Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 30, 2011

Collectief trauma heeft grote impact op gezondheid

De terroristische aanslagen van nine-eleven nagenoeg tien jaar geleden hebben een belangrijke impact gehad op de Amerikaanse gezondheidssector. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of California. De resultaten van het onderzoek tonen volgens de wetenschappers aan dat collectieve stress een grote impact kan hebben op de gezondheid. De onderzoekers merken daarbij op dat dergelijke dramatische gebeurtenissen een hele reeks stresserende gevolgen kunnen hebben die uiteindelijk ten koste gaan van de gezondheid.

"In de eerste drie jaar na de aanvallen, werden door geneesheren 18 procent meer ziekte-diagnoses gesteld," merkt Alison Holman, professor gezondheidspsychologie aan de University of California, op. "De toename was het grootste bij patiƫnten die al een medisch verleden hadden, maar ook bij populatie die tot dan toe geen enkel ziektebeeld vertoonde, werd een stijging opgetekend. Ook het gebruik van gezondheidsdiensten bleek een gevoelige stijging te kennen."

"Het onderzoek maakt duidelijk welke gevolgen collectieve trauma's - zoals natuurrampen, de moord op een president of een terroristische aanslag - kunnen hebben," stipt Holman aan. "In geval van nine-eleven bleken burgers die de tragedie thuis op televisie gevolgd hadden, een groter risico te lopen op een stress-gerelateerde ziekte dan personen die pas achteraf van de aanslagen op de hoogte waren gebracht. Bij de televisie-getuigen bleek het aantal aandoeningen tijdens de volgende drie jaar met 28 procent toe te nemen."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home