Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, July 17, 2011

Nieuwsoverzicht

Les Hinton heeft ontslag genomen als bestuursvoorzitter van Dow Jones, het Amerikaanse nieuwsconcern van News Corp. Hinton gaf leiding aan News International ten tijde van de inmiddels beruchte afluisterpraktijken bij een aantal kranten van het concern. Het ontslag van Hinton, die van het midden van het voorbije decennium tot vier jaar geleden voorzitter was van News International, werd door Rupert Murdoch, topman van News Corp, aangekondigd. Murdoch prees Hinton voor zijn lange staat van dienst en zijn enorme bijdrag aan News Corporation. Hinton lag onder vuur omdat hij toezicht had op de Britse kranten van het concern, waaronder het opgedoekte News of the World. Die krant brak in die periode in op voicemails van onder meer nabestaanden van omgekomen militairen.


In de Verenigde Staten is het leven voor het eerst in een jaar tijd weer wat goedkoper geworden. De Amerikaanse prijzen zakten tijdens de maand juni met 0,2 procent tegenover de maand voordien. Tegenover de maand juni van vorig jaar is er nog wel sprake van een groei met 3,6 procent. Ook de spilindex steeg met 0,3 procent, nadat ook al de maand voordien een stijging werd opgetekend. Dat de prijzen in de Verenigde Staten tijdens de maand juni naar omlaag gingen, is voornamelijk te danken aan de daling van de brandstofprijzen. De Amerikaanse benzineprijs ligt nu 6,8 procent lager dan in juni vorig jaar. Ook in mei was daarbij al een daling met 2 procent opgetekend.


De resultaten van de Europese stresstests voor banken illustreren inspanningen van individuele instellingen en nationale toezichthouders om de banken te versterken, maar er moet meer gedaan worden. Dat heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gezegd na de publicatie van de resultaten van de stresstests van de Europese banken. Het Internationaal Monetair Fonds benadrukte dat het belangrijk is dat de kapitaalbuffers van de banken in de Europese Unie verder worden versterkt. De financiële instelling pleit ervoor dat de nodige maatregelen genomen zouden worden om de zwaktes aan te pakken, waarbij niet alleen naar de gebuisde banken moet worden gekeken, maar ook naar instellingen die een nipt overschot lieten optekenen.


China heeft het bezoek van Karel de Gucht, Europees Commissaris van handel, aangegrepen om de exportquota voor zeldzame aardmetalen meer dan te verdubbelen naar 30.184 ton. Het nieuwe exportquotum komt ruim een week nadat de Wereldhandelsorganisatie (WTO) de Chinese exportbeperkingen op een reeks andere grondstoffen illegaal had verklaard. De Gucht had China toen opgeroepen de vrije en en eerlijk toegang tot voorraden zeldzame aardmetalen te garanderen. In de eerste helft van dit jaar had China de exportquota nog met 35 procent verlaagd, waardoor voor westerse industrieën een tekort aan de metalen dreigde. Vorig jaar gaf China 30.258 ton vrij voor de export.


De Tsjechische autobouwer Skoda, dochter van de Duitse groep Volkswagen, heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 454.700 wagens verkocht. Dat is een stijging met 20 procent ten opzichte van de eerste helft van volgend jaar. Daarmee heeft Skoda een nieuw record laten optekenen. Skoda zag de verkoop vooral toenemen in West-Europa en de groeimarkten in Oost-Europa en Azië. In India werd ongeveer een verdubbeling tot 2.300 exemplaren opgetekend. Terwijl de verkoop op de Tsjechische thuismarkt al een tijd terugloopt, bereikte Skoda in China met 112.200 leveringen een nieuw recordresultaat. Het model Octavia was bij de kopers wereldwijd het meest geliefd.


De Chinees Min Zhu is benoemd tot vicedirecteur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het is de eerste keer dat een Chinees een topfunctie heeft gekregen binnen de financiële instelling. De benoeming van Min is een erkenning voor de groeiende rol van China in de wereldeconomie. De Chinese regering klaagt al jaren dat er onvoldoende Chinezen worden benoemd aan de top van belangrijke economische instellingen. Min Zhu zal onder meer moeten helpen de kennis van het fonds over Azië en opkomende markten te verbeteren. De Amerikaan David Lipton zal zijn landgenoot John Lipsky opvolgen als eerste adjunct directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds.


Het Nederlandse detailhandelsconcern Macintosh heeft zijn divisie Halfords, gespecialiseerd in de verdeling van onderdelen voor auto's en fietsen, in de etalage geplaatst. Halfords past niet meer bij de kernactiviteit van het Nederlandse concern. Halfords heeft volgens Frank De Moor, topman van Macintosh, een te beperkte omvang binnen de portfolio van het concern om als zelfstandige sector voort te kunnen bestaan. Geheel onverwacht komt de aankondiging van de verkoop niet. Macintosh - bekend van winkelketens zoals Kwantum, Scapino en Dolcis - verkocht eerder dit jaar al BelCompany aan Vodafone. De Nederlandse groep hoopt nog voor het einde van het jaar een overnemer gevonden te hebben.


De Amerikaanse oliemaatschappij ConocoPhillips wordt gesplitst. Het concern doet de raffinage-activiteiten volgend jaar van de hand aan bestaande aandeelhouders. ConocoPhillips houdt de exploratiedivisie in eigen hand. Beide onderdelen krijgen een aparte notering aan de beurs. Jim Mulva, topman van ConocoPhillips, zei tot de conclusie te zijn gekomen dat twee onafhankelijke bedrijven beter in staat zullen zijn om zich te focussen op hun individuele strategie. Het bedrijf zou door de opsplitsing de volgende tijd veel extra waarde creëren. ConocoPhillips realiseert een jaaromzet van ongeveer 226 miljard dollar. Door de opsplitsing wordt de grootste onafhankelijke producent van olie en gas van de Verenigde Staten gecreëerd.


Het cosmeticaconcern L'Oréal heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,99 miljard euro. Dat betekent een groei met 0,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er wordt opgemerkt dat de groei vooral werd beperkt door tegenvallende verkopen in Noord-Amerika en Oost-Europa. Na verscheidene jaren van groei in de Oost-Europese markt, werden dit jaar volgens het concern teleurstellende resultaten opgetekend in die regio, waarbij vooral werd verwezen naar Rusland en Oekraïne. Ondanks die teleurstellende resultaten, blijft L'Oréal bij zijn verwachting dit jaar zowel een groei in omzet als winst te kunnen realiseren.


Natuurrampen hebben tijdens de eerste helft van dit jaar al voor 265 miljard dollar schade veroorzaakt. Dat heeft Munich Ré, de grootste herverzekeraar van de wereld, berekend. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een schade van 97,2 miljard dollar opgetekend. Wanneer de cijfers over de voorbije tien jaar worden vergeleken, bedraagt het gemiddelde 47 miljard dollar. Aan verzekerde schade werd tijdens de eerste helft van dit jaar een bedrag van 60 miljard dollar opgetekend. Vorig jaar bedroeg de verzekerde schade 26,9 miljard dollar. De grootste rampen waren de aardbevingen in Japan (maart) en Christchurch Nieuw-Zeeland (februari), de zware stormen in de Verenigde Staten (eind april), de overstromingen in Australië (januari) en nieuwe stormen in de Verenigde Staten (mei).


De verkoop van tablets is wereldwijd in het eerste kwartaal van dit jaar lager uitgevallen dan verwacht. In de periode van januari tot en met maart werden 7,2 miljoen tablets geleverd. Dat betekent een daling met 28 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat heeft onderzoeksbureau IDC bekendgemaakt. Volgens IDC was er minder vraag onder consumenten, maar ook de economische situatie en problemen rond de levering van onderdelen zouden ervoor gezorgd hebben dat de tabletverkoop achterbleef. Ondanks de tegenvallende resultaten uit het eerste kwartaal heeft het onderzoeksbureau zijn verwachting voor de leveringen voor dit jaar naar boven bijgesteld. IDC verwacht dat er dit jaar 53,5 miljoen tablets worden geleverd, tegen 50,4 miljoen exemplaren vorig jaar.


De vraag naar auto's ligt in India dit jaar minder hoog dan verwacht. Stijgende rentes en hogere olieprijzen zorgen ervoor dat consumenten minder auto's kopen. Dat heeft een woordvoerder van de Indiase autovereniging Siam bekend gemaakt. De organisatie verwacht dat de verkoop dit jaar met 11 procent tot 13 procent zal groeien, in tegenstelling tot de 12 procent tot 15 procent die eerder werd voorspeld. Ook in China verwacht de branche een lagere groei dan de 33 procent van vorig jaar. In India is de verkoop vooral afhankelijk van mensen uit de middenklasse. Zij moeten voor de aanschaf van een auto een lening aanvragen bij een bank. Door herhaaldelijke renteverhogingen van de Indiase centrale bank, is het voor deze consumenten steeds moeilijker om een auto te bekostigen.


De Britse headhunter Michael Page, gespecialiseerd in werving en selectie van accountants en advocaten, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst geboekt van 147,8 miljoen pond. Dat betekent een stijging met 32 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is naar eigen zeggen vooral te danken aan de groei van de permanente tewerkstelling. Steve Ingham, topman van Michael Page, merkte op dat de headhunter vooral een sterke groei blijft realiseren in Latijns-Amerika en Azië. Samen vertegenwoordigen die twee regio's 20 procent van de totale winst van het concern. Bij de permanente tewerkstelling werd een groei met 35 procent tot 118,6 miljoen pond opgetekend.


Het Nederlandse concern Philips heeft het Chinese bedrijf Povos, producent van keukenapparatuur, overgenomen. Povos maakt onder meer rijstkokers, inductie-apparatuur en ketels die in heel China worden gebruikt. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Met de overname wil Philips zijn positie op één van de belangrijkste groeimarkten versterken. Eerder dit jaar nam het Nederlandse concern ook al het Indiase bedrijf Preethi, producent van keukenapparatuur, over. Povos, gevestigd in Shanghai, telt ongeveer 1800 werknemers. De transactie zal naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar worden afgerond.


Het farmabedrijf Sanofi-Aventis heeft zijn dermatologische divisie Dermik verkocht aan de Canadese groep Valeant. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 425 miljoen dollar. Valeant zal alle activa van Dermik, inclusief alle beschikbare voorraden met een waarde van 18 miljoen dollar, overnemen. Met de opbrengst wil Sanofi zijn portfolio rationaliseren en zich verder toespitsen op zijn kernactiviteiten. Dermik is gespecialiseerd in de ontwikkeling van producten voor diverse huidklachten, zoals acne en keratose. Valeant Pharmaceuticals International is gespecialiseerd in de productie van neurologie en dermatologie.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home