Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, July 28, 2011

Maleisische boeren protesteren tegen Australische palmolie-wet

Kleine Maleisische boeren reageren verbolgen op een nieuwe wet rond palmolie die in Australië werd ingevoerd. De Maleisische National Association of Smallholders, die ongeveer 240.000 kleine boeren vertegenwoordigt, heeft in een open brief geklaagd dat de Australische wetgeving is gebaseerd op verkeerde claims over de gezondheidsimpact en de duurzaamheid van palmolie. In de open brief wordt opgemerkt dat de initiatiefnemers van de wet nagelaten hebben om de palmolie-industrie objectief te bekijken in het juiste socio-economische kader en weigeren de waarheid te aanvaarden.

De Australische wet is een initiatief van de onafhankelijke senator Nick Xenophon en is gebaseerd op een aantal milieuproblemen, zoals de ontbossing in Indonesië en Maleisië door de palmolie-productie. De wet is inmiddels door de Australische senaat goedgekeurd, maar moet nog wel door de kamer van volksvertegenwoordigers worden behandeld. In de open brief wordt echter opgemerkt dat palmolie ongeveer 20 miljard dollar bijdraagt tot de Maleisische export en cruciaal is voor de socio-economische vooruitgang van het land.

Ook wordt opgemerkt dat de sector een half miljoen werkplaatsen creëert, waarvan bijna de helft kleine zelfstandigen met plantages tussen twee en vier hectaren. Er wordt in de open brief dan ook gewaarschuwd dat de Australische wet desastreuze gevolgen zou kunnen hebben voor de Maleisische economie. Er wordt daarbij opgemerkt dat de palmolie-industrie zowel milieuvriendelijk als duurzaam is en aan de internationale landbouwnormen beantwoordt. Bovendien wordt er gewezen op de steun aan biodiversiteit, met inbegrip van de ondersteuning van opvangcentra voor orang-oetans.

De Australische wet eist onder meer een duurzaam label voor palmolie-producten, maar dat zou volgens critici miljoenen dollars extra kosten met zich meebrengen. Ook de Australian Food and Grocery Council (AFGC) heeft al zware kritiek geuit op de wet en kreeg daarbij de steun van de New Zealand Food and Grocery Council.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home