Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, August 02, 2011

Nieuwsoverzicht

In de Verenigde Staten hebben de republikeinen en democraten een akkoord bereikt over de verhoging van het schuldplafond van de Amerikaanse overheid. Door het akkoord kunnen de Verenigde Staten een wanbetaling vermijden. Het schuldenplafond zal opgetrokken worden met 2.100 miljard dollar. In ruim komen er miljardenbesparingen om de staatsschuld te doen dalen. Er wordt aangevangen met een besparingspakket van 917 miljard, waarvan 350 miljard zou moeten komen van defensie en staatsveiligheid. Een speciale commissie gaat zich vervolgens buigen over de resterende 1.500 miljard dollar bezuinigingen. Die commissie moet eind november met voorstellen komen, die nog voor kerstmis al dan niet goedgekeurd zullen worden door het Amerikaanse Congres.


Het Taiwanese bedrijf Foxconn, toeleverancier voor de elektronicasector, heeft plannen bekendgemaakt om de komende drie jaar één miljoen robots in te zetten in zijn fabrieken. Foxconn is ondermeer de producent van de iPhone en iPad van Apple. Het bedrijf is berucht geworden omdat het vorig jaar te kampen had met een zelfmoordgolf onder werknemers. Daarop verhoogde het bedrijf de lonen, maar Foxconn heeft nu beslist om werknemers te vervangen door robots, die op langere termijn goedkoper zijn. Op dit ogenblik heeft Foxconn al ongeveer 100.000 robots. Tegen het einde van dit jaar moeten er 200.000 exemplaren bijkomen. Over twee jaar moeten één miljoen robots in de fabrieken actief zijn. Bedoeling is dat de robots de eenvoudigste productietaken overnemen.


De Duitse autobouwer Porsche heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5,22 miljard euro. Dat betekent een stijging met 19 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De bedrijfswinst steeg met 395 miljoen euro tot 1,07 miljard euro. De verkoop steeg met 26 procent tot 56.272 exemplaren. Er blijkt vooral een grote belangstelling voor het Cayenne-model. De terreinwagen vertegenwoordigt de helft van de totale verkopen van Porsche. Matthias Müller, voorzitter van de raad van bestuur van Porsche, benadrukte dat de Duitse sportwagenbouwer dit jaar meer dan 100.000 exemplaren wil verkopen. Dat zou een nieuw verkooprecord betekenen voor de constructeur. Porsche kon tijdens de eerste zes maanden vooral profiteren van de aanhoudend sterke vraag in China en het herstel van de Amerikaanse markt. In China werd een groei opgetekend met 47 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.


In de Chinese stad Kunming is een namaak-Ikea ontdekt. De Chinese meubelwinkel draagt weliswaar de naam 11 Furniture in plaats van Ikea, maar zou bijzonder veel gelijkenissen vertonen met de vestigingen van het Zweedse concern. Onder meer hanteert de Chinese winkel dezelfde geelblauwe huisstijl als Ikea en bovendien lijken veel aangeboden producten op de catalogus van het Zweedse concern. In Kunming werd eerder ook al een namaakwinkel van elektronicafabrikant Apple ontmaskerd. Chinese analisten hebben het over een nieuw fenomeen. Er wordt op gewezen dat er al heel lang namaakproducten op de markt zijn, maar nu wordt volgens de analisten ook steeds meer gebruik gemaakt van dienstgerelateerd kopieergedrag, waarbij winkelformules worden gestolen. Verschillende westerse bedrijven hebben er bij de Chinese regering al aangedrongen op het beteugelen van de inbreuken tegen intellectuele eigendommen.


Het Europese defensieconcern EADS neemt het bedrijf Vizada, leverancier van diensten voor satellietcommunicatie, over van de investeringsmaatschappij Apax France. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 960 miljoen dollar. Vizada levert via satelliet diensten aan 200.000 klanten in de luchtvaart, defensie en scheepvaart. Vizada zal bij EADS een onderdeel vormen van de ruimtevaartdivisie Astrium. De overname past in de strategie van EADS om minder afhankelijk te worden van de cyclische natuur van de vliegtuigmarkt. De groeiende vraag naar maritieme diensten is volgens het Europese defensieconcern een uitstekende basis om de commerciële satellietcommunicatie bij Astrium verder uit te bouwen.


Stierengevechten worden in Spanje de verantwoordelijkheid van het ministerie van cultuur. Dat heeft de Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero aangekondigd. Op die manier moet het gemakkelijker worden om subsidies vrij te maken voor de stierengevechten. Ook een verbod op de evenementen zou quasi onmogelijk worden. Een jaar geleden stemde het Catalaanse parlement een verbod op stierengevechten. Catalonië wordt daardoor volgend jaar de eerste regio op het Spaanse vasteland waar de traditionele sport verboden is. Op de Canarische eilanden werd een dergelijk verbod in het begin van de jaren negentig al ingesteld. Dierenliefhebbers hoopten dat het verbod navolging zou krijgen in de rest van het land. Dat lijkt nu echter moeilijker te realiseren.


De twintigjarige Chris Staniforth uit het Engelse Sheffield is overleden na een marathonsessie computergaming op zijn Xbox. Staniforth klaagde net voor zijn instorting over een lage hartslag. Uiteindelijk bleek dat hij overleed aan de gevolgen van een longembolie, die waarschijnlijk was ontstaan door te lang in dezelfde houding te zitten. Chris Staniforth had een uitnodiging op zak om gamedesign te studeren aan de universiteit van Leicester en bracht geregeld twaalf uur onafgebroken door met zijn spelconsole. De vader van het slachtoffer wil nu ijveren dat spelontwikkelaars actief campagne voeren om gamers te wijzen op de gevaren van langdurig spelen. In een officiële reactie zegt Microsoft, ontwikkelaar van de Xbox, verantwoord gamen aan te moedigen.


Journalisten van de Britse publieke omroep hebben gedurende vierentwintig uur de dienstverlening tot het minimum beperkt. Met de actie werd geprotesteerd tegen de besparingsplannen van de directie van de omroep. Door die besparingsplannen zullen er bij de omroep een honderdtal journalisten moeten worden geslagen. De directie voert aan dat de bezuinigingen noodzakelijk zijn omdat de overheid minder geld beschikbaar stelt. Door de actie begon het ochtendnieuwsprogramma Today een uur later dan gebruikelijk. Een aantal live-programma's zonden vooraf gemaakte opnames uit. Ook vorige maand werd bij de BBC al een staking georganiseerd. Indien de onderhandelingen geen resultaten opleveren, zal er volgens de journalistenvakbond opnieuw actie worden gevoerd.


De Franse reclamegroep JC Decaux heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,17 miljard euro. Dat betekent een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 20 procent tot 136,5 miljoen euro. De groei is vooral te danken aan de Chinese markt, waar een omzetstijging met 20,3 procent werd opgetekend. In Europa werd een sterke groei op de Duitse markt uitgehold door zwakke prestaties in Zuid-Europa. De divisie stadsmeubilair realiseerde een omzet van 566 miljoen euro. Onder meer dankzij nieuwe contracten in Singapore en Saudi-Arabië liet de transportdivisie echter de grootste groei optekenen. Die afdeling heeft nu een waarde van 402 miljoen euro.


Tijdens de maand juli werden in Spanje 78.913 personenwagens verkocht. Dat betekent een daling met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Spaanse sectororganisatie Anfac. Daarmee kent de Spaanse automarkt voor de dertiende maand op rij een daling. De daling lijkt minder fel dan de maanden voordien, maar die vergelijking geeft een vertekend beeld. Juli vorig jaar was immers de slechtste maand in anderhalf decennium. Over de eerste zeven maanden van dit jaar werd op de Spaanse automarkt een terugval met 24 procent opgetekend tegenover dezelfde periode het jaar voordien.


Het staalconcern ArcelorMittal en de Amerikaanse kolenproducent Peabody hebben een vijandig bod van 3,6 miljard euro uitgebracht op de Australische mijnbouwer MacArthur. Dat hebben de kandidaat-overnemers zelf bekendgemaakt. Arcelor is zelf voor 16 procent eigenaar van Peabody. De combinatie ArcelorMittal-Peabody was bereid om de prijs nog op te drijven indien MacArthur mogelijke besprekingen met andere geïnteresseerden zou uitsluiten. De raad van beheer van MacArthur besloot het bod echter te weigeren. De kandidaat-overnemers besloten daarop rechtstreeks naar de aandeelhouders van MacArthur te stappen. In een reactie op het bod liet de bedrijfstop van MacArthur weten met andere geïnteresseerde partijen te praten.


De Britse financiële groep HSBC Holdings wil op twee jaar tijd in totaal 30.000 banen schrappen. Dat betekent 10 procent van het totale personeelsbestand. De voorbije periode waren er al signalen dat HSBC Holdings van plan was om een gevoelige afslanking door te voeren. Het cijfer ligt echter veel hoger dan algemeen werd verwacht. Sinds begin dit jaar verdwenen bij de financiële groep al ongeveer 5.000 banen in Latijns-Amerika, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en het Midden-Oosten. Het volgende anderhalf jaar zullen er dus nog een extra 25.000 banen moeten worden geschrapt. HSBC Holdings wil een besparing van 2,5 miljard dollar tot 3,5 miljard dollar doorvoeren. Het financiële concern wil zich terugplooien op een aantal kernmarkten.


Bij een ontploffing in een raffinaderij van het Mexicaanse staatsoliebedrijf Pemex in Tula zijn zeker twee werknemers om het leven gekomen. Tien anderen raakten gewond. Volgens Pemex brak er bij het opstarten van een eenheid brand uit, gevolgd door een ontploffing. Nadat de brand was geblust, bleek dat het ongeval aan twee medewerkers het leven had gekost. De olieproductie ondervond geen hinder van de brand en de ontploffing. Tula is één van de zes olieraffinaderijen die Mexico telt. Het complex, gelegen in het noorden van het land, heeft een productiecapacitiet van 315.000 vaten per dag. De raffinaderij van Tula is de belangrijkste brandstofleverancier van Mexico-stad.


Intesa Sanpaolo, de tweede grootste bank van Italië, moeten op anderhalf jaar tijd 3.000 banen worden geschrapt. De Italiaanse bank heeft daarover een akkoord bereikt met de vakbonden. In het sociaal akkoord is echter ook afgesproken dat de bank tijdens diezelfde periode ook 1.200 nieuwe werknemers zal aanwerven. Tegelijkertijd zullen 5.000 medewerkers binnen de financiële groep een andere taak krijgen toegewezen. Op dit ogenblik heeft Intesa Sanpaolo in Italië 75.000 werknemers. In een eerder plan had Intesa Sanpaolo nog gewag gemaakt van meer dan 10.000 overbodige banen. De vakbonden zijn dan ook verheugd dat ze het aantal ontslagen hebben weten terug te brengen. De bezuinigingen moeten 300 miljoen euro aan kostenreducties opleveren.


De vooruitzichten voor de Britse economie zijn bijzonder onzeker. De Europese schuldencrisis, de problemen op de huizenmarkt en de bezuinigingen van de overheid kunnen een gevoelige rem zetten op de Britse economische groei. Dat is de conclusie van een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de Britse economie. In het rapport wordt opgemerkt dat de volgende jaren een moeizaam en onevenwichtig herstel van de Britse economie moet worden verwacht. Een toename van de export en hogere investeringen moeten volgens het rapport daarbij tegenwicht bieden aan de bezuinigingen en de zwakke huizenmarkt.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home