Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, August 07, 2011

Nieuwsoverzicht

Het ratingbureau Standard & Poor's heeft de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten voor leningen op de lange termijn met een stap verlaagd. Het is voor de eerste keer in de geschiedenis dat de Verenigde Staten niet langer de hoogste kredietwaardigheid genieten. Het ratingbureau zegt bezorgd te zijn over de oplopende Amerikaanse staatsschuld en zet tevens vraagtekens bij het vermogen van de politiek om de financiële problemen aan te pakken. Standard & Poor's is van mening dat het bezuinigingsplan van de Amerikaanse overheid te beperkt is gebleven. Er wordt aan toegevoegd dat niet uitgesloten kan worden dat de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten op termijn nog verder zal worden verlaagd.


Oliemaatschappij Shell heeft van het Amerikaanse ministerie van binnenlandse zaken toestemming gekregen voor proefboringen in het noordpoolgebied. Shell wil volgend jaar in de Beaufortzee ten noorden van Alaska proefboringen doen. De Amerikaanse milieu-autoriteiten moeten nog wel akkoord gaan met de plannen van het olieconcern. Shell heeft goede hoop dat alle vergunningen in orde zullen komen. Milieuorganisaties en wetenschappers bekijken de plannen voor olieboringen in het Noordpoolgebied met grote argwaan. Het belangrijkste bezwaar tegen de boringen is de mogelijkheid van lekkages, die volgens experts niet of nauwelijks te bestrijden zullen zijn. Diverse organisaties zoeken naar juridische mogelijkheden om de operaties tegen te houden.


De Duitse sportartikelenfabrikant Adidas heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,33 miljard euro. Dat betekent een stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep met 19 procent op tot 349 miljoen euro. In China werd een omzetgroei met 38 procent opgetekend tot 552 miljoen euro, maar ook in Oost-Europa werd een stijging met 23 procent tot 751 miljoen euro genoteerd. Noord-Amerika registreerde een toename met 15 procent tot 1,45 miljard euro. Met een omzet van 1,96 miljard euro blijft West-Europa de belangrijkste markt voor Adidas. Voor het hele jaar wordt een omzetgroei met 10 procent in het vooruitzicht gesteld. De winst zou met 15 procent stijgen.


De Britse financiële groep Royal Bank of Scotland heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 678 miljoen pond. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst van 1,17 miljard pond geboekt. Opgemerkt wordt dat de verliezen op slechte leningen zijn opgelopen tot 2,3 miljard pond, tegenover 2 miljard pond tijdens het eerste kwartaal van dit jaar. De bank trof tijdens het tweede kwartaal ook 733 miljoen pond voorzieningen voor verliezen op Griekse staatsobligaties en 1,25 miljard pond op zijn activiteiten in Ierland. De opbrengsten stonden verder onder druk door vergoedingen van 850 miljoen pond voor compensatie van klanten die bedenkelijke beleggingsproducten hadden gekocht. De slechte financiële resultaten zouden kunnen leiden tot 2.000 ontslagen.


De Spaanse economie heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar nog een groei gekend met 0,2 procent tegenover het kwartaal voordien. Dat is gebleken uit een voorlopige raming van de Spaanse centrale bank. Tijdens het eerste kwartaal bedroeg die economische groei nog 0,3 procent. De beschikbare gegevens over het tweede trimester suggereren volgens het rapport een verzwakking van de activiteit in een omgeving die door de schuldencrisis in de Eurozone getekend wordt. Net zoals tijdens het eerste trimester zorgt de export ervoor dat Spanje een groei kan laten optekenen, zelfs al wordt die door een zwakke nationale vraag ondermijnd. Voor het hele jaar rekent de Spaanse centrale bank op een groei met 0,8 procent.


De Italiaanse bank UniCredit heeft tijdens het tweede kwartaal een nettowinst gerealiseerd van 511 miljoen euro. Dat is ruim drie keer meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Nochtans diende UniCredit een verlies van ruim 100 miljoen euro te boeken op zijn Griekse staatsobligaties. Het gaat om ruim 100 miljoen euro. De financiële instelling ging daarbij verder dan de internationale afspraken. Daar werd gewag gemaakt van obligaties die voor het einde van het decennium aflopen. Unicredit, de grootste bank van Italië, besliste echter om op alle Griekse staatsobligaties een afboeking te nemen. De Italiaanse bank meldde verder al 85 procent van zijn herfinancieringsbehoeften voor dit jaar vervuld te hebben.


Duitsland telde vorig jaar 13,1 miljoen jongeren onder de achttien jaar. Dat betekent volgens Destatis, de Duitse federale statistische dienst, dat Duitsland snel aan het verouderen is. In het begin van de eeuw telde Duitsland nog 15,2 miljoen jongeren. De daling van het aantal jongeren is vooral in het voormalige Oost-Duitsland erg uitgesproken. Het voorbije jaar waren er in de oostelijke deelstaten 29 procent minder jongeren dan bij het begin van de eeuw. Duitsland is het meest bevolkte land van de Europese Unie, maar telt één van de laagste geboortecijfers van Europa. Door de hoge werkloosheid en de sociale problemen kende het aantal geboortes in de voormalige Duitse Democratische Republiek na de val van de Berlijnse Muur een gevoelige daling.


De industriële conglomeraten Hitachi en Mitsubishi Heavy Industries praten over een fusie. Dat heeft de voorzitter van Hitachi bevestigd. Een samensmelting zou van de bedrijven de tweede grootste industriële groep in Japan maken. Het grootste concern blijft autobouwer Toyota. De beide bedrijven hebben een gezamenlijke omzet van meer dan 12.000 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 109 miljard euro. De twee concerns tellen samen meer dan 400.000 medewerkers. De activiteiten omvatten energie, elektronica, informatica, spoorvervoer en luchtvaart. De fusiegroep zou beter in staat zijn om de kosten te drukken, een concurrentiële positie op de markt in te nemen en zich te wapenen tegen de steeds duurder wordende yen.


De Italiaanse economie heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een groei met 0,3 procent gekend tegenover het kwartaal voordien. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Istat, het Italiaanse bureau voor de statistiek. Tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar werd een groei met 0,8 procent opgetekend. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar kwam de economische groei nog uit op 0,1 procent op kwartaalbasis en op 1 procent in vergelijking met de eerste drie maanden van vorig jaar. Voor het hele jaar wordt door het Italiaanse bureau voor de statistiek gerekend op een groei van 1,1 procent. De versnelling van de groei is volgens Istat te danken aan de toename van de meerwaarde in de landbouw, industrie en dienstensector.


Het mijnbouwconcern Rio Tinto heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een winst gerealiseerd van 7,8 miljard dollar. Dat is de grootste kwartaalwinst uit de geschiedenis van het concern. Tegenover de eerste helft van vorig jaar werd een groei gerealiseerd van 35 procent. De groei is te danken aan de sterke stijging van de grondstofprijzen. De ertsendivisie, die 78 procent van de groepswinst vertegenwoordigt, liet een groei met 44 procent optekenen. De energiedivisie, die steenkool en uranium omvat, liet echter een terugval met 39 procent noteren. Tom Albanese, topman van Rio Tinto, toonde zich ook positief over de vooruitzichten voor de komende maanden. Hij waarschuwde echter ook voor de dreiging van een nieuwe financiële crisis.


Er is geen reden voor Spanje en Italië om het Europese noodfonds aan te spreken. Dat heeft Olli Rehn, Europees Commissaris voor economische zaken, gezegd. De ongerustheid over de situatie in Italië en Spanje is volgens hem niet gerechtvaardigd. Rehn is wel van mening dat het Europese noodfonds versterkt moet worden. Hij zei ook dat het betrekken van de private sector bij reddingsplannen beperkt zal blijven tot het plan voor Griekenland. Rehn gaf anderzijds wel toe dat er niet goed gecommuniceerd is over het akkoord dat tijdens de maand juli met de lidstaten werd gesloten. De markten hadden volgens hem verwacht dat de Europese leiders onmiddellijk na dat akkoord zouden ingrijpen, maar dat is niet echter niet gebeurd. De finalisering is volgens Rehn echter een kwestie van weken.


De Zwitserse herverzekeraar Swiss Re heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 960 miljoen dollar. Dat betekent een stijging met 18 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 41 procent tot 7,4 miljard euro. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar werd nog een nettoverlies geleden van 665 miljoen dollar, te wijten aan de gevolgen van de aardbeving en tsunami in Japan. Stefan Lippe, bestuursvoorzitter van Swiss Re, toonde zich tevreden met de behaalde resultaten. Het bedrijf voegde er aan toe te verwachten dat de markt van de herverzekeringen zich de volgende zes tot achttien maanden verder zal herstellen.


China zal de euro steunen en de samenwerking met andere landen opvoeren om de wereldeconomie er bovenop te helpen. Dat heeft de Chinese minister van buitenlandse zaken Yang Jiechi gezegd tijdens een bezoek aan Polen. Jiechi gaf ook aan dat China de stappen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) steunt om de situatie te stabiliseren en de economische groei te herstellen. China waardeert volgens de minister de nieuwe oplossingen om de crisis, waarover beslist werd op een bijzondere top, te bestrijden. Jiechi zei verder dat de risico’s op uitstaande leningen in de Verenigde Staten aan het escaleren zijn en riep de Amerikaanse regering op een verantwoord monetair beleid door te voeren en investeringen van andere landen in de dollar te beschermen.


Het Amerikaanse hypotheekconcern Fannie Mae, dat drie jaar geleden door de Amerikaanse overheid van de ondergang moest worden gered, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 2,9 miljard dollar. Indien de uitbetaling van een dividend aan de overheid wordt meegerekend, loopt dat verlies echter op tot 5,2 miljard dollar. Daarmee lijdt Fannie Mae voor het tweede kwartaal op rij verlies. Het laatste kwartaal vorig jaar had het concern met een nipt positief resultaat kunnen afsluiten. Voordien was Fannie Mae geconfronteerd geweest met dertien verlieskwartalen op rij. Door de nieuwe verliezen heeft Fannie Mae mogelijk opnieuw overheidssteun nodig. Het concern wordt geconfronteerd met de aanhoudende problemen op de Amerikaanse woningmarkt.


Het Italiaanse gerecht heeft documenten in beslag genomen bij de ratingbureaus Moody's en Standard & Poor's. Daarmee wil het Italiaanse gerecht naar eigen zeggen nagaan of de ratingbureaus de regelgeving respecteren bij hun werk. Het onderzoek wordt uitgevoerd omdat twee consumentenorganisaties tegen de ratingbureaus klachten hebben ingediend. Beide worden verdacht van marktmanipulatie en misbruik van informatie. Onder meer werd gezocht naar ongegronde negatieve beoordelingen over het Italiaanse financiewezen. Eén van de consumentengroepen noemt de ratingbureaus een grillig gevaar voor de soevereiniteit van een land op het gebied van economie en financiën.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home