Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, July 14, 2011

Nieuwsoverzicht

De Duitse groep ThyssenKrupp moet 159,9 miljoen euro minder Europese boetes betalen voor kartelafspraken op de markt van liften en roltrappen in de Benelux en Duitsland. Dat heeft het Europees Hof van Justitie (EHJ) beslist. De Europese Commissie rekende bij het uitspreken van de boetes de helft meer aan wegens recidive, maar volgens het Europese Hof is daar geen sprake van. Ruim vier jaar geleden schreef de Europese Commissie voor 992 miljoen euro aan boetes uit voor de bedrijvengroepen Otis, Kone, Schindler en ThyssenKrupp. Ze hadden onderling de markt verdeeld en hadden afspraken gemaakt bij de gunning van aanbestedingen voor verkoop, installatie en onderhoud van liften en roltrappen in de Benelux en Duitsland.


Het Brits olieconcern British Petroleum gaat 3,4 miljard euro investeren in de herontwikkeling van olievelden in de Noordzee. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Het investeringsgeld is bedoeld voor de installatie van een nieuw drijvend olieplatform bij de Shetlandeilanden. British Petroleum exploiteert in die regio de olievelden Schiehallion en Loyal. Beide velden zijn dertien jaar in gebruik en zouden goed zijn voor oliereserves van in totaal 450 miljoen vaten. De gebieden brachten sinds de start van de olie-ontginning volgens het Britse concern al ongeveer 400 miljoen vaten op. Tot de investeringen behoort onder meer een nieuwe drijvende eenheid die 130.000 vaten olie per dag zou kunnen verwerken en een opslagcapaciteit heeft van meer dan 1 miljoen vaten.


Het Amerikaanse bedrijf Electronic Arts (EA), producent van computergames, heeft PopCap Games, ontwikkelaar van online games, overgenomen. De overnameprijs zou kunnen oplopen tot 1,3 miljard dollar. PopCap Games is bekend van game zoals Bejeweled, Zuma en Plants vs Zombies. Electronic Arts is vooral bekend geworden met computergames zoals Need for Speed en Sims. Maar het concern is verlieslatend omdat vele klanten niet langer bereid zijn veel geld neer te tellen voor zogenaamde externe games. Consumenten spelen immers liever gratis of voor kleine bedragen games op Facebook of op hun smartphone.


Het mediaconcern News Corp van magnaat Rupert Murdoch trekt zich terug uit de strijd om de Britse betaalzender BSkyB. Dat heeft de nieuwszender SkyNews, dat gedeeltelijk in handen is van News Corp, gemeld. De Britse politiek had er bij Murdoch eerder al op aangedrongen zich uit de overnamestrijd terug te trekken. News Corp had een bod van 7,8 miljard Britse pond gelanceerd op de resterende 61 procent van de aandelen van BskyB. De mediamagnaat, die zwaar onder vuur ligt wegens het afluisterschandaal door de intussen opgedoekte krant News of the World, zou wel langetermijnaandeelhouder van BSkyB willen blijven, maar zijn belang niet langer verder uitbouwen.


Kredietbeoordelaar Fitch heeft kredietwaardigheid van Griekenland met nog eens vier stappen verlaagd vanwege het uitblijven van een volledig en geloofwaardig hulpprogramma van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De Griekse minister van financiën noemt de verlaging onbegrijpelijk, gezien de ingrepen van het Internationaal Monetair Fonds en de landen in de eurozone volgens hem bekend zijn en gepland staan. Het ratingbureau wijst echter op de toenemende onzekerheid over de rol van private investeerders bij een nieuw noodplan en de verslechterde economische vooruitzichten voor Griekenland. Vorig jaar ontkwam Griekenland maar net aan wanbetaling door een lening van 110 miljard euro van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.


De astronauten Ronald Garan en Michael Fossum hebben in het International Space Station (ISS) een ruimtewandeling van ruim een zeseneenhalf uur uitgevoerd. Daarbij werden een aantal wetenschappelijke experimenten gemonteerd en werd ook een defecte pomp van 635 kilogram in het ruimteveer Atlantis geladen. Garan en Fossum voerden de 160ste ruimtewandeling van het ruimtestation uit. Dat was meteen ook de laatste ruimtewandeling van het Amerikaanse spaceshuttle-programma. De shuttlevloot wordt na dertig jaar uit dienst genomen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie richt haar inspanningen voortaan op langeafstandsreizen naar Mars of andere verder bestemmingen.


De kredietbeoordelaar Moody's overweegt om de toprating van de Verenigde Staten te verlagen. De Verenigde Staten genieten sinds honderdenzes jaar de absolute toprating. De laatste keer dat de rating onder herziening werd geplaatst, was zestien jaar geleden. De staatsschuld van de Verenigde Staten heeft zijn wettelijk vastgelegde limiet bereikt. De Amerikaanse democraten en republikeinen raken het niet eens over een verhoging van de limiet. Indien er tegen begin augustus geen akkoord wordt bereikt, kunnen de Verenigde Staten hun financiële engagementen niet meer nakomen. De republikeinen vragen een kortetermijnoplossing voor de economische problemen, terwijl Obama afspraken wil die zeker tot eind volgend jaar lopen.


Japan moet minder afhankelijk worden van kernenergie en zelfs streven naar een samenleving die zonder nucleaire krachtbronnen kan. Dat heeft de Japanse premier Naoto Kan gezegd. Rekening houdend met de ernst van het ongeval in Fukushima kan er volgens Kan niet meer gesteld worden dat het tot nu toe gevoerde beleid de veiligheid van de exploitatie van kernenergie garandeert. Net voor de aardbeving en tsunami van maart dit jaar was een verhoging voorzien van het aandeel kernenergie in de totale Japanse elektriciteitsproductie van 30 procent vorig jaar naar 50 procent over twintig jaar. Kan pleit nu echter voor een geleidelijke afname van kernenergie ten voordele van hernieuwbare energie.


Voor de slachtoffers van de Amerikaanse miljardenoplichter Bernard Madoff wordt een eerste schijf van 272 miljoen dollar vrijgemaakt. De storting werd goedgekeurd door het Amerikaanse gerecht.
Tot nu toe werd meer dan 7,6 miljard dollar verzameld. Maar de vergoeding van de slachtoffers is opgeschort omdat er nog verschillende geschillen zijn. De 272 miljoen dollar vormt een eerste tussentijdse storting. De gerechtelijke uitspraak betreft 1.224 rekeningen, goed voor gemiddeld 222.550 dollar schadevergoeding voor elke betrokkene schuldeiser. De rechter in New York wees ook 2,6 miljard dollar toe aan fondsen om de slachtoffers te vergoeden. Maar ook dat geld komt pas vrij als de geschillen opgelost zijn. Madoff werd twee jaar geleden veroordeeld tot 150 jaar cel.


De distributiegroep Carrefour heeft tijdens het eerste semester van dit jaar een omzet gerealiseerd van 44,6 miljard euro. Dat is een stijging met 1,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijfsresultaat van de Franse groep voor het eerste semester bedraagt naar verwachting 760 miljoen euro, tegenover 989 miljoen euro tijdens dezelfde periode vorig jaar, exclusief het Spaanse discount-onderdeel Dia. Dat komt neer op een daling van ongeveer 23 procent. De daling is volgens de distributiegroep vooral toe te schrijven is aan de Franse thuismarkt. In de opkomende markten slaagde Carrefour er wel in een stevige groei te realiseren.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft er bij Europa op aangedrongen om in verband met de Griekse schuldencrisis de discussies te stoppen en zo snel mogelijk een bijdrage van de private sector vast te leggen. Het zeer openlijke debat in Europa over het onderwerp levert volgens het Internationaal Monetair Fonds een groot probleem op om vertrouwen te creëren rond het herstelprogramma. Er wordt aan toegevoegd dat een bijdrage van de private sector zeker gepast is, gezien de hoeveelheid geld die er naar eigen zeggen nodig is en de wenselijkheid om de gevolgen te delen. Het Internationaal Monetair Fonds heeft zopas een bedrag van 3,3 miljard euro vrijgemaakt voor noodleningen aan Griekenland. Eerder al werd een bedrag van 14,1 miljard euro toegekend.


De Federal Reserve staat klaar om extra maatregelen te nemen indien de Amerikaanse conjunctuur terugvalt. Dat heeft Ben Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, tegenover het Amerikaanse Congres verklaard. Onder meer zou er volgens hem gedacht kunnen worden aan de aankoop van staatspapier. De kans bestaat volgens Bernanke dat de huidige economische zwakte langer kan duren dan verwacht en het risico op deflatie toeneemt. De centrale bank is volgens hem in dat geval bereid om snel te reageren. In het verleden heeft de Federal Reserve al twee grote obligatie-aankopen verricht. De jongste operatie dateert van juni dit jaar voor een bedrag van 600 miljard dollar.


Amancio Ortega geeft zijn functie als voorzitter van de Spaanse modegroep op. Hij zal worden opgevolgd door vice-voorzitter Pablo Isla. Ortega startte op het einde van de jaren zeventig in Spanje met zes kledingwinkels. Intussen is de groep uitgegroeid tot meer dan vijfduizend verkooppunten wereldwijd en meer dan 100.000 personeelsleden. Inditex is de grootste modegroep van de wereld. Ortega is ook de rijkste man van Spanje. Zijn fortuin wordt geschat op ongeveer 25 miljard dollar, goed voor de negende plaats wereldwijd in de rangschikking van Forbes. Opvolger Pablo Isla werkt sinds zes jaar bij de Spaanse modegroep, die onder meer bekend is van het merk Zara.


De groei van de Chinese economie is tijdens het tweede kwartaal van dit jaar vertraagd tot 9,5 procent. Tijdens het eerste kwartaal werd er nog een economische groei met 9,7 procent opgetekend. De beperkte vertraging is een goed signaal voor de Chinese regering, want daardoor lijkt een bruuske afremming vermeden te zijn. De voorbij periode werd immers geprobeerd om de hoge inflatie, die in juni nog 6,4 procent bedroeg, te milderen. Daarbij werd dit jaar al drie keer het rentetarief verhoogd. Volgens Sheng Laiyn, woordvoerder van het Chinese statistische bureau, blijven de economische prestaties van China desondanks in het algemeen goed. Vorig jaar groeide de Chinese economie met 10 procent.


De openbare aanklager in Sicilië heeft de Italiaanse minister van landbouw Francesco Saverio Romano in staat van beschuldiging gesteld wegens banden met de maffia. In de meer dan tien jaar dat hij parlementslid is, heeft Romano volgens openbaar aanklager Nino Di Matteo zijn positie ter beschikking gesteld van de Cosa Nostra en heeft hij daardoor bijgedragen aan het plan van de georganiseerde misdaad om aan macht en invloed te winnen binnen de politieke en administratieve instellingen. De centrumlinkse oppositie heeft Romano onmiddellijk gevraagd ontslag te nemen uit de regering van premier Silvio Berlusconi. De christendemocraat, die sinds maart in het kabinet zetelt, weigert af te treden.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home