Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, July 25, 2011

Economische crisis doet migranten niet terugkeren

Tijdens de economische crisis twee en drie jaar geleden zijn er minder Mexicaanse immigranten vanuit de Verenigde Staten naar hun thuisland teruggekeerd dan de periode voordien. Dat is de conclusie van een rapport van de organisatie Rand Corporation. Opgemerkt wordt dat de resultaten van het rapport, gebaseerd op cijfers van de Mexicaanse regering, de visie tegenspreken dat de recessie de terugkeer van migranten naar hun thuisland heeft versneld.

"De migratie tussen Mexico en de Verenigde Staten is tijdens de economische crisis in beide richtingen vertraagd, maar er is geen spoor van een golf Mexicaanse migranten die naar huis terugkeren," voert Michael Rendall, directeur van het Rand Population Research Center, aan. In het rapport wordt opgemerkt dat vooral de terugkeer van Mexicaanse werknemers zonder een universitaire opleiding is vertraagd. Ook onmiddellijk na de uitbraak van de wereldwijde financiƫle crisis werd een vertraging opgetekend.

Tijdens het vierde kwartaal van vijf jaar geleden keerden 117.120 Mexicaanse migranten vanuit de Verenigde Staten naar huis terug. Twee jaar nadien keerden slechts 95.238 Mexicaanse migranten terug naar huis. De onderzoekers merken op dat de cijfers gelijkenissen vertonen met de trends tijdens de economische crisissen in de jaren zeventig, tachtig en negentig. Bovendien wordt erop gewezen dat ook in Frankrijk en Duitsland tijdens de oliecrisis van de eerste helft van de jaren zeventig geen exodus van migranten werd opgemerkt. Dat geldt ook voor Spanje tijdens de huidige financiƫle crisis.

"Economische problemen vertragen migraties in beide richtingen," merkt Rendall op. "De economische crisis heeft de terugkeer naar Mexico doen afnemen, maar heeft ook de instroom in de Verenigde Staten gevoelig doen dalen. Dat heeft wellicht te maken met het feit dat een migrant slechts wil terugkeren wanneer hij een vooropgesteld spaarniveau heeft bereikt, zelfs wanneer een economische crisis lagere inkomsten en werkgelegenheid veroorzaakt."

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home