Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, July 13, 2011

Nieuwsoverzicht

Kredietbeoordelaar Moody's heeft de rating van Ierland verlaagd tot een rommelstatus. Na Portugal en Griekenland wordt Ierland het derde land uit de eurozone dat met een rommelstatus wordt geconfronteerd. Bovendien zijn ook de vooruitzichten negatief. Twee jaar geleden had Ierland nog een toprating. Volgens Moody's moet Ierland mogelijk opnieuw noodleningen krijgen, vooraleer het land geld kan ophalen op de kapitaalmarkt. Een lagere waardering houdt in theorie in dat de risico's voor investeerders toenemen en een land bij de uitgifte van een nieuwe lening een hogere rente moet betalen. Ierland heeft onlangs zelf aangegeven tot eind 2013 aan zijn financiële verplichtingen te zullen kunnen blijven voldoen.


De leden van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, zijn de monetaire politiek die op middellange termijn zou moeten worden gevolgd. Wel hebben ze een strategie aangenomen om uit de crisis te geraken. Dat blijkt uit de notulen van vergaderingen bij de Federal Reserve in de tweede helft van de maand juni. De leden van de commissie voor het monetaire beleid van de Federal Reserve merkten op verontrust te zijn verontrust over ernstige gevolgen die een eventuele wanbetaling door de Verenigde Staten zouden kunnen teweegbrengen op de financiële markten en voor de Amerikaanse leencapaciteit. Er bestaat vooral nog onenigheid over de noodzaak van een bijkomende monetaire stimulus, zelfs als de vooruitzichten voor economische groei zwak blijven.


De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft zijn verzekering uitgesproken over de economische stabiliteit van zijn land en riep op tot gemeenschappelijk handelen. In de strijd tegen de Europese schuldencrisis staat Italië volgens Berlusconi immers in de frontlinie, op een moment dat de financiële crisis alle Europese markten treft. De bezuinigingsmaatregelen moeten de Italiaanse schuldenberg volgens Berlusconi over een periode van drie jaar verminderen tot het huidige begrotingstekort. Italië streed al sinds de uitbraak van de economische crisis twee jaar geleden sterker dan de rest van de eurozone tegen een verdere verhoging van de schulden. Het spaarpakket van ongeveer 47 miljard euro moet nog door het parlement goedgekeurd worden.


Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt Duitsland onterecht de economische locomotief van Europa genoemd. Duitsland is volgens de instelling immers teveel afhankelijk van de export en zou zijn economie moeten hervormen. Het Internationaal Monetair Fonds prijst het feit dat Duitsland erin geslaagd is om de crisis volledig te overwinnen, maar de perspectieven op lange termijn zijn volgens de instelling minder rooskleurig. Het feit dat Duitsland zeer sterk afhankelijk is van de uitvoer, verkleint volgens het Internationaal Monetair Fonds de kansen op een substantiële bijdrage aan het economische herstel in Europa. Duitsland wordt opgeroepen om actie te ondernemen op het vlak van belastingen, onderwijs en innovatie en het bedrijven aantrekkelijker te maken te investeren.


De Europese ministers van financiën hebben verduidelijkt dat ze klaarstaan om kwetsbare banken extra ondersteuning te bieden, desnoods met verse kapitaalinjecties vanwege de overheden. In een verklaring stellen de ministers dat ze vastberaden zullen optreden om zwakheden in de Europese bankensector aan te pakken. Banken die niet slagen in de test moeten volgens de ministers bij voorkeur de markt aanspreken om hun kapitaalbasis uit te breiden, maar er is volgens hen ook een robuust kader voor de voorziening van overheidssteun in geval van nood, in overeenstemming met de regels voor staatssteun. De European Banking Authority maakt eerstdaags de stresstest voor de Europese banken bekend.


Het handelsdeficit van de Verenigde Staten is tijdens de maand mei onverwacht gestegen tot het hoogste niveau sinds oktober drie jaar geleden. Het tekort overschreed de symbolische grens van 50 miljard dollar. Dat blijkt uit statistieken van het Amerikaanse ministerie van handel. De kloof tussen import en export steeg met 15 procent tot 50,2 miljard dollar. Een verklaring voor het toenemend deficit moet worden gezocht in de zwakke dollarkoers en de uitzonderlijk hoge olieprijs. In mei steeg de Amerikaanse import met 2,6 procent. De export, die in april nog op een recordniveau stond, was op zijn beurt gedaald met 0,5 procent. In augustus vijf jaar geleden bereikte het Amerikaanse handelstekort met 67,4 miljard dollar een absoluut record.


De maatregelen om de financiën in Portugal te saneren zullen tegen eind volgend jaar 100.000 banen kosten. Dat is gebleken uit een rapport van de Portugese centrale bank. Met ongeveer 600.000 geregistreerde werkzoekenden haalde Portugal, het armste land van West-Europa, een recordwerkloosheid van 12,6 procent. De voorbije twee jaar gingen al 264.000 banen verloren. Volgens de laatste prognoses van de Bank van Portugal krimpt de Portugese economie dit jaar met 2,0 en volgend jaar met 1,8 procent in als gevolg van de saneringsmaatregelen. De private consumptie zou dit jaar met 3,8 procent teruglopen. Volgend jaar wordt een daling met 2,9 procent in het vooruitzicht gesteld. Ook de investeringen zouden met 10 procent teruglopen.


Het olieconcern Shell heeft een overeenkomst gesloten met het Iraakse ministerie van olie om bij de stad Basra in Zuid-Irak gas te winnen. Het Iraakse parlement moet het akkoord wel nog bekrachtigen.
Shell gaat het gas, dat nu nog verloren gaat door affakkelen, samen met het Japanse conglomeraat Mitsubishi exploiteren. De twee concerns praten al jaren met Irak over het contract, dat onder meer vertraging opliep door het wankele politieke klimaat in het land. Volgens Shell is de overeenkomst voor Irak van groot belang. Het gas is volgens het olieconcern bedoeld om elektriciteit op te wekken. Op dit ogenblik gebeurt dat nog op basis van olie, die voortaan echter voor andere doeleinden zou kunnen worden gebruikt. Verdere details over het project werden niet bekend gemaakt.


Visa Europe heeft een nieuw reliëfkenmerk gelanceerd om zijn kaarten toegankelijker te maken voor blinden en slechtzienden. Het is de eerste keer dat een kaartfunctie specifiek werd ontwikkeld voor blinden en slechtzienden. Het reliëfkenmerk bestaat uit een duidelijke, gelakte reliëflijn rond het Visa-logo. Het gaat naar eigen zeggen om een subtiele toevoeging, zodat de visuele handicap van de gebruiker niet prijsgegeven wordt aan potentiële criminelen. Kaartverstrekkers kunnen ook andere elementen toevoegen aan het ontwerp van het kaartoppervlak, zodat de gebruikers elke kaart gemakkelijker kunnen herkennen. Visa Europe werkte voor het initiatief samen met Oberthur Technologies, gespecialiseerd in de ontwikkeling van beveiligde technologieën.


De eurozone sluit een gedeeltelijke wanbetaling door Griekenland niet langer uit. Dat heeft de Nederlandse minister van financiën Jan Kees de Jager in Brussel gezegd voor een vergadering met zijn Europese ambtgenoten. De selective default zou gebeuren in het kader van het tweede hulpplan dat Europa wil lanceren om Griekenland van de ondergang te redden. Een eerste hulpplan omvatte een reddingspakket van 110 miljard euro. Begin juli liet het ratingagentschap Standard & Poor's (S&P) verstaan dat het rollover-plan voor Griekenland zou leiden tot een gedeeltelijke wanbetaling. De Jager, die een optie tot wanbetaling niet uitsluit, wijst er wel op dat de default zou worden beperkt in tijd.


De Cheung Kong Infrastructure Holdings van de Chinese miljardair Li Ka-shing heeft een bod van 2,4 miljard pond gelanceerd op de Britse watermaatschappij Northumbrian. Begin juli had de holding een eerste intentie tot overname bekend gemaakt. Het staat volgens Northumbrian echter niet vast dat er ook een effectief bod komt en onder welke voorwaarden dat zal gebeuren. De raad van bestuur van Northumbrian heeft de Chinese holding toestemming gegeven voor een boekhoudkundig onderzoek. Cheung Kong nam zeven jaar geleden in Groot-Brittannië ook al de groep Cambridge Water over. Voor effectief een bod op Northumbrian zou worden uitgebracht, zou de holding eerst de overname van Cambridge Water willen afronden.


Het Amerikaanse bedrijf Cisco, producent van netwerkuitrusting Cisco, wil tot 10.000 banen schrappen. Daarmee zou het bedrijf zijn personeelsbestand met ongeveer 14 procent afbouwen. Het bedrijf zou met de maatregel zijn rendabiliteit willen verhogen. Tegen het einde van de maand augustus zouden 7.000 banen worden geschrapt. Nog eens 3.000 personeelsleden zouden met vervroegd pensioen moeten vertrekken. John Chambers, topman van Cisco, wil banen schrappen en de minder winstgevende activiteiten afstoten. Daarmee wil Chambers reageren op de groeiende concurrentie van bedrijven zoals Juniper Networks en Hewlett Packard, die goedkopere en eenvoudigere producten aanbieden.


Veilingwebsites zoals eBay kunnen verantwoordelijk gehouden worden voor de verkoop van valse goederen door gebruikers. Dat is het geval wanneer ze als behoedzame marktdeelnemer hadden moeten weten dat de verkoop niet zuiver was en daarbij geen stappen ondernamen om die verkoop tegen te gaan. Dat heeft het Europees Hof van Justitie in een arrest bepaald op een aantal vragen van het Britse hooggerechtshof, dat zich moet zich uitspreken over een geschil tussen cosmeticabedrijf L’Oréal en eBay. L’Oréal neemt de verkoop van namaakgoederen door gebruikers van eBay niet en vindt dat ook de veilingwebsite schuld treft. De veilingsites kunnen volgens het Hof van Justitie door nationale rechters verplicht worden om de identiteit van de verkoper vast te stellen.


De Duitse autobouwer BMW verwacht dit jaar zijn omzet en winst te kunnen opschroeven tegenover de eerdere vooropstellingen. Daarbij wordt gewezen op de stijgende winstgevendheid van de kerndivisie van de autobouwer. Er wordt aan toegevoegd dat de autoverkoop 100.000 eenheden hoger ligt dan de budgetten hadden voorzien. Bovendien stelt BMW dat ook de vooruitzichten voor de volgende maanden bijzonder gunstig blijven. De Duitse constructeur verwacht dat de omzet dit jaar met ruim 10 procent zal stijgen. Er wordt gemikt op een verkoop van 1,6 miljoen wagens. Eerder was gewag gemaakt van een verkoopsdoelstelling van 1,5 miljoen exemplaren.


Thomas Cook, de tweede grootste reisorganisatie van Europa, heeft aangekondigd dat de jaarwinst lager zal liggen dan oorspronkelijk was voorzien. Die zwakkere vooruitzichten zijn naar eigen zeggen het gevolg van moeilijke omstandigheden in Groot-Brittannië en de onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het bedrijf verwacht een bedrijfswinst van 320 miljoen pond te zullen kunnen realiseren. Vorig jaar werd een bedrijfswinst van 362 miljoen pond geboekt. In mei werd gesteld dat die winst dit jaar met 35 miljoen pond zou terugvallen. Nu wordt gewag gemaakt van een daling met ruim 40 miljoen pond. Volgens Thomas Cook hadden vooral de Franse activiteiten last van de Arabische onrust.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home