Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, July 15, 2011

Stedelijke vegetatie belangrijk voor opslag koolstofdioxide

De vegetatie in steden levert een belangrijke bijdrage tot de opvang van koolstofdioxide. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek van de University of Kent. De wetenschappers voegen er aan toe dat de resultaten van het onderzoek belangrijk zijn voor de overheidsbeleid, omdat maatregelen rond de stedelijke vegetatie in belangrijke mate kan bijdragen tot het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien toont het onderzoek aan dat men er onterecht vanuit gaat dat een stedelijke ecosystemen slechts een beperkte ecologische waarde hebben.

Uit het onderzoek blijkt dat de natuur in de Engelse stad Leicester - die een populatie van ongeveer 300.000 mensen telt - 231.000 ton koolstofdioxide heeft opgeslagen in tuinen, parken en andere openbare ruimtes, wegbermen en braakliggende industrieterreinen. Per vierkante meter is volgens onderzoeksleider Zoe Davies 3,16 kilogram koolstofdioxide opgeslagen. Grote bomen nemen het belangrijkste gedeelte van de opslag voor hun rekening.

"Het grootste gedeelte van de openbare ruimte van Leicester bestaat uit grasland," merkt Davies op. "Indien 10 procent van die oppervlakte met bomen zou worden beplant, zou de bestaande opslagcapaciteit van de stad met 12 procent toenemen." Davies voegt er aan toe dat de wereldwijde stedelijke populatie een vertienvoudiging heeft gekend, waardoor urbanistisch gebied het snelstgroeiende type van landgebruik is geworden. Toch zijn er volgens Davies weinig inspanningen gedaan op daarbij ook voor een aangepast ecosysteem te zorgen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home