Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, July 17, 2011

Rusland wil oude Sovjet-vliegtuigen aan de grond houden

De Russische president Dmitry Medvedev wil een aantal vliegtuigtypes van Sovjet-makelij uit dienst nemen. Dat is het gevolg van twee fatale vliegtuigongevallen met een turboprop An-24 van Antonov en een dubbelmotorige Tu-134 van Tupolev op enkele weken tijd. Critici stellen echter dat de president niet heeft aangegeven op welke manier die bestaande vloot zou vervangen worden. Er wordt aan toegevoegd dat deze vliegtuigen voor honderden nederzettingen in Siberië de enige schakel met de buitenwereld vormen.

"Eerder had de Russische regering al geëist dat regionale luchtvaartmaatschappijen extreme veiligheidsmaatregelen zouden nemen voor hun verouderende vloot," merkt de krant The Moscow Times op. "Die ingrepen zouden echter meer kosten dan de aankoopprijs van de toestellen. De extra investeringen zouden de ticketprijzen bovendien verdubbelen, waardoor de reismogelijkheden van bewoners van afgelegen regio's fel beknot zouden worden."

Luchtvaartmaatschappij Katekavia uit Krasnoyarsk liet echter al weten er niet aan te denken de toestellen met de bijkomende veiligheidssystemen uit te rusten. Daarbij wordt opgemerkt dat de vereiste veiligheidssystemen voor een An-24 een investering van 350.000 dollar zouden vergen. Om de totale vloot uit te rusten, zou Katekavia rekening moeten houden met een investering van 21 miljoen dollar. Om die kosten te dekken zouden de ticketprijzen van 280 dollar naar 600 dollar moeten worden opgetrokken. Dat is volgens Katekavia onbetaalbaar voor de lokale bevolking.

Het luchtvaartverkeer in Siberië en het oosten van Rusland wordt voor 90 procent verzorgd door verouderde vliegtuigen. De nieuwe veiligheidsregels zouden volgens de betrokken maatschappijen het transportsysteem in het gebied volledig lamleggen. Katekavia en een aantal andere maatschappijen hebben aan Medvedev gevraagd de nodige maatregelen te nemen om de vernieuwing van de vloot te financieren. De Russische luchtvaartindustrie heeft echter geen nieuwe modellen beschikbaar om de oude toestellen te vervangen.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home