Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 03, 2011

Godsdiensten kunnen belangrijke partner zijn voor natuurbehoud

Onderzoekers van de Oxford University hebben een project opgestart om een wereldkaart van religieuze sites en heiligdommen samen te stellen. Er wordt opgemerkt dat religieuze wouden en heilige sites één de grootste biodiversiteit van de wereld kennen en onder meer de biotoop vormen van een aantal bedreigde soorten. De onderzoekers schatten dat religieuze groepen ongeveer 8 procent van de oppervlakte van de wereld in bezit hebben, waarvan het grootste gedeelte uit bosgebieden bestaat. Heilige sites zouden ongeveer 15 procent van de totale wereldoppervlakte omvatten.

"Religieuze wouden en heilige sites staan meestal onder het beheer van verantwoordelijken van de gelovige gemeenschap, maar de meeste genieten geen formele bescherming," stippen de onderzoekers aan. De wetenschappers van het Biodiversity Institute van de Oxford Martin School zeggen te hopen dat hun onderzoek ertoe dan leiden dat deze concentraties van biodiversiteit tenvolle kunnen worden beschermd door officiële kanalen zoals regionale en nationale overheden.

"Religieuze groepen kunnen een belangrijke rol spelen als partner voor natuurbehoud," voeren de onderzoekers aan. Een oorspronkelijk project werd opgestart in samenwerking met de Alliance of Religions and Conservation (ARV), maar daarbij werd alleen rekening gehouden met gebieden die eigendom zijn van grote religieuze stromingen. De Britse wetenschappers hopen nu echter ook een samenwerking tot stand te kunnen brengen met kleinere geloofsgemeenschappen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home