Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, July 19, 2011

Geen verplichte bankrekening in de Europese Unie

De Europese Commissie heeft de lidstaten van de Europese Unie aangemaand om een basis-bankrekening beschikbaar te stellen aan alle consumenten, zodat alle lagen van de bevolking tenvolle zouden kunnen deelnemen aan de maatschappij. Consumentengroep zeggen echter dat de Europese Commissie eerder gedane beloftes niet is nagekomen. Volgens de Europese Commissie is een bankrekening noodzakelijk om tenvolle te kunnen deelnemen aan het economische en sociale leven in de hedendaagse Europese Unie.

"Door het aanwenden van online shopping en betaalkaarten gaat het gebruik van contant geld volgens de Europese Commissie snel achteruit," merkt het webmagazine Euractiv.com op. "Desondanks blijkt dat nog altijd ongeveer 30 miljoen Europese volwassenen - dat is ongeveer 7 procent van de totale Europese consumentengroep - niet over een bankrekening beschikt. Daarom heeft de Europese Commissie aan de lidstaten gevraagd ervoor te zorgen dat de banken een basis-bankrekening voor iedereen ter beschikking zouden stellen."

Consumentenorganisaties zeggen echter te betreuren dat de Europese Commissie teruggekomen is op zijn eerdere plannen om het systeem verplicht te maken. De invoering van een basis-bankrekening is immers weliswaar aanbevolen, maar niet bindend. "Zelfregulatie en vrijwillige maatregelen werken niet in de financiƫle sector," wordt er opgewerkt. "Het huidige systeem is niet meer dan tijdverlies. Op die manier is de nieuwe regelgeving in tegenspraak met de plannen van de Europese Commissie om e-commerce te promoten." De financiƫle sector toonde zich wel tevreden.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home