Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, July 29, 2011

Russisch investeringsklimaat toont tekenen van verbetering

Het investeringsklimaat in Rusland vertoont duidelijk tekenen van verbetering. Dat heeft de Russische president Dmitry Medvedev gezegd tijdens een ontmoeting met Russische rechters. Er is volgens Medvedev weliswaar nog altijd ruimte voor verbetering, maar het klimaat is volgens hem duidelijk aan het verbeteren. Bedoeling van de ontmoeting was het bespreken van de rol die de Russische rechtbanken kunnen spelen in het creƫren van een beter investeringsklimaat.

Onder meer werden de mogelijkheden besproken van procedures buiten de rechtbank, de oprichting van een financiƫle arbitrage en een patent-rechtbank. Ook moet volgens Medvedev worden aangestuurd op een functioneler rechtbankklimaat in het algemeen. Vier maanden geleden had de president nog gewaarschuwd dat het investeringsklimaat in Rusland achteruit was gegaan en dat er dringend verbeteringen moesten worden doorgevoerd.

"Hoewel de veroordelingen van gewezen Yukos-eigenaar Mikhail Khodorkovsky en advocaat Sergei Magnitsky, die in gevangenschap overleed, investeerders nog altijd argwanend maken, ligt het niveau van buitenlandse investeringen in Rusland relatief hoog," aldus de Russische krant The Moscow Times. "Tijdens de eerste helft van dit jaar zijn de directe buitenlandse investeringen in de Russische economie met 39 procent gestegen tot meer dan 27 miljard dollar. De Russische premier Vladimir Poetin zegt te hopen dat dit snel zou stijgen tot een bedrag van minstens 60 miljard dollar."

Een aantal analisten staat echter kritisch tegenover de optimistische berichten. "De Russische regering houdt zijn dromen altijd voor waarheid," aldus Alexei Minajev, onderzoeker bij consulent Rye, Man & Gor Securities. "Investeerders moeten duidelijk bewijzen hebben dat de omkaderende wetgeving inderdaad is verbeterd, zoals garanties dat de eigendomsrechten niet worden overtreden. Maar die bewijzen zijn er nog niet."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home