Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, August 09, 2011

Meedogende god zorgt voor tolerante gelovigen

Personen die geloven in een meedogende god hebben de neiging om zich minder zorgen te maken en stellen zich meer tolerant op tegen de onzekerheden over het leven dan mensen die geloven in een onverschillige of straffende god. Dat heeft David Rosmarin, psycholoog aan het McLean Hospital, gezegd tijdens het jaarcongres van de American Psychological Association. Rosmarin merkt dan ook op dat de spirituele overtuigingen van patiënten in de behandeling moeten worden geïntegreerd.

"In de psychiatrie moet de spiritualiteit van de patiënt ernstiger worden genomen dan toe nu toe het geval is geweest," aldus Rosmarin. "De meeste hulpverleners zijn niet voorbereid om in te kunnen schatten in welke mate een geloofsovertuiging een impact kan hebben op de ingesteldheid van de patiënt." Hij voegt er aan toe dat het onderzoek heeft aangetoond dat de perceptie over een godsfiguur, zowel negatief als positief, een impact heeft op bezorgdheid, tolerantie en onzekerheid.

"Er bestaan ook aanwijzingen dat veel gebieden van spiritualiteit en religie uitstekende voorspellingen laten maken over het psychologisch functioneren," stipte Rosmarin nog op. "Toch vragen hulpverleners aan patiënten bijna nooit naar hun spirituele overtuiging. Daarvoor zijn hulpverleners niet opgeleid, hoewel dit een belangrijk gebied kan blijken te zijn. Dit heeft niets te maken met godsdienst, maar wel met geneeskundige dienstverlening."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home