Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, July 21, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse technologieconcern Apple is jaloers op het succes van de Android-telefoons en omdat er niet met innovatie kan worden geantwoord, wordt er met rechtszaken gereageerd. Dat heeft Eric Schmidt, topman van Google, gezegd naar aanleiding van de aanklachten van Apple tegen zijn Taiwanese concurrent HTC wegens vermeende inbreuken op patenten van het Amerikaanse bedrijf. De Amerikaanse handelscommissie oordeelde in eerste instantie dat HTC wel degelijk twee patenten van Apple heeft geschonden, maar volgens het Taiwanese bedrijf is daar niets van aan. De smartphones van HTC werken op het besturingssysteem Android van Google. Indien de claims van Apple worden bevestigd, kan het bedrijf ook andere Android-gebruikers dwingen tot het betalen van royalties.


BlackRock, de grootste fondsbeheerder van de wereld, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 619 miljoen dollar winst geboekt. Dat is 43 procent meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Het beheerde vermogen nam met 16 procent toe tot 3,659 miljard dollar. De winst van de vermogensbeheerder werd ondersteund door een verbetering van de aandelenmarkten en hogere prestatiecommissies. De omzet steeg met 16 procent tot 2,35 miljard dollar. BlackRock ontpopt zich almaar meer tot één van de winnaars in het financiële landschap dat zich na de kredietcrisis aftekent. De fondsbeheerder nam in december twee jaar geleden, bijna op de piek van de kredietcrisis, de Britse vermogensbeheerder Barclays Global Investors over.


AMR Corporation, de moederholding van luchtvaartmaatschappij American Airlines, heeft naar eigen zeggen de grootste vliegtuigenorder uit de luchtvaartgeschiedenis geplaatst. Bij Boeing werden 200 exemplaren van het type B737 besteld, terwijl bij Airbus orders voor 260 exemplaren van het type A320 werden geplaatst. Daarbovenop neemt de Amerikaanse maatschappij een optie op nog eens 100 Boeings en 365 Airbussen. Vooral voor Airbus is dit order een serieuze opsteker. De Europese vliegtuigenbouwer moest al twee decennia toezien hoe de vloot van American Airlines enkel met toestellen van Boeing werd aangevuld. De laatste Airbus van American Airlines werd twee jaar geleden uit dienst genomen.


De Spaanse financiële groep Bankia heeft met een beursgang een kapitaal van 3 miljard euro opgehaald. Bankia ontstond nadat zeven Spaanse banken werden samengevoegd op aandringen van de Spaanse regering. Een grotere bank zou beter bestand zijn tegen moeilijke tijden. Voor de recente stress test bleek Bankia met een kapitaalratio van 5,4 procent net aan de minimumvereisten, die op 5 procent waren bepaald, te voldoen. Door de aandelenuitgifte stijgt de kapitaalratio van de bank naar 9,6 procent. Vijf andere Spaanse banken zakten wel voor de test. Beleggers hadden hun twijfels, waarop Bankia zijn introductieprijs met 26 procent diende te verlagen. De aandelen werden voor 60 procent gekocht door particuliere beleggers en voor 40 procent door institutionele beleggers.


Eurostar, uitbater van de hogesnelheidstreinen van Brussel en Parijs naar Groot-Brittannië, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar 4,7 miljoen reizigers vervoerd. Dat betekent een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten uit de ticketverkoop stegen met 4 procent tot 421 miljoen pond. Volgens Eurostar is de stijging in omzet opmerkelijk, aangezien de aswolk in april vorig jaar al een positieve impact had op de cijfers van vorig jaar. Toen werden zeventig extra treinen ingezet en 100.000 extra reizigers vervoerd. Indien geen rekening gehouden wordt met de impact van de aswolk, steeg de omzet tijdens de eerste helft van dit jaar met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Eurostar verwacht in juli alleen meer dan 950.000 reizigers.


Rusland en de Franse energiegroep Total zullen samen 38 miljard dollar investeren in een project rond vloeibaar aardgas in het noordpoolgebied. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin gezegd. Om het plan uit te voeren, moet een terminal gebouwd worden op het Russische schiereiland Jamal. Als die over zeven jaar zal zijn afgewerkt, kan jaarlijks 15,5 miljoen ton vloeibaar aardgas met tankers naar Frankrijk worden gebracht. Dankzij het project zal de Russische aanwezigheid volgens Poetin op de markt voor vloeibaar gas kunnen worden uitgebreid. De Russische overheid had eerder al de aankoop goedgekeurd van een belang van 20,5 procent in Jamal SPG door Total. Jamal SPG is eigendom van de grootste Russische private gasproducent Novatek.


In Griekenland lag de werkloosheidsgraad tijdens de maand april op 15,9 procent, tegenover 16,2 procent de maand voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Griekse bureau voor de statistiek. In vergelijking met de maand april van vorig jaar is de situatie echter gevoelig verslechterd, want toen lag de werkloosheidsgraad immers nog op 11,9 procent. Vooral voor de jonge Grieken is de situatie stilaan dramatisch aan het worden. In de leeftijdsgroep van vijftien tot vierentwintig jaar was tijdens de maand april 43 procent werkloos. Het jaar voordien was dat nog 30,8 procent. De Griekse economie kromp vorig jaar met 4,5 procent en zal dit jaar volgens ramingen van de centrale bank opnieuw een krimp van 3,9 procent kennen.


De Britse premier David Cameron heeft voor het parlement verklaard dat hij achteraf bekeken Andy Coulson niet meer als directeur communicatie zou aanwerven. Coulson is gewezen hoofdredacteur van de tabloid News of the World, die in een afluisterschandaal is betrokken. De premier kreeg tijdens de interventie voor het parlement erg veel kritiek van de oppositie omdat hij, ondanks waarschuwingen over Coulson, de man toch aanhield als directeur communicatie toen hij in mei vorig jaar premier werd. Andy Coulson, die de sensatiekrant vier jaar geleden verliet, werd onlangs opgepakt voor zijn vermoedelijke rol in het afluisterschandaal en vervolgens onder voorwaarden vrijgelaten. In januari nam hij ontslag wegens het schandaal.


Jonathan Vaughters, manager van Garmin-Cervélo en voorzitter van de vereniging van professionele wielerploegen, wil dat koersorganisatoren de televisieopbrengsten delen met de wielerploegen. Op die manier kan volgens Vaughters worden bijgedragen aan de stabiliteit van de teams. De manager wees erop dat wielrennen één van de weinige sporten waar de atleten niet delen in de televisieopbrengsten. De Tour de France wordt bijvoorrbeeld in meer dan 180 landen uitgezonden en heeft 60 procent van haar inkomsten te danken aan televisierechten. Het businessmodel van een wielerploeg is volgens Vaughters belachelijk. Het model is immers niet gebaseerd op successen, maar op het vinden van sponsors.


Pablo Isla, de nieuwe topman van het Spaanse textielconcern Inditex, krijgt de volgende drie maanden een bonus in de vorm van aandelen ten belope van 13,4 miljoen euro. De premie werd door de algemene vergadering van het concern goedgekeurd. Pablo Isla, tot nu toe vicevoorzitter van Inditix, heeft de leiding van het modeconcern overgenomen van oprichter Amancio Ortega. Er wordt van uitgegaan dat Isla niet meer dan een overgangsfiguur is, terwijl Marta Ortega, de dochter van de oprichter wordt klaargestoomd voor de opvolging. Als afscheid kreeg Ortega een premie van 13,7 miljoen euro mee in de vorm van aandelen. Hij is met een vermogen van 31miljard dollar de rijkste man van Spanje. Ortega is nog altijd de belangrijkste aandeelhouder van Inditex.


Het luchthavenbedrijf British Airports Authority (BAA) moet van de Britse mededingingsautoriteit de luchthaven London Stansted en één van zijn Schotse luchthavens afstoten. Dat heeft de Competition Commission bekendgemaakt in een definitief rapport over de positie van het luchthavenbedrijf in Groot-Brittannië. Volgens de Competition Commission is de verkoop van de luchthavens gerechtvaardigd en zullen passagiers en luchtvaartmaatschappijen daarvan profiteren. British Airports Authority is ook eigenaar van London Heathrow, de drukste luchthaven in Europa. De luchthavenuitbater ging eerder al eens in beroep tegen de verkoop van Stansted.


De Europese banken moeten meer en hoogwaardiger kapitaal aanhouden om nieuwe klappen bij een crisis zoals die van drie jaar geleden zelf te kunnen opvangen. Dat is één van de elementen uit twee voorstellen die de Europese Commissie heeft gedaan. Met het voorstel vertaalt de Europese Commissie de internationale normen voor bankkapitaal naar de Europese situatie. Volgens een effectmeting zou de kans op een systeemcrisis in het bankwezen duidelijk afnemen indien alle bepalingen uit de nieuwe voorstellen worden gevolgd. Om nieuwe staatsreddingen te vermijden, moeten de banken volgens de Europese Commissie in de toekomst minstens 8 procent eigen middelen aanhouden. Indien de banken dividenden en vooral bonussen uitkeren, moeten daar nog andere buffers bijkomen.


José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, heeft de crisis in de eurozone in aanloop naar een uitzonderlijke Europese top zeer ernstig genoemd. Hij waarschuwde ook dat het mislukken van die top wereldwijde gevolgen zal hebben. Voor Barroso moeten de regeringsleiders op de top minstens klaarheid scheppen over de maatregelen om Griekenland te stabiliseren. Dat moet het land van het failliet redden en een besmetting van de hele eurozone helpen voorkomen. In een impliciete verwijzing naar Duitsland, dat niet geneigd is nog langer te betalen voor zijn Europese partnerlanden, beklemtoonde Barroso nog dat de leiders uit de muntunie hun zin voor het algemeen belang moeten terugvinden.


Cyprus moet wellicht om financiële hulp vragen, indien er geen drastische maatregelen worden genomen om de gevolgen van de brand in de grootste energiecentrale van het land op te vangen. Dat heeft Athanasios Orphanides, gouverneur van de Centrale Bank van Cyprus, gezegd. De brand ontstond eerder deze maand door een ontploffing van een berg buskruit. De energiecentrale is nog maanden uitgeschakeld. Door de brand viel de helft van de Cypriotische elektriciteitsvoorziening uit. Cyprus moest elektriciteit vragen aan het Turkse noordelijke deel van het eiland. Bij de explosie kwamen dertien mensen om het leven. Cyprus staat al onder druk door zijn band met Griekenland, dat met zware financiële problemen wordt geconfronteerd.


Israël staat weer helemaal op de kaart als vakantiebestemming. Vorig jaar werd met 3,3 miljoen bezoekers een absoluut record gevestigd. Dat record lijkt dit jaar echter opnieuw gebroken te zullen worden. Tijdens de eerste helft van het jaar werden er ruim 1,5 miljoen toeristen geteld. Alleen al tijdens de maand juni werden bijna 250.000 toeristen geteld. Bovendien liggen de toeristische piekperiodes in Israël tijdens de maanden juli en augustus. Elf jaar geleden werden er nog 2,4 miljoen bezoekers geteld, maar het jaar daarop werd al een terugval tot 1,2 miljoen toeristen opgetekend. Nog een jaar later ontving Israël slechts 900.000 bezoekers. Sindsdien werd opnieuw een groei opgetekend. Vier jaar geleden werd opnieuw de grens van 2 miljoen bezoekers doorbroken.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home