Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, August 04, 2011

Amazone-zwam creëert mogelijkheid om plastiek af te breken

Onderzoekers van de Yale University hebben in het regenwoud van de Amazone planten ontdekt die plastiek zouden kunnen afbreken. De organismen, die actief zijn in zwammen, zouden de capaciteit hebben om polyurethaan af te breken. Dat zou volgens de onderzoekers kunnen leiden tot innovatieve manieren om de wereldwijde afvalberg gevoelig af te bouwen. De nieuwe bevindingen zijn het resultaat van een studieproject, waarbij studenten deelnamen aan het project Rainforest Expedition and Laboratory van de Yale University.

Bedoeling was daarbij dat in de Amazone organismen zouden worden verzameld om later potentiële mogelijkheden in het laboratorium te onderzoeken. Student Pria Anand ontdekte dat endophyte, een organisme dat in zwammen leeft, reageert op plastiek. Collega-student Jeffrey Huang analyseerde de verzamelde endophyten om te bepalen welke soorten het meest efficiënt zouden zijn om chemische verbindingen af te breken. Daarop selecteerde Jonathan Russell, een derde student, het organisme dat het meest geschikt leek om polyurethaan af te breken.

Er wordt aan toegevoegd dat ook andere producten kunnen worden gebruikt om polyurethaan af te breken, maar het geselecteerde enzyme bleek ook efficiënt te blijven bij afwezigheid van zuurstof. "Dat is bijzonder belangrijk voor de mogelijkheden om begraven afval af te breken," wordt er opgemerkt. Op dit ogenblik wordt een nieuwe reeks endophytes bestudeerde om uit te maken of een aantal soorten ook geschikt zijn om andere producten, zoals polystyreen, af te breken.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home