Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, August 01, 2011

Nieuwsoverzicht

Griekenland zal zeker een decennium nodig hebben om weer concurrerend te kunnen worden. Dat heeft de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble in een Duitse kranteninterview gezegd. Tegelijkertijd benadrukte de Duitse minister dat er echter geen enkel alternatief is voor het omvangrijk reddingsplan voor de euro. Niets doen was volgens Schäuble veel duurder en risicovoller geweest. Hij benadrukte wel dat er niet zomaar voor elk land een vangnet kan worden gecreëerd. Landen die hulp nodig hebben, zullen volgens Schäuble onvermijdelijk soevereiniteit moeten inleveren. Hij weerlegde ook de kritiek dat de privésector onvoldoende ingeschakeld werd bij de Griekse reddingsoperatie. De privésector moet volgens hem immers 21 procent van het pakket dragen.


Het Zuid-Afrikaanse diamantbedrijf De Beers heeft een winkel geopend in Almaty, de commerciële hoofdstad van Kazachstan. Daarmee wil het diamantbedrijf naar eigen zeggen inspelen op de groeiende vraag naar luxegoederen in het olierijke Kazachstan. De winkel in Almaty zal worden uitgebaat door Premier Metro Group, gespecialiseerd in de distributie en retail van juwelen, uurwerken, auto's en kwaliteitswijnen in Kazachstan. François Delage, chief executive van De Beers Diamond Jewellers, merkt op dat de opening van de nieuwe winkel aantoont dat de vraag naar producten van het bedrijf steeds verder uitbreidt buiten de traditionele markten. Ook luxeretailer Saks heeft plannen bekend gemaakt om in Almaty volgend jaar een winkel te openen.


Dow Chemical, het grootste chemieconcern in de Verenigde Staten, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 982 miljoen dollar. Dat betekent een stijging met 74 procent tegenover dezelfde periode jaar. Dow Chemical profiteert verder van een herstel van de wereldeconomie en de sterke vraag uit opkomende landen. Ook in de ontwikkelde markten is er volgens het bedrijf tekenen van een verdere groei, al loopt dat onregelmatig en grillig. Dat zou te maken hebben met de hoge Amerikaanse werkloosheid en de Europese schuldencrisis. De omzet steeg met 18 procent tot 16,1 miljard dollar. Wel wordt opgemerkt dat de prijzen gemiddeld met 19 procent moesten worden opgedreven om de gestegen kosten voor grondstoffen en energie te kunnen compenseren.


Het Duitse technologieconcern Siemens heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 501 miljoen euro. Dat betekent een daling met 65 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De daling was onder meer te wijten aan een schadevergoeding van 648 miljoen euro die diende betaald te worden aan het Franse concern Areva omdat Siemens beslist heeft zich terug te trekken uit een gezamenlijk project. Peter Loescher, topman van Siemens, voegde er aan toe dat ook een herwaardering van de commerciële mogelijkheden van een deeltjestherapie een negatieve impact op de winst. Over de vooruitzichten voor het hele boekjaar is Loescher gematigd positief. Hij heeft het daarbij over robuuste markten, al zouden de risico in de wereldeconomie iets toenemen.


De Duitse sportartikelenfabrikant Puma heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een recordomzet van 674 miljoen euro behaald. Tegenover dezelfde periode vorig jaar werd een groei met 14,1 procent opgetekend, vooral door een groei bij de divisie sportschoenen en een sterke vraag uit Latijns-Amerika en Azië. Het concern houdt vast aan zijn omzetdoelstelling van meer dan 3 miljard euro voor het hele jaar. De resultaten van het tweede kwartaal zijn volgens Franz Koch, de nieuwe topman van Puma, het meest dankbare ogenblik om de leiding van het bedrijf over te nemen. Koch volgt Joch Zeitz, die achttien jaar leiding gegeven heeft aan Puma, op. Zeitz stapt over naar de Franse groep Pinault-Printemps-Redoute (PPR), het moederconcern van Puma.


Het mediabedrijf News Corp heeft journalisten die hun baan hebben verloren na het opdoeken van de tabloid News of the World een andere baan aangeboden gekregen bij andere uitgaven van het concern, maar dan moeten ze wel bereid zijn om te verhuizen naar verre bestemmingen zoals Dubai, Zuid-Afrika en Siberië. Dat heeft de Britse krant The Guardian, die ook een centrale speelde in het onthullen van het afluisterschandaal bij de tabloid, bekend gemaakt. Opgemerkt wordt dat de lijst met beschikbare banen slechts zes vacatures omvat die passen bij de baan die de betrokkenen vroeger hadden bij News of the World. Telkens drie banen kunnen worden ingevuld bij de tabloid The Sun en bij het magazine Fabulous, een vroegere bijlage van News of the World.


In de stad Qingdao, een stad in het oosten van China, is de Jiaozhou Bay Bridge in gebruik genomen. De Jiaozhou-brug heeft een lengte van 42,5 kilometer. Daarmee bezit China de langste overzeese brug ter wereld. Met de realisatie van het project was een investering gemoeid van 14,8 miljard yuan. Dat komt overeen met een bedrag van 1,58 miljard euro. De Jiaozhou-brug verbindt Qingdao met het eiland Huangdao. De nieuwe brug werd ontworpen om weerstand te kunnen bieden aan aardbevingen en tyfoons. Het nieuwe complex heeft een capaciteit van vijftigduizend wagens per dag. De bouw van de brug levert de automobilist een tijdsbesparing van twintig minuten op.


Het veilinghuis Sotheby's stopt met zijn veilingactiviteiten in Amsterdam. De ingreep vormt een onderdeel van een grote sanering die het veilinghuis doorvoert. Ook een gedeelte van de activiteiten in Italië worden afgebouwd. Sotheby's stelde in Amsterdam wel een klein kantoor te behouden, maar veilingen zullen er niet meer worden gehouden. In het kader van de sanering werd aan een gedeelte van het personeel ook een looninlevering te doen, maar daar hebben de vakbonden zich tegen verzet. Waarnemers stellen dat de grote veilinghuizen zich meer willen concentreren op het duurste segment van de kunstmarkt. Minder dure stukken die op locaties zoals Amsterdam werden geveild, zouden voor de grote huizen niet langer rendabel zijn.


De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 301 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 55,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, maar toen werden de cijfers beïnvloed door de gevolgen van de vulkaanuitbarsting in IJsland. Er wordt wel opgemerkt dat de groei dit jaar werd afgeremd door de aardbeving, tsunami en kernramp in Japan en de politieke onrust in Noord-Afrika. De Duitse maatschappij zegt echter te verwachten dat de situatie in Japan zal verbeteren, maar de hoge olieprijzen en de concurrentiedruk in een aantal markten blijven volgens Lufhansa belangrijke uitdagingen.


Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell heeft geen plannen om zijn activa op te delen in een upstreambedrijf en een downstreamonderneming, zoals zijn Amerikaanse sectorgenoot ConocoPhillips recent heeft aangekondigd. Dat heeft Peter Voser, bestuursvoorzitter van Shell, gezegd in een toelichting op de kwartaalcijfers van het concern. Volgens Voser richt Shell zich bewust op het integrale model. Die structuur wordt volgens hem door potentiële partners in het buitenland ook gewaardeerd. Voser zei ook geen interesse te hebben in een gehele of gedeeltelijke overname van British Petroleum. Shell is volgens hem gericht op autonome groei en nog voldoende eigen ontwikkelingsprojecten in de pijplijn te hebben.


De Japanse autobouwer Nissan heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 85 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 750 miljoen euro. Tegenover dezelfde periode vorig jaar viel de winst met 20,3 procent terug. De daling is volgens Nissan het gevolg van de aardbeving die Japan in maart van dit jaar heeft getroffen. Door de natuurramp werd Nissan geconfronteerd met een tekort aan onderdelen, wat negatieve gevolgen had voor de winst tijdens het tweede kwartaal van dit jaar. Ook de stijgende yen en de duurdere grondstoffen hadden een negatieve impact op de winst. De kwartaalomzet steeg met 1,6 procent tot 2,08 triljoen yen. De verkoop kende een toename met 10,6 procent tot 1,056 miljoen exemplaren.


Het uitgeversconcern Reed Elsevier heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 377 miljoen pond. Dat betekent een stijging met 19 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 3 procent tot 2,904 miljard pond. De terugval was onder meer te wijten aan de verkoop van onderdelen en wisselkoerseffecten. Elsevier, verstrekker van wetenschappelijke en technologische informatie, boekte een omzetgroei van 2 procent. Bij de divisie LexisNexis Risk Solution werd een groei met 4 procent opgetekend. De afdeling Reed Exhibitions registreerde een omzetdaling met 4 procent, maar dat is naar eigen zeggen te wijten aan cyclische effecten. Veel beurzen worden immers slechts om de twee jaar gehouden.


De Spaanse banken Santander en Bankia hebben het aantal slechte leningen in de eerste helft van dit jaar zien toenemen. Bankia, een fusiegroep van zeven regionale banken, heeft aangegeven te verwachten dat 6,35 procent van de leningen niet meer zullen worden terugbetaald. Eind vorig jaar telde Bankia nog 5,52 procent slechte leningen. Banco Santander registreerde op het einde van het tweede kwartaal van dit jaar 4,8 procent slechte leningen. Op het einde van het eerste kwartaal werd nog een niveau van 4,57 procent gemeld. Bankia voegde er aan toe te verwachten dat het aantal slechte leningen in de hele Spaanse banksector wellicht tot in het eerste kwartaal van volgend jaar zal blijven stijgen.


De Japanse industriële productie is tijdens de maand juni met 3,9 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Japanse ministerie van economie, handel en industrie. Die groei werd volgens het ministerie vooral gedragen door het herstel in de Japanse autosector. Het is voor de derde maand op rij dat de Japanse industriële productie een groei laat optekenen. Daarmee zet het herstel zich na de aardbeving en tsunami van maart dit jaar verder door. Voor de maand juli wordt nog een groei met 2,2 procent in het vooruitzicht gesteld. Tijdens de maand augustus zou de industriële productie nog verder met 2 procent toenemen.


Het Britse luchtvaartbedrijf Rolls-Royce, producent van vliegtuigmoteren, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een winst geboekt van 595 miljoen pond. Dat betekent een stijging met 28 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 4 procent tot 5,46 miljard dollar. Het orderboek nam met 4 procent toe tot een recordbedrag van 61,4 miljard pond. John Rishton, chief executive van Rolls-Royce, wees erop dat de overname van het Duitse Tognum, producent van dieselmotoren, de omzet in de toekomst nog verder zal opdrijven. In de divisie burgerluchtvaart werd een omzetgroei met 14 procent opgetekend, te danken aan de groei van het internationale luchtvaartverkeer. Rolls-Royce sloot onder meer een exclusief contract voor de motoren van de Airbus A350.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home