Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, July 19, 2011

Nieuwsoverzicht

In het afluisterschandaal rond de Britse tabloid heeft nu ook John Yates, de tweede belangrijkste man van de Britse politiedienst Scotland Yard, ontslag genomen. Eerder was ook Paul Stephenson, het hoofd van Scotland Yard opgestapt. Het ontslag van Stephenson en Yates kwam er doordat vragen waren gerezen over de aanstelling van Neil Wallis als adviseur bij Scotland Yard. Wallis werkte voordien als adjunct-hoofdredacteur bij de sensatiekrant. Hij was assistent van Yates, toen die twee jaar besliste dat geen verder onderzoek moest worden gevoerd naar het afluisterschandaal, hoewel 11.000 belastende documenten niet grondig waren doorgenomen. Sean Hoare, de klokkenluider van het schandaal, is dood aangetroffen in zijn woning. Er zou geen kwaad opzet in het spel zijn.


Door een breuk is een pijpleiding van de Britse oliegroep British Petroleum is een mengsel van methanol en met olie vervuild water in een natuurgebied gevloeid. Er zou achtduizend tot zestienduizend liter in het toendra-gebied zijn gelopen. De olieleiding vervoert normaal dagelijks het equivalent van 30.000 olievaten, maar was dicht voor onderhoud. Tijdens een test brak echter de leiding. British Petroleum beloofde dat zo snel mogelijk werk gemaakt zal worden van de opruiming. Vorig jaar liep het Britse olieconcern grote imagoschade op door een explosie op een boorplatform in de Golf van Mexico. Dat is tot nu toe de grootste olieramp uit de geschiedenis van de Verenigde Staten.


Het Nederlandse elektronicaconcern Philips wil 500 miljoen euro aan kostenbesparingen doorvoeren. Dat heeft Frans Van Houten, de nieuwe topman van het Nederlandse concern, bekend gemaakt. De besparingen moeten Philips volgens hem toelaten slagvaardiger te worden. Binnen drie maanden wil hij meer duidelijkheid creëren over de reorganisatie. Bovendien zou het bedrijf daardoor meer moeten kunnen investeren in innovaties en klantencontacten. Van Houten sluit daarbij gedwongen ontslagen niet uit. De vakbonden zeggen dat er vooral banen zouden kunnen verdwijnen in ondersteunende afdelingen. Daardoor zullen volgens de vakbonden wellicht vooral hoofdkantoren worden getroffen, zodat mogelijke ontslagen vooral in Nederland zouden kunnen vallen.


Over twee jaar zal de Chinese reclamemarkt een omvang hebben van 39,1 miljard dollar. Daarmee is China bezig aan een snelle inhaalbeweging tegenover Japan, op dat ogenblik met een omzet van 47,7 miljard dollar na de Verenigde Staten voorlopig nog wel de tweede grootste reclamemarkt van de wereld. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau ZenithOptimedia. De Chinese reclamemarkt zal daarbij met 13 miljard dollar stijgen tegenover het niveau van vorig jaar. Japan zou slechts een groei met 1,1 miljard dollar kennen. Met nagenoeg een verdubbeling tot 12,8 miljard dollar zal ook Rusland zich over drie jaar bij de tien grootste reclamemarkten van de wereld vestigen. Andere groeimarkten zijn Brazilië (3,5 miljard dollar), Indonesië (2,8 miljard dollar) en India (2,6 miljard dollar).


In de Verenigde Staten zijn laptops voor de eerste keer even populair geworden als desktops. Dat is de conclusie van een rapport van het Pew Research Center. Het fenomeen past volgens de onderzoekers volledig in de groeiende interesse voor mobiele apparaten. In november kenden desktops in de Verenigde Staten een penetratie van 61 procent, tegenover 53 procent voor laptops. Inmiddels is de penetratie van desktops teruggevallen tot 57 procent, terwijl laptops zijn gestegen tot 56 procent. In de leeftijdscategorie tot dertig jaar zijn laptops al populairder dan desktops. Die evolutie zal zich volgens het Pew Research Center in de toekomst ook in de andere leeftijdscategorieën doorzetten.


Een rechtbank in Milaan heeft de bezwaren van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi tegen het strafonderzoek rond de minderjarige Marokkaanse prostituee Ruby afgewezen. Berlusconi moet zich verantwoorden voor betaalde seks met de prostituee. Daarnaast wordt Berlusconi beticht van machtsmisbruik. Hij zou vorig jaar zijn macht hebben aangewend om Ruby vrij te krijgen toen de prostituee opgepakt was op verdenking van diefstal. De advocaten van Berlusconi voerden onder meer aan dat hij ervan uitging dat Ruby een nichtje was van de toenmalige Egyptische president Hosni Moebarak en hij dus moest ingrijpen om een diplomatiek incident te vermijden. De rechters wezen die motivatie echter af. Ook andere bezwaren tegen het proces waren volgens de rechters onontvankelijk.


Het Amerikaanse bedrijf Cisco, producent van netwerkapparatuur, schrapt wereldwijd 6.500 banen. Daarmee wil het concern naar eigen zeggen kosten besparen. Cisco wil dit jaar de kosten met 1 miljard dollar terugschroeven. Ongeveer 2.100 werknemers krijgen een vervroegd pensioen aangeboden. Ook duizend managers zouden moeten afvloeien. De reorganisatie kost 1,3 miljard dollar. De ontslagen vallen in Noord-Amerika, Canada en andere landen waar Cisco actief is. In de eerste week van augustus, bij het begin van het nieuwe fiscale jaar van Cisco, vallen de eerste ontslagen. Alle overige ontslagen volgen tijdens de rest van het jaar. Ook worden 5.000 werknemers in een fabriek van Cisco in Mexico overgenomen door het Chinese Foxconn.


Het Amerikaanse technologieconcern IBM heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 3,66 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het technologieconcern profiteerde naar eigen zeggen van een sterke groei in de verkoop van computers en software. De omzet van het concern steeg met 12,4 procent naar 26,7 miljard dollar. De meeste omzet werd gehaald door de afdeling IBM Global Services (IGS). Deze afdeling zag zijn omzet met 10 procent stijgen naar 15,1 miljard dollar. IBM Global Technology Services zag zijn omzet groeien met 11,2 procent naar 10,2 miljard dollar. IBM Global Business Services zag zijn omzet met 9 procent stijgen naar 4,9 miljard dollar.


De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de verkoop van telecomketen BelCompany door detailhandelsbedrijf Macintosh aan Vodafone goedgekeurd. De verkoop mag doorgaan onder voorwaarde dat Vodafone vanaf volgend jaar via zijn eigen winkels of de ketens van BelCompany geen telefoonabonnementen aanbiedt van concurrenten KPN en T-Mobile. Vodafone mag verder zijn eigen abonnementen niet aanbieden via de winkels van KPN en T-Mobile. De mededingingsautoriteit stelt deze voorwaarden om te voorkomen dat Vodafone, KPN en T-Mobile via hun winkels de mogelijkheid krijgen hun commerciële beleid op elkaar af te stemmen.


De Amerikaanse minister van financiën Timothy Geithner vertrouwt erop dat het Amerikaanse Congres voor begin augustus een akkoord sluit over de verhoging van het schuldenplafond. Dat heeft hij in een interview met de Amerikaanse televisiezender CNBC gezegd. Volgens Geithner is er sprake van een toenadering tussen republikeinen en democraten. De leiders van de republikeinen hebben volgens de minister de optie van een wanbetaling geschrapt. Dat is volgens Geithner een bemoedigend signaal. Geithner herhaalde dat de Amerikaanse overheid vanaf begin augustus niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen als het schuldenplafond niet wordt verhoogd. Die verhoging is normaal een formaliteit, maar wordt nu gebruikt in de strijd tussen republikeinen en democraten.


De Euraziatische Economische Unie zal over twee jaar operationeel kunnen zijn. Dat heeft de Russische eerste minister Vladimir Poetin bekend gemaakt. De Euraziatische Economische Unie moet een samenwerkingsverband worden tussen Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Poetin zei te verwachten dat volgend jaar een verklaring over de oprichting van de samenwerking kan worden ondertekend. Het creëren van gunstiger economische voorwaarden in Wit-Ruland en Kazachstan zou Russische bedrijven volgens Poetin kunnen aanzetten om hun hoofdkwartier te verhuizen. Daarom wil Rusland volgens hem meer concurrentiële voorwaarden uitbouwen, zodat ook daar bedrijven zouden kunnen worden aangetrokken.


De Europese Centrale Bank heeft tijdens de eerste helft van dit jaar 296.000 valse eurobiljetten onderschept. Dat betekent een daling met 19 procent tegenover de laatste zes maanden van vorig jaar. Er wordt opgemerkt dat daarmee het laagste niveau in minstens drie jaar werd bereikt. Het biljet van twintig euro vertegenwoordigt 43 procent van de onderschepte biljetten. Het biljet van vijftig euro heeft een aandeel van 36 procent. Daarmee is het biljet van twintig euro voor het eerst het populairste geld geworden bij de valsmunters. Op dit ogenblik zijn er 13,65 miljard eurobiljetten in omloop. De biljetten van vijftig euro vertegenwoordigen bijna 40 procent van die geldvoorraad.


Het Amerikaanse concern Halliburton, onderaannemer voor de oliesector, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 739 miljoen dollar. Dat betekent een stijging met 54 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstsprong is te danken aan een gevoelige toename van het aantal exploraties naar brandstoffen in de Verenigde Staten. Energieconcerns hebben vanwege de hoge olieprijzen gevoelig meer geïnvesteerd in het opsporen en ontginnen van nieuwe velden. Halliburton kon dankzij die extra miljarden dollars meer geld vragen voor zijn diensten. De omzet van het concern steeg met 1,5 miljard dollar naar 5,9 miljard dollar. Halliburton verwacht dat de boom op de Noord-Amerikaanse markt tot in de loop van volgend jaar aanhoudt.


Het vervoerbedrijf Thalys, uitbater van de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Parijs, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar 10,3 procent meer inkomsten gerealiseerd met de verkoop van treintickets. Dat heeft Franck Gervais, de nieuwe directeur van Thalys, bekend gemaakt. De precieze omzetcijfers volgen eind juli, wanneer de deelnemende vervoerders hun resultaten bekendmaken. De omzet klom volgens Gervais omdat meer reizigers kozen voor de duurdere eerste klasse, maar ook voor gewone kaartjes werd volgens hem gemiddeld iets meer betaald. Het aantal passagiers op de lijn tussen Amsterdam en Parijs steeg met 5,4 procent tot ongeveer 3,3 miljoen eenheden.


Door de aanhoudende droogte in de Hoorn van Afrika worden een half miljoen kinderen met de hongerdood bedreigd. Dat heeft Unicef bekend gemaakt. Er wordt gepleit voor een onmiddellijke uitbreiding van de voedselhulp. Op dit ogenblik zouden al twee miljoen kinderen afhankelijk zijn van voedselhulp, maar zonder snelle maatregelen zou de situatie volgens Unicef begin volgend jaar nog gevoelig kunnen verslechteren. Er wordt op gewezen dat de volgende oogstperiode nog vier tot vijf maanden veraf is. In veel gebieden is de bevolking volgens de organisatie te zeer verzwakt om zelf hulp te zoeken. Door de hongersnood zouden in totaal bijna elf miljoen mensen zijn bedreigd.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home