Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 23, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Nederlandse bedrijf TomTom, producent van navigatie-apparatuur, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 489,2 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een nettowinst geboekt van 33,7 miljoen euro. De omzet daalde met 13 procent tot 314 miljoen euro, hoofdzakelijk door een daling van de verkopen van navigatie-apparatuur. Die terugval werd gedeeltelijk gecompenseerd door een hogere omzet uit andere diensten en producten. TomTom houdt voor dit jaar rekening met een omzetdaling in de wereldwijde navigatiemarkt met 15 procent tot 20 procent. Steeds meer consumenten kiezen voor goedkopere navigatie-oplossingen op hun smartphone en tabletcomputers. Het bedrijf heeft besparingen aangekondigd.


Het spoorbedrijf Thalys, beheerder van de internationale treinverbinding tussen Amsterdam en Parijs, wil overleg met nationale spoorbeheerders over de voortdurende vertragingen die op het traject worden opgetekend. Dat heeft Franck Gervais, de nieuwe topman van Thalys, in een interview met het persbureau ANP gezegd. Als internationaal opererend bedrijf kan Thalys volgens Gervais niet alle nationale vertragingen absorberen. De problemen met het internationale spoorbeveiligingssysteem behoren volgens Gervais tot het verleden, maar de infrastructuur zorgt volgens de nieuwe topman nog geregeld voor problemen. De voorbije twaalf maanden werd 20,5 procent van de treinen met vertragingen van meer dan vijftien minuten geconfronteerd.


De Amerikaanse uitgever Reader's Digest heeft zichzelf te koop gezet. De uitgever hoopt met de operatie een bedrag van ongeveer 1 miljard dollar te kunnen ophalen. Reader's Digest had twee jaar geleden een schuld van 2,2 miljard dollar opgebouwd en diende bescherming tegen zijn schuldeisers te vragen. Daarna werd een herstructurering doorgevoerd. De uitgeverij zou financiële adviseurs hebben ingehuurd om potentiële kopers te zoeken. Bronnen rond het dossier achten het niet waarschijnlijk dat de gehele uitgeverij wordt verkocht, maar vermoeden dat een gedeelte van de activiteiten uiteindelijk zal worden afgestoten. Reader's Digest publiceert in totaal ruim negentig tijdschriften en bereikt wereldwijd meer dan honderd miljoen lezers.


De Chinese autoriteiten hebben een goedkeuring verleend aan het oprichten van een gezamenlijke onderneming van het Franse autobedrijf Citroën en de Chinese Changan Automibile Group. De totale investering bedraag 8,4 miljard yuan. Dat komt overeen met een bedrag van 935 miljoen euro. De twee partners krijgen elk een belang van 50 procent in de joint-venture. De nieuwe entiteit krijgt twee productielijnen en een onderzoekscentrum en moet personenauto's en lichte bedrijfswagens maken voor de Chinese markt. Gemikt wordt op een productie van 200.000 voertuigen per jaar. Een bestaande productielijn wordt vernieuwd en een tweede aangelegd.


De Amerikaanse boekenketen Borders is door de rechtbank failliet verklaard. Door die uitspraak kon begonnen worden met de liquidatieverkoop van de 399 winkels die de keten telt. Voorzien wordt dat Borders eind september zal ophouden te bestaan. Met het faillissement zouden 10.700 banen verloren gaan. Het verdwijnen van Borders is een tegenslag voor de Amerikaanse winkelcentra, waar de boekenketen een belangrijke huurder was. Borders vroeg in februari van dit jaar een bescherming aan tegen zijn schuldeisers. Bij een reorganisatie werden 228 winkels gesloten, maar uiteindelijk diende de keten zichzelf toch te koop aan te bieden. Crediteuren wezen echter een ultiem overnamebod van 215 miljoen dollar het investeringsbedrijf Najarfi af.


Het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft heeft tijdens zijn gebroken boekjaar een recordomzet behaald van 69,94 miljard dollar. Tegenover het jaar voordien werd een groei met 12 procent opgetekend. De winst klom met 23 procent tot 23,15 miljard dollar. De omzet van het vierde kwartaal steeg met 8 procent tot 17,37 miljard dollar, terwijl de kwartaalwinst met 30 procent steeg tot 5,87 miljard dollar. De positieve resultaten worden vooral toegeschreven aan het softwarepakket Microsoft Office. Onder meer daardoor steeg om de omzet van de zakendivisie van Microsoft met 16 procent. Daarnaast zag Microsoft de omzet uit onlinediensten met 17 procent stijgen. In de afdelingen entertainment en consoles werd een groei met 45 procent opgetekend.


Bierbrouwer SABMiller heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar de bierverkoop met 5 procent kunnen opdrijven tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De verkopen van frisdranken, die het voorbije boekjaar goed waren voor 17 procent van de omzet, kenden eenzelfde groei. In Afrika steeg de bierverkoop met 15 procent. Daarmee was Afrika de belangrijkste groeimarkt voor het Zuid-Afrikaanse concern. In Azië, de grootste afzetmarkt van SABMiller, steeg de verkoop met 11 procent. In China liep de groei op tot 14 procent. In Europa nam de bierverkoop met 5 procent toe, vooral dankzij de Oost-Europese markt. Alleen in de Verenigde Staten viel de omzet met 3 procent terug, te wijten aan de slechte economische situatie en de hoge werkloosheid.


Het Finse bedrijf Nokia, producent van mobiele telefoons, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een operationeel verlies geleden van 487 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd nog een winst van 295 miljoen euro opgetekend. De omdat daalde met 7,3 procent tot 9,3 miljard euro. Nokia kampt al tijden met een afzwakkende verkoop door felle concurrentie van onder meer de iPhone en de Blackberry. Nokia had eind mei al een winstwaarschuwing afgegeven. In totaal verkocht Nokia tijdens het voorbije kwartaal 88,5 miljoen telefoons. Dat betekent een daling met 20 procent. De terugval was in alle regio's te merken, met 42 procent in Noord-Amerika, 41 procent in China en 30 procent in Europa.


De Amerikaanse tabaksproducent Philip Morris International heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 8,3 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 22 procent tot 2,4 miljard dollar. De groei is in belangrijke mate te wijten aan voordelige wisselkoersen en een hogere prijszetting. De productie bleef ongeveer op een constant niveau. In Azië werd nog wel een groei met 8 procent opgetekend, vooral in Japan, Indonesië en Zuid-Korea. In Europa, Afrika en het Midden-Oosten werd daarentegen een terugval met 3 procent opgetekend. In Latijns-Amerika werd een daling met 5 procent genoteerd.


Het Zwitserse farmaceutische concern Roche heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst geboekt van 5,26 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 4,14 miljard euro. De winst viel met 5 procent terug tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bij een correctie voor de impact van de wisselkoersen zou er echter een groei met 10 procent zijn geweest. Het bedrijf stelde zijn winstverwachting voor het hele jaar naar boven bij. Daarbij wordt opgemerkt dat kostenbesparingen het negatieve effect van de dure Zwitserse frank ruimschoots goedmaken. Het bedrijf stelt voor het hele jaar een winstgroei met 5 procent voorop. Roche kondigde vorig jaar een reorganisatie aan waarbij 4.800 banen verdwijnen. Dat moet dit jaar een besparing opleveren van 1,8 miljard frank.


Het veilinghuis Christie's International heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,2 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In Europa werd een groei met 24 procent opgetekend tot 1,3 miljard dollar, terwijl in Azië een stijging met 48 procent tot 482 miljoen dollar werd genoteerd. Alleen in de Verenigde Staten werd een terugval met 13 procent tot 941 miljoen dollar geregistreerd. Met een prijs van 38,4 miljoen dollar was een zelfportret van Andy Warhol het duurste kunstwerk dat het voorbije halfjaar bij het veilinghuis werd verkocht, gevolgd door een creatie van Mark Rothko (33,6 miljoen dollar) en een werk van Pablo Picasso (29 miljoen dollar).


Het Zweedse concern Ericsson, de grootste fabrikant van telecomapparatuur ter wereld, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 5 miljard Zweedse kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 500 miljoen euro. De winst viel met 6 procent terug tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval was te wijten aan de dure Zweedse kroon en eenmalige herstructureringslasten. Het concern moest tijdens de voorbije periode 1,3 miljard kroon opzij zetten voor een ontslagronde in Zweden. De omzet steeg met 14 procent tot 54,8 miljard kroon, vooral te danken aan de toenemende vraag naar mobiele breedbandapparatuur. Regionaal werd vooral een groei opgetekend in Brazilië, China, Korea en Rusland.


Het Nederlandse chemieconcern Akzo Nobel heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 268 miljoen euro. Dat betekent een daling met 1,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Belangrijkste oorzaken zijn volgens Akzo Nobel de sterk gestegen grondstofprijzen, felle concurrentie en langdurige onderhoudsstops. De omzet steeg met 5 procent naar 4,1 miljard euro. Het bedrijf had vorige maand al een winstwaarschuwing gegeven. De grondstofprijzen zijn dit jaar met 20 procent gestegen. Het concern, dat wereldwijd marktleider is in verf, probeert dat gedeeltelijk door te berekenen in hogere prijzen voor de klanten. Om de prestaties te verbeteren, heeft Akzo Nobel maatregelen aangekondigd.


De Amerikaanse bank Morgan Stanley heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst geboekt van 1,19 miljard dollar. Dat betekent een daling met 39 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Deze daling wordt door Morgan Stanley verklaard door een boekwinst die vorig jaar werd geboekt op de verkoop van de vermogensbeheertak voor particuliere klanten en een herstructurering van een investering in de Amerikaanse bank door het Japanse concern Mitsubishi UFJ Financial Group, die in het voorbije kwartaal werd gesloten. De omzet van de Amerikaanse bank steeg met 16 procent tot 9,3 miljard dollar. Er wordt opgemerkt dat Morgan Stanley marktaandeel won tegenover zijn rechtstreekse concurrenten.


De legendarische Porsche 550 Spyder wordt mogelijk opnieuw op de markt gebracht. Dat heeft Matthias Müller, topman bij Porsche, in een interview met de Duitse zakenkrant Handelsblatt gezegd. Het Porsche-model werd beroemd door de Amerikaanse filmspeler James Dean. Müller zegt zich heel goed te kunnen voorstellen dat een moderne versie van de sportwagen bij de klanten van Porsche heel goed ontvangen zou worden. Müller zegt met de retrosportwagen een nieuwe doelgroep te willen aanboren. De nieuwe Spyder zou immers minder hoeven te kosten dan de Porsche Boxster, op dit ogenblik met een prijs van 67.900 euro het goedkoopste model uit de portfolio van de sportwagenbouwer.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home