Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, July 22, 2011

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse veilingsite eBay heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,8 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel terug van 412 miljoen dollar naar 283,4 miljoen dollar. Die daling is echter te wijten aan de overname van het bedrijf GSI Commerce. Over het hele jaar verwacht Ebay een omzet tussen 11,3 miljard dollar en 11,6 miljard dollar. De omzetgroei was vooral een gevolg van de resultaten van Paypal. Meer dan 100,3 miljoen mensen maken op dit ogenblik gebruik van de applicatie. Dat betekent een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het totale volume aan betalingen steeg met 34 procent naar 28,7 miljard dollar. De omzet van Paypal steeg met 31 procent tot 1,073 miljard dollar.


De uitzendorganisatie Randstad wil zijn Amerikaanse branchegenoot SFN overnemen. Met het bod is een bedrag gemoeid van 771 miljoen dollar. Door de overname zou Randstad naar eigen zeggen de derde grootste uitzender worden in Noord-Amerika. Randstad, die de transactie financiert met haar bestaande kredietfaciliteiten, verwacht dat de overname in september zal kunnen worden afgerond. De combinatie zou een jaaromzet hebben van 22 miljard dollar. In Noord-Amerika zou de combinatie neerkomen op een omzet van 4,6 miljard dollar, met een marktaandeel van 5 procent. De uitzendmarkt in Noord-Amerika is erg versnipperd. SFN heeft ongeveer 560 kantoren in de Verenigde Staten en Canada. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de aandeelhouders van SFN en de concurrentie-autoriteiten.


De Amerikaanse chipfabrikant Intel heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een recordomzet van 13,1 miljard dollar geboekt. Tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar werd een omzetstijging met 22 procent opgetekend. Intel, de grootste chipfabrikant van de wereld, boekte een winst van 3,2 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Door het doorbreken van een omzetgrens van 13 miljard dollar heeft het concern volgens Paul Otellini, topman van Intel, een nieuwe mijlpaal bereikt. Otellini wijt het succes aan de sterke veraag naar de technologie van Intel en een stijging in het gebruik van mobiele apparaten. De datacenter-divisie, vanwaaruit vooral cloudcomputingdiensten worden aangeboden, leverde 20 procent van de totale inkomsten.


De Amerikaanse creditcardmaatschappij American Express heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,33 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 31 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 12 procent tot 7,62 miljard dollar. Het concern voegt er aan toe dat het aantal uitgaves met creditcards met 18 procent zijn gestegen, terwijl de voorzieningen op slechte leningen van 652 miljoen dollar naar 357 miljoen dollar konden worden teruggeschroefd. Chief executive Kenneth Chenault stelde dat er sterke prestaties kunnen worden opgemerkt in zowel de privésector als de zakelijke sector. In de Verenigde Staten werd een inkomstengroei met 29 procent tot 665 miljoen dollar opgetekend. Internationaal was er een stijging van 155 miljoen dollar naar 161 miljoen dollar.


De Chinese oliemaatschappij China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) neemt het Canadese bedrijf Opti, ontwikkelaar van oliehoudende teerzanden, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,1 miljard dollar. De Chinese groep zegt te verwachten dat de overname tijdens het vierde kwartaal van dit jaar zal kunnen worden afgerond. CNOOC verwacht dat de overname in het vierde kwartaal van dit jaar is afgerond. De Chinese oliemaatschappij kocht zes jaar geleden al een belang van 17 procent in het Canadese MEG Energy, een sectorgenoot van Opti. Het Canadese bedrijf heeft onlangs bescherming tegen zijn schuldeisers moeten vragen. Indien de transactie wordt goedgekeurd, wordt de overname de grootste deal rond teerzanden sinds het Chinese Sinopec vorig jaar de betrokken divisie van ConocoPhillips aankocht.


India heeft de groeiverwachting voor het huidige financiële jaar naar beneden bijgesteld van 9 procent naar 8,6 procent. Dat heeft het Indiase ministerie van financiën bekend gemaakt. De Centrale Bank in India verhoogde in de afgelopen maanden meerdere keren de rente om de hoge inflatie te bestrijden. De hogere rente zet de consumentenuitgaven en de investeringen onder druk. Ze hebben ook invloed op de groei van de industriële productie. In mei van dit jaar werd een groei met 5,6 procent opgetekend. Dat is het laagste niveau in negen maanden tijd. De beslissing van de regering om de groeiverwachting te verlagen, hangt hiermee samen. Toch denken analisten dat de Indiase centrale bank de rente deze maand nogmaals verhoogt.


De uitzendgroep USG People heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 21 miljoen euro. De omzet steeg met 9 procent naar 815 miljoen euro. De groep had last van de bezuinigingen door de overheid in de Nederlandse thuismarkt, bijna 40 procent van de omzet vertegenwoordigt. Opgemerkt wordt dat de omzet in de publieke sector, die goed zou zijn voor 15 procent tot 20 procent van de Nederlandse omzet, een daling met 25 procent liet optekenen. In andere landen groeit de omzet van het bedrijf gestaag, maar op de thuismarkt blijft een overtuigend herstel tot nu toe uit. Naast de overheid bleek ook de vraag uit de financiële sector tegen te vallen.


De Amerikaanse bank Wells Fargo heeft tijdens het tweede kwartaal een nettowinst behaald van 3,9 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 29 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De stijging van de winst komt doordat Wells Fargo, de vierde grootste bank van de Verenigde Staten, minder geld hoefde af te schrijven op slechte leningen. De omzet daalde met 5 procent tot 20,39 miljard dollar. Bij community banking, de grootste divisie van Wells Fargo, werd een daling met 8 procent tot 12,57 miljard dollar opgetekend. Het aantal leningen daalde met 2 procent tot 751,92 miljard dollar. Het aantal deposito's steeg daarentegen met 7 procent tot 808,97 miljard dollar.


Het Duitse concern ThyssenKrupp heeft drie banken ingehuurd om de opties te bekijken voor de roestvrijstaaltak die het bedrijf wil afsplitsen. Het gaat om Citigroup, Deutsche Bank en Rothschild. ThyssenKrupp gaf in mei aan de roestvrijstaaltak te willen afstoten. Daarbij wordt een spin-off, een beursgang of een verkoop overwogen. De procedure neemt volgens ThyssenKrupp twaalf tot achttien maanden in beslag. De meest waarschijnlijke uitkomst is een beursgang waarbij ThyssenKrupp een minderheidsbelang behoudt in de divisie. Dit scenario zou de voorkeur hebben van topman Heinrich Hiesinger en de werknemersorganisaties. De divisie wordt afgestoten om de schuldenlast van ThyssenKrupp omlaag te brengen. Het onderdeel telt ongeveer 11.000 werknemers.


China telde eind vorige maand 485 miljoen internetters. Dat betekent een groei met 6,1 procent tegenover eind vorig jaar. Dat betekent dat meer dan een derde van de totale Chinese populatie online is. Dat blijkt uit een onderzoek van de Chinese overheid. China had al de grootste populatie internetgebruikers ter wereld. Het aantal mensen op Weibo, te vergelijken met Twitter, steeg van 63,1 miljoen tot 195 miljoen gebruikers. Ook het gebruik van mobiel internet kende een sterke groei. Het aantal mobiele internetgebruikers steeg met bijna 15 miljoen tot 318 miljoen. Ook het online winkelen steeg in populariteit. Bijna 173 miljoen Chinezen kochten het afgelopen halfjaar op internet. Dat betekent een stijging met 7,6 procent tegenover eind vorig jaar.


De Zweedse witgoedfabrikant Electrolux, bekend van merken zoals AEG en Zanussi, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 24,1 miljard Zweedse kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 2,7 miljard euro. De omzet lag 12 procent lager dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel met bijna de helft terug tot 561 miljoen kroon. Het bedrijf gaf aan geconfronteerd te worden. Ondanks prijsverhogingen in Noord-Amerika, Brazilie en Europa en een meer gunstige ontwikkeling van grondstoffenprijzen in de tweede helft van het jaar rekent Electrolux naar eigen zeggen op een lagere winstgevendheid vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.


De Zwitserse farmagroep Novartis heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 14,9 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 27 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 12 procent tot 2,73 miljard dollar. Opgemerkt wordt dat de overname van oogspecialist Alcon en recent gelanceerde geneesmiddelen een positieve bijdrage leverden tot de resultaten. Daarbij wordt onder meer gewezen naar Gilenya, een geneesmiddel voor de behandeling van multiple sclerosis. Volgens Novartis groeide de omzet uit recent gelanceerde medicijnen met 46 procent tot 3,8 miljard dollar. De winst werd daarentegen enigszins uitgehold door de sterke Zwitserse frank. Voor het hele jaar rekent Novartis op een dubbelcijferige omzetgroei.


China Mobile, de grootste mobiele operator van de wereld, is mogelijk geïnteresseerd om iPhones van Apple te verkopen. Ook China Telecom, de derde operator op de Chinese markt zou interesse hebben. Daardoor zou Apple zijn activiteiten in China gevoelig kunnen uitbreiden. Tot nu toe was de iPhone van Apple in China beschikbaar bij China Unicom, de tweede operator op de Chinese markt. Eerder gebruikte het Amerikaanse concern China vooral als productiefaciliteit, maar nu richt Apple zich op de enorme Chinese markt. Met meer dan 900 miljoen gebruikers is China de grootste mobiele markt van de wereld. Tot nu toe maakt echter slechts 80 miljoen Chinezen gebruik van mobiele telefonie van de derde generatie.


Ondanks het tegenvallende weer verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) deze zomer meer buitenlandse toeristen. Het aantal Nederlanders dat kiest voor een vakantie in eigen land blijft na twee jaar van groei naar verwachting gelijk. Mensen die al een vakantie geboekt hebben, stellen zich volgens het toeristisch bureau traditioneel op de regen in. Er wordt opgemerkt dat de sector inventief optreedt en inspeelt op de weersomstandigheden. De groei van het aantal buitenlandse toeristen komt volgens het bureau uit de buurlanden, waar de weeromstandigheden evenmin optimaal zijn. Door de naweeën van de economische crisis reizen buitenlandse toeristen volgens het bureau minder ver. Gerekend wordt op meer dan 1 miljoen Belgische en Duitse toeristen.


Duitsland gaat in noodlijdende eurolanden zoals Griekenland, Spanje en Portugal op zoek naar geschoold personeel. Duitsland, de grootste economie van Europa, wil op die manier het tekort aan onder meer ingenieurs en informatici het hoofd bieden. Dat heeft het Duitse arbeidsbureau gezegd. Terwijl geschoold personeel in landen zoals Griekenland zonder baan zit, is Duitsland met zijn groeiende economie juist op zoek naar mensen. Alleen al in Spanje hebben volgens het arbeidsbureau 17.000 mensen interesse in een baan in Duitsland. De taal vormt het grootste probleem bij het werven van buitenlandse arbeidskrachten. Veel hoogopgeleide werknemers leren alleen Engels als vreemde taal en gaan dan ook bij voorkeur aan de slag in een Engelstalig land.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home