Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 16, 2011

Nieuwsoverzicht

Acht Europese banken zijn gezakt voor de stresstesten. Dat heeft de Europese Bank Autoriteit (EBA) bekend gemaakt. Het gaat om vijf Spaanse, twee Griekse en één Oostenrijkse banken. In Spanje voldeden Catalunya Caixa, Pastor, Unnim, Caja3 en CAM niet aan de gestelde normen. Van de negentig geteste banken zaten echter ook nog zestien banken maar net boven de ondergrens, die op een kapitaalratio van 5 procent lag. Gezamenlijk hebben de gezakte banken een kapitaaltekort van 2,5 miljard euro en zij worden verplicht om hun kapitaalpositie te versterken. De Europese overheden hebben vooraf afgesproken hulp te zullen bieden aan banken die dat niet op eigen kracht kunnen.


In de Verenigde Staten heeft een republikeins bezuinigingsplan met de omvang van 2,4 biljoen dollar geen steun gekregen van president Barack Obama. Omdat de republikeinen in het plan geen voorstel doen om bepaalde belastingen te verhogen, zei de president het voorstel niet serieus te kunnen nemen. Obama benadrukte dat bezuinigingen niet kunnen plaatsvinden zonder dat er een offer wordt gevraagd van de rijkste Amerikanen. De tijd dringt voor de Verenigde Staten omdat door het gebrek aan een akkoord over de schuldenkwestie de ratingbureaus Standard & Poor's en Moody's ermee dreigen om de kredietrating van de Verenigde Staten te verlagen. Volgens het Chinese ratingbureau Dagong zal zelfs een akkoord een ratingverlaging niet kunnen vermijden.


Het Italiaanse parlement heeft zijn definitieve goedkeuring verleend voor het omvangrijke bezuinigingsprogramma ter waarde van 48 miljard euro, dat de begroting van het land op orde moet krijgen. Het bezuinigingspakket moet het begrotingstekort over een periode van drie jaar tot nul terugbrengen. De Italiaanse regering van premier Silvio Berlusconi werd het twee weken geleden eens over de bezuinigingen voor de komende drieënhalf jaar. Italië kampt met een hoge schuldenlast die momenteel ongeveer 120 procent van het bruto binnenlands product bedraagt. De Banca d'Italia, de Italiaanse nationale bank, maakte bekend dat de staatsschuld een nieuw recordbedrag heeft bereikt van 1,897 biljoen euro. Dat komt neer op een bedrag van 31.000 euro voor elke inwoner van Italië.


De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 80,5 miljoen dollar. Dat betekent een stijging met 56 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei was vooral te danken aan de sterke verkoop van Barbie-poppen en speelgoed rond de film Cars. De omzet klom met 14 procent tot 1,16 miljard dollar. Een gedaalde winstmarge, veroorzaakt door stijgende kosten, werd ruimschoots gecompenseerd door de hogere verkopen. Amerikaanse speelgoedfabrikanten, die het merendeel van hun speelgoed in China maken, worstelen al tijden met stijgende kosten van plastic, verpakkingsmateriaal, transport en arbeid.


Het Amerikaanse bankconcern Citigroup heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 3,3 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 24 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar steeg de winst met 11 procent. De omzet daalde met 7 procent tegenover vorig jaar, maar kende wel een stijging tegenover het eerste kwartaal van dit jaar. Voor de toekomst is de bank volgens Vikram Pandit, chief executive van Citigroup, positief gestemd, ondanks de onzekere economische omstandigheden. Financieel directeur John Gerspach gaat ervan uit dat de aandeelhouders vanaf volgend jaar weer een dividend zullen krijgen uitgekeerd.


Finse cognac bestaat niet. Dat heeft het Europese hof van Justitie gezegd in een uitspraak tegen het Finse bedrijf Ranin, dat onder de naam konjakki een Finse versie produceerde van de Franse drank. Maar volgens het Europese Hof is die naam misleidend en mag het niet op die manier worden verkocht. Volgens de Europese regelgeving mag cognac enkel met bepaalde druiven worden gemaakt met een traditioneel distillatieproces. Dat proces moet volbracht zijn voor eind maart, na de oogst. Ook moet het worden gerijpt in vaten van een beperkt aantal eikensoorten. Bovendien mag de productie enkel gebeuren in installaties die werden goedgekeurd door het Bureau National Interprofessionel du Cognac, dat de zaak tegen Ranin had aangespannen.


De groei van de Aziatische economieën begint het klimaat te beïnvloeden. Het gebruik van slechte steenkool door die economieën heeft een afkoelend effect. De productie breng volgens Amerikaanse en Finse wetenschappers zoveel zwaveldioxide in de atmosfeer dat de opwarming van de aarde door koolstofdioxide wordt gemaskeerd. Dat is volgens hen de meest waarschijnlijke verklaring dat de gemiddelde temparatuur gedurende tien jaar constant is gebleven en pas twee jaar geleden opnieuw is beginnen te stijgen. Opgemerkt wordt dat zwaveldixiodie in combinatie met waterdamp een vuile, ondoorzichtige lucht creëert, waardoor de zonnestraling wordt weerkaatst en een afkoelend effect wordt gecreëerd.


De Verenigde Staten hebben een onderzoek geopend naar de Zwitserse bank Credit Suisse. Het onderzoek gaat over het beheer van grensoverschrijdende vermogens. Dat heeft de Zwitserse bank zelf bekendgemaakt. Credit Suisse was per brief op de hoogte gebracht van het onderzoek door het Amerikaanse ministerie van justitie. De Zwitserse bank benadrukt wel dat het gaat om een onderzoek naar de volledige bankensector. De Verenigde Staten beschuldigen de bank ervan belastingontduikers te helpen. De Zwitserse bank zegt volledige mee te zullen werken met het onderzoek. Credit Suisse kwam in februari al in opspraak omdat het volgens Amerikaanse autoriteiten rekeninghouders uit de Verenigde Staten zou helpen om belasting te ontduiken.


De Brits-Australische mijnbouwer BHP Billiton heeft aangekondigd het Amerikaanse bedrijf Petrohawk Energy over te zullen nemen. Met de overeenkomst is een bedrag van 12,1 miljard dollar gemoeid. Door de overeenkomst krijgt BHP Billiton, het grootste mijnbedrijf van de wereld, onder meer toegang tot de lucratieve schaliegasvelden in de Amerikaanse staten Texas en Louisiana. Schaliegas wordt gewonnen uit lijmsteenlagen door water, zand of chemische producten onder hoge druk in de steenformaties te spuiten. Petrohawk Energy is tot nu toe de grootste overname uit de geschiedenis van het Brits-Australische mijnconcern. BHP Billiton zegt ervan uit te gaan dat aardgas in de toekomst op de Amerikaanse markt aan belang zal winnen.


Rebekah Brooks heeft ontslag genomen als uitgever van News International, de nieuwsdivisie van News Corp, het mediaconcern van Rupert Murdoch. Aanleiding voor het ontslag zijn de schandalen rond de Britse tabloid News of the World, waar Brooks geruime tijd hoofdredacteur was. Brooks zegt in een verklaring een diep gevoel van verantwoordelijkheid te voelen voor de mensen die de kranten van News International hebben beschadigd. Daarover betuigt ze haar spijt en verder stelt ze dat de discussie over haar positie de aandacht afleidt van het oplossen van de problemen bij News International. Het ontslag van Brooks werd door Rupert Murdoch aanvaard.


De Duitse autobouwer Audi zal de volgende tien jaar 10.000 nieuwe banen creëren om de sterke vraag te kunnen beantwoorden. Daardoor zal het personeelbestand van Audi in de toekomst tot 70.000 mensen worden uitgebreid. De aanwervingen zijn volgens Audi noodzakelijk om de gestelde verkoopsdoelstellingen te kunnen halen. Audi wil tegen het einde van het decennium 2 miljoen wagens per jaar verkopen. De aanwervingen zouden kunnen gebeuren in Duitsland, maar ook voor de fabrieken in Hongarije en China, dicht bij de groeimarkten. Vorig jaar verkocht Audi wereldwijd 1,09 miljoen wagens. Dat betekende een stijging met 15 procent tegenover het jaar voordien. Dit jaar verkocht het concern al 653.000 exemplaren.


Het Zweeds-Japanse bedrijf Sony Ericsson heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettoverlies geleden van 50 miljoen euro. Het verlies is te wijten aan de storingen in de leveringen na de aardbeving en tsunami in Japan tijdens de maand maart. Tijdens dezelfde periode vorig jaar maakt Sony Ericsson, fabrikant van mobiele telefoons, nog een nettowinst van 12 miljoen euro. De omzet viel met 32 procent terug tot 1,19 miljard euro. De joint-venture tussen het Zweedse Ericsson en het Japanse Sony werd tien jaar geleden opgericht. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar verkocht de joint-venture 7,6 miljoen mobiele telefoons. Dat betekende een daling met 31 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.


Journalisten van de Britse publieke omroep BBC hebben gedurende vierentwintig uur het werk neergelegd. Met de werkonderbreking wilden de journalisten protesteren tegen de gedwongen ontslagen bij onder meer de BBC World Service. De Britse overheid heeft aan de publieke omroep bezuinigingen opgelegd. Er zouden minstens honderd ontslagen moeten vallen. De bezuinigingen vormen een onderdeel van een besparingsplan om de Britse overheidsfinanciën te saneren. De journalistenvakbond National Union of Journalists (NUJ) kondigde aan dat nog voor het eind van de maand een nieuwe stakingsactie zou volgen. Een woordvoerder van de omroep zei de staking te betreuren en stelde dat de sanering van de overheid gedwongen tot pijnlijke ingrepen leidt.


In 10 procent tot 15 procent van de Noordzee moet een visverbod worden ingevoerd. Dat heeft Henk Bleker, Nederlands staatssecretaris van landbouw, gezegd. Net zoals de milieuorganisatie Greenpeace wil Bleker de omlijning van een aantal zeereservaten, waar vissen in zeer beperkte mate of helemaal niet toegelaten zou zijn. De Nederlandse staatssecretaris noemde daarbij de Doggersbank, het Friese Front en de Klaverbank. Volgens Bleker vormen deze gebieden 20 procent van de oppervlakte van de Nederlandse Noordzee. Greenpeace wil dat deze gebieden helemaal verboden worden voor de visvangst. Bleker pliet voor andere vangstmethoden en nieuwe technieken om op die manier de bijvangst van vissers te verminderen


Rusland zal zijn nieuwe wetgeving op het gebied van de assemblage van wagens niet schrappen om toegelaten te worden tot de World Trade Organization. Dat heeft de Russische eerste minister Vladimir Poetin gezegd. De nieuwe assemblage-wetgeving bepaalt dat buitenlandse autobouwers in Rusland minstens 300.000 wagens per jaar produceren. Daarbij moet voor 60 procent gebruik gemaakt worden van lokale onderdelen. De Europese Commissie en de Verenigde Staten eisen dat Rusland die bepalingen laat vallen. Poetin merkt echter op dat daar geen sprake van kan zijn. Het is volgens hem ondenkbaar dat er gehandeld wordt tegen de belangen van de Russische industrie.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home