Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, July 27, 2011

Investeringen in cleantech met 10 procent gedaald

Tijdens het tweede kwartaal werd wereldwijd 1,83 miljard dollar kapitaal geïnvesteerd in cleantech-projecten. Dat is een daling met 10 procent tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Cleantech Group. Tegenover het eerste kwartaal van dit jaar werd een terugval met 33 procent opgetekend. In totaal werden 161 investeringsprojecten geteld. Het grootste pakket ging naar energie-efficiëntie.

"Er was tijdens het tweede kwartaal van dit jaar vooral interesse in bedrijven die technologie ontwikkelen om de energie-efficiënte te verbeteren door het gebruik van geavanceerde computer-algoritmes voor de zogenaamde smartgrids," aldus het webmagazine Greenbeat. "In die sector werd in totaal een bedrag van 428 miljoen dollar opgehaald, verdeeld over 38 dossiers. Het grootste project in die sector kwam op naam van Bridgelux, gespecialiseerd in efficiënte verlichtingssystemen, dat 80 miljoen dollar ophaalde."

Op de tweede plaats staan investeringen in zonnetechnologie met 363 miljoen dollar, verdeeld over zevenentwintig projecten. Daarna volgen biobrandstoffen met een totaalbedrag van 237 miljoen dollar voor twaalf dossiers. Transport komt op de vierde plaats met een bedrag van 176 miljoen dollar en negen projecten. Er wordt verder opgemerkt dat het grootste gedeelte van de investeringen in cleantech gesitueerd werd in Noord-Amerika. Daar werd een bedrag van 1,42 miljard dollar opgehaald. Dat betekent een daling met 10 procent. Californië vertegenwoordigde 611 miljoen dollar

Er wordt aan toegevoegd dat bijna een dozijn cleantech-bedrijven tijdens het tweede kwartaal van dit jaar hun debuut hebben gemaakt op de beurs. Solazyme, producent van biobrandstoffen op basis van algen, vormde met een beursgang van 227 miljoen dollar de grootste operatie. In totaal haalde cleantech op de beurs tijdens het tweede kwartaal een bedrag van 2 miljard dollar op. Ook wordt opgemerkt dat het investeringsfonds Kleiner Perkins Caufield & Byers met twaalf projecten tijdens het tweede kwartaal de belangrijkste investeerder was.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home