Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, July 26, 2011

Britse bierverkoop krijgt zwaarste klap in bijna anderhalf decennium

De Britse bierverkoop is tijdens het tweede kwartaal van dit jaar met 9,8 procent gedaald tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de British Beer and Pub Association (BBPA). Daarmee liet het tweede kwartaal van dit jaar de grootste terugval optekenen in veertien jaar. Brigid Simmonds, chief executive van de Britse bierfederatie, wijst erop dat de bierverkoop een barometer vormt voor het Britse economisch vertrouwen.

In volumes werd een terugval met 7,1 procent opgetekend. De verkoop in de pubs kende een daling met 4,5 procent, terwijl in de supermarkten en andere verkooppunten een terugval met 15 procent werd opgetekend. "In het rapport wordt opgemerkt dat de cijfers van vorig jaar konden profiteren van een effect van het wereldkampioenschap voetbal, dat historisch tot een stijgende bierverkoop leidt," voert het webmagazine Beverage Daily aan. "Het was volgens de bierfederatie dan ook bijzonder moeilijk om dat niveau te handhaven."

De bierfederatie voegt er echter aan toe dat de belastingverhoging van 10 pence per pint in de pubs tijdens het tweede kwartaal een belangrijke negatieve impact heeft gehad op de bierverkoop. "Het huwelijk van prins William en Kate Middleton heeft een positieve impact gehad op de verkoop van bier tijdens het tweede kwartaal, maar de belastingsverhoging heeft een zware tol geëist en vormen een bedreiging voor het herstel van de sector," aldus Brigid Simmonds. "De belastingsverhoging draagt bij tot de inflatie en blokkeert investeringen."

"Een eerlijke taks zou duizenden nieuwe banen creëren en voor extra belastingsinkomsten zorgen," aldus nog Simmonds. "De overheid verwacht immers dat de privésector het economisch herstel zal leiden."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home