Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, August 05, 2011

Planten met langere wortels beter voor klimaat

De ontwikkeling van voedingsplanten met langere wortels zou het koolstofdioxide-niveau in de atmosfeer kunnen terugschroeven en oogsten meer bestand maken tegen droogteperiodes. Dat zegt Douglas Kell, professor biowetenschappen aan de University of Manchester en chief executive van Britse Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC). Kell voert aan dat alle planten op die manier ontwikkeld zouden kunnen worden en dus een belangrijke bijdrage zouden kunnen leveren aan de verbetering van het leefmilieu.

"Hoewel de opslag van koolstofdioxide in de grond door planten al langere tijd is gekend, vestigt de analyse van professor Kell voor de eerste keer de focus op de voordelen voor het leefmilieu die zouden gecreëerd kunnen worden door de teelt van nieuwe oogsten," merkt het webmagazine Physorg.com. "De Britse wetenschapper berekende dat planten met wortels tot op een diepte van één meter op de huidige oppervlakte de opslag van koolstofdioxide zou kunnen verdubbelen. Dit zou een belangrijk wapen kunnen worden in de strijd tegen de klimaatverandering."

Professor Kell voegt er aan toe dat er belangrijke veranderingen moeten worden doorgevoerd in de landbouwpraktijk, waarbij het telen onder meer ook meer aandacht zal moeten hebben voor duurzaamheid. Physorg.com wijst erop dat ook in het verleden al periodes van massale reducties van koolstofdioxide werden opgetekend door de opkomst van bomen en planten met langere wortels. Kell benadrukt dat die planten daadwerkelijk bestaan, maar nog niet in de landbouw worden gebruikt.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home