Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, August 08, 2011

Facebook en Rembrandt hebben bijzonder veel gemeen

Sociale netwerken zoals Facebook en kunstenaars zoals Rembrandt hebben veel gemeen. Dat zegt Larry Friedlander, professor-emeritus Engelstalige literatuur aan de Stanford University. Een belangrijke parallel kan volgens Friedlander worden teruggevonden in de portrettechniek, die erin bestaat om verder te gaan dan de zuivere realistische weergave van het onderwerp. Maar ook op het gebied van een aantal retorische beslissingen die nauw zijn verweven met de evoluerende ideeën over identiteit en maatschappij, is er volgens Friedlander overeenstemming.

"Kunstenaars hebben bij een aantal van hun meest beroemde werken complexe overwegingen moeten maken, vergelijkbaar met de keuzes die personen vandaag moeten maken rond het gebruik van beelden, belangen en beschrijvingen om zichzelf op Facebook voor te stellen," merkt Larry Friedlander op. "In de traditionele portretkunst boden elementen zoals houding, gebaren en kostuums de ruwe elementen waaruit een specifieke voorstelling werd opgebouwd."

Friedlander verwijst onder meer naar het portret van Nicolaes Ruts door Rembrandt. "Ruts was een bonthandelaar en gaf met zijn pose voor het schilderij een overduidelijke boodschap mee," stipt Friedlander aan. "Geen enkel element leidt af van het feit dat de toeschouwer te maken heeft met een rijke handelaar en een ernstig en respectabel mens. Ook sociale netwerken bieden de mogelijkheden om op die manier een persoonlijkheid te creëren."

De auteur merkt echter op dat de kunstenaars tegelijkertijd het talent moesten hebben om fouten in die presentaties weg te werken. In sociale netwerken is het risico op fouten volgens Friedlander echter veel groter, waardoor het streven van het individu in het opbouwen van een persoonlijkheid dreigt te mislukken.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home