Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 06, 2011

Kracht van het geheugen wordt fel overschat

Een groot gedeelte van de bevolking hecht aan het geheugen meer kracht, betrouwbaarheid en objectiviteit dan in realiteit het geval is. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van de University of Illinois. Opgemerkt wordt dat nagenoeg de helft van de respondenten van mening is dat ervaringen die in het geheugen zijn opgeslagen, niet meer wijzigen. Bovendien gaf 40 procent aan dat de verklaring van één betrouwbare getuige voldoende is om iemand voor de misdrijf te veroordelen.

"Die overtuigingen worden echter niet ondersteund door onderzoek, dat aantoont dat het geheugen onbetrouwbaar kan zijn en zelfs gemanipuleerd kan worden," stipt onderzoeksleider Christopher Chabris aan. "Zelfs getuigen die overtuigd zijn van hun ervaringen, blijken het in 30 procent van de gevallen mis te hebben. De tekortkomingen van het geheugen zijn in de wetenschappelijke literatuur veelvuldig omschreven, maar toch blijven de intuïtieve percepties over het krachtige geheugen overeind."

Twee op drie ondervraagden bestempelt het menselijk geheugen als een videocamera die gedetailleerde informatie opslaat om later bekeken te kunnen worden. "Deze misvattingen kunnen een verklaring zijn waarom zoveel mensen ervan overtuigd zijn dat politici die zich een aantal gebeurtenissen op een verkeerde manier herinneren, bewust liegen," merkt Chabris op. "De resultaten van het onderzoek kunnen belangrijke implicaties hebben in een brede waaier van disciplines, onder meer in het gerechtelijk domein."

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home