Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, July 28, 2011

Illegale dierenhandel steeds meer gesofisticeerd

De massale en steeds meer gesofisticeerde internationale illegale handel in flora en fauna door de georganiseerde misdaad, gekoppeld aan verouderde opsporingsperiode van de gerechtelijke autoriteiten, zorgen voor een decimering van een aantal bijzonder kostbare diersoorten, zoals neushoorns, tijgers en olifanten. De stroperij heeft voor een aantal soorten een historisch hoog niveau bereikt. Dat is de conclusie van een rapport van Elizabeth Bennett, natuurbeschermer bij de Amerikaanse Wildlife Conservation Society (WCS).

"Een groot gedeelte van de illegale handel wordt gedreven door rijke Oost-Aziatische markten, die blijkbaar een onverzadigbare appetijt voor wilde dieren hebben," merkt Bennett op in het webmagazine ScienceDaily. "Georganiseerde misdaadbendes zijn er volgens haar bovendien in geslaagd met gesofisticeerde smokkelmethodes door te dringen tot dierenpopulaties die tot nu toe relatief beveiligd waren. Onder meer wordt er gebruik gemaakt van verborgen compartimenten in containers, snel wijzigende smokkelroutes en het gebruik van e-commerce, die moeilijk opgespoord kan worden."

In het rapport wordt opgemerkt dat in Zuid-Afrika tussen januari en oktober van vorig jaar bijna 230 neushoorns het slachtoffer werden van stropers. Ook wordt er opgemerkt dat er in het wild nog amper 3.500 tijgers leven. Dat is minder dan 7 procent van hun historische populatie. Bennett merkt op dat niet alleen de natuur het slachtoffer is van die praktijken, maar vaak verliezen ook lokale gemeenschappen daardoor een belangrijke bron van inkomsten.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home