Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 30, 2011

Engelse Stilton-producent vindt geen overnemer

De curator van het Britse zuivelbedrijf Quenby Hall Dairy is er niet in geslaagd om een koper te vinden voor de activiteiten van de onderneming. Quenby Hall Dairy was onder meer producent van de beroemde Stilton-kaas. De vestiging zou één van de vroegste locaties zijn geweest waar de productie van de kaassoort meer dan tweeënhalve eeuw geleden werd opgestart. Quenby Hall Dairy stopte eerder dit jaar met de productie en legde midden april de boeken neer.

Quenby Hall Dairy realiseerde een jaaromzet van 1,8 miljoen pond en stelde een veertigtal mensen tewerk. Het bedrijf zou volgens de curator tenonder zijn gegaan aan een tekort van 250.000 pond bij de uitbreiding van zijn productie-infrastructuur. Eigenaar Freddie de Lisle had opgemerkt dat het bedrijf met bijzonder moeilijke marktomstandigheden werd geconfronteerd, te wijten aan de algemene economische vooruitzicht en de scherp stijgende melkprijzen. Die problemen werden volgens de Lisle nog verscherpt door een over-expansie.

De curator was oorspronkelijk bijzonder optimistisch over de reddingskansen van het bedrijf. Hij maakte daarbij gewag van een bedrijf met een erfgoed en prestige. Quenby Hall Dairy was één van de zes bedrijven die door de Europese regelgeving de toelating hebben om Stilton-kaas te produceren. Ook een woordvoerder van de Stilton Cheesemaker's Association stelde verbaasd te zijn dat er geen geïnteresseerde kon worden gevonden voor het bedrijf, dat een rijke geschiedenis heeft en heel wat prijzen in de wacht sleepte.

De sectororganisatie zich dat niemand met zekerheid kan bepalen waar de eerste Engelse Stilton-kaas werd geproduceerd. De kaas wordt vervaardigd in de counties counties Derbyshire, Leicestershire en Nottinghamshire. Bepaalde historici verwijzen naar kaasmaker Frances Pawlett uit Leicestershire, die in de eerste helft van de achttiende eeuw met de productie zou zijn gestart, maar volgens de sectororganisatie is het niet zeker of die kaas wel tot de Stilton-soort behoorde.

Quenby Hall claimt dat de eerste gespecialiseerde kaasmakerij van Engeland op zijn site in Hungarton in de tweede helft van de achttiende eeuw werd opgestart. De Lisle startte de huidige kaasmakerij in het midden van het voorbije decennium om de traditie van zijn voorouders verder te zetten. De oorspronkelijke productie in Hungarton was in het midden van de negentiende eeuw stopgezet.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home