Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, July 18, 2011

Nieuwsoverzicht

Paul Stephenson, de chef van Scotland Yard, heeft zijn ontslag aangekondigd naar aanleiding van het afluisterschandaal bij de krant News of the World. Stephenson heeft naar eigen zeggen de beslissing genomen te hebben omwille van de speculaties en beschuldigingen over verbanden tussen de Metropolitan Police en News International. Zijn ontslag is vooral ingegeven door de link met Neil Wallis, de voormalige hoofdredacteur van de inmiddels opgedoekte tabloid News of the World. Wallis werd als adviseur ingehuurd door Stephenson. Toch benadrukte Sir Stephenson dat zijn integriteit intact is. De Londense burgemeester Boris Johnson heeft het ontslag aanvaard. Hij twijfelt niet aan de integriteit van zijn voormalige politiechef.


De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft opgeroepen tot de oprichting van een Europese kredietbeoordelaar. Haar oproep volgt op recente kritiek op de rol van kredietbeoordelaars in de onrust op de financiële markten over de Europese schuldencrisis. Het is volgens Merkel op de middellange termijn belangrijk dat Europa ook een kredietbeoordelaar heeft. De Duitse bondskanselier merkte daarbij op China inmiddels ook een ratingbureau heeft. De grote internationale kredietbeoordelaars Moody's, Standard & Poor's en Fitch hebben hun hoofdkantoren in de Verenigde Staten gevestigd. Tot nu toe is er nog niet veel belangstelling voor de oprichting van een Europese kredietbeoordelaar. De Europese Commissie heeft de laatste tijd de drie grote kredietbeoordelaars openlijk bekritiseerd.


Jean-Claude Trichet, directeur van de Europese Centrale Bank (ECB), eist meer verbale discipline van Europese regeringen rond de Europese schuldencrisis. In een Duits kranteninterview merkt Trichet op dat de regeringen met één stem moeten leren spreken over zulke complexe en gevoelige kwesties als de crisis. Trichet herhaalt in het interview het standpunt van de Europese Centrale Bank over een eventueel failliet van een land uit de eurozone. Bij een dergelijk scenario kan de Europese Centrale Bank de obligaties van het betrokken land volgens hem immers niet accepteren als een normaal onderpand. In dat geval moeten regeringen er volgens Trichet voor zorgen dat het Europees Systeem van Centrale Banken voldoende acceptabele zekerheden zou krijgen.


De noodleningen aan Ierland, dat met een zware schuldenlast worstelt, moeten worden verlengd en de rente moet worden verlaagd. Dat heeft Olli Rehn, Europees Commissaris voor economische en monetaire zaken, gemeld in een ingezonden brief aan de Ierse krant Sunday Business Post. Ierland heeft volgens Rehn harde bewijzen geleverd dat de voorwaardelijke financiële steun van de Europese Unie en het Internationale Monetaire Fonds werkt. Volgens Rehn kan Ierland sneller herstellen van de financiële crisis door een flexibeler steunpakket en daardoor sneller voor leningen terugkeren op kapitaalmarkten. De Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds verklaarder eerder al dat het herstelprogramma van Ierland op schema ligt.


De ruzie tussen de elektronicaconcerns Samsung en Siemens over patentbreuk op het gebied van led-verlichting breidt zich uit. Het Zuid-Koreaanse concern Samsung blijkt een klacht te hebben ingediend bij het Amerikaanse ministerie van handel om de import van producten van lichtonderdeel Osram van zijn Duitse concurrent Siemens te weren. Volgens het Zuid-Koreaanse bedrijf zou Osram inbreuk maken op acht patenten van Samsung op het gebied van led-toepassingen. In juni klaagde het Duitse Siemens zowel Samsung als LG Electronics aan wegens patenbreuk in de Verenigde Staten en Duitsland. LG Electronics sloot zich nadien aan bij Samsung om een tegenaanklacht te beginnen tegen Siemens.


Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, heeft aan Griekenland steun toegezegd in de pogingen van het Zuid-Europese land om uit de schuldencrisis te geraken. Clinton prees tegenover haar Griekse ambtgenoot Stavros Lambrinidis de vastbeslotenheid van de Griekse regering om economische hervormingen uit te voeren die de Griekse economie gezond en beter concurrerend moeten maken. Clinton zei dat de plannen van de Griekse regering om de schulden terug te brengen aan een chemotherapie doen denken, maar dat zij resultaat zullen hebben. De Amerikaanse minister zegt ervan overtuigd te zijn dat de maatregelen tot een zeer sterke Griekse economie zullen leiden.


Het Taiwanese bedrijf HTC, producent van smartphones, gaat in beroep tegen de voorlopige uitspraak van de International Trade Commission (ITC) in de Verenigde Staten. Daar werd opgemerkt dat HTC twee patenten van concurrent Apple geschonden heeft. Apple diende in maart een klacht in omdat tien van zijn patenten door de Taiwanese groep zouden zijn geschonden. Volgens HTC klopt er niets van de beschuldigingen. De definitieve uitspraak wordt in december verwacht. Apple diende onlangs een nieuwe klacht in tegen HTC omdat het Taiwanese bedrijf gebruik zou hebben gemaakt van technologie die wordt gebruikt voor de iPhone en de iPad. Ook die betichting wordt door HTC tegengesproken.


De lancering van de achtste en laatste film over Harry Potter heeft een nieuw absoluut recordweekend opgeleverd. De lancering van Harry Potter and the Deathly Hallows 2 bracht volgens het vakblad Hollywood Reporter op één weekend wereldwijd een bedrag van 475,6 miljoen dollar op. Daarmee wordt het vorige record van voorganger Harry Potter and the Half-Blood Prince gebroken. Die had tijdens het openingsweekend twee jaar geleden een bedrag van 394 miljoen dollar opgehaald. In Noord-Amerika bracht de de nieuwste Potter-film 168,8 miljoen dollar op. Daarvoor stond het record op naam van de Batman-film The Dark Night. Die haalde tijdens zijn debuutweekend drie jaar geleden een bedrag van 158 miljoen dollar op.


Door recente vondsten beschikt Latijns-Amerika nu over een vijfde van alle olievoorraden ter wereld. Lijstaanvoerder is Venezuela, dat sinds februari het land met de grootste oliereserves ter wereld is.
Sinds twee jaar nam het aantal olievondsten in de hele wereld toe met 20 procent, maar in Latijns-Amerika en de Caraïben was dat 40 procent. Alleen in het Midden-Oosten is nog meer olie te vinden. Dat blijkt uit cijfers van de Latijns-Amerikaanse Organisatie voor Energie (Olade). Het grootste deel van de Latijns-Amerikaanse olie, ruim 85 procent, bevindt zich in Venezuela. Sinds februari is de voorraad in de Venezolaanse bodem op 297 miljard vaten vastgesteld. De totale wereldvoorraad bedraagt 1,7 biljoen vaten.


De macht van het media-imperium van Rupert Murdoch moet aan banden worden gelegd. Dat heeft Ed Miliband, leider van de Britse labour-oppositie, gezegd in een interview in de Britse krant The Observer. Volgens Miliband is de huidige mediaconcentratie ronduit gevaarlijk. De concentratie van zoveel macht in handen van één persoon is volgens Miliband ongezond. Dat heeft volgens de labour-leider ongetwijfeld bijgedragen tot het machtsmisbruik binnen de organisatie van News Corp, het mediaconcern van Murdoch, wat uiteindelijk leidde tot afluisterschandalen bij onder meer News of the World. Miliband is sinds het uitbreken van het schandaal één van de voortrekkers in het protest.


Griekenland kan volgens berekeningen van het Duitse ministerie van financiën de schuldenberg met 20 miljard euro verkleinen indien het zelf zijn obligaties inkoopt. Dat zou één van de scenario's waarmee de Duitse regering rekening houdt. Volgens het Duitse ministerie is een obligatie-inkoop door Athene het scenario dat op dit moment in Europa het meeste steun kan krijgen. Griekenland zou de eigen obligaties kunnen inkopen met geld dat geleend is bij de European Financial Stability Facility (EFSF), het Europese noodfonds. Griekenland zou dan de obligaties aan marktprijs herinkopen bij de private schuldeisers. Het noodfonds zou immers aan goede voorwaarden geld kunnen ophalen op de markt, om dat vervolgens aan een gunstig tarief aan Griekenland te lenen.


Iran en China hebben een reeks samenwerkingsakkoorden ondertekend voor infrastructuurprojecten voor een bedrag van 4 miljard dollar op het vlak van energie, water, industrie, mijnbouw en milieu. China zal Iran een zestigtal verbrandingsovens met energierecuperatie ter waarde van 500 miljoen dollar verkopen. De ovens zullen binnen het jaar gebouwd worden in de grote steden en langs de Kaspische Zee. De Chinese regering van zijn kant zal de import van Iraanse mineralen verhogen. De Iraanse vice-premier Mohammad Javad Mohammadi-Zadeh merkte op dat China voortaan de grootste economische partner van Iran is geworden. Het handelsvolume zal volgens hem worden opgetrokken van 30 miljard dollar naar 100 miljard dollar. Een termijn werd daar niet op geplakt.


De autoverkoop in de 27 landen van de Europese Unie is in juni met 8,1 procent afgenomen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In totaal werden er in de Europese Unie 1,2 miljoen wagens verkocht. In mei werd nog een stijging van de verkoop met 7,1 procent genoteerd. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Organisatie van Autofabrikanten (ACEA). De autoverkoop ging er in alle grote Europese markten op achteruit, met dalingen van 0,3 procent in Duitsland en 1,7 procent in Italië. De grootste daling was voor rekening van Spanje, waar de verkoop met 31,4 procent terugviel. In België daalde de verkoop tijdens de maand juni met 10,2 procent.


De eurozone heeft haar handelsbalans in mei opnieuw een evenwicht zien bereiken, na een tekort van 4,8 miljard euro een maand voordien. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. Eén jaar geleden bedroeg het tekort nog 4,9 miljard euro. De export steeg in mei met 1,5 procent, terwijl de import een groei kende met 0,2 procent. Voor de 27 lidstaten van de Europese Unie kwam het handelstekort in mei uit op 13,2 miljard euro. Dat was lager dan in april, toen een tekort van 16,4 miljard euro werd opgetekend. In de maand mei van vorig jaar bedroeg het tekort 16 miljard euro. De export nam toe met 1,1 procent, terwijl de import met 0,7 procent toenam.


Italië telde eind vorig jaar meer dan acht miljoen mensen die in armoede leven. Dat blijkt uit cijfers van Istat, het Italiaanse nationale bureau voor de statistiek. Uit de statistieken blijkt dat 8,272 miljoen mensen of 13,8 procent van de bevolking beschouwd wordt als relatief arm. Dat betekent dat hun inkomen kleiner is dan 992,46 euro per maand voor twee personen. Anderhalf jaar geleden werden er 7,81 miljoen armen geteld. Dat betekende 13,1 procent van de Italiaanse bevolking. Er wordt aan toegevoegd dat ook 3,129 miljoen Italianen, of 5,2 procent van de bevolking, in absolute armoede leven. Dat cijfer was iets groter dan één jaar voordien. Absolute armoede betekent dat men niet de mogelijkheid heeft om de meest essentiële producten en diensten te betalen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home