Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, July 12, 2011

Nieuwsoverzicht

Kredietbeoordelaars zouden zich niet moeten uitspreken over eurolanden die een beroep hebben gedaan op het noodfonds voor de euro. Dat heeft Michel Barnier, Europees Commissaris voor de interne markt, gezegd. Barnier suggereerde daarbij een aanscherping van de regelgeving voor ratingbureaus. Die kwamen onlangs in de Europese Unie onder vuur te liggen nadat het ratingbureau Moody's de kredietwaardigheid van Portugal had afgewaardeerd tot een rommelstatus. Portugal is één van de eurolanden die noodsteun ontvangen. Volgens Barnier moeten landen ook het recht krijgen de gegevens te controleren die de kredietbeoordelaars gebruiken voordat ze tot een afwaardering overgaan.


De Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 322 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode een jaar eerder bedroeg de winst 136 miljoen dollar. De winstsprong was vooral te danken aan de gestegen aluminiumprijzen. De omzet steeg met 27 procent tot 6,66 miljard dollar. Klaus Kleinfeld, topman van Alcoa, merkt op dat het Amerikaanse concern eens te meer een sterk kwartaal heeft gerealiseerd. Hij maakte daarbij gewag van een solide groei van zowel omzet als winst. Hoewel het economische herstel volgens het concern onevenwichtig verloopt, blijven de vooruitzichten voor Alcoa en voor de aluminiumsector naar eigen zeggen in het algemeen positief.


Southern Cross, de grootste private uitbater van rusthuizen in Groot-Brittannië, is nagenoeg bankroet. Dat heeft het bedrijf zelf bekend gemaakt. Southern Cross baat 752 rusthuizen uit met in totaal 31.000 residenten. Nu het bedrijf al een tijdje in financiële moeilijkheden zit, hebben alle eigenaars van het rusthuisvastgoed beslist de banden met Southern Cross te verbreken. De aandeelhouders zien daardoor hun investering wellicht in rook opgaan. Het grootste deel van de rusthuizen zal voortaan worden uitgebaat door andere structuren, zodat de meeste bewoners hun kamer kunnen behouden. De Britse overheid heeft beloofd dat niemand op straat zal belanden. Southern Cross kwam in moeilijkheden na een sale-and-lease-backoperatie.


Het Hongaarse parlement heeft ingestemd met het invoeren van een zogenoemde hamburgertaks op voedingsmiddelen die als ongezond worden beschouwd. De hamburgertaks is één van de maatregelen waarmee Hongarije de overheidsfinanciën probeert te saneren. De nieuwe belasting wordt geheven op voeding met hoge gehaltes suiker, zout en koolhydraten. Ook zullen consumenten meer betalen voor producten met een hoog cafeïne-gehalte. De nieuwe belastingmaatregel gaat begin september in. Studies hebben volgens György Matolcsy, de Hongaarse minister van economische zaken, aangetoond dat er de afgelopen jaren een toename is geweest van gezondheidsproblemen in Hongarije, gerelateerd aan overmatige consumptie van vetten en suikers.


De Amerikaanse president Barack Obama wil geen kortetermijnoplossing om de schuldenproblematiek van de Verenigde Staten het hoofd te bieden. Obama beloofde dat er voor begin augustus een overeenstemming bereikt zal worden om een dreigende catastrofe af te wenden. Het Amerikaanse ministerie van financiën had eerder aangegeven tot dan de rekeningen te kunnen betalen met behulp van andere financieringsbronnen. Als het niet lukt om het schuldplafond in de Verenigde Staten te verhogen, dreigt er volgens Obama een nieuwe recessie, waarbij miljoenen Amerikanen hun baan zouden kunnen verliezen. De Amerikaanse staatsschuld bereikte twee maanden geleden het wettelijke maximum van 14,3 biljoen dollar.


Het Duitse luchtvaartbedrijf Lufthansa Group heeft tijdens de eerste helft van dit jaar ruim 50 miljoen passagiers vervoerd. Dat betekent een stijging met 10,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De capaciteit van de Duitse maatschappij steeg met 11,9 procent, terwijl de verkopen zijn gestegen met 9,1 procent. De bezettingsgraad daalde echter met 1,9 procent tot 75,4 procent. Lufthansa Group vervoerde vooral meer passagiers in Europa. Lufthansa zelf liet een groei met bijna 15 procent tot ruim 31 miljoen passagiers optekenen. Dochtermaatschappij Swissair noteerde een stijging met 10,6 procent tot 7,8 miljoen passagiers. De rest van de passagiers was gespreid over de andere dochters Austrian Airlines (5,1 miljoen), British Midlands (2,8 miljoen) en Germanwings (3,4 miljoen).


De Duitse autobouwer Opel dreigt ermee een driehonderdtal werknemers te ontslaan in zijn vestiging in Bochum. Dat heeft Rainer Einenkel, hoofd van de ondernemingsraad, gezegd in een Duits kranteninterview. Bij de grote sanering die Opel vorig jaar aankondigde, werd beslist om de vestiging in Antwerpen te sluiten. In het Duitse Bochum zouden 1.800 banen worden geschrapt. De afbouw van de tewerkstelling in Bochum loopt echter minder vlot dan eerder was voorzien. Er zouden te weinig kandidaten zijn gevonden voor een vrijwillige overstap naar de fabriek in Rüsselsheim of een gouden handdruk van acht maanden brutoloon. Als zich niet meer kandidaten aandienen, zal Opel volgens Einenkel 300 mensen ontslaan.


Arbeiders van de Chileense koperproducent Codelco hebben een vierentwintigurenstaking gehouden tegen de reorganisatieplannen van het bedrijf. De reorganisatie van Codelco, de grootste koperproducent van de wereld, zou volgens de arbeiders de privatisering van het Chileense staatsbedrijf inluiden. Codelco vertegenwoordigt 11 procent van de wereldwijde koperproductie. De vakbonden stellen dat de arbeiders met de staking aangegeven hebben meer inspraak te willen over de toekomst van het bedrijf. Indien er met de eisen van de werknemers geen rekening wordt gehouden, zullen er volgens de vakbonden in de toekomst nog meer stakingsacties worden georganiseerd. De Chileense president Sebastian Pinera heeft ontkend het bedrijf te willen privatiseren.


Mediatycoon Rupert Murdoch ziet af van een volledige overname van Sky News. Daarmee gaat Murdoch in op de vraag van de Britse regering, die vreest dat de tycoon teveel media-invloed naar zich toe zou trekken. Murdoch staat momenteel al onder grote druk na het schandaal rond zijn krant News of The World. Het mediabedrijf News Corp van Murdoch heeft een belang van 39 procent in de groep BSkyB, dat met Sky Digital in Groot-Brittannië meer dan tien miljoen abonnees telt. Ook Sky News maakt deel uit van het zenderpakket, maar zal door het terugtrekken van Murdoch onafhankelijk blijven. Ook zou de toekomst van de zender voor de volgende tien jaar zijn gegarandeerd.


Het technologieconcern Apple heeft aan de Amerikaanse International Trade Commission (ITC) gevraagd de import van toestellen van zijn Taiwanese concurrent HTC te verbieden. Volgens Apple schendt het Taiwanese bedrijf de octrooien van het Amerikaans concern. Beide partijen dienden al eerder een klacht in tegen elkaar wegens octrooimisbruik. HTC kent een toenemend succes op de Amerikaanse markt met telefoons die werken met het Android-besturingssysteem van Google en Windows van Microsoft. Volgens waarnemers gaat de International Trade Commission zelden in op een verzoek om een importverbod op te leggen. De smartphonemarkt wordt steeds meer geconfronteerd met rechtszaken tussen de verschillende producenten.


De Nederlandse luchthavenuitbater Schiphol heeft een nieuwe terminal voor zakenvluchten in gebruik genomen. De zogenoemde General Aviation Terminal (GA) op Schiphol-Oost is bestemd voor vliegtuigen die maximaal negentien passagiers vervoeren. Elk jaar landen er ongeveer 4.500 zakenjets op Schiphol-Oost. In het ontwerp van de nieuwe terminal werd ook aandacht besteed aan duurzaamheid. Onder meer werd aanwezigheidsdetectie geplaatst voor de verlichting en de ventilatie van de ruimtes. Ook werden de gevels extra geïsoleerd. Ook wordt de verlichting aangepast aan de hoeveelheid daglicht die in het gebouw aanwezig is. De vroegere terminal van General Aviation was verouderd en diende vervangen te worden.


De Luxemburgse staalgroep ArcelorMittal en het Amerikaanse Peabody Energy hebben een bod uitgebracht op het Australische Macarthur Coal, de grootste exporteur van gepulveriseerde steenkool voor de staalsector. Met de overname van Macarthur zou een bedrag zijn gemoeid van 3,5 miljard euro. ArcelorMittal heeft een belang van 40 procent in het overnamebod. Peabody Energy, de grootste steenkoolproducent van de Verenigde Staten, probeerde Macarthur vorig jaar al in te lijven, maar de gesprekken ketsten toen af nadat de toenmalige Australische regering plannen voor een mijnbouwbelasting had onthuld. Peabody bood toen een bedrag van 2,8 miljard euro op het Australische concern.


De Europese Commissie geeft voorlopig toestemming voor een kapitaalinjectie voor de Bank of Ireland ter grootte van maximaal 5,35 miljard euro. Dat bedrag is de uitkomst van berekeningen van de Ierse centrale bank in maart van dit jaar over de bedragen die de Ierse banken nodig hebben om weer normaal te kunnen functioneren. Het onderzoek door de centrale bank was in november vorig jaar afgesproken tussen de Ierse autoriteiten, de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Een definitieve goedkeuring hangt af van het indienen van een nieuwe herstructureringsplan, wat eind juli wordt verwacht. Eerder keurde de Europese Commissie de sluiting van twee Ierse banken goed in een poging het Ierse bankensysteem nieuw leven in te blazen.


Luchtvaartmaatschappij Air France heeft in de Zuid-Franse havenstad Marseille een regionale basis geopend. De regionale basis vormt een onderdeel van de strijd tegen de prijsvechters, die veelal vanuit regionale centra opereren. Air France maakte in november vorig jaar zijn nieuwe netwerkstrategie bekend. In het verleden concentreerde de Franse maatschappij zich vooral op de Franse luchthavens, maar besliste onder druk van het succes van de budgetmaatschappijen meer aandacht te besteden aan de provinciale activiteiten. Marseille moet het eerste experiment worden van deze nieuwe aanpak. Nadien zouden ook regionale basissen worden opgericht in Bordeaux, Nice en Toulouse.


De Zwitserse levensmiddelenproducent Nestlé heeft een belang van 60 procent genomen in de Chinese snoepfabrikant Hsu Fu Chi. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,4 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een som van 1,2 miljard euro. De overname moet Nestlé, de grootste levensmiddelenfabrikant ter wereld, een toegang bieden tot de snelgroeiende Chinese markt. De Chinese snoepfabrikant was tot nu toe nog altijd voor 56 procent in handen van de oprichterfamilie Hsu. Die verkoopt echter een belang van 16 procent aan het Zwitserse concern, dat ook de rest van de pakketten bij andere aandeelhouders overneemt. Nestlé wil tegen het einde van het decennium 45 procent van zijn omzet in groeimarkten realiseren. Op dit ogenblik is dat 38 procent.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home