Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 06, 2011

Russische toeleverancier Cern doet deuren dicht

Het Russische bedrijf Bogoroditsk Techno-Chemical, leverancier van kristallen voor de deeltjesversneller van de European Organization for Nuclear Research (Cern) in Génève, is failliet verklaard. Critici stellen zich de vraag waarom de Russische overheid geen reddingsoperatie heeft opgezet voor het unieke bedrijf, ondanks de oproep van president Dmitry Medvedev om de Russische economie te moderniseren. De fabriek, gelegen in de regio Tula in Centraal-Rusland, produceerde 80.000 kristallen om de energie van de deeltjes in de Large Hadron Collider te meten.

"Het bedrijf heeft een schuldenlast van 10 miljoen dollar opgebouwd door een gebrek aan orders," merkt de Russische krant Izvestia op. "Inmiddels zijn de meeste werknemers al ontslagen en ook de toevoer van water en elektriciteit is afgesloten. In september werd de fabriek door een regionaal arbitragehof bankroet verklaard. Sindsdien hebben werknemers bij de Russische overheid tevergeefs om hulp gevraagd. Door het verdwijnen van Bogoroditsk, zal de kristalproductie worden gedomineerd door een bedrijf uit Shanghai.

"Nadat het Cern-contract was afgelopen, investeerde het bedrijf in de productie van zonnepanelen, maar de vraag bleef beneden de verwachting, waardoor de schuldeisers niet meer konden worden betaald," meldt het persbureau AFP. "Men slaagde er ook niet in andere investeerders aan te trekken. Bovendien zou de Russische regering teruggekomen zijn op de beslissing om deel te nemen aan de
Europese Facility for Antiproton and Ion Research (Fair), wat het bedrijf zou toegelaten hebben om kristallen te leveren voor een nieuwe site die in Duitsland wordt gebouwd.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home