Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, July 25, 2011

Europa raakt achterop in duurzame investeringen

Europa dreigt achterop te geraken in duurzame investeringen. Dat is de conclusie van een rapport van Bloomberg New Energy Finance. Volgens het rapport liepen de investeringen in duurzame projecten vorig jaar met één derde op tot een recordbedrag van 211 miljard dollar. Een groot gedeelte van die groei was te danken aan China, dat vooral in windturbineparken investeerde. China liet het voorbije jaar een groei met één vierde tot 50 miljard dollar optekenen.

Ook in andere regio's, met inbegrip van India en Latijns-Amerika, werd een belangrijke groei opgetekend. In Europa daarentegen werd een terugval met één vijfde tot 35 miljard dollar geregistreerd. "Dat cijfer maskeert echter wel de positievere evolutie in Europa rond kleinschalige projecten," aldus Bloomberg. "Daarbij wordt vooral gewezen naar investeringen in zonnecentrales in Duitsland." Bloomberg merkt echter op dat voor de eerste keer in de geschiedenis het grootste gedeelte van de financiële projecten - zoals risicokapitaal of beursintroducties - afkomstig is van groeimarkten.

In de groeimarkten werden voor 72 miljard dollar financiële projecten rond duurzame investeringen opgezet, tegenover slechts 70 miljard dollar in de geïndustrialiseerde wereld. Connie Hedegaard, Europees Commissaris voor duurzaamheid, stelt dat een gevoelig groter gedeelte van het budget van de Europese Unie zou moeten worden toegewezen aan klimaatgerelateerde projecten. Dat zou Europa volgens haar zijn voorsprong op het gebied van duurzame economie opnieuw kunnen helpen uitbouwen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home