Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, August 01, 2011

Soepeler visa-regeling op komst voor inwoners Kaliningrad

Inwoners van de Russische enclave Kaliningrad, die omsloten is door Polen en Litouwen, zouden zonder visum toegang moeten krijgen tot een gebied van dertig tot vijftig kilometer in beide buurlanden. Dat heeft de Europese Commissie voorgesteld. Het voorstel moet volgens Cecilia Malmström, Europees Commissaris voor binnenlandse zaken, persoonlijke grensoverschrijdende contacten vergemakkelijken en de economische samenwerking aan de twee zijden van de grens stimuleren zonder de veiligheid in gevaar te brengen.

Door het voorstel zouden alle inwoners van de enclave probleemloos grensgebieden in de buurlanden kunnen bezoeken, maar niet tot in de hoofdsteden Vilnius of Warschau kunnen reizen. Op dit ogenblik hebben alleen inwoners van de grensgebieden in Kaliningrad zonder beperkingen aanpalende gebieden in Polen en Litouwen bezoeken. De nieuwe regeling zou voor alle inwoners van Kaliningrad gelden. In de Russische enclave wonen ongeveer één miljoen mensen. Het nieuwe voorstel zal nu worden besproken door de Europese Raad en het Europese Parlement.

"De Europese Commissie gaat met zijn plan in op een initiatief van Polen, op dit ogenblik voorzitter van de Europese Unie," aldus het webmagazine Euractiv. "Het voorstel moet dan ook goodwill-gebaar worden gezien. De relaties tussen Rusland en Polen liggen op dit ogenblik relatief moeilijk, onder meer door onenigheid over de oorzaak van de vliegtuigramp in Smolensk vorig jaar, waarbij de Poolse premier Lech Kaczynski om het leven kwam. In Rusland wordt de schuld van het ongeval gelegd bij de Poolse piloten van het verongelukte vliegtuig, maar dat wordt door een Pools rapport tegengesproken."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home