Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, July 27, 2011

Milieugroepen protesteren tegen Russische mini-kerncentrales

Het Russische ontwerp voor mini-kerncentrales vraagt om ongevallen en is bijzonder kwetsbaar voor aardbevingen. Dat hebben een groep milieuverenigingen, waaronder Greenpeace en Bellona, gezegd. De groeperingen protesteren tegen een experimentele reactor die voorzien is voor Dmitrovgrad in de regio Ulyanovsk. Het ontwerp zou volgens hen mogelijk kunnen leiden tot een opstapeling van polonium, een dodelijk radioactief element dat berucht door de moord op de voormalige Russische geheim agent Alexander Litvinenko vijf jaar geleden.

"Polonium leidt tot een drastische verhoging van de radioactiviteit van het koelsysteem," merkt Alexander Nikitin, woordvoerder van Bellona, op tegenover de krant The Moscow Times. De experimentele mini-kerncentrale wordt gebouwd door Akme-Engineering, een joint-venture van de groep Eurosibenergo van miljardair Oleg Deripaska en het Russische staatsconcern Rosatom. De bouw van de experimentele reactor, die een capaciteit van 100 megawatt zou hebben, werd vorig jaar aangekondigd. De mini-kerncentrale zou over acht jaar operationeel moeten kunnen worden.

Indien de tests positief verlopen, hopen de ontwikkelaars kant-en-klare nucleaire reactoren over de hele wereld aan nieuwe kerncentrales te kunnen leveren. Daarbij zou vooral worden gemikt op geïsoleerde en moeilijk toegankelijke regio's die niet gemakkelijk aan bestaande netwerken kunnen worden gekoppeld. Gemikt wordt op een aandeel van 10 procent tot 15 procent van de wereldwijde markt van kleine en middelgrote reactoren. Daarbij wordt gewag gemaakt van een vraag naar vijfhonderd tot duizend eenheden de volgende dertig jaar.

De reactoren werden sinds het einde van de jaren zestig gebruikt in de onderzeeërs van de Sovjet-Unie. Het zou echter de eerste keer zijn dat het systeem in een civiele project wordt toegepast. De ontwikkelaars zeggen dat de veiligheid en efficiëntie van de technologie is bewezen. Bovendien zou een reactor ongeveer evenveel kosten als een middelgrote steenkoolcentrale, zonder het nadeel van schadelijke uitstoot. Alexander Nikitin, voormalig bemanningslid van nucleaire onderzeeërs, merkt echter op dat de technologie tenminste drie fatale ongevallen heeft veroorzaakt.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home