Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, July 20, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse computerconcern Apple heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een recordwinst van 7,31 miljard dollar opgetekend. De winst groei steeg met 125 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 82 procent tot een recordbedrag van 28,57 miljard dollar. Apple verkocht tijdens het derde kwartaal in totaal 20,34 miljoen iPhones. Dat betekent een stijging met 142 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bij de iPad werd een groei met 183 procent opgetekend tot 9,25 miljoen eenheden. Bij Mac-computers werd een stijging met 14 procent tot 3,95 miljoen exemplaren opgetekend. Bij de iPod werd een daling met 20 procent opgetekend tot 7,54 miljoen exemplaren.


Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 237 miljoen dollar. Dat betekent een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is in belangrijke mate te wijten aan kostenbesparingen. De omzet daalde van 1,13 miljard dollar naar 1,1 miljard dollar, te wijten aan de tegenvallende inkomsten uit advertenties. Die inkomsten daalden van 1,128 miljard dollar naar 1,076 miljard dollar. Yahoo wordt geconfronteerd met belangrijke concurrentie van het sociale netwerk Facebook en het internetconcern Google. De omzetdaling verhoogt de druk op chief executive Carol Bartz, die aan het laatste anderhalf jaar van haar vierjarig contract bezig is.


De Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn het erover eens dat een effectieve oplossing van de Europese schuldencrisis belangrijk is voor zowel het economisch herstel in Europa als voor de wereldeconomie. Dat zouden Obama en Merkel tijdens een telefonisch onderhoud hebben gezegd. Europa werkt nog altijd aan de oplossing van een schuldencrisis die het economisch herstel bedreigt. Op een Europese top zal worden gepraat over een oplossing voor de Griekse financiële crisis. Gevreesd wordt dat Griekenland zonder verdere hulp mogelijk zijn schulden niet meer zou kunnen betalen.


Enkele bestuursleden van het Amerikaanse computerconcern Apple zouden hebben gesproken met headhunters en een hoofd van een groot technologisch bedrijf over de opvolging van de zieke topman Steve Jobs. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De gesprekken zouden vooral verkennend zijn geweest. Volgens de bronnen was het niet de bedoeling om een nieuwe topman te rekruteren. Het zou ook geen officiële actie zijn geweest van de raad van bestuur van het bedrijf. Jobs liet in januari weten met ziekteverlof te gaan voor onbepaalde tijd. Hij had de afgelopen jaren ook al gezondheidsproblemen. Volgens Jobs zelf gaat het om louter verzinsels.


De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de verwachtingen voor de Europese top getemperd. Merkel zei dat de crisis rond Griekenland niet met een spectaculaire beslissing beëindigd zal kunnen worden. De Duitse regeringsleider erkende dat er een grote behoefte bestaat om de crisis in één keer definitief op te lossen, maar stelde tegenover de Russische president Dmitri Medvedev dat ze daarvoor niet zou zwichten. Als men verantwoordelijk te werk wil gaan, dan weet men volgens Merkel dat een dergelijke spectaculaire stap niet zal worden genomen. Er zijn volgens de bondskanselier verdere stappen nodig. Merkel gaf ook aan dat de euro gered moet worden. Europa is volgens haar ondenkbaar zonder de euro en daarom moet het probleem bij de wortel aangepakt worden.


Het Amerikaanse drankenconcern Coca-Cola heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 2,8 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 18 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 47 procent tot 12,74 miljard dollar. De groei was vooral te danken aan een stijging van de volumes op de internationale markten met 5 procent, vooral te wijten aan de verkoop in Latijns-Amerika, China en India. Op de Noord-Amerikaanse thuismarkt werd ongeveer een status-quo opgetekend. Daarnaast werd de groei ook gestimuleerd door de overname van een grote Amerikaanse bottelaar.


Het Amerikaanse concern Johnson & Johnson, producent van geneesmiddelen en consumentenartikelen, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst behaald van bijna 2,8 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig werd nog een winst van 3,45 miljard dollar opgetekend. De terugval is te wijten aan een vlakke verkoop in de Verenigde Staten en herstructureringen. De omzet steeg met 8,3 procent tot 16,6 miljard dollar. Het bedrijf voert aan een oplossing uit te werken voor een aantal productieproblemen die tot een aantal terugroep-acties heeft geleid. Er wordt aan toegevoegd dat het bedrijf op het punt staat om ook een aantal nieuwe geneesmiddelen op de markt te brengen.


Voor een Britse parlementaire commissie hebben de mediamagnaat Rupert Murdoch en zijn zoon James elke verantwoordelijkheid voor het afluisterschandaal bij de tabloid News of the World afgewezen. De Murdochs betoonden hun diepe spijt dat de situatie zo uit de hand was gelopen bij de krant, maar zeiden zich niet rechtstreeks verantwoordelijk te voelen. De hoorzitting, die drie uur duurde, werd ontsierd door een incident waarbij een activist Murdoch een scheerschuimtaart in het gezicht wilde gooien. Ook voormalig hoofdredactrice Rebekah Brooks veroordeelde de afluisterpraktijken, maar verdedigde wel het gebruik van privédetectives. Volgens Brooks was dat jarenlang een wijdverbreide praktijk bij de Britse kranten.


Bernie Ecclestone, topman van de Formule Eén, wordt er door het Duitse gerecht van verdacht vijf jaar geleden de Duitse bankier Gerhard Gribkowsky omgekocht te hebben voor een bedrag van 44 miljoen dollar. De bankier behoorde tot het management van Bayern LB, een landesbank met een belangrijke participatie in de Formule Eén. Dat belang werd uiteindelijk verkocht aan het private-equitybedrijf CVC Capital Partners. Gribkowsky moest die verkoop in goede banen leiden, maar liet zich omkopen door Ecclestone. Gribkowsky incasseerde die bedragen langs adressen op Mauritius en de Britse Virgin Islands. Gribkowsky riskeert een gevangenisstraf van tien jaar als hij schuldig wordt bevonden. Ecclestone pleit onschuldig.


Bank of America (BofA), naar activa en deposito’s gemeten de grootste financiële instelling van de Verenigde Staten, heeft het tweede kwartaal afgesloten met een nettoverlies van 8,83 miljard dollar. Dat is een record in de geschiedenis van de groep. Het verlies is volledig op rekening te schrijven van de nasleep van de Amerikaanse vastgoedcrisis die de financiële instelling in haar greep blijft houden. Het financiële concern is via zijn dochter Countrywide, goedkoop gekocht tijdens de bankencrisis, nog sterk blootgesteld aan de vastgoedmarkt in de Verenigde Staten. Vooral het lakse beleid van Countrywide, dat te snel woningleningen toekende aan particulieren die achteraf insolvabel bleken, blijft de bank achtervolgen. Sectorgenoten en beleggers blijven de bank met claims bestoken.


De Noorse groep Yara, Europees marktleider in meststoffen, heeft een bod uitgebracht op de meststofactiviteiten van het Duitse chemieconcern BASF, dat in april al had aangekondigd de divisie te willen verkopen. Jörgen Ole Haslestad, chief executive van Yara, verklaarde dat het Noorse bedrijf een bod heeft gedaan op de activiteiten en in de tweede verkoopsronde zit. Het is niet duidelijk of er ook andere gegadigden zijn. BASF produceert de meststoffen in zijn vestigingen in Antwerpen en Frankrijk. Yara is één van de belangrijkste producenten van meststoffen ter wereld. Het bedrijf wil zijn positie nog versterken omdat de vraag naar meststoffen de voorbije maanden sterk is gestegen.


De Amerikaanse motorfabrikant Harley-Davidson heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 190,6 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de winst 71,2 miljoen dollar. De omzet steeg met 18 procent tot 1,3 miljard dollar. Het Amerikaanse bedrijf heeft zijn omzetverwachtingen voor het hele jaar naar boven bijgesteld. Eerder was gewag gemaakt van maximaal 228.000 exemplaren, maar dat is inmiddels opgedreven tot 235.000 eenheden. Vorig jaar voerde het concern een herstructurering door om de kosten te drukken. Het bedrijf merkt op dat de verkoop in de Verenigde Staten met 8 procent kon worden opgedreven. Het is voor de eerste keer sinds de recessie dat de verkoop op de Amerikaanse markt opnieuw een groei kent.


Een nieuwe mijn in India zou weleens één van de grootste voorraden uranium ter wereld kunnen bevatten. Dat blijkt uit informatie van de Indiase overheid. De vondst kan volgens een woordvoerder van de overheid een belangrijke bijdrage leveren aan de groeiende vraag naar energie in India. De betrokken Tumalapalli-mijn zou tot 150.000 ton uranium kunnen verschaffen, waarvan al 49.000 ton is bevestigd. Uranium is essentieel voor de productie van kernenergie. Over zes maanden moet het werk in de mijn worden gestart. De snel groeiende economie van India is sterk afhankelijk van steenkolen. Minder dan 3 procent van de energie is afkomstig van kernenergie. Tegen het midden van de eeuw wil India dat aandeel opgevoerd hebben naar 25 procent.


Een consortium van bedrijven rond Spaanse spoorwegbedrijf Renfe is als winnaar uit de bus gekomen bij de aanbesteding van een hogesnelheids-spoornet in Saudi-Arabië. De opdracht heeft een waarde van 7 miljard euro. Het spoornet moet de steden Medina, Jeddah en het pelgrimsoord Mekka met elkaar verbinden. Ook het Franse spoorwegbedrijf SNCF had interesse getoond in het project. Een woordvoerder van het Saudi-Arabische ministerie van transport benadrukte dat het dossier vergevorderd is, maar nog niet officieel is afgerond. Spanje is steeds wereldleider geweest in hogesnelheids-treinen. Op dit ogenblik heeft Spanje het langste hogesnelheids-netwerk. Frankrijk komt op de tweede plaats.


Het Franse modehuis Hermès heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,3 miljard euro. Dat betekent een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. China en de Verenigde Staten vormen de motor van die positieve cijfers. Er wordt echter opgemerkt dat ook in de andere regio's een sterke groei werd opgetekend, met uitzondering van Japan. Daar zijn de verkopen ondanks de ramp in maart stabiel gebleven. De omzetgroei in de Verenigde Staten bedroeg 34 procent. In de regio Azië, met uitzondering van Japan, werd een groei met 30 procent opgetekend. Het voorbije halfjaar opende het modehuis zes nieuwe verkooppunten. Voor het hele jaar wordt gerekend op tien nieuwe winkels.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home