Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 03, 2011

Nieuwsoverzicht

Na het Huis van Afgevaardigden heeft ook de Amerikaanse senaat het akkoord over de verhoging van het schuldplafond goedgekeurd. Daardoor werd enkele uren voor het verstrijken van de deadline voorkomen dat de Verenigde Staten niet meer aan hun betalingsverplichtingen konden voldoen. Volgens het akkoord kan het schuldenplafond van de Verenigde Staten in twee fases met 2.400 miljard dollar opgetrokken worden. De overheidsuitgaven worden met meer dan 2.000 miljard dollar verminderd. Nu het wetsvoorstel om het Amerikaanse schuldenplafond te verhogen is aangenomen, moet het Congres volgens president Barack Obama actie ondernemen om de economie te stimuleren.


Beursuitbater NYSE Euronext heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 154 miljoen dollar. Dat betekent een daling met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 12 procent tot 1,09 miljard dollar. De winstdaling was te wijten aan de terugval van de handel in aandelen en financiële derivaten in New York en Europa. Daarnaast moesten ook 12 miljoen dollar kosten worden geboekt voor het fusieproject met Deutsche Börse. Als de mededingingsautoriteiten toestemming geven voor de fusie van NYSE Euronext en Deutsche Börse, ontstaat tegen eind volgend jaar het grootste beursplatform van de wereld.


Tussen de twee beschadigde reactoren van de kerncentrale van Fukushima is begin augustus het hoogste stralingsniveau gemeten sinds de nucleaire ramp van maart dit jaar. Volgens Tepco, de uitbater van de kerncentrale, bedraagt het stralingsniveau aan een afvoerbuis tussen de reactoren één en twee minstens tien sievert per uur. De vorige recordhoogte in de kerncentrale van Fukushima werd begin juni opgemeten. Toen lag de straling in reactor één tussen tussen de drie en vier sievert per uur. Een eenheid sievert weerspiegelt het biologisch effect van radioactieve straling op mensen, dieren of planten. Tepco zegt nog altijd bezig te zijn met het nagaan van de oorzaak van de verhoogde radioactiviteit.


Er ligt geen reddingsplan op tafel voor Spanje, Italië of Cyprus. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie gezegd. De drie betrokken landen staan onder toenemende druk van de financiële markten en zagen de rente op hun staatsobligaties de voorbije dagen gevoelig oplopen. Het is volgens de woordvoerder vooral belangrijk dat de autoriteiten in de betrokken landen de nodige maatregelen nemen. De Europese Commissie zegt erop te vertrouwen dat er inderdaad ingegrepen zal worden. De rente op de Spaanse en Italiaanse staatsobligaties op tien jaar heeft het hoogste niveau bereikt sinds de oprichting van de eurozone. Investeerders vrezen dat het schuldenprobleem in de eurozone nog zal vergroten door een economische groeivertraging.


De Griekse taxichauffeurs zetten hun strijd tegen de liberalisatie van hun beroep verder. De acties duren al drie weken. De acties van de boze taxichauffeurs treffen ook toeristen. De toegangswegen naar havens en luchthavens worden immers geviseerd. Het Griekse hooggerechtshof besliste al dat taxichauffeurs die havens of luchthavens blokkeren, hun licentie kunnen verliezen. Die straf werd evenwel nog niet toegepast. De taxichauffeurs zijn het niet eens met de plannen van de Griekse regering om hun sector te liberaliseren. Hierdoor worden de licenties van de taxichauffeurs, die vroeger tot 150.000 euro kostten, veel minder waard.


De luchtverkeersleiders in Duitsland dreigen met een staking om meer loon af te dwingen. Een overgrote meerderheid van 95,8 procent stemde voor een staking van onbepaalde duur. Maar de directie hoopt de staking nog af te wenden met een nieuw loonvoorstel. De vakbond van de luchtverkeersleiders heeft aangekondigd te wachten op de inhoud van dat voorstel vooraleer een beslissing te nemen over mogelijke acties. De luchtverkeersleiders eisen een loonsverhoging van 6,5 procent. Stakingen bij de Duitse luchtverkeersleiding zijn bijzonder zeldzaam. De voorbije decennia is het nooit tot acties gekomen. De vakbond vertegenwoordigt meer dan vijfduizend luchtverkeersleiders.


Het samenwerkingverband Star Alliance, waar 27 luchtvaartmaatschappijen deel van uitmaken, heeft het lidmaatschap van Air India geweigerd. De Indiase maatschappij voldoet volgens de alliantie niet aan de gestelde vereisten. De maatschappij is in handen van de Indiase overheid en wordt geconfronteerd met zware schulden. Heel wat passagiers boeken ook liever bij de private concurrenten Jet Airways en Kingfisher. Air India had tot eind juli de tijd om aan de voorwaarden van Star Alliance te voldoen, maar is daar niet in geslaagd. De weigering heeft geen onmiddellijke gevolgen voor de maatschappij, maar kan wel een rem op de toekomstige groei betekenen. Het is niet duidelijk of Air India later alsnog zou kunnen toetreden tot het samenwerkingsverband.


De Spaanse politie heeft in Madrid opnieuw het tentenkamp van de zogenaamde indignados opgebroken. Het kamp was al eens eerder afgebroken, maar werd eind juli weer opgericht. De beweging van de verontwaardigden bracht in mei tienduizenden mensen op de been en zorgde wereldwijd voor commotie. De protesten richten zich onder meer tegen de hoge werkloosheid in Spanje, tegen de economische crisis en tegen het politieke establishment. De ontruiming gebeurde zonder geweld of arrestaties. De economische crisis heeft zware gevolgen gehad voor Spanje. De Spaanse regering heeft een drastisch besparingsplan afgekondigd dat de bestedingsmogelijkheden van de consument zwaar heeft aangetast.


Michael Ellis wordt de nieuwe topman van de gerenommeerde restaurantgidsen van Michelin. Ellis werd benoemd tot nieuw internationaal directeur en neemt zijn functie in januari volgend jaar op. Na het vertrek van Jean-Luc Naret is de post al bijna een jaar vacant. Onder het beleid van Naret kende Michelin een grote internationale expansie, onder meer in de Verenigde Staten en Azië. Ellis startte vier jaar geleden zijn carrière bij Michelin als vice-president marketing en sales. Ellis, die zowel de Franse als Amerikaanse nationaliteit bezit, heeft een diploma master in business administration en volgde zowel in de Verenigde Staten als Europa een hotelopleiding. Ellis was eerder werkzaam in de voedingsindustrie, het toerisme en de drankensector.


De Bank van Cyprus heeft de Cypriotische regering opgeroepen onmiddellijk actie te ondernemen om te voorkomen dat het land binnenkort Europese steun nodig zou hebben. De bank voert daarbij aan dat de tijd dringt en actie dringend nodig is. Vorige week verlaagden de kredietbeoordelaars Moody's en Standard & Poor's al de kredietwaardigheid van Cyprus. Ook de gouverneur van de Cypriotische centrale bank drong al aan op snelle actie. Volgens het ministerie van financiën heeft Cyprus tot half december slechts 650 miljoen euro nodig en daarin kan voor het grootste deel worden voorzien. Voor de periode daarna hoopt Cyprus zowel in het eigen land als op de internationale markt geld te lenen.


De Franse bank BNP Paribas heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 2,13 miljard euro. Dat betekent een stijging met 1,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Groei in onder meer de divisie consumentenbankieren hielp de negatieve impact van de Griekse schuldentragiek temperen. De Franse bank zette 534 miljoen euro opzij voor de deelname aan het Griekse reddingsplan. De bank is één van de instellingen die deelneemt aan het plan van het Institute of International Finance, waarbij Griekse staatsobligaties worden omgeruild. BNP Paribas heeft ongeveer 5 miljard euro aan Griekse staatsobligaties in bezit. De bank neemt in het kader van de bijdrage van de private sector aan het steunpakket een verlies van 21 procent op de staatsleningen.


De Britse bank HSBC Holdings gaat de volgende drie jaar 15.000 mensen aanwerven in de groeilanden. Dat heeft de bank bekend gemeld, nadat de dag voordien het wereldwijd verdwijnen van 30.000 banen werd aangekondigd. Volgens een woordvoerder is het de bedoeling jaarlijks drieduizend tot vijfduizend mensen aan te werven. HSBC Holdings boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een winst van 11,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 400 miljoen dollar tegenover dezelfde periode vorig jaar. De bank maakte ook bekend 195 bankfilialen te verkopen aan zijn Amerikaanse sectorgenoot First Niagara. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1 miljard dollar.


De Japanse autobouwer Toyota heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 1,16 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 10,3 miljoen euro. De winst viel met 99 procent terug tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval is te wijten aan de natuurrampen die Japan tijdens de maand maart hebben getroffen. De omzet daalde met 29 procent tot 3,4 biljoen yen. Door de aardbeving moest Toyota fabrieken sluiten wegens een tekort aan onderdelen. Toch voorziet het bedrijf dat de resultaten in de tweede helft van het jaar aanzienlijk zullen aantrekken. Dat komt omdat de productie sneller op gang komt dan eerder werd verwacht. Het concern wil 4.000 extra mensen aanwerven om de verloren productie in te lopen.


Het Australische kolenbedrijf Macarthur Coal beschouwt het overnamebod van staalconcern ArcelorMittal en het Amerikaanse Peabody Energy van 4,7 miljard Australische dollar niet als vijandig. Dat heeft Nicole Hollows, bestuursvoorzitter van Macarthur, bekend gemaakt. Volgens Hollows blijft Macarthur gesprekken voeren met ArcelorMittal en Peabody, maar ook met rivaliserende bieders. Ze herhaalde het advies aan de aandeelhouders om geen actie te ondernemen in afwachting van rivaliserende biedingen. ArcelorMittal en Peabody probeerden eerder het bestuur van Macarthur te bewegen tot een overname. Het bod wordt uitgebracht door een nieuwe joint venture, die voor 60 procent in handen is van Peabody en 40 procent eigendom is van ArcelorMittal.


De Japanse brouwer Kirin heeft een meerderheidsbelang genomen in de Braziliaanse bierbrouwer en frisdrankproducent Schincariol. Kirin betaalde een bedrag van 1,8 miljard eur voor een belang van 50,45 procent in de Braziliaanse groep. Schincarol is in Brazilië de tweede grootste producent van bier. Op de Braziliaanse frisdrankenmarkt staat het concern op de derde plaats. Senji Miyake, president van Kirin, wijst erop dat de internationale biermarkt al een grote consolidatie heeft gekend, waardoor het aantal overnamemogelijkheden beperkt is geworden. De Japanse brouwer zoekt buiten de zeer concurrerende en verzadigde thuismarkt overnamemogelijkheden om verder te groeien.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home