Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, July 15, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) start een onderzoek naar het aftappen van telefoongegevens in New York door het mediaconglomeraat News Corp van Rupert Murdoch. Slachtoffers van de illegale afluisterpraktijken zouden nabestaanden van de slachtoffers van de terroristische aanslagen op het World Trade Center in New York tien jaar geleden zijn. Een republikeins politicus in New York had om een onderzoek gevraagd nadat The Daily Mirror had bericht over de mogelijke wanpraktijken van het Murdoch-bedrijf in de Verenigde Staten. De Britse krant meldde dat onder meer politiemannen in New York zouden zijn betaald om de telefoongegevens door te spelen. News Corp weigerde commentaar te geven op het Amerikaanse onderzoek.


De Australische mediatycoon Rupert Murdoch en zijn zoon James Murdoch zullen in het Britse parlement dan getuigenissen afleggen over het afluisterschandaal bij hun krant News of the World. Eerder op de dag had Murdoch nog laten weten dat hij niet naar de hoorzitting zou gaan, ondanks een oproep van het Britse parlement. Rebekah Brooks, topvrouw van de Britse tak van News Corp, had eerder al toegezegd dat ze een getuigenis zou afleggen bij de cultuurcommissie in het Britse parlement. De Britse politie meldde ook de arrestatie van een zestigjarige man aangekondigd in het kader van het onderzoek naar de afluisterpraktijken van de opgedoekte tabloid News of the World van de groep-Murdoch. Het zou gaan om de plaatsvervangend hoofdredacteur van News of the World.


De Italiaanse Senaat heeft tijdens een vertrouwensstemming zijn goedkeuring gehecht een versterkt besparingsplan, dat nog wel de goedkeuring moet krijgen van de Italiaanse Kamer van Volksvertegenwoordigers. Met het versterkte besparingsplan willen de Italiaanse regering vermijden dat de schuldencrisis in de eurozone zich naar Italië uitbreidt. De besparingsmaatregelen moeten Italië, dat met zijn enorme schuld tot ongerustheid leidt op de markten, toelaten om over drie jaar tot een begrotingsevenwicht te komen. De Italiaanse regering gaat onder meer besparen op het budget voor ministeries en gemeenten. Ook wordt de bevriezing van de ambtenarensalarissen met een jaar verlengd. Verder werkt de regering aan verhoging van de pensioenleeftijd.


De Nederlandse koffiebrander Douwe Egberts, één van de merken in de portfolio van Sara Lee, trekt in de eerste helft van volgend jaar naar de beurs. Het bedrijf, dat jaarlijks een omzet van 3 miljard dollar haalt, wilde geen financiële details vrijgeven. Het wilde evenmin meedelen waar de aandelen zouden noteren. Ook kon niet worden aangegeven of voor een beursintroductie voor Europa of de Verenigde Staten zou worden gekozen. Er wordt gesproken over de beurs van Amsterdam, die al een tijdje verlegen zit om geslaagde beursgangen. Onder meer het farmabedrijf Agendia wou met een Nederlandse beursgang 90 miljoen euro ophalen, maar dat plan werd door de volatiliteit op de markten alweer afgeblazen.


Het internetbedrijf Google heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 9 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 32 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 25 procent tot 2,5 miljard dollar. Larry Page, topman van het internetbedrijf, stelde dat Google een fantastisch kwartaal heeft gereageerd. Google kon profiteren van een combinatie van zijn zoekmachine, Android en YouTube. De sites van Google zelf waren goed voor een omzet van 6,23 miljard dollar. De omzet van de partnersites in het AdSense-programma bereikte tijdens het tweede kwartaal een omzet van 2,51 miljard dollar.


Het merendeel van de particuliere beleggers kijkt tijdens de vakantie niet om naar zijn beleggingen. Dat is de conclusie van de ING BeleggersBarometer, waaruit blijkt dat 58 procent van de respondenten zich tijdens de vakantie niet met zijn investeringen bezig houdt. Slechts 14 procent houdt de beleggingen vanaf het vakantieadres in de gaten. De rest draagt de zorg over de beleggingen over aan iemand anders of bouwt het risico voor vertrek af. In juni bereikte de Nederlandse beleggersindex een niveau van 54,5 procent. Dat was het laagste niveau van dit jaar. Volgens ING houdt een meerderheid van de beleggers rekening met een nieuwe economische dip.


De aandeelhouders van Deutsche Börse hebben zich uitgesproken voor een fusie met beurshuis NYSE Euronext. Meer dan 80 procent van de aandeelhouders stemde in met de fusie. Om het samengaan goed te keuren was een meerderheid van 75 procent nodig. Door de fusie zou de grootste beursgroep ter wereld gevormd worden. De nieuwe instelling zou de beurzen van New York, Frankfurt, Parijs, Lissabon, Amsterdam en Brussel samenbrengen. Eerder stemden de aandeelhouders van NYSE Euronext al voor de fusie. De mededingingsautoriteiten kunnen de fusie wel nog verhinderen. De Europese Commissie begon eind juni officieel met een onderzoek in het dossier. Gehoopt wordt dat de fusie tegen het einde van dit jaar zou kunnen worden afgerond.


De Griekse premier Jorgos Papandreou vreest dat ambtenaren niet in staat zijn om de grote belastingzondaars te vatten. Daarom wil hij zijn toevlucht nemen tot het inzetten van privébedrijven om de verschuldigde belastingen te recupereren. Er zijn in Griekenland volgens Papandreou 14.000 mensen die de staat tezamen 36 miljard euro aan belastingen verschuldigd zijn. Papandreou stelde dat ongeveer 900.000 Grieken een schuld hebben openstaan bij de fiscus, maar het is volgens de Griekse premier om al die schuldenaars aan te pakken. Dat zou volgens hem wellicht dertig jaar kunnen duren. Papandreou gaf toe dat Griekenland geen goed georganiseerd bestuursapparaat heeft zoals dat bij noordelijke lidstaten van de Europese Unie het geval is.


Chinese consumenten hebben minder vertrouwen in binnenlandse producten dan in buitenlandse concurrenten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het adviesbureau World Brand Lab. Uit het onderzoek blijkt dat Duitse bedrijven op het vertrouwen van de Chinese consument een score halen van 87,5 procent. Op de tweede plaats staan Zwitserse ondernemingen met een score van 87,1 procent, gevolgd door Amerikaanse organisaties (86,6 procent) en Britse entiteiten (84,9 procent). Daarna volgen Italië, Frankrijk, Japan, Australië en Zweden. Chinese bedrijven volgen pas op een dertiende plaats. Martin Kilduff, professor aan de University of Cambridge, merkt dan ook op dat er dringend boven het imago van 'Made in China' moet worden uitgestegen.


Wanneer er merkkledij in aanbieding aan goedkopere prijzen kan worden aangekocht, zegt 80 procent van de consumenten eerder geneigd te zijn om zijn vrienden van het voordeel op de hoogte te brengen dan hen te laten geloven dat de volle prijs werd betaald. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek van het bureau Harris Interactive. Uit het onderzoek bleek verder dat 66 procent van de Amerikaanse consumenten van een korting houdt, zelfs al gaat het niet om een merknaam, op voorwaarde dat het om een trendy product gaat. In India en Singapore loopt dat op tot 70 procent. Ook in Spanje, Duitsland en Italië wordt een score van meer dan 60 procent opgetekend. In Frankrijk bedraagt dat echter slechts 44 procent, om verder te dalen tot 39 procent in China.


De gewezen Duitse mediamagnaat Leo Kirch is op 84-jarige leeftijd in München overleden. Dat heeft een woordvoerder van de Kirch-groep bekendgemaakt. Kirch bouwde een gigantische media-imperium uit. KirchMedia ging echter negen jaar geleden echter failliet onder druk van 6,5 miljard euro schulden en werd daarmee één van de grootste na-oorlogse schandalen in Duitsland. Kirch bezat onder meer de televisiezenders ProSieben, Sat1 en de betaalzender Premiere, het huidige Sky. Kirch stelde Rolf Breuer, het vroegere hoofd van de Deutsche Bank, Rolf Breuer, verantwoordelijk voor de crash van zijn imperium en vorderde een schadevergoeding die in de miljarden loopt. Breuer zou in een interview de kredietwaardigheid van Kirch in vraag hebben gesteld.


Bij de Zwitserse bank UBS zouden vijfduizend banen op de helling staan wegens de slechte situatie op de financiële markten, de sterkte van de Zwitserse munt en te hoge kosten. De financiële groep zou in totaal 1 miljard Zwitserse frank moeten besparen. Dat komt overeen met een bedrag van 864,1 miljoen euro. Als hoofdoorzaak wordt verwezen naar de personeelskosten, die met 11 procent zijn gestegen, hoewel de groep 10.000 medewerkers minder telt dan bij het uitbreken van de financiële crisis. Na die crisisperiode drie jaar geleden, toen UBS bijna failliet ging, moest de groep de salarissen met gemiddeld 30 procent optrekken om topbankiers te kunnen aantrekken. Bij het zakenbankieren zouden de salarissen met gemiddeld 50 procent zijn opgetrokken.


De bedrijven Bosch en Daimler hebben een overeenkomst bereikt over de oprichting van de joint-venture EM-Motive voor de ontwikkeling, productie en verkoop van elektrische aandrijfsystemen. Beide partners hebben een aandeel van 50 procent in de joint-venture, die zijn hoofdkwartier heeft in de Duitse stad Hildesheim. De samenwerking werd al in april van dit jaar aangekondigd. EM-Motive zou tijdens het laatste kwartaal van dit jaar operationeel worden. Het bedrijf zou met een honderdtal medewerkers van start gaan. Het doel van de samenwerking is het samenvoegen van competenties en het creëren van een synergie tussen de twee bedrijven op het gebied van elektrische mobiliteit. Begin volgend jaar zouden de eerste motoren uit de fabriek moeten komen.


De Amerikaanse bank JPMorgan Chase heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 5,43 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet van JPMorgan Chase, de tweede grootste bank van de Verenigde Staten, steeg met 7 procent tot 27,41 miljard dollar. De omzet is naar eigen zeggen sterker gegroeid dan eerder was verwacht. Bovendien konden ook de voorzieningen voor slechte leningen van 3,36 miljard dollar tot 1,81 miljard dollar worden teruggebracht. In de divisie van het zakenbankieren werd een winstgroei met 49 procent opgetekend. Bij de retailbank werd daarentegen een daling met 44 procent genoteerd.


De douanediensten in de Europese Unie hebben het voorbije jaar voor een waarde van 1 miljard euro namaakgoederen in beslag genomen. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie. In totaal werden 103 miljoen producten in beslag genomen. Dat betekende een daling met 12 procent tegenover het jaar voordien. China vertegenwoordigde 85 procent van de totale voorraad namaakgoederen die door de Europese douanediensten in beslag werd genomen. Met een aandeel van 34 procent vertegenwoordigen sigaretten het belangrijkste namaakproduct op de Europese markt, gevolgd door bureau-artikelen (9 procent) en labels, kaarten en etiketten (8 procent).


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home