Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, August 04, 2011

Nieuwsoverzicht

De Nederlandse autobouwer DAF Trucks, onderdeel van de groep Paccar, heeft een belang van 19 procent genomen in de Tsjechische constructeur Tatra. De Nederlandse autobouwer hoopt met de transactie zijn positie op de markt van zware vrachtwagens in Centraal-Europa te versterken. De motoren van Tatra worden uitgerust met motoren van Paccar die in de fabriek van DAF Trucks in Eindhoven worden geproduceerd. Bovendien worden de cabines van de vrachtwagens van de Tsjechische producent vervaardigd in de fabriek in Oevel. Tatra werd in het midden van de negentiende eeuw opgericht is behoort daarmee wereldwijd tot de oudste vertegenwoordigers van de autosector.


Het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer heeft tijdens het tweede kwartaal een omzet gerealiseerd van 16,98 miljard dollar. Dat betekent een daling met 0,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 5 procent tot 2,61 miljard dollar. De winst was naar eigen zeggen in belangrijke mate te wijten aan de zwakke dollar en de verkoop van pijnstillers. De verkoop van het pijnstillende middel Lyrica kende een stijging met 19 procent tot 908 miljoen dollar. De omzet uit de verkoop van geneesmiddelen voor dieren steeg met 10 procent, waardoor voor het eerst de grens van 1 miljard dollar werd doorbroken. Het bedrijf handhaafde ook zijn vooruitzichten voor het hele jaar, waarbij uitgegaan wordt van een omzet tussen 65,2 miljard dollar en 67,2 miljard dollar.


Het Duitse concern Deutsche Post DHL realiseerde tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst van 278 miljoen euro. Dat is drie keer meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 0,3 procent tot 12,8 miljard euro. Het pakketbedrijf DHL leverde een bijdrage van 84 procent tot de groepswinst. Het Duitse postbedrijf kende vooral een belangrijke groei in Azië, waar het concern kon profiteren van zijn uitstekende marktpositie. In Duitsland groeide het bedrijf ook door de groeiende populariteit van internetwinkels. Deutsche Post bevestigde zijn winstverwachting voor het hele jaar, waarbij een resultaat tussen 2,2 miljard euro en 2,4 miljard euro naar voor wordt geschoven.


De Zuid-Afrikaanse bierbrouwer SABMiller neemt via zijn Chinese joint venture China Resources Snow Breweries de resterende aandelen over van twee brouwerijen die nu nog in handen zijn van het Japanse Asahi Breweries. De transactie is goed voor een totaalbedrag van omgerekend 32,6 miljoen euro. Concreet verkoopt Asahi een belang van 55 procent in Hangzhou Xihu Beer en een belang van 25 procent in Huzhou Brewery. Beide brouwers zullen volle dochters worden van China Resources Snow Breweries. Met de overname versterkt de joint venture tussen SABMiller en het Chinese Snow Breweries zijn positie in de oostelijke provincie Zhejiang.


De Britse bank Barclays realiseerde tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst van 1,5 miljard pond. Dat betekent een terugval met 38 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De achteruitgang is vooral te wijten aan de dalende omzet van de divisie Barclays Capital, gespecialiseerd in investment banking. De divisie liet een omzetdaling met 11 procent tot 6,26 miljard pond optekenen. Daarnaast moest ook een provisie worden genomen in den dossier rond woekerpolissen. De omzet van de Britse bank daalde van 15,73 miljard pond naar 15,24 procent. Bob Diamond, topman van Barclays, stelde dat de bank verder wil gaan met zijn herstructurering. Daardoor zouden tegen het einde van het jaar ongeveer 3.000 banen zijn geschrapt.


De Japanse autobouwer Toyota wil volgend jaar een recordaantal van 8,9 miljoen wagens willen produceren. Dat zou een stijging met 24 procent betekenen tegenover het huidige niveau. De Japanse autoproducent beoogt daarmee een inhaalslag te maken voor de verloren productie in de maanden na de aardbeving en tsunami in Japan in maart van dit jaar. Dat hebben een aantal insiders verklaard. Vier jaar geleden bereikte Toyota met 8,53 miljoen exemplaren een voorlopig record, maar door de economische crisis stortte de vraag naar wagens daarna in. Dit jaar wil Toyota een productieniveau van 7,15 miljoen exemplaren bereiken. Volgend jaar wil Toyota 3,49 miljoen wagens voor de Japanse thuismarkt bouwen, terwijl 5,41 miljoen eenheden bestemd zouden zijn voor de export.


Het Noorse bedrijf Think, fabrikant van elektrische voertuigen, dat eind juni de deuren sloot bij gebrek aan nieuwe fondsen, is opgekocht door de Russische zakenman Boris Zingarevitsj, de Amerikaanse batterijproducent Ener1 en het Finse concern Valmet. Zingarevitsj, die vooral actief is in de houtindustrie, zou een belang van 70 procent verwerven in Think, terwijl Ener1 een belang van 20 procent zou hebben overgenomen. De resterende 10 procent werd opgekocht door Valmet Automotive. Met het model Think City, een kleine wagen voor twee personen en een actieradius van 160 kilometer, was het Noorse bedrijf één van de pioniers op het gebied van elektrische wagens. Think bestaat twintig jaar, maar moest al twee keer de boeken neerleggen.


Android, het besturingssysteem van Google, heeft zijn aandeel in de smartphone-markt inmiddels opgedreven tot 48 procent. Dat blijkt uit cijfers van het bureau Canalys. Android is vooral populair in Zuid-Korea, waar een marktaandeel van 85 procent wordt bereikt. Ook in Taiwan heeft het besturingssysteem van Google een marktaandeel van 71 procent. In de algemene rangschikking volgt de iPhone van Apple met een marktaandeel van 19 procent. Daarmee wordt het Symbian-besturingssysteem van Nokia naar de derde plaats verdreven. Ook het marktaandeel van Research In Motion en Microsoft kreeg zware klappen. In totaal werden het voorbije kwartaal 107,7 miljoen smartphones verscheept. Dat betekent een stijging met 73 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.


De Duitse autobouwer BMW, de grootste producent van luxewagens ter wereld, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 17,89 miljard euro. Dat is een stijging met meer dan 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst kende meer dan een verdubbeling tot 1,8 miljard euro. Daarmee boekte BMW tijdens het tweede kwartaal van dit jaar nieuwe records. Over de eerste helft van het jaar werd een winst geboekt van 3,02 miljard euro, tegenover 1,16 miljard euro tijdens dezelfde periode vorig jaar. Daarmee liet BMW de beste eerste jaarhelft uit zijn geschiedenis optekenen. BMW wil dit jaar wereldwijd meer dan 1,6 miljoen wagens verkopen.


Het ongeval met een Airbus van Air France tussen Rio de Janeiro en Parijs in juni twee jaar geleden was te wijten aan een reeks opeenvolgende fouten van de piloten. Dat is de conclusie van een nieuw rapport van de Franse autoriteiten na een analyse van de zwarte dozen van het verongelukte vliegtuig. De piloten zouden een reeks standaardprocedures niet hebben gevolgd en geen opleiding hebben gekregen voor de situatie waarin ze zich bevonden. Het vliegtuig stortte op weg naar Parijs met 228 inzittenden in de Atlantische Oceaan, ongeveer 1.500 kilometer buiten de kust. Er waren geen overlevenden. Terwijl de gezagvoerder aan het rusten was, zouden de twee copiloten tijdens de manuele besturing een aantal cruciale fouten hebben gemaakt.


De Duitse bondspresident Christian Wulff heeft zijn handtekening geplaats onder de wet voor de kernuitstap over negen jaar gezet. In het parlement was na de ramp in Fukushima eensgezind voor een ommekeer in de energiepolitiek gestemd. Begin juli passeerde de wet de Duitse senaat. Acht oudere kernreactoren werden onmiddellijk stilgelegd. De overige negen kerncentrales verdwijnen stapsgewijs definitief van het Duitse stroomnet. Bondspresident Wulff had eerder nog kritiek geuit op de Duitse regering omdat hij van mening was dat het besluit over de sluiting van de Duitse kerncentrales door de politiek overhaast was genomen en had gezegd het dossier grondig te willen doornemen.


De Russische autobouwer Avtovaz stopt met de productie van het klassieke Lada-model. Het eerste exemplaar van het model, gebaseerd op het ontwerp van de Fiat 124, werd éénenveertig jaar geleden op de markt gebracht. De Lada werd geproduceerd in de vestiging van Avtovaz in Togliatti, de grootste autofabriek van de wereld. In totaal werden 16,8 miljoen exemplaren van het model vervaardigd. De voorbije jaren genoot het model echter steeds minder populariteit en twee jaar geleden wou Avtovaz al stoppen met de productie. Dankzij de slooppremie van de Russische overheid werd de productie toch verlengd. Die regeling is nu ten einde, waarop alsnog beslist werd om de productielijnen stil te leggen.


De sociale netwerksite Twitter heeft bekend gemaakt een belangrijke financieringsronde afgerond te hebben. Volgens een aantal bronnen gaat het om een bedrag van 800 miljoen dollar. Door de nieuwe kapitaalronde zou de waarde van Twitter tot 8 miljard dollar stijgen. Het investeringsfonds DST Global, geleid door de Russische miljardair Yuri Milner, heeft bevestigd een belang in de sociale netwerksite gekocht te hebben. DST Global - dat eerder ook al investeerde in de internetbedrijven Facebook, Groupon en Zynga - voor een bedrag van 400 miljoen dollar een belang van 5 procent hebben verworven in Twitter. Een andere investeerdersgroep zou eveneens 400 miljoen dollar in de sociale netwerksite hebben geïnvesteerd.


De natuurrampen eerder dit jaar hebben bij 63 procent van de internationale bedrijven een impact gehad op de lokale operaties of activiteiten van toeleveranciers. Dat is de conclusie van een rapport van consulent PricewaterhouseCoopers. Bovendien zegt 38 procent dat de problemen de omzetgroei van hun lokale divisies heeft afgeremd, terwijl bij 29 procent ook een impact gevoeld zou zijn in vestigingen buiten Japan. Voor 25 procent hebben de gebeurtenissen geleid tot een verschuiving van hun focus op langere termijn. Er wordt aan toegevoegd dat 48 procent van de bedrijven zegt in de toekomst meer aandacht te zullen besteden aan risico-beheer.


De mogelijkheid om gebruik te maken van social media tijdens werktijd verhoogt de aantrekkelijkheid van een werkgever. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van het rekruteringsbedrijf Unique. Daarbij wordt opgemerkt dat 41 procent van de werknemers aangeeft dat het gebruik van sociale media het werkplezier verhoogt, terwijl 6 procent aangeeft het medium belangrijk te vinden voor zijn baan. Unique stelt dat nog veel organisaties sociale media voor hun personeel blokkeren, maar daardoor kansen dreigen te missen. Wanneer het platform op een geschikte manier wordt geïmplementeerd, kan het volgens Unique een meerwaarde bieden voor de organisatie. Daarin speelt het vertrouwen in het personeel volgens Unique een grote rol.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home