen was geraakt door verkeerde beleggingen in de Amerikaanse hypotheekmarkt. Bank of America ontkent de aantijgingen.


Het kredietratingagentschap Standard and Poor's (S&P) heeft de kredietnota's van de Amerikaanse hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac met één graad verlaagd. Daardoor verliezen de twee hypotheekverstrekkers de allerhoogste kredietrating. De beslissing is volgens het ratingbureau een logisch gevolg van de rechtstreekse afhankelijkheid van de hypotheekverstrekkers van de Amerikaanse staat. Standard and Poor's heeft eerder ook de kredietrating van de Amerikaanse overheid verlaagd. Het ratingbureau kondigde aan ook de gevolgen van die lagere kredietrating voor lagere overheden, banken en verzekeraars te onderzoeken.


Het emiraat Dubai zal nog tijdens de maand augustus een schuld van 4 miljard dollar met eigen fondsen terugbetalen. De aankondiging is een bevestiging van de economische heropleving van het emiraat, dat tijdens de wereldwijde economische crisis zwaar getroffen werd. De Investment Corporation of Dubai (ICD), een investeringsdivisie van de regering van Dubai, zal de schuld naar eigen zeggen terugbetalen met interne middelen, verkregen uit de dividenden van zijn filialen. De investeringsdivisie heeft onder meer belangen in luchtvaartmaatschappij Emirates, diverse banken, alumiumbedrijf Dubal en Borse Dubai in zijn portefeuille. De overheidsholding Dubai World kondigde twee jaar geleden een moratorium op zijn schulden af, maar lukte inmiddels een schuldherschikking.


De Europese Centrale Bank (ECB) heeft Italië zeer precieze voorwaarden opgelegd in ruil voor steun. Dat heeft de Italiaanse krant Il Corriere della Sera gemeld. Volgens de krant wordt er aangestuurd op snelle privatiseringen en een hervorming van de arbeidsmarkt. De eisen waren volgens de krant gericht aan de Italiaanse regeringsleider Silvio Berlusconi in een geheime brief van Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank. De brief zou ook ondertekend geweest zijn door Mario Draghi, die in november Trichet zal opvolgen. De brief was volgens de krant nagenoeg een regeringsprogramma, met een lijst maatregelen, tijdslimieten en instrumenten.


De Britse vermogensbeheerder Williams de Broë, onderdeel van de financiële groep Evolution, heeft sectorgenoot BNP Paribas Private Investment Management overgenomen. Vorige maand was al bekend geraakt dat Williams de Broë, dat geleid wordt door een gewezen private bankier van Fortis Bank, in gevorderde gesprekken was met BNP Paribas over de overname. Het is niet duidelijk waarom BNP Paribas de divisie wil afstoten. Pas vorig jaar werden de activiteiten samengesmolten met BNP Paribas Wealth Management. De overgenomen divisie heeft een portefeuille van 1,8 miljard pond, waardoor Williams de Broë zijn beheerde vermogen zal zien oplopen naar 7,8 miljard pond.


Het Amerikaanse internetbedrijf Dropbox zou werken aan een investeringsronde die 200 miljoen dollar tot 300 miljoen dollar zou moeten opleveren. Een aantal investeerders zouden de waarde van het internetbedrijf, dat tot op dit ogenblik slechts 70 miljoen dollar heeft opgehaald, ramen op een bedrag tussen 5 miljard dollar en 10 miljard dollar. Dropbox fungeert als een soort online kluis die de gebruiker toelaat om al zijn bestanden op te slaan en synchroniseren. Foto's, video's en documenten zijn daardoor altijd en op elk toestel met een internetverbinding beschikbaar. Dropbox werd vier jaar geleden opgericht door de Amerikaan Drew Houston. In totaal zou Dropbox op dit ogenblik 25 miljoen gebruikers tellen.


Berkshire Hathaway, het beleggingsvehikel van de Amerikaanse financier Warren Buffett, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,42 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 74 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De sterke stijging is in belangrijke wijze te danken aan kleinere verliezen op de derivatenportefeuille, waar een terugval van 1,8 miljard dollar tot 271 miljoen dollar kon worden opgetekend. Daarnaast kon een meerwaarde worden geboekt op het belang in Goldman Sachs. Berkshire boekte na belastingen een meerwaarde van 806 miljoen dollar op de bevoorrechte aandelen die Goldman Sachs terugkocht.


Het treinstation Grand Central Terminal in New York krijgt wereldwijd de grootste winkel van het computerconcern Apple. Het bedrijf heeft plannen ingediend om in Grand Central Terminal, het belangrijkste treinstation van New York, een oppervlakte van ruim tweeduizend vierkante meter om te vormen tot een Apple-winkel. Het bedrijf zou in eerste instantie 800.000 dollar per jaar huur betalen voor de ruimte. Dat zou later oplopen tot 1 miljoen dollar. Met de Metropolitan Transportation Authority, uitbater van het station, werd een leasecontract voor tien jaar afgesloten. Apple zou ook de renovatie van de site betalen. Grand Central Terminal wordt de vijfde winkel van Apple in Manhattan.


Het milieubedrijf Veolia Environment gaat zich uit 37 landen terugtrekken. Daardoor zal het Franse milieubedrijf over twee jaar nog slechts in een veertigtal landen actief zijn. De maatregelen moeten Veolia Environment opnieuw winstgevend maken. Antoine Frerot, topman van het milieubedrijf, stelde dat Veolia Environment weliswaar een multinational is, maar daarom niet overal aanwezig hoef te zijn. Met die strategie staat Frerot, die nog maar zeven maanden aan de leiding van het bedrijf staat, lijnrecht tegenover zijn voorganger Henri Proglio, die met een opeenvolging van overnames de geografische expansie inzette. Proglio is momenteel gedelegeerd bestuurder van Electricté de France.


De Duitse herverzekeringsmaatschappij Munich Re heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een verlies geleden van 211 miljoen euro. Het verlies is te wijten aan de hoge schadevergoedingen die in het eerste kwartaal moesten worden uitgekeerd door natuurrampen. De aardbeving en tsunami in Japan kostte Munich Re 1,5 miljard euro. Ook moest het bedrijf 703 miljoen euro aan Griekse staatsleningen afschrijven. Tijdens de eerste helft van vorig jaar werd nog een winst van 1,2 miljard euro gerealiseerd. De premie-inkomsten stegen met 0,9 procent tot bijna 9 miljard euro. Ondanks het verlies stelde Nikolaus von Bomhard, topman van Munich Re, erop te vertrouwen dat het jaar met winst zak kunnen worden afgesloten. Tijdens het tweede kwartaal werd een winst van 738 miljoen euro geboekt.


Het Italiaanse concern Telecom Italia heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 7,47 miljard euro. Dat betekent een stijging met 9,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 2,91 miljard euro naar 3,05 miljard euro. De groei van Telecom Italie, het grootste telefoonbedrijf van Italië, is in belangrijke mate te danken aan de activiteiten op de Braziliaanse markt. Volgens Franco Bernabe, topman van Telecom Italia, heeft Brazilië zich ontwikkeld tot de groeimotor van het concern. In Brazilië werd een omzetgroei van 19 procent opgetekend tot 1,85 miljard euro. Op de Italiaanse thuismarkt werd daarentegen een terugval met 7 procent tot 4,76 miljard euro opgetekend.


De Amerikaanse betaalkaartenmaatschappij MasterCard heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst van 608 miljoen dollar geboekt. Dat betekent een stijging met 33 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is te danken aan de hogere verbruiksvolumes in de Verenigde Staten, maar ook blijkt dat Europese consumenten steeds meer betaalkaarten van MasterCard gebruiken. Ook in Brazilië werd een groei opgetekend. De inkomsten stegen met 22 procent tot 1,67 miljard dollar. Het aantal grensoverschrijdende transacties kende een groei met 19,3 procent, terwijl het aantal uitgevoerde bewegingen met 17,4 procent werd opgetekend.


Meer Nieuws

Tuesday, August 09, 2011

Online video in China staat voor belangrijke groei

Online video zal de volgende jaren in China een opmerkelijke groei kennen. Dat is de conclusie van een enquête van consulent McKinsey bij gebruikers, executives van online videobedrijven, reclamebureaus en contentproviders, academici en vertegenwoordigers van de overheid. Opgemerkt wordt dat het voorbije jaar 394 miljoen Chinese consumenten gebruik hebben gemaakt van online videostreams. Tegen het midden van het decennium zal dat echter oplopen tot 712 miljoen gebruikers.

Op dit ogenblik bekijkt de gemiddelde Chinese internetgebruiker vier uur per week naar online videostreams. "Dat is dubbel zoveel als in de Verenigde Staten," voert McKinsey aan. Er wordt aan toegevoegd dat 74 procent van de Chinese internetgebruikers vooral geïnteresseerd is in televisieprogramma's en speelfilms. Daarentegen ligt de populariteit van user-generated content in China gevoelig lager dan in de Verenigde Staten.

"De sector geeft wel aan voorzichtig te blijven over de toekomst van het medium," merkt McKinsey nog op. "Daarbij wordt gewezen op het feit dat de inkomsten er niet in slagen om gelijke tred te houden met de groeiende populariteit bij de consument. De winsten zullen weliswaar stijgen, maar alleen kapitaalkrachtige aanbieders zullen kunnen overleven om daar baten uit te halen. Bedrijven die erin slagen om voldoende kapitaal te verwerven, onder meer door een beursgang, hebben de grootste kans om te overleven."

De belangrijkste uitdaging voor de bedrijven is het uitbreiden van de bandbreedte, het aantrekken van ervaren verkoopspersoneel en de aankoop van kwaliteitscontent die er moet in slagen om ook de nodige adverteerders te kunnen interesseren. Er wordt wel opgemerkt dat de Chinese betaaltelevisie door zijn goedkope abonnementen mogelijk niet in staat zal zijn om in superieure content te investeren. Dat gebrek aan concurrentie biedt online providers volgens McKinsey de nodige ademruimte om hun zakelijk model te versterken.

Het voorbije jaar realiseerde webvideo 3 miljard yuan aan reclame-inkomsten. Dat vertegenwoordigt 8,8 procent van de totale online reclamebestedingen. Dit jaar zouden die bestedingen moeten oplopen tot 6 miljard yuan. Over twee jaar zou een niveau van 13 miljard yuan worden bereikt. Daarmee zou de sector een aandeel van 16 procent hebben in de totale online reclamebestedingen.

internet, video, China

Schietpartijen maken veel onschuldige slachtoffers

Schietpartijen maken veel slachtoffers bij buitenstaanders. Dat is de conclusie van een onderzoek van Garen Wintemute, professor spoedgevallen-geneeskunde en directeur van het Violence Prevention Research Program aan de Davis School of Medicine van de University of California. De onderzoeker stelt dat jonge mannen het grootste risico lopen om bij geweld betrokken te raken, maar de meeste slachtoffers van verdwaalde kogels bevonden zich volgens hem buiten de leeftijdscategorie van vijftien tot vierendertig jaar. Bovendien vormden vrouwen meer dan 40 procent van de slachtoffers.

Wintemute voegt er aan toe dat 81 procent van de slachtoffers van verdwaalde kogels ook geen kennis hadden van de feiten die aanleiding gaven tot de schietpartij die hen hadden verwond. Ook blijkt dat 40,7 procent zich thuis bevond. Daarvan bevond 68,2 procent zich zelfs binnenshuis. De onderzoeker voegt er aan toe dat het grootste gedeelte van de fatale slachtoffers stierven op de dag dat ze werden neergeschoten. Veel slachtoffers stierven op de plek van de schietpartij.

"De verwondingen zijn meestal een bijproduct van bewust geweld," merkt Wintemute op. "De slachtoffers krijgen meestal ook nauwelijks of geen waarschuwing. Eens de schietpartij is begonnen, is het nauwelijks mogelijk om preventieve maatregelen te nemen. Tenzij we hele gemeenschappen en hun residenten kogelvrij maken, zullen we deze schietpartijen alleen kunnen voorkomen in de mate dat we in staat zijn om geweld met vuurwapens te voorkomen."

Labels: , ,

Sociale kanalen zorgen voor betere return-on-investment

Sociale kanalen leveren diepere consumenteninteracties op en bieden marketeers ook een betere return-on-investment dan de traditionele mediakanalen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het sociale marketingbureau Crowdtap en consulent Joanna Seddon. Brandon Evans, chief executive van Crowdtap, merkt daarbij op dat sociale interacties betere resultaten bieden op onder meer het gebied van merkwaarde, voorkeuren, vertrouwdheid, merkpromotie en aankoopintentie.

Uit het onderzoek bleek ook dat online banners, televisiespots en magazinereclame minder efficiënt waren dan het uitdelen van stalen, huisparty's en online discussiegroepen. "Men moet een inzicht hebben in de reactie van het publiek op elk medium," merkt Brandon Evans op. "Men moet zich afvragen welke impact de ervaring heeft op de consument. Er kan mogelijk wel aandacht besteed worden aan een commercial, maar wanneer de consument geen vertrouwen heeft, zal dat ten koste gaan van de efficiëntie."

"Wanner een boodschap in een rijkere omgeving wordt aangeboden, zal de efficiëntie een veel hogere score halen," stipt Evans nog aan. "Sociale interacties in een reële omgeving kunnen misschien wel duurder zijn om de produceren, maar uiteindelijk zal het voordeel potentieel een grotere return-on-investment opleveren. Sociale interacties leveren drie tot vier keer meer voordeel op wanneer er een integratie tot stand kan worden gebracht tussen online en offline kanalen."

Labels: ,

Duidelijke verschuiving in alcoholconsumptie jonge Britten

In Groot-Brittannië valt er een duidelijke verschuiving in het drinkgedrag van jonge consumenten op te merken. Er is duidelijk een trend naar thuisconsumptie. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Mintel. In de leeftijdscategorie tussen achttien en vierentwintig jaar geeft 55 procent bij speciale gelegenheden thuis alcohol geconsumeerd te hebben. Bij de gemiddelde Britse bevolking wordt een niveau van 41 procent opgetekend.

"De belangrijkste oorzaak van deze trend is de prijs," merkt Mintel op. "Ruim driekwart geeft aan dat het goedkoper is om thuis alcohol te consumeren dan in de horeca." Volgens Mintel heeft de markt van de thuisconsumptie in Groot-Brittannië een waarde van 15,6 miljard pond. Dat betekent een stijging met 20 procent op vijf jaar tijd. Naar echte waarde is er echter een daling met 0,5 procent. Het voorbije jaar consumeerde 75,4 procent van de Britse bevolking thuis alcohol. Het jaar voordien was dat 75,4 procent.

"Het feit dat de thuisconsumptie nog altijd goedkoper is, betekent echter dat deze markt nog niet het slachtoffer is geworden van de grote terugval die in de horeca-sector werd opgetekend," merkt Mintel op. "De Britse horecasector kende vorig jaar nog een penetratie van 56 procent. Het jaar voordien bedroeg die penetratie nog 62 procent." In de Britse thuisconsumptie staat witte wijn op de eerste plaats (44 procent), gevolgd door rode wijn (40 procent), lager (39 procent), rosé (29 procent) en sterke dranken (28 procent).

Bij rosé wijn werd wel een stijging met 7 procent opgetekend, terwijl witte wijn een stijging met 2 procent liet optekenen. De verkoop van rode wijn viel daarentegen met 3 procent terug. Bij mannen staat lager op de eerste plaats (51 procent), gevolgd door rode wijn (42 procent), witte wijn (42 procent), cider (32 procent) en ale (30 procent). Vrouwen hebben de grootste voorkeur voor witte wijn (47 procent), rode wijn (39 procent), rosé (32 procent), sterke dranken (28 procent) en lager (26 procent).

Labels: ,

Meedogende god zorgt voor tolerante gelovigen

Personen die geloven in een meedogende god hebben de neiging om zich minder zorgen te maken en stellen zich meer tolerant op tegen de onzekerheden over het leven dan mensen die geloven in een onverschillige of straffende god. Dat heeft David Rosmarin, psycholoog aan het McLean Hospital, gezegd tijdens het jaarcongres van de American Psychological Association. Rosmarin merkt dan ook op dat de spirituele overtuigingen van patiënten in de behandeling moeten worden geïntegreerd.

"In de psychiatrie moet de spiritualiteit van de patiënt ernstiger worden genomen dan toe nu toe het geval is geweest," aldus Rosmarin. "De meeste hulpverleners zijn niet voorbereid om in te kunnen schatten in welke mate een geloofsovertuiging een impact kan hebben op de ingesteldheid van de patiënt." Hij voegt er aan toe dat het onderzoek heeft aangetoond dat de perceptie over een godsfiguur, zowel negatief als positief, een impact heeft op bezorgdheid, tolerantie en onzekerheid.

"Er bestaan ook aanwijzingen dat veel gebieden van spiritualiteit en religie uitstekende voorspellingen laten maken over het psychologisch functioneren," stipte Rosmarin nog op. "Toch vragen hulpverleners aan patiënten bijna nooit naar hun spirituele overtuiging. Daarvoor zijn hulpverleners niet opgeleid, hoewel dit een belangrijk gebied kan blijken te zijn. Dit heeft niets te maken met godsdienst, maar wel met geneeskundige dienstverlening."

Labels: , ,

Functionele voeding geraakt moeilijk in dagelijks menu

Steeds meer consumenten zeggen zich bewust te zijn van de voordelen van functionele voeding op de gezondheid, maar de voorbije vijf jaar is er geen noemenswaardige groei opgemerkt in de geregelde consumptie van deze categorie. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van de International Food Information Council (IFIC). De onderzoekers merken op dat 90 procent van de ondervraagden minstens één functioneel voedingsproduct met de bijhorende gezondheidsvoordelen kan opnoemen. Dertien jaar geleden was dat bijna 80 procent.

"Uit het onderzoek blijkt onder meer dat 85 procent ervan op de hoogte is dat omega-3 voordelen oplevert voor de bloedsomloop," merkt Elizabeth Rahavi, directeur gezondheid en welzijn bij de International Food Information Council, op. "Maar van dit groep zegt minder dan de helft ook daadwerkelijk omega-3 te consumeren. Eenzelfde fenomeen wordt ook opgemerkt bij andere producten, zoals proteïnes en vitaminen."

"De consument is het nog niet gewoon om functionele voeding in zijn dieet te verwerken," voeren de onderzoekers aan. "De kostprijs blijkt de belangrijkste hindernis te zijn om een gezonder dieet te volgen, gevolgd door smaak, beschikbaarheid en gebruiksgemak." Volgens een aantal dieetspecialisten weten de consumenten ook niet goed hoe deze functionele voeding bereid zou kunnen worden en is er de perceptie dat men onvoldoende tijd heeft om deze producten op te sporen en te bereiden.

Labels: ,